Дообреее.... ето го продалжението:
Тръгвам си аз значи от магазинчето с непоклатимото чувство,че часовничето е в добри ръце и много добре съм постъпил като реших да сменя уплатнението така един вид то си става
ново и следващите 2-3 години изобщо нчма да му мисля.
Минават три дни телефона звъни - мосю готово елате да си приберете часовника –Чудесно викам след 10 мин ида. Радост голема все пак 3 дни за едно уплатнение по едно време савсем
нерадосни мисли ми минават през главата но неисе ето че всичко е наред. Мятам се на бойния Форд и газ до ламарината. Прелитам като Шумахер покраи шиканите маркирани с оранжево-бели
колчета -( феноменална отсечка от нашата улица с дължина около 400 метра, която гордо навлиза в 5-тия месец ремонт но това може да е тема на друг разказ) и точно след 10 мин
(проверено по дисплея на радиото в колата) с наи голямата си усмивка влизам в магазинчето да си взема часовника. Усмихвам се за да разведря обстановката мислеики си че хората са
притеснени че са ме бавили 3 дни и да им покажа че съм "куул" човек. Дамата в магазина също се усмихва без следа от никакво притеснение изважда едно пликче отваря го вади часовника
-Нали този е вашият мосю?
- Не викам аз моя беше един златен Ролекс с едно малко диамантче на 12 часа.
Настава известен смут които прекратявам с репликата - Шегувам се. Този е моят.
Дамата греива в усмивка прибира го обратно в пликчето подава ми го -ето 18$ моля.
Следва стандартната процедура- Покупка? От коя сметка? ПИН **** и си тръгвам по живо по здраво.
По стар Български обичай още с излизането от магазина се освобождавам от излишния свръх-багаж под формата на касова бележка, пликче, листче с описание на извършените ремонти
(глупав навик но така и не се освободих от него) слагам часовника на ръката сверявам го с радиото в колата и забравям за целия случай.
Прибирам се у нас хвърлям един бърз душ и излизам да се поразходя използваики последните може би хубави дни преди да се захванем здраво с 4адърите и лопатите за сняг.
Не знам за другите но при мен разходките обикновенно предизвикват едно 4увство на огладняване, така стана и този път и решавам да се позиционирам в времето та да видя колко
остава до обяд. Поглеждам небрежно часовника и получавам онова усещане което обикновено получавам гледаики политическите новини по Те Кю Ес т.е - мъгла и никва по съществена
яснота. Малката ми баня е довела до попадането на толкова вода в часовника 4е само дето златни рибки и сини водорасли не са се завъдили.
Реакцията след парвоначалния шок е както обикновенно - здраво псуване полу на ум полу на глас с тая разлика 4е от известно време почвам с "Табарнак" и после подкарвам роднините
по нашенски.След приключването на гореописания ритуал идва време на трезва преценка и решението да се за4еркне миналото с философска усмивка и да си купя нов часовник.
Следва една напрегната събота в обикаляне по магазините и сравняване на цени и модели и решението е взето. В понеделник сутринта отивам до набелязания магазин кадето
интересуващия ме модел е намален с 50% което имаики предвид неоправдано завишената му първоначална цена озна4ава 4е можеш да го вземеш горе-долу на истинската му стоиност.
Та вартя се аз около витринката с 4асовници дотичва една лелка - Бон жур мосю
-Бон жур мадам викам аз може ли да видя този 4асовник?
– Разбира се ето го.
- Благодаря взимам го.
-Чудесно мосю нсам моля.
Отиваме до касата и както си му е редът-Покупка? От коя сметка? ПИН ****
(следващите събития всъящност ме накараха да си спомня за момичето от магазина на Витошка и станаха при4ина да напиша си4ко това)
Та значи след като платих лелката намери саответната кутийка и таман да сложи 4асовника вътре се сеща -Ама вие не го пробвахте може верижката да ви е широка.
-Вярно казвам я да видим. Слагам го аз на китката и действително трябва да се скъси.
-Няма проблем вика лелката еи сега ще го оправим само минутка ще отнеме.
Отива до едно бюро с инструменти лампа и една голяма лупа и по4ва да го разглежда.
Обещаната минутка прераства в петминутка с изгледи за десетминутка.
Аз разглеждам небрежно щандовете наоклоло като с периферното зрение наблудавам лелката за признаци на скорощно приключване.
Наи накрая я виждам 4е прибира часовника в кутийката и идва кам мен.
-Мосю за сажеление не разполагам с необходимия инструмент да скася верижката, но отсреща има един 4асовникар занесето го там, тои ще ви вземе пари но ми донесете фактурата
и ще ви ги възстановим.
(то4но в тоя момент полу4их това Дежа-Вю за което споменах по-горе)
Взимам си 4асовника и право отсреща с надежда 4е може би ще попадна на хубава кебекарка - 4асовникарка.
влизам в магазина и разбирам 4е сам бил прав в предположението си но само на 50% т.е. кебекарка има, хубава нема.
Но нема зна4ение сепак работа сам тръгнал да върша.
-Бонжур мосю
-Бон жур мадам - идвам за скъсяване на една верижка.
– А от нас ли е купен 4асовника?
-Не е казвам.
-Ама в такъв случай ще струва ....
-Нема зна4ение колко ще струва я прекъсвам аз като за момент се чувствам като арабски шеих пазарушащ от лондонския "Сотбис"
подавам 4асовника
– Аааа "Касио" - вика 4асовникарката с тон които ме кара да се 4увствам неудобно 4е предлагам на височайшето и внимание нещо по-малко от ръчно изработен Швеицарски уникат.
– ами да "Касио" казвам аз много здрави и много точни часовници ( обаче вече не се чуствам като арабски шеих - колко е малка кра4ката от величието до падението)
- За сажеление нищо не можем да направим по вапроса и други са ми носили такива на тях верижките не се скасяват.
Тука изпадам в неква безтегловност 4е 4овек които дори само се намира в часовникарски магазин може да предположи такова нещо.
Следва обичаиното по4ващо с табарнак продължаващо с майката и завършващо с лелята (на ум) и Благодаря довиждане (на глас ).
Излизам от там и право в къщи като по пътя се опитвам да си припомня какво то4но направи моми4ето в България като скъси верижката на предишния часовник.
С много напъване на сиви клетки и след като почти напълно въстанових всичките и анатомични данни реших че каузата е загубена и ще се деиства по усет.
Вече в къщи поставям 4асовника на масата и запо4вам да го изу4авам. Деиствително щифтове не се виждат никаде но има малки отвор4ета с нарисувани стрелки4ки.
Вкарвам острието на джобното нож4е в едно от тях натискам леко и хоп готово едно звено пада. Повтарям операцията още 2 пъти и готово. Работа за 5 минути.
ТАКИВА МИ ТИ ТАБАРНАШКИ РАБОТИ Сега се 4удя 4асовникарско ателие ли да отворя или да обявя че продавам много специален инструмент за скасяване на верижки.
Просто така -2 част(последна)
- Дякон Игнатий
Много хубав разказ.Аз имах подобен проблем, но по стар български обичай , го реших по описания от тебе последен начин с тази разлика ,че това беше и единственото решение.Купих два часовника "Касио" и на двата ми се наложи да им скъсявам верижките, прибрах се у нас, извадих тежката артилерия и след 20 минутно проучване и 2 минутна работа бяха готови.Иначе добър избор.Аз нося един вече 8 години и още не съм му сменял батерията даже.Ето и как изглежда досадната част за махане:

НАПРАВИ НЕЩО ЗА РОДИНАТА-ЕМИГРИРАЙ
можете да направите справка с един "часовникарски" разказ от България в този форум
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... =chasovnik

http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... =chasovnik

Istoria v skap magazin za chasovnitsi I buzuta na ul. Vitoska v Sofia
Imam chasovnik Omega koito mnogo si go harsvam. Kato vseki drug ponjakoga spira da raboti I se nuzdae ot service. Za nestastie stana v BG kogato bjah na vakantsia.
Po stara traditsia otivam na ul. Solunska kadeto to godini e servisa za Swiss chasovnitsi. Parviat im vapors be za koga vi trjbva? Kazah vazmozno nai barzo. Te mi kazaha che imat mnogo rabota I po rano ot mesets njama da stane. No me pratiha ul. Vitoska v Luksozen magazin za Swiss chasovnitsi kadeto sasto imalo Service.
Otivam tam. I iskam da govorja s chasovnikarja zastoto me posresta prodavachkata. Da objasnjvam dva pati njama smisal.
Prodavachkata vliza I se vrasta s druga zena kojato se predstavja za sefka. Kazva che chasovnikara go njma no moga da govorja s neja.
Objasnjvam. Ne rabotest chasovnk. Nai vaznia vapors e mogat li da go poemat I eventualno opravjat za 10 dena tolkova mi ostavat ot vakantsiata. I sled tova patuvam za chuzbina. Darza da si vzema chasovnika s men.
Tja kazva da. .
Kazah i. Eto vi chasovnika. Molja vizte go no ne pravete nisto predi da ste me uvedomili po tel. kakvo mu e. Kakvo trjbva da se pravi. Kolko ste struva I ako se saglasja togava go pravete.
Tja kaza njama problemi tochno taka ste postapim. Na formuljara za priemane izrichno ja nakarah da zapise dom. Tel. I GSM s bg. karta.
Objasnih che ne si sedja v kasti. Da me tarsjat na GSM I dori da ne stignem do izpolzvane na tjahnite uslugi sam sklonen da platja za GSM razhodi koito te imat zaradi men. ( Veche zapoznat s praktiakta na drugi maistori koito ne zvanjat zastoto bilo skapo )
Minaha dva dena nikoi ne se obazda a az na drugia zaminavam na more. Obazdam se po tel. Iskam da govorja s chasovnikarja nego pak go njama. Obazda se sefkata. Objasnjavam sestate se za Omegata tja kazva da. Kazvam utre otivam na more ne se obadihte dosega, preduprezdavam vi che samo GSM vazi sega.
Tja kaza toi chasovnikarja ne go e poglednal oste no ste go pogledne skoro I ste se obadjat.
Otivam na more, kato vlizah da se kapja vav vodata karah drugi hora da slusat tel. da ne izpusna obazdaneto ot chasovnikarja.
Nikoi ne se obadi tsjala sedmitsa. Vrastam se v Sofia I otivam v magazina a ostavat 3 dena do tragvane.
Posresta me prodavachkata. Pokazvam razpiskata I kazvam ima li info po tozi chasovnik. Tja vliza vrasta se I kazva. Mi ne e gotov. Kazvam dobre znaete li kakvo mu e? Imahme ugovorka da se obadite. Tja pak ami ne e gotov.
Kazvam dobre daite si mi chasovnika. Zagubihte mi vremetro ne se obadihte. Ne sam dovolen. Nai dobre da sperm do tuk. Tja vliza, stoi malko vatre vrasta se I kazva.
Ama chasovnika e zakluchen v seifa na chasovnikarja a toi zamina na spesna komandirovka v Swiss I ste se varne sled 10 dena.
Veche mi prechernjava I kazvam. Predi malko bjah nedovolen. Sega veche sam besen. A utre kato se varna ako go njama chasovnika ste sam razjaren kato ranen bik. I togava vi garantiram che edin klient njama da ostane v magazina kato ni chujat kak ste se razpravjame.
Tja pochava ama sto mi se karate na men da ne sam go zakluchila az. To onja chasovnikarja. Kazvam vie ne ste li edna firma, ne rabotite li zaedno. Tja da zaedno, ama ne sam go zakluchila az.
Kazvam vikai sefkata. Tja kazva mi njama ja. Pak pisa GSM telefona mi na goljam list s tsifri po 10 sanimetra.. Kazvam da mi se obadi vazmozno nai barzo.
Obazda se sefkata na drugata sutrin. I pochva onja idiot, chasovnikarja az kakvo ste go napravja kato se varne. Kazah I ne me valnuva kakvo ste go pravis iskam si chasovnika. Predupredih vi oste predi 10 dena.
Tja ama ne moze li baba , djado njakoi da doide da go vzeme sled 10 dena. Kazvam ne moze. Parvo njmam baba I djado. Vtoro sazdava mi neudobstva. Posle trjbva da se prasta s kurier, tova struva sredstva, ima risk ot zaguba I dopalnitelno schupvane I ne iskam I da chuvam za takav variant. Tja kaza che ste mu zvanii v Swiis,na chasovnikarja ste vidi za vtori kluch ili ste vikat njakoi da otvori seifa.
Ne znam kakvo praviha kakvo struvaha. Obadiha mi se den predi da si tragna I si vzeh chasovnika.
Eto kak rabotjat nai dobrite , nai skapite magtazini na ul. Vitoska v Sofia ( ne v provintsjata kakto pisaha njakoi tuk che takiva raboti stavali samo na selo )
Za men service tam njama. Ima hora koito pravjat njakakv biznes no kak go pravjat I az ne znam. No ne iskam I da chuvam da sam tehen klient poveche.
Re: Просто така -2 част(последна)
Канада е пълно с толкова некомпетентни че не е истина. От другата страна БГ пък всички сме толкова все така все знаещи ..Rall написа:...
Баланса все го търсим

Тханкс Ралл