Задграничен паспорт

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
Maria

Задграничен паспорт

Мнение от Maria »

Здравейте,
Бихте ли ми дали малко повече информация относно процедурата по удължаване валидността на задграничен паспорт. Изпратила съм вече 2 е-мейла на посолството в Оттава, но ни дума, ни вопъл, ни стон оттам. Работят ли тези хора, не работят ли, не знам.
Мерси предварително!
speedy

Re: Задграничен паспорт

Мнение от speedy »

Maria написа:Здравейте,
Бихте ли ми дали малко повече информация относно процедурата по удължаване валидността на задграничен паспорт. Изпратила съм вече 2 е-мейла на посолството в Оттава, но ни дума, ни вопъл, ни стон оттам. Работят ли тези хора, не работят ли, не знам.
Мерси предварително!
Това е информацията за процедурата от консулството в Торонто

http://www.bulway.ca/index.php?name=New ... le&sid=392
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Странджата

Мнение от Странджата »

Ми то, как Марийо , две думи не могат напишат някои там ... паспорти ще ми издават...!
Marginal39

Re: Задграничен паспорт

Мнение от Marginal39 »

Maria написа:Здравейте,
Мерси предварително!
Що не им звъннеш по телефона сутрин?
:beer: :beer: :beer:
Аватар
Maria

Мнение от Maria »

Що не им звъннеш по телефона сутрин?
Ами звънях им и сутрин и следобед....със същия успех - включва се непрекъснато телефонен секретар.

Та затова реших да се обърна за конструктивна информация - откъде и как да получа формуляри например...явно обаче на никой не му се е налагало да си подновява паспорта... :?
todor73

Мнение от todor73 »

Най-лесно става да отидеш до Отава, сутрин мисля от 9:30 започват да работят, попълваш едни формуляри и това е, мисля че и снимки искаха. Хем ще видиш и Отава :D
Аватар
iliana
Обратна връзка:

Мнение от iliana »

Сигурна ли си че нямаш грешка в е-маила или телефона?
Досега не ми се е случвало да не намеря никой в посолството.
Ето ти пак координатите:

325 Stewart Street
Ottawa, Ontario, K1N 6K5
Tel.: (+1 613) 789 3215
Tel./Fax: (+1 613) 789 3524
E-mail: mailmn@storm.ca
http://bgembassy.ca/
Защо предпочитат Квебек?
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
sashka

Мнение от sashka »

Посолството работи, но са в намален състав. Мисля, че консулката е в отпуск. За нов паспорт ти трябват 3 снимки и такса 53 или 56$ не си спомням точно и стария паспорт. Заявлението го взимаш и попълваш на място. Не забравяй,че в заявлението се попълват имената, рожденните дати и ЕГН-та на родители, та ако не ги помниш да се подготвиш. Подаването за нов паспорт за съжаление става само лично в посолството, не може по пощата. Така,че разкарването си е сигурно. А за удължаване на паспорт не мога да помогна не съм много запозната с процедурата.
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Procedurata za udaljavane kato tazi za podnoviavane. Sa6tite formuliari, snimki i t.n. Samo srokat na izwar6wane e po-kratak. Ima na4in i s pasavan: samo kolkoto da si otide6 do BG i tam si wadi6 nov. Oba4e ne znam dali za towa pak se popalwat formuliari. majat mi polzwa tozi na4in, no predwaritelno im be6e pratil formuliara, za6toto parwona4alno ima6e namerenie da si udaljawa pasporta. Ta ne znam dali wsa6tnost e bilo neobhodimo. No kato se obadi6, moje da pita6 za towa, ako te ustroiwa. Nie sme komunikirali samo po tel. s tiah. Bez problem.
Обичам да преча
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Днеска бях в посолството и си работеха хората. Е не като в в хлебозавод, но все пак рабореха. :lol:

Продължаване срока на валидност на паспорт

Правно основание: чл. 37 от Закона за българските документи за самоличност и Указания Изх. № КОВ 55-00-2 от 21.01.2004 г. на Министерството на външните работи.

За какъв срок може да се продължи срокът на паспорт: срокът на паспорта може да бъде продължен еднократно за максимален срок от 6 (шест) месеца, считано от датата на изтичане на срока на паспорта.

В кои случаи може да бъде продължен срокът на паспорт:
1. за завръщане в Република България на български гражданин, пребиваващ на законно основание на територията на чуждата държава без виза – продължение на срока на паспорта за срок до 30 дни;
2. за продължаване на разрешението за пребиваване в чуждата държава с последващо завръщане в Република България – продължение на срока на паспорта за срок до 180 дни;

Необходими документи:

1. Заявление за издаване/продължаване на документи за самоличност на български граждани (по образец; получава се от Консулската служба). Заявлението се попълва на български език. В графата “Вид на искания документ за самоличност” срещу полето “2. паспорт” се вписва допълнително “продължаване”.

2. Декларация по чл. 5 от Правилника за издаване на български документи за самоличност (по образец; получава се от Консулска служба – при необходимост).

3. Актуални цветни снимки (вижте информация “Издаване на български документи за самоличност”).

4. Квитанция за заплатени такси по Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на МВнР.

Не се продължава срокът на паспорт:

1. ако е с изтекла валидност или ако неговата валидност изтича на датата на подаване на молбата и заявлението;

2. на лица, на които е наложена принудителна административна мярка по чл. 75 и чл. 76 от Закона за българските документи за самоличност (чл. 77 от ЗБДС);

3. когато заявлението е попълнено нечетливо и/или съдържа поправки, зачертавания и следи от изтриване на вписани данни;

4. при констатиране на несъответствие между данните по паспорт, данните в заявлението;

5. ако срокът между датата на подаване на заявлението за продължаване на паспорта и датата, на която изтича неговата валидност надхвърля 6 (шест) месеца.

Процедура:

Образците на молбите и заявленията се получават, попълват, подписват и подават лично в Консулска служба.

Не се полага подпис под снимката в заявлението от лице, което към датата на подаване на заявлението не е навършило 14-годишна възраст или е поставено под пълно запрещение.

Ако лицето не е навършило 14-годишна възраст или със съдебно решение е поставено под пълно запрещение, молбата и заявлението се подават и се подписват лично от двамата родители или настойника му. Тя се подписва само от единия родител, когато другият родител е лишен от родителски права с изрично съдебно решение.

Лицата от 14 до 18-годишна възраст (непълнолетни лица), както и лица, поставени със съдебно решение под ограничено запрещение подписвават молбата лично. Молбата се приподписва от двамата родители или от попечителя. Тя се приподписва само от единия родител, когато с изрично съдебно решение другият е лишен от родителски права.

След проверка на данните и приемане на молбата и заявлението, гражданинът получава паспорта си обратно от Консулската служба.
Паспортът се продължава само след съгласуване с органа, който го е издал и получаване на разрешение от Дирекция “Консулски отношения” на Министерството на външните работи.

Нормативната уредба не съдържа срок за съгласуване.

Консулска служба уведомява заявителя на посочения от него телефон или адрес за получаване на разрешението. Паспортът може да бъде внесен за продължаване на срока чрез някой от следните начини:
- лично
- чрез пълномощник (изрично упълномощен с нотариално заверено пълномощно).

При получаване на разрешение, паспортът се продължава, като върху страница 3 с вписаното продължение се полага специално защитно фолио.

http://www.bulgaria.bg/N.America/Ottawa ... ssport.htm
Let it go...
Аватар
AnnaR

Мнение от AnnaR »

iliana написа:Сигурна ли си че нямаш грешка в е-маила или телефона?
Досега не ми се е случвало да не намеря никой в посолството.
Ето ти пак координатите:

325 Stewart Street
Ottawa, Ontario, K1N 6K5
Tel.: (+1 613) 789 3215
Tel./Fax: (+1 613) 789 3524
E-mail: mailmn@storm.ca
http://bgembassy.ca/
И аз преди две седмици им писах по същия въпрос, но не продължаване, а издаване на нов паспорт. Взех координатите от този сайт и съответно са същите.
http://www.bgembassy.ca/Consular/consular.htm
И аз не съм получила отговор. Исках да зная също дали ще имат дни в Монтреал, като миналия януари.
Аватар
Maria

Мнение от Maria »

Мерси на всички за отговорите.

iliana - на този е-майл писах и на този тел.номер звънях. Ще продължавам смело и упорито :roll:
Заключено