Пътуване на само дете със самолет

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
iveta333

Пътуване на само дете със самолет

Мнение от iveta333 »

Децата ми са на 14 и 6 год. и искам лятото да ги изпратя до Бг. сами-какво трябва да направя- трябва ли да вадя някакви документи или пълномощни ? Който е запознат,моля да ми помогне :roll:
Ann
Обратна връзка:

Мнение от Ann »

Вижте направо в сайта на авиокомпанията , която сте избрали. Там вероятно всичко е описано.
Миналата вечер по новините ( на CBC) дадоха колко са допълнителните тарифи към билета, за това , че стюардеса придружава детето. За различните компании варираха м/у 50 и 75$ +цената на билета.
Ако искаш да промениш света, започни първо от самия себе си!
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Трябва, ако са български граждани (т.е. пътуват с БГ паспортите си), примерни пълномощни има тук
http://www.bgembassy.ca/Consular/consular.htm
Смисъла е, че родителите са съгласни децата им да пътуват сами. Това е необходимо при излизане от България. В сайта на МВнР има текст, който изисква заверка от консулската служба.
http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=c ... emid=510#2

При излизане от Канада съответно е нужен документ на английски/френски (може и българския преведен) заверен из разните банки, съдебни палати и прочее места дето заверяват такива неща.
Ако пътуват с канадски паспорти, английският/френският документ трябва да е достатъчен и в БГ, но не мога да го твърдя със 100% сигурност, все пак предполагам че са и БГ граждани.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
nini

Мнение от nini »

c200 точен както винаги! Слушайте го и няма да сгрешите :D :lol:
iveta333

Мнение от iveta333 »

Благодаря с200.
Значи когато избера авиокомпанията,трябва да я упълномошя,че разрешавам децата ми да летят с нея ?!
Аватар
c200

Мнение от c200 »

iveta333 написа:Благодаря с200.
Значи когато избера авиокомпанията,трябва да я упълномошя,че разрешавам децата ми да летят с нея ?!
Няма смисъл да упълномощаваш авиокомпанията - сменят се полети, може да се наложи да летят с друга компания и т.н. Просто трябва да има декларация, че си съгласна децата ти да пътуват сами. Това за граничния контрол, отделно се уговаряш с авиокомпанията как става работата, доплаща ли се нещо и т.н. Декларациите са си за граничния контрол, авиокомпаниите не се интересуват от тях, приемат че са изрядни и толкоз.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
bibco
Обратна връзка:

Мнение от bibco »

Народе,
за пък търся някой, който да лети за България в края на юни това лято /2008/и да се съгласи да придружава 10-годишната ми дъщеря.
Предварително благодаря!
iveta333

Мнение от iveta333 »

Аз също мисля децата да пътуват в края на юни (дъщеря ми е на 14, а сина е на 6г.)Ако можем да организираме едно общо пътуване... ? :rotate:
Публикувай отговор