Отава <=> Монреал

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
alkaponbg

Отава <=> Монреал

Мнение от alkaponbg »

Айде и тук да пусна темата, понеже част от Отава е в Федералната част, и може да се отзоват повече хора. Целта е сравнение между 2-та града от към удобства, транспорт, работа, училища...всичко което се сетите от към за и против 2-та града.
Мерси предварително
Ако не опиташ, винаги ще съжаляваш...
И сега съжалавам...че не го направих по-рано :)
Аватар
Mark

Re: Отава <=> Монреал

Мнение от Mark »

alkaponbg написа:Айде и тук да пусна темата, понеже част от Отава е в Федералната част, и може да се отзоват повече хора. Целта е сравнение между 2-та града от към удобства, транспорт, работа, училища...всичко което се сетите от към за и против 2-та града.
Мерси предварително
"ЗА" Монреал

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Отава е чист, спокоен и много красив град, по размер колкото София, население на цялата столична община малко над милион. Понеже го сравняваш с Монреал - по спокоен, по-бял, по-чист, по-малко нощен живот, по-американски. По-малко престъпност. Транспорта му е много добър, работа - зависи какво търсиш, но като цяло се намира. Училища, университети, колежи - всичко си има, пак зависи какво ти трябва. Лятото има много забавления, зимата - кой както си го направи, има концерти, арт центъра има добра програма, и т.н. :P Цените тук според мен са по-ниски от Монреал, имам предвид наеми на по-големите апартаменти за семейства с 2-3 деца и цени на къщи, бензин. Ааа, и виното е по-евтино. :lol: Удобствата от наличието на 2 провинции в един град някой друг да ги обяснява, за мен са по-скоро неудобства. Аз съм "ЗА" Отава, навалицата и циганите в особено големи размери не ми понасят, по-спокойна съм за децата, обичам да ми е чисто, а като ми се прииска лудница - Монреал е на точно 2 часа по магистралата. :wink: В района около града има достатъчно много места, където човек да се разхожда, паркове и т.н., ако си любител на природата. Лятото спокойно можеш да си го изкараш по улиците и парковете на града - има предостатъчно интересни неща и забавления. А и понеже пообиколих доста Канадски градове и няколко провинции, за да съм сигурна, че точно Отава е Градът - е, той е, досега по-хубав град не съм намерила. :D (Ванкувърци, вие сте на друга планета! :lol: )
Let it go...
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Мнение от hullboy »

За да свържа тази тема с другата на Клисуров " разлайване на кучета "
В Оттава няма метро, така че да му мислят директорите и директорките и да приготвят още 3 - 5 000 за сравнително добра кола.:)
Така разходите по заселване стават вместо 20 000 - 25 000 с колата.:)
Метро няма защото дипломатите на 200 различни държави не обичат метра а лимузини с лични шофйори.:)
Дипломатите също така не обичат да се возят заедно в метро с бежанци от Сомалия, безработни, и студенти от Конго.:)
Девиците ( дъщерите на дипломатите ) не обичат да бъдат изненадвани в метрото от психопати които са обечени с шлифер а от долу чисто голи и като видят някойа девица разгръщат шлифера за да си покажат инструмента и се кефят от рекацията на девицата.:)
Друго удобство на Оттава е че Хулбой е там и помага с финансови услуги.:)
dr.oh.boli

Мнение от dr.oh.boli »

Вчера бях отново в Отава...наистина е готин град...даже много готин...не съм там понеже плана ми е бил друг и не е включва да намеря най готиния град.
След време смятам да се преместя но това ще е отново временно, докато пребивавам в сградата до френското посолство :D :beer: :beer: :beer:
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

hullboy написа:За да свържа тази тема с другата на Клисуров " разлайване на кучета "
В Оттава няма метро, така че да му мислят директорите и директорките и да приготвят още 3 - 5 000 за сравнително добра кола.:)
Така разходите по заселване стават вместо 20 000 - 25 000 с колата.:)
Метро няма защото дипломатите на 200 различни държави не обичат метра а лимузини с лични шофйори.:)
Дипломатите също така не обичат да се возят заедно в метро с бежанци от Сомалия, безработни, и студенти от Конго.:)
Девиците ( дъщерите на дипломатите ) не обичат да бъдат изненадвани в метрото от психопати които са обечени с шлифер а от долу чисто голи и като видят някойа девица разгръщат шлифера за да си покажат инструмента и се кефят от рекацията на девицата.:)
Друго удобство на Оттава е че Хулбой е там и помага с финансови услуги.:)
Това просто влиза в топ 10! :rotfl: :rotfl: :rotfl:

И понеже човека пита сериозно много държа да отбележа, че съм ползвала услугите на градския транспорт около година и няма психопати, нито каквито и да е ексцесии, точно обратното - има доста добра атмосфера, понеже гара е спокоен и не толлкова забързан и нервен, нещо обичайно е да си разказваш вицове с шофьора, например. :lol: Проверявам си в колко часа ми е рейса и той е на спирката +- 2 минути. Има надземно метро, което е удобно за учещите в Карлтън.

Тук има повече инто за Отава: http://bgtoronto.com/forum/viewforum.php?f=7
Let it go...
Аватар
iliana
Обратна връзка:

Мнение от iliana »

Нека се включа и аз, понеже съм живяла и на двете места - 1 Монреал 1 година, в Отава вече повече от 2.

Площ:
Монтреал е огромен, ако живееш извън острова а работиш на острова може да ти се наложи да прекараш доста време в трафика
Отава е по-близък по площ до София, от всяка една точка до всяка друга точка можеш да стигнеш с кола максимум за 25-30 мин.
Население:
Монреал - около 3 милиона. Много имигранти. Ако не ви харесват араби, пакистанци, забрадки и други екзотични народи не е за вас.
Отава - заедно с Хъл около милион. По-бял град, по-малко имигранти.
Жилища:
И на двете места се намират лесно. Според мен цените в монтреал са по-ниски. Наемите в монреал се контролират от Режи дьо ложмен, в Отава се определят от пазара.
Транспорт:
И в двата града е много добре уреден. Лично за мен обаче трябва да имаш и кола.
Детски градини:
В монтреал - субсидираните градини са 7$ на ден. В Отава - пазарни цени, около 600-800 $ на месец. Тук монтреал печели един голям плюс ако сте с малки деца.
Езици:
Монтреал - френски и английски, като за повечето работи френския си е практически задължителен. Някой професии обаче като програмисти си живечт спокойно и без френски.
Оттава - официално се води билингуал, но на практика се живее спокойно и без френски. Френски трябва ако искаш да работиш на държавна работа.
Работа: Не смея да давам съвети.
В монтреал работех на временни работи за по 2-3 месеца, които не изискват някаква особена квалификация.
В Отава не съм търсила работа, тя сама ме намери.
Наблюденията ми от познати и приатели са че работа има достатъчно и на двете места. Според статистиката Отава е в първата петица по градове с ниска безработица в Канада.
Ако професията ви изисква лицензиране и членство в професионалната организация струва ми се че това става по-лесно в Онтарио.
Социял:
В монтреал може да се кандидатства след третия месец, в Отава след 6 тия. И в двата случая трябва да докажеш че нямаш пари за да живееш.
Забавления:
Монтреал е много жив град, непрекъснато има хора по улиците, много различни заведеня за всеки вкус.
Отава е доста по-скучен, заведенята са концентрирани на 4 улици на кръст. Зимата е малко скучно, лятото има доста фестивали.
Като цяло Отава е по-семейно оиентиран. Има много паркове, градинки, велосипедни алеи, плажове, идеално поддържани.
Образование:
Монтреал - 2 университета на френски, 2 на английски и множество колежи.
Отава - 3 университета, също можеш да избираш на френски или англиски, + 1 в Хъл, + много добър колеж.

Досега писах за Отава, сега трябва да добавя и Хъл, защото фактичеки Отава - Хъл са 1 град разположен в 2 провинции. Това за мен е по-скоро плюс. Наемите, застраховките за кола и детските градини са по-евтини в Хъл. Можеш спокойно да живееш в Хъл и да работиш в Отава, и много хора, включително местно родени канадци го правят.

Надявам се да съм била полезна.
Ако съм пропуснала нещо - питайте.
Защо предпочитат Квебек?
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
calculator

Уточнение

Мнение от calculator »

Последно промяна от calculator на Чет Юли 22, 2010 8:16 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Re: Уточнение

Мнение от Ivet »

calculator написа:Въпрос - като толкова ви харесва Отава (която наистина е чудесна), защо повечето от отговорилите всъщност не живеят в нея, а само въздишат по другата страна на моста??? Да не би нещо да не ги устройва мястото, в което реално живеят?
Цените на имотите от другата страна на реката, тоест в Елмър/Хъл/ Гатино са много по ниски. :wink: И по-ниските пропърти такси компенсират разликата в данъците.
Let it go...
calculator

Да, ама не

Мнение от calculator »

Последно промяна от calculator на Чет Юли 22, 2010 8:17 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Според мен няма лошо да ти учи детето френски, ние сме в Отава и пак су го учим. :P А и Отава си е официално двуезична. :P
Let it go...
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Мнение от hullboy »

Хълбой е живял 4 години в Оттава сега живее заради гледката от ап. само през моста на реката.
В Оттава на реката са посолства, парламент, музеи.:)
calculator

Мнение от calculator »

Последно промяна от calculator на Чет Юли 22, 2010 8:18 pm, променено общо 1 път.
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Мнение от hullboy »

Живея на брега на реката до моста в Хул. Кое не е яасно? Минавам само през моста който е дълъг 300 и съм в цетара на Отава до парламента.:)
calculator

Пак

Мнение от calculator »

Последно промяна от calculator на Чет Юли 22, 2010 8:18 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор