вече пристигнахме в Канада (Онтарио) и започваме да се установяваме. И се сблъскваме със следната дилема, която моля по-знаещите да помгнат да разрешим. През тази година (2007) сме работили и аз и жена ми 3 месеца в България, за което съответно сме получавали възнаграждение. От април месец сме тук и съответно до края на годината ще получаваме (живот и здраве) възнаграждение в Канада. Та въпроса ми е когато декларираме в Канада в края на годината (или в началото на следващата) дохода си за 2007г. трябва ли да включваме и парите от Бг. Ако трябва предполагам, че ще трябва да го подкрепим и с документи (служебни бележки за дохода, данъчна декларация от Бг за 2007, бележки за платени данъци и т.н.). В България така или иначе тези доходи ще трябва да ги декларираме и ще им платим данъци и осигуровки, но дали и канадците ще искат да си ги обложат? Всичко това ми се струва, че доста би ни усложнило живота (особено ако трябва всички документи да са преведени и легализирани). Доколкото знам между България и Канада има спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, но повече ме притеснява, че ще е голяма разправия с документите, отколкото това че ще доплащам и тук.
Искам да уточня за тези, които ще кажат защо въобще ще ги декларирате тези доходи като не могат да ви хванат, че във връзка с кандидатстване на жена ми за ОСАП (за заем за университета) ни искат да посочим дохода си от началото на годината до сега и да представим служебните бележки. А за ОСАП изрично пише, че споделят информация с данъчните.
Моля, който се е сблъсквал с такъв проблем или има инфо да помогне!
П.С. Съжалявам, че се получи доста длъжко, но се опитах да обясня подробно положението ни