(Без)платно здравеопазване при посещение в друга провинция?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
Kirilius
Обратна връзка:

(Без)платно здравеопазване при посещение в друга провинция?

Мнение от Kirilius »

Здравейте,

Казусът е следния: живея в Онтарио и си имам OHIP (тукашната здравна каса) карта. Може да ми се наложи да пътувам до Албърта (Едмънтън) за няколко месеца в командировка. Как стоят нещата с ползването на здравни услуги при това положение? :roll:

Благодаря :)
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Предполагам, че трябва да си направиш някаква застраховка за пътуването и престоя ти тук. Аз например имам една здравна карта, покриваща спешна медицинска помощ в друга провинция. Пък и щом си служебно, работодателят трябва да има грижата.
Иначе тук за всяка здравна услуга искат албъртска здравна карта и ако нямаш, веднага са те таксували.. Провери дали твоята осигуровка от Онтарио не важи извън провинцията и при какви условия.

Иначе, ако си над 65 - няма да плащаш нищо!
Ако не си - лошо: оня ден разправяха по радиото, че зачестили случаите на сифилис в нашия край, та трябвало да се внимава... :lol:
Embrace your climate change!
Аватар
Kirilius
Обратна връзка:

Мнение от Kirilius »

Благодаря, аз имам застраховка при пътуване извън Онатрио, но жена ми няма и затова питам.

Някой има ли подобен опит? Коя застрахователна компания бихте препоръчали в тоя случай?
Аватар
Bily T

Мнение от Bily T »

Я малко оф топик да попитам така и така сте отворили тема.
Пътуваме за Ванкувър на 2-ри май и тъй като за СИН номер се чака няколко седмици бихте ли ме посъветвали къде (в смисъл компания) да си направя застраховка и с какви клаузи да бъде-като застр.премия, размер на застраховката и т.н.
Благодаря предварително.
п.с. двама възрастни с дете под 2г сме
NO PAIN NO GAIN
VorGrigorov

Мнение от VorGrigorov »

Кирилиус, ние сме ползвали тези за дългосрочни командировки в друга провинция. Доволни сме.

http://www.rbcinsurance.com/travel/trav ... kages.html
http://www.rbcinsurance.com/travel/pdf/policy-eng.pdf

Били Т, ако съм разбрал правилно сега се местите в Канада? Ако провинциялния ви план не ви покрива от момента на пристигането, аз бих препоръчал Visitors to Canada застраховка правена в Канада. Не са ефтини, но ако наистина искаш семейството ти да е покрито - това е пътя (лично мнение). РБС правят, може да пробваш още БлуКрос и Манулайф. Може да се плати с кредитна карта от Бг или най-добре приятел тук да ти задвижи нещата.

:beer:
"The one thing you cannot trade for your heart's desire is your heart."
Аватар
drifter
Обратна връзка:

Мнение от drifter »

Били, за самата карта със СИН номера чакаш известно време, но още когато подадеш ти дават един лист хартия на който номера е написан. Предполагам няма разлика между Онтарио и БС за СИН номерата (моя опит е от Онтарио :) )
Ние си направихме медицинската застраховка тук:
https://hermes.manulife.com/can/affinit ... ng=E&as=cm
Не ни се наложи да ги ползваме и за това нищо не мога да кажа :). За семейство има някакви отстъпки и излиза по-евтино от колкото ако всеки по отделно се застрахова. До колкото си спомням цената беше по-добра от това което предлагаха българските застрахователи.
All we have to decide is what to do with the time that is given us.
AlexAA

Мнение от AlexAA »

Аз като се изместих от Торонто в Калгари, през 2001, нямах проблеми с моята ОХИП карта в Калгари. На 2-рия ден в Калгари отидох до съответната служба и там ми взеха онтарийската карта и ми дадоха албъртенска. Та от тази служба ми казаха, че няма проблеми човек от Онтарио да се разболее в Албърта, демек няма да плаща.
Сега, твоят случай е по-различен. Аз, на твое място, бих се обадил на ОХИП да го питам. За всеки случай де.
Наздраве.
Аватар
Kirilius
Обратна връзка:

Мнение от Kirilius »

Благодаря за отговорите на всички!

:beer:
Aries

Мнение от Aries »

Bily T написа:Я малко оф топик да попитам така и така сте отворили тема.
Пътуваме за Ванкувър на 2-ри май и тъй като за СИН номер се чака няколко седмици бихте ли ме посъветвали къде (в смисъл компания) да си направя застраховка и с какви клаузи да бъде-като застр.премия, размер на застраховката и т.н.
Благодаря предварително.
п.с. двама възрастни с дете под 2г сме
В деня след като кацнеш, отиваш до първия Autoplan брокер и сключваш стандартна здравна застраховка (условията са същите, както и ако има MSP (медикъл сървис план)).
Цената за 4-членно семейство беше 202 долара за 1 месец. За тричленно и за 3 месеца може и да е по-малко на месец.
За MSP-то ще плащате по 108 долара, така че разликата не е толкова висока.
Аватар
Bily T

Мнение от Bily T »

благодаря Ариес а къде можем да намерим такъв брокер ще ни посъветваш ли?
NO PAIN NO GAIN
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

не ти трябва застраховка , ОХИП е договорен с всички провинции и няма да плащаш нищо, провинциалните министерства се разбират помежду си. В най-лошия случай ще си платиш и след туй ще ти ги върнат. Само май Кебек, както винаги, прави изключание :D
По-гадното е че имаше една врътка, че ако отсъстваш над 153 дена от Онтарио, губиш тукашната OHIP coverage. Чел съм го със сигурност, мисля че беше на официалния сайт ама ме мързи да ровя сега.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

sasho71 написа:не ти трябва застраховка , ОХИП е договорен с всички провинции и няма да плащаш нищо, провинциалните министерства се разбират помежду си. В най-лошия случай ще си платиш и след туй ще ти ги върнат. Само май Кебек, както винаги, прави изключание :D
По-гадното е че имаше една врътка, че ако отсъстваш над 153 дена от Онтарио, губиш тукашната OHIP coverage. Чел съм го със сигурност, мисля че беше на официалния сайт ама ме мързи да ровя сега.
Точно така. Няма нужда от допълнителна застраховка, защото си покрит от ОХИП. Имаш опцията да си платиш и да ти върнат парите или да изпратят директно сметката до провинцията, в който случай се попълва формуляр.
Влез в сайта на ОХИП и прочети какво пише. Има подробни обяснения.
Aries

Мнение от Aries »

Bily T написа:благодаря Ариес а къде можем да намерим такъв брокер ще ни посъветваш ли?
Ами общо взето те са като гъби след дъжд - има ги на всяка по-нормална плаза.
http://www.icbc.com/insurance/insura_broker_locator.asp
Пишеш града, който те интересува - например Coquitlam
http://www.icbc.com/insurance/insura_br ... mit=Search
или Burnaby
http://www.icbc.com/insurance/insura_br ... mit=Search
Има някои с които можеш да общуваш и през интернет, но не знам дали ще можете да сключите застраховката без да сте стъпили физически на Канадска територия.
Аватар
Todd

Мнение от Todd »

Bily T написа:Я малко оф топик да попитам така и така сте отворили тема.
Пътуваме за Ванкувър на 2-ри май и тъй като за СИН номер се чака няколко седмици бихте ли ме посъветвали къде (в смисъл компания) да си направя застраховка...
Май нещо бъркате SIN (social insurance number) със Care Card :wave2:
Ама карай да върви, нали се разбрахте! :beer:
По-добре малък ум, отколкото голям цирей!
Аватар
Todd

Мнение от Todd »

Бай дъ уей - пригответе се да чакате между 3 и 4 месеца за Care Card!
По-добре малък ум, отколкото голям цирей!
Публикувай отговор