Права на работещите

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
yyy

Права на работещите

Мнение от yyy »

здравейте,
Моля за информация какви права имат работещите в Квебек. Поводът е, че след като научих за полагащия ми се един/един и половина/ свободен ден на месец, и питах шефа си - отговора беше: "pas ici". Освен това още 3 неприсъствени за годината дни. Въпросът ми е право или задължение на фирмата е да ти даде тези дни, къде (сайт или другаде) може да прочета повече по темата (за правата и свободите :wink: ). Явно има фирми, в които не можеш да използваш правата си, което е като в България, но има ли къде да се оплачеш (или на арменскиа поп :roll: ), рискуваш ли да загубиш работата си?
Благодаря на всички за отговорите.
haimana

Мнение от haimana »

Май Си ЕС ЕС Ти ги регулираше тия работи

http://www.csst.qc.ca/portail/en/
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

В по-големите и държавните фирми те уведомяват за всичките ти права и гледат да си ги ползваш. В мойта работа на един огромен лист с огромни букви са лепнали всичките ни права по закон и менъждерите ни гонят всеки ден за почивките, ако не си взема 15-те минути на 2 часа, или 30-те минути лънч тайм ми ги натрупват и после си вземам по-дълга почивка или в края на работния ме пращат на една мнооого дълга почивка, което е много досадно, щото трябва да чакам, за да си пънчна картата аут. :? Същото е и с всички други месечни/годишни почивки. Това - след като преди няколко години една служителка на банка осъди банката на мнооого голяма компенсация за това, че системно е оставала след работното си време да си довършва работата и системно не е имала възможност да си взема полагаемите почивки.

Обаче в малките фирми системата е "оплачи се на арменския поп" и според мен има места, където може и да си загубиш работата, ако много ревеш за свобода на словото и защита на правата си. Обаче пък не пречи да пробваш. :)
Let it go...
haimana

Мнение от haimana »

А може да беше Си ЕН Ти

http://www.cnt.gouv.qc.ca/en/index.asp
chinois

Мнение от chinois »

Законите са за пред съда!
Където можеш да търсиш справедливост.
Иначе щом търпиш нещо значи си съгласен с него.
http://www.aubasdelechelle.ca/accueil.html

Ако не си готов да го уволниш, не се разправяй с шефа си. :lol:
Ако той смята ,че има повече нужда от теб отколкото ти от него кляка.
Ако е обратното ти си отиваш.Тук е прието всички да се държат любезно и възпитано, но това не е проява на слабост, както това се схваща тук :lol: . Ти не се ли уговори с него кое как ще е като почна.Сега изведнъж се оказва, че имаш право на някой неща.Е той ти е отговорил и сега ще те държи под око, а може и вече да си пътник, ама да не го знаеш още. Преди да предприемаш важни стъпки, огледай се дали го правят другите, говори с някой, после с още някой и накрая ти си решаваш. Така се държат хората, които си плащат сами наема с работата си. :lol:
Сега разбираш ли що не зимат без канадски опит? :lol:
Последно промяна от chinois на Чет Юли 26, 2007 11:43 am, променено общо 1 път.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Ivet написа:В по-големите и държавните фирми те уведомяват за всичките ти права и гледат да си ги ползваш. В мойта работа на един огромен лист с огромни букви са лепнали всичките ни права по закон и менъждерите ни гонят всеки ден за почивките, ако не си взема 15-те минути на 2 часа, или 30-те минути лънч тайм ми ги натрупват и после си вземам по-дълга почивка или в края на работния ме пращат на една мнооого дълга почивка, което е много досадно, щото трябва да чакам, за да си пънчна картата аут. :? Същото е и с всички други месечни/годишни почивки. Това - след като преди няколко години една служителка на банка осъди банката на мнооого голяма компенсация за това, че системно е оставала след работното си време да си довършва работата и системно не е имала възможност да си взема полагаемите почивки.

Обаче в малките фирми системата е "оплачи се на арменския поп" и според мен има места, където може и да си загубиш работата, ако много ревеш за свобода на словото и защита на правата си. Обаче пък не пречи да пробваш. :)
Реален пример от голяма компания : Имаше един период от време, когато 15 минутните почивки бяха отменени ! И не бяха компенсирани по никакъв начин след това. Обяснението беше, че тези почивки не са задъжителни по закон а имат само пожелателен характер :lol:
Аватар
IRA
Съсел

Re: Права на работещите

Мнение от IRA »

yyy написа:здравейте,
Поводът е, че след като научих за полагащия ми се един/един и половина/ свободен ден на месец, и питах шефа си - отговора беше: "pas ici". .
Това пък кой ти го каза :roll:. За цяла година това са 12 дни, че и отгоре . В някой фирми по договореност може да имаш 3- 5 дни на година за лични дела, но те се договарят и съвсем не са задължителни за всички фирми.
п.с За какви почивни дни питаш ? Аз лично не те разбирам. Освен ваканцията мислиш ,че имаш още 12 почивни дни ли?
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

filipne, възможно е. Аз казвам как е в мойта работа и какво пише с онези големи букви. :wink:
Let it go...
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Според мен сависи от компанията, в първата фирма, в която работех имах 3 седмици отпуска + 1 ден на месец дето можех да си го взимам... не че някой ги ледеше тези енща но общо си ставаше 5+ седмици ваканция, е вярно че фирмата беше нонпрофит организация, обаче такова нещо не въм виждал на друго място...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Ivet написа:filipne, възможно е. Аз казвам как е в мойта работа и какво пише с онези големи букви. :wink:
Няма лошо ! Не оспорвам това , което казваш, само споделям моя опит :wink:
Публикувай отговор