Документи и превод, на кои от тях е нужен преди заминаване?
Документи и превод, на кои от тях е нужен преди заминаване?
Изчетох много информация във форума, но не ми е категорично ясно на кои документи е нужен превод и дали има смисъл превода да се прави в БГ или така или иначе ще се наложи превод на място в Канада.
Документите, които имам предвид са:
1. Дипломи
2. Удостоверение от Кат за липса на нарушения - За това даже чух, че трябва да е заверено в МВР и да е легализирано? Да не говорим, че изобщо не знам дали има практическа полза от него в Канада?
3. Препоръки от застрахователна компания - дали изобщо са нужни?
4. Актове за раждане
5. Свидетелство за брак
Какви други документи са нужни?
На кои е нужен превод от БГ?
На кои е нужно нещо допълнително - заверки, легализации?
Благодаря на всеки, който може да ми помогне!
1. Дипломи
2. Удостоверение от Кат за липса на нарушения - За това даже чух, че трябва да е заверено в МВР и да е легализирано? Да не говорим, че изобщо не знам дали има практическа полза от него в Канада?
4. Актове за раждане
5. Свидетелство за брак
- precious
- Обратна връзка:
Почвам по същество и изцяло водена от личния опит:
Точка 2.
Тази хартиика ми трябваше за да имам право да се явя за Full G шофжорска книжка. Трявбаше да е заверена в Министерство на Вътр. Работи и с нея отидох до БГ консулството, от където ми написаха писмо-превод на бележката.
Точка 3.
Никой не ми е искал такова. Като доиде ред до застраховка за кола се обадихме в няколко застрахователни компании. Предложиха ни цени между 500 и 900 $ на МЕСЕЦ. След това се обадихме на един руснак, който ни предложи цена от 210 $ на месец за нова кола с двама шофьори от същитете тези компании. Имахме и сертификат от шофьорската школа за изкаран курс по безопастност, който също се оказа излишен.
Точки 1,4 и 5 си ги имахме преведени и заверени още като започвахме процедурата.
Ако ще приравнявате дипломи или ще кандидатствате в учебни заведения искат академична справка в запечатан и подпечатан плик от университета. Преведена разбира се.
Това се сещам за сега. Ако има някой нещо да добави ...
Точка 2.
Тази хартиика ми трябваше за да имам право да се явя за Full G шофжорска книжка. Трявбаше да е заверена в Министерство на Вътр. Работи и с нея отидох до БГ консулството, от където ми написаха писмо-превод на бележката.
Точка 3.
Никой не ми е искал такова. Като доиде ред до застраховка за кола се обадихме в няколко застрахователни компании. Предложиха ни цени между 500 и 900 $ на МЕСЕЦ. След това се обадихме на един руснак, който ни предложи цена от 210 $ на месец за нова кола с двама шофьори от същитете тези компании. Имахме и сертификат от шофьорската школа за изкаран курс по безопастност, който също се оказа излишен.
Точки 1,4 и 5 си ги имахме преведени и заверени още като започвахме процедурата.
Ако ще приравнявате дипломи или ще кандидатствате в учебни заведения искат академична справка в запечатан и подпечатан плик от университета. Преведена разбира се.
Това се сещам за сега. Ако има някой нещо да добави ...
Последно промяна от precious на Пет Юни 15, 2007 11:12 am, променено общо 1 път.
:kitty: 
Легализации в Канада не важат.Жени написа:Благодаря за отговора, Ivet, но легализация на нормалната или на международната книжка и как се прави тази легализащия? Във всяка фирма за преводи и легализация ли или във някоя държавна институция?
Благодаря, Precious!
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
Питай и ще ти се каже
Старото куче
- Ivet
- Обратна връзка:
След двукратен опит в българското посолство по повод легализации на шофьорските книжки на съфорумци в последните няколко месеца - Канадците не признават легализациите, затова искат да е легализирана книжкатаа тук в посолството. Но посолството трябва да прати книжката до БГ, и да я върнат потвърдена - това разпоредба на Канадците, отнема 2-3 месеца. Ако имате легализация, си затварят очите и бият печата. Това за Онтарио, в Квебек може и да е различно.
Let it go...
- Bily T
Re: Документи и превод, на кои от тях е нужен преди заминава
Жени според мен зависи за къде си се запътила, и аз мисля, че легализации не са ти нужни защото няма да важат тук. Все пак за твое успокоение можеш да си направиш преводи и тук на място да правиш заверки и легализации ако се наложи (да не плащаш самия превод).Жени написа:Изчетох много информация във форума, но не ми е категорично ясно на кои документи е нужен превод и дали има смисъл превода да се прави в БГ или така или иначе ще се наложи превод на място в Канада.
1. Дипломи
4. Актове за раждане
5. Свидетелство за брак
За Ванкувър не ти трябва нито легализация на книжката нито международна такава. Единственото което ми свърши работа е сертификата (ти си писала препоръка) от застрахователна компания който ми намали застраховката с 40% до 163 долара на месец това е. Ако си за Ван мога ти изпратя образец на този сертиикат за ВС.
Успех.
NO PAIN NO GAIN
Това което е написала Ивет не важи за Квебек. Тук книжката ти важи 3 месеца и после трябва да си с канадска такава. Записваш се на теория, изкарваш я, после имаш учебна книжка и можеш да караш само с придружител който има от минимум 2 години канадска докато не вземеш практиката.emo gt написа:a kakvo 6te stane ako prosto si izkara6 kanadska knijka ne da si legalizira6 bulgarskata
Не си длъжен да караш курс.
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
Питай и ще ти се каже
Старото куче