Ще започна от там, че съпругата и дъщеря ми пристигнаха в Монреал 3 месеца преди мен и когато им казах, че ще им донеса компютър на части започнаха да работят по 2 въпроса: 1. телефон 2. интернет доставчици.
Тука му е мястото да драсна - никакъв проблем не е да се донесе компютър на части и да се купи само кутия със захранване (което ще има съответния кабел

Та след 1 месец чакане най-после можех да звъня на семейството си в Монреал - бяха им пуснали телефон (всичките ви познати в България могат да ви звънят много евтино ползвайки услугите на http://www.zivva.com/ ). Съпругата ми се беше включила "промоционално" към Спринт Канада. Измина още месец докато пристигна и аз, но дотогава подготовката за включване в интернет си остана само мечта

След няколко 48-часови проверки от страна на Видеотрон - нищо, цяла плеяда от DSL-доставчици - също. Какво се оказа:
1. Видеотрон няма прокарани кабели до тази част на града (Cote Saint-Luc), което никога няма да си признаят

2. Всички DSL услуги стават през Bell Canada (т.е. ако искате high-speed интернет внимавайте с доставчика на телефона)
Тези 2 кондензирани извода се оформиха след 2-седмично звънене по съответните инстанции и разговори със служители кой от кой по-некомпетентни и неосведомени.
Пример:
Телефонен разговор със служител на Видеотрон написа:- ...
- ...и тъй като вашата фирма (Видеотрон) няма мощности в нашия регион, а ние закупихме кабелен моден от вашия дистрибутор РадиоШак по обявената от вашата фирма промоционална оферта, но не можеме да ви станеме клиенти, бихме искали да го върнеме. Как може да стане това?
- Кажете си клиентския номер?
- ?!%$@&*.

Голям майтап, но не и ако връзката ви трябва бързо. Е в Канада нещата определено стават, но - бавно

Надявам се, че тази информация ще послужи на новопристигналите, които искат да се включат в нета, да го направят по по-лесния начин.
Успех...