Какво става с децата в България ?
Какво става с децата в България ?
Емисия: Понеделник, 15 Декември 2003, 168 часа
Две водки на екс преди детската дискотека
Деца отиват с палки, ножове и боксове да танцуват, момиченца се преобличат със секси дрешки по тоалетните
15-годишно момиче се свлича мъртвопияно в подлеза под бул. "България" до НДК, на десет метра от входа на дискотека "Амор". "Пила е само 200 грама, оставете ни на мира", моли приятелката є
За втори път "Монитор" е в "Амор", опитвайки се да разбере какво става в детските дискотеки в София.
"Взимаме куп предпазни мерки. Не пускаме децата да излизат през първия един час след като са влезли, за да не прескочат до близките магазини и да се върнат подпийнали. Освен това ги пребъркваме детайлно - чанти, раници", обясняват от охраната от "Ипон". На входа са събрани куп трофеи - "патрончета" водка, манерки, шишета минерална вода, в които по-хитрите преливат концентрата.
Девойките се гримират в тоалетните непосредствено преди партито. Преди да си тръгнат пък се измиват със сапун.
Складът на дискотеката пък е пълен с будещи интерес предмети, които гардовете намират из дрехите и чорапите на изобретателни хлапаци. Нунджако - две метални пръчки съединени с верига, може да впечатли дори спецове по източни бойни изкуства. Всевъзможни ножчета, гумени палки, от които при размахване излиза метално шило, стоманени гривни в които се пъхат пръстите, за да стане юмрукът "железен", цял кашон с пиратки, отлят от олово на някой таван бокс са отнети от непълнолетните им собственици само от последните няколко детски дискотеки.
В тоалетната на "Амор" вече са свикнали със своеобразен ритуал в две части: към 18 часа повечето момичета вадят от раничките си бюстиета, потници и всякакви атрактивни тоалети, след което се пристъпва към сеанс по бързо гримиране. На излизане процедурата се повтаря в обратен ред: леките дрешки се прибират, навличат се пуловери, лицата се мият със сапун. И детето отново изглежда на 13.
Тоалетната е и място за социални контакти. "Много искам да пъхна тази сламка в нечия вагина", стряска екипа на "Монитор" момчешки глас в коридора. Ученикът е със сламка в устата. Питаме на колко години е. "На 14, ама още не съм виждал венерин хълм", признава ухилен Боян, явно добре подготвен от учителката си по биология.
В разгара на партито отраканият хлапак отново се приближава. Уж говори, а изведнъж gsm-ът от врата на репортера изчезва. Боян не го краде, а леко се опитва да го пъхне в панталона на журналистката и я потупва дружелюбно по бузата.
Всички предпазни мерки срещу употребата на алкохол явно са преодолими. "Те влизат свежи като репички, а след половин час изглеждат като парцали", обяснява притеснена жена от персонала на дискотеката. "Явно пият по много наведнъж точно преди да влязат, и за пред охраната не им личи, а после става лошо", предполага тя.
Как да измамим фейс-контрола е станала любима тема за разговор сред запътилите се към входа агитки тийнейджъри, става ясно от дочутите реплики. Всеки е "светнат" и откъде може да се набави "пиячка".
Пред магазинче за алкохол в самия подлез заварваме групичка 13-14 годишни момчета и момичета с бутилка евтина водка в ръка. Стреснати от звука на фотоапарата, хлапетата наскачат с крясъци, че им нарушаваме правата. На въпроса "Кои права - да се наливате с водка ли?", русо девойче избухна : "Ти ли ще ми казваш да не пия, ма, ще си се наливам колкото искам, никой не може да ми забрани, стига сте ни прецаквали".
Други пък щъкат по стълбите към пресечката на бул. "Фритьоф Нансен" и към ул. "Любен Каравелов", до денонощния супер. Секунди след като поредната пилотна група тийнейджъри се снабди пред очите ни с няколко двулитрови бутилки "Ариана", "Монитор" попита продавача защо дават алкохол на непълнолетни. "Ами то всички го правят. А и собственикът се кара като връщаме клиенти", бе отговорът.
Обратно по пътя към "Амор" няколко деца са наобиколили строполило се на тротоара момче. Чакат баща му да го прибере. 14-годишният Петьо ударил два джина, водка и бира в бар "Лозенец" на НДК. Приятелите му хем се смеят, хем се ядосват: "Тоя го прави това поне 2 пъти седмично, писна ми да му гледам простотиите", негодува съученик, докато момичета пръскат лицето на Петьо с вода.
ЧИНОВНИЦИТЕ ДЕЙСТВАТ
Агенцията за децата провела оперативка
Преди 2 седмици "Монитор" писа за една от популярните детски дискотеки в София "R'n'B", където установихме, че безконтролно се внася и консумира алкохол, а в заведението липсва охрана. В "Амор" пък екипът ни тогава не бе допуснат, под предлог че не разрешавали да влизат дори родители на децата. Потърсихме коментара на различни институции.
"Ние не можем да контролираме пряко заведенията, но имаме възможност да сезираме контролните органи. След сигнала на "Монитор" проведохме оперативка, на която бе взето решение проблемът да се отнесе до полицията. Ще организираме съвместна проверка, тъй като явно има нарушаване на права, създават се условия за консумация на алкохол, цигари в детските дискотеки, не се спазват нормативните актове", заяви Събина Събева, директор на "Държавна политика за закрила на децата" в Агенцията за закрила на детето. Според нея обаче кампанийните проверки обаче не дават резултат, а става въпрос за неизпълнение на поети ангажименти. "Ще се обърнем и към Столична община, където всеки прехвърля топката другиму, ще добавим искането за контрол на лицензирането на заведенията. Ако общината остави писмото без отговор, ще пуснем отворено писмо в медиите", допълни Събева.
Свързахме се и със Зорница Илиева, зам.-кмет на "Лозенец". Тя обясни, че в района има 1 800 търговски обекта, а инспекторът е само един. "Твърде сложно е да проверяваме всички. Необходимо е гражданите да подадат писмен сигнал, за да бъде извършена проверка, и отреагирваме веднага. Ако проверката е и за алкохол, я извършваме задължително с полицията", заяви Илиева.
Преди седмица "Монитор" прати и въпроси до пресцентъра на МВР по факс за това дали са извършени някакви проверки, колко редовно се инспектират детските дискотеки, установени ли са нарушения. До вчера отговор нямаше.
Голите кръстчета са обичайна гледка в разгара на партито.
Само двама родители чакат отпред
В 21 часа, когато детското парти свършва, на входа на "Амор" има двама възрастни. Антоан Лазаров чака 14-годишната си дъщеря. "Не смятам, че това е най-добрият начин малките да се забавляват, нямам положително отношение към детските дискотеки. Но какво да се прави…", усмихва се мъжът.
"Не е най-добрият начин да се веселят, но в момента това предлага София", заключава и г-жа Димитрова, докато наднича през входа за своята щерка.
"Седмица след вашата публикация поканихме официално в "Амор" желаещи родители да присъстват по време на детското парти, за да се уверят, че всичко е наред. Не дойдоха и 10 човека", казва управителят Красимир Костадинов.
Диджей Тони Джи: На улицата е много по-страшно
Тони, безопасни ли са детските дискотеки според теб?
За мен детските дискотеки са нещо положително и хубаво. Вътре не се продава алкохол, при нас вече и бира няма. Това е по-добрият вариант, защото децата са пред очите ми, иначе се събират по апартаменти, вили, в парка, и пак се напиват. На улицата е много по-страшно, пълно е с наркодилъри. Щом един родител пуска детето си на дискотека, той си носи отговорността за това. Ние не можем да се бъркаме в работата на родителите, те си ги възпитават както си знаят.
Какви са днешните тийнейджъри?
Сегашното поколение се развива по съвсем различен начин. Едно дете на 14 години днес се държи така, както аз и на 18 не съм се държал. Но това с побоищата и скандалите винаги е ставало, то е една реалност от която не може да се избяга. Що се отнася до песните не можеш да съдиш някой изпълнител, че пее простотии то децата тези неща ги научават на улицата.
Dashterya mi beshe pokanena na rozhden den v t. nar. detska diskoteka "Indigo" (za deca na 12-13 godini) predi da stane pechalno izvestna. Ponezhe nashiya tatko beshe otishal da ya vzeme po-rano, beshe vlyazal vatre s nadezhdata da ya nameri
To ne che se vizhdalo mnogo pod oblacite cigaren dim, no toy vse pak zabelyazal poklashtashti se v trans momicheta, ot krasta nagore kakto gi e mayka rodila...
Tova i beshe poslednata diskoteka, no ne ni beshe lesno da i zabranyavame da hodi, pri uslovie che drugite hodyat. Posle se sluchi tragediyata v Indigo... Sred zhertvite imashe i 10-godishno dete...
No nay-trudno mi e da asimiliram tova, che samo dvama roditeli sa chakali svoite deca. Tova e bezumie, v tozi prestapen grad da si ostavsih deteto da se pribira samo po tamno. Che sled kato sa go napisali tova v "Monitor" te pak sa prodalzhili da si puskat decata. Che sled kato posle sa gi pokanili da vidyat diskotekata, edva desetina sa se vazpolzvali. Che e vazmozhno 14-godishnoto ti dete dva pati sedmichno da se napiva do izpadane v bezsaznanie i da prodalzhavash da go puskash na diskoteka. Kakvo stava s balgarskite deca? I kakvo stava s tehnite roditeli?

To ne che se vizhdalo mnogo pod oblacite cigaren dim, no toy vse pak zabelyazal poklashtashti se v trans momicheta, ot krasta nagore kakto gi e mayka rodila...
Tova i beshe poslednata diskoteka, no ne ni beshe lesno da i zabranyavame da hodi, pri uslovie che drugite hodyat. Posle se sluchi tragediyata v Indigo... Sred zhertvite imashe i 10-godishno dete...
No nay-trudno mi e da asimiliram tova, che samo dvama roditeli sa chakali svoite deca. Tova e bezumie, v tozi prestapen grad da si ostavsih deteto da se pribira samo po tamno. Che sled kato sa go napisali tova v "Monitor" te pak sa prodalzhili da si puskat decata. Che sled kato posle sa gi pokanili da vidyat diskotekata, edva desetina sa se vazpolzvali. Che e vazmozhno 14-godishnoto ti dete dva pati sedmichno da se napiva do izpadane v bezsaznanie i da prodalzhavash da go puskash na diskoteka. Kakvo stava s balgarskite deca? I kakvo stava s tehnite roditeli?
-
- Администратор
- Обратна връзка:
Страшничко звучи... 
А дали тук (Мтл) положението е коренно различно?
А пък дали не сме прекалено остарели. Имам предвид хайде де, 14 години си е 8-ми клас, аз в 8-ми клас по лагерите ехееейй... пиян-залян. Мааалко по-големите от мен (примерно тези 73 набор и нагоре) - я си спомнете какво сте правили като сте ходили на бригади. Е, голи до кръста момичета нямаше, но пък нещата (начина на живот) се е променил оттогава (за добро или лошо). Тогава популярни са били Росица Кирилова и C.C.Catch, което е доста по-различно (текст, клип) от да речем "Dirt" на Кристина Агилера. А пиенето ... то си го имаше и тогава. Ей, това тийеджърството е опасна работа - трябва да се докажеш, че си ... не знам и аз какво.

А пък дали не сме прекалено остарели. Имам предвид хайде де, 14 години си е 8-ми клас, аз в 8-ми клас по лагерите ехееейй... пиян-залян. Мааалко по-големите от мен (примерно тези 73 набор и нагоре) - я си спомнете какво сте правили като сте ходили на бригади. Е, голи до кръста момичета нямаше, но пък нещата (начина на живот) се е променил оттогава (за добро или лошо). Тогава популярни са били Росица Кирилова и C.C.Catch, което е доста по-различно (текст, клип) от да речем "Dirt" на Кристина Агилера. А пиенето ... то си го имаше и тогава. Ей, това тийеджърството е опасна работа - трябва да се докажеш, че си ... не знам и аз какво.
Kato byah v gimnaziyata i kato sme se sabirali sme pieli alkohol (az go praveh s dobre skrito otvrashtenie
), ama ne sme se napivali. Pak i ne sme se sabirali tolkova chesto. E, nie pak slushahme Beatles, Floyd, jazz, Led Zeppelin, ama hayde da ne se otvlicham, che shte zaprilicham na baba mi.
Az na teb, Ssttoo, ti se padam malko kaka, ama chak pak ot razlichni pokolenia ne sme.
Ne znam za tuk, ne mi e yasno kak se zabavlyavat mladezhite. Sigurno i tuk ima izcepki, prosto nyama nachin. Ama men dashterya mi tuk ne me e pritesnyavala da mi iska razreshenie za diskoteka. Nyakoy mi beshe kazal, che do 18 godini e zabraneno, ama ne znam. Tuk obache ima neshto, koeto mnogo mi haresva - dnevni lageri prez lyatoto. Ima i za 13-14-godishni, dori za 15-godishni. Preporachvam gi na vsyaka mayka, koyato gleda puber. Vseki delnichen den ot 9 do 4 chasa, posle se vrashta - i v Internet. Hem e s vrastnici i e veselo, hem e pod kontrol. Nyama vreme da misli za gluposti. Kakvo drugo moga da preporacham - ami zapisah ya na skautski lager. Tova beshe popadenie v desyatkata. Skautite sa mnogo gotini, napomnyat mi malko na alpinistite, hodyat na lageri po pushtinacite, trepyat mechki s goli race kakto se izrazi edin priyatel
, ocelyavat sami sred prirodata, a osven tova savsem estestveno vazpriemat nyakoi mnogo vazhni cennosti. I tretoto, koeto smyatam za mnogo blagopriyatno za razvitieto na moyata puberka
e tova, che tuk za neynite vrastnici e prieto da se raboti. Az i minaloto lyato edva ya udarzhah, ama za sledvashtoto nyama da moga. Ima si mechta da si kupi moshtno PC i da si pravi WEB radio. I kato pochne da raboti po 8 chasa na den v nyakoya manifaktura prez lyatoto, da ya vidim za kakvi diskoteki shte si misli.
Az mnogo se otklonih, prosto mislya, che ako ima drugi mayki s otrocheta na tazi vazrast, mozhem da obmenyame saveti po tyahnoto "opitomyavane".

Ne znam za tuk, ne mi e yasno kak se zabavlyavat mladezhite. Sigurno i tuk ima izcepki, prosto nyama nachin. Ama men dashterya mi tuk ne me e pritesnyavala da mi iska razreshenie za diskoteka. Nyakoy mi beshe kazal, che do 18 godini e zabraneno, ama ne znam. Tuk obache ima neshto, koeto mnogo mi haresva - dnevni lageri prez lyatoto. Ima i za 13-14-godishni, dori za 15-godishni. Preporachvam gi na vsyaka mayka, koyato gleda puber. Vseki delnichen den ot 9 do 4 chasa, posle se vrashta - i v Internet. Hem e s vrastnici i e veselo, hem e pod kontrol. Nyama vreme da misli za gluposti. Kakvo drugo moga da preporacham - ami zapisah ya na skautski lager. Tova beshe popadenie v desyatkata. Skautite sa mnogo gotini, napomnyat mi malko na alpinistite, hodyat na lageri po pushtinacite, trepyat mechki s goli race kakto se izrazi edin priyatel

Az mnogo se otklonih, prosto mislya, che ako ima drugi mayki s otrocheta na tazi vazrast, mozhem da obmenyame saveti po tyahnoto "opitomyavane".

Наистина съм доста раздвоен в момента - мойта дъщеря е на тая възраст и работата е ужасно деликатна. Ако иде на дискотека, постоянно сме на тръни. Ако пък я спрем - ела да видиш какво става - депресии, комплекси и т.н дни наред. А от друга страна за да ти се довери поне малко, се опитваме да и влизаме в положение.
Пък то само дискотеката да е ...
За едно само съм благодарен - че не сее е разхайтила, както Монитор описва по-горе.
Пък то само дискотеката да е ...
За едно само съм благодарен - че не сее е разхайтила, както Монитор описва по-горе.
Да наистина - как е в Мтл, както и другаде в Канада.ssttoo написа:Страшничко звучи...
;;;
STRASHNO E PRIYATELI!
Napravo ne mi se misli...
Az po diskoteki po prinzip ne hodya, no predi 3 godini maj beshe otidohme s priyateli.
Po edno vreme reshih da otsko4a do WC-to i 4estno da si priznaya ne byah iznenadan koeto me uplashi - dvama mladeji dotolkova se byaha zaobi4ali 4e dori ne me usetiha 4e vlqzoh. Devojkata beshe na ne pove4e ot 14, no izglejdashe kato na 20. Mladeja izbuhna 4e sym gi pritesnyaval i da sym si .... i da sym se razkaral. Sram nqmat, no nqmat i strah, koeto e po-loshoto. Az sym 190sm i 130kila... Zna4i tozi mladej ne go e strah 4e shte izyade perdaha, zashtoto posle "kato izvikam averite naish ko she stane"...
Luda rabota!!!
A sega kakto rabotya v Net/Game zala vijdam oshte pove4e ot teen izcepkite... Ne znam kakvi sa tezi roditeli!?!?!?
No sigurno i te si imat opravdanie...
Napravo ne mi se misli...
Az po diskoteki po prinzip ne hodya, no predi 3 godini maj beshe otidohme s priyateli.
Po edno vreme reshih da otsko4a do WC-to i 4estno da si priznaya ne byah iznenadan koeto me uplashi - dvama mladeji dotolkova se byaha zaobi4ali 4e dori ne me usetiha 4e vlqzoh. Devojkata beshe na ne pove4e ot 14, no izglejdashe kato na 20. Mladeja izbuhna 4e sym gi pritesnyaval i da sym si .... i da sym se razkaral. Sram nqmat, no nqmat i strah, koeto e po-loshoto. Az sym 190sm i 130kila... Zna4i tozi mladej ne go e strah 4e shte izyade perdaha, zashtoto posle "kato izvikam averite naish ko she stane"...
Luda rabota!!!
A sega kakto rabotya v Net/Game zala vijdam oshte pove4e ot teen izcepkite... Ne znam kakvi sa tezi roditeli!?!?!?
No sigurno i te si imat opravdanie...
survivor, направо направи деня ми ! Пукнах от смях с тези алпинисти и скаути, които трепят мечки с голи ръце.survivor написа:Skautite sa mnogo gotini, napomnyat mi malko na alpinistite, hodyat na lageri po pushtinacite, trepyat mechki s goli race kakto se izrazi edin priyatel, ocelyavat sami sred prirodata, a osven tova savsem estestveno vazpriemat nyakoi mnogo vazhni cennosti.

Ombi, abe mechkite mozhe da sa gi zaobikalyali malko
, ama savsem realno si minaha 80 km., grebeyki kanu. Kato se varna, imashe pohodka na gorila. V parvite dni dazhe imah leki kolebaniya dali da ya karam da mie chiniite, che nali razbirash, shte reshi da si opravi s men smetkite po zakonite na djunglata i chiniite - po glavata mi. 

A tukashnite komsomolci si prekarvat chudesno:
http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/s ... hub=Canada
Neka da vzemat malko chelen opit nashite teenagers ot tukashnata canadska mladej.
Neka da vzemat malko chelen opit nashite teenagers ot tukashnata canadska mladej.

I az go "provojdam" moiat naslednik na lageri. O6te parvoto liato go izpratih za 3 sedmici v camp na sever ot Mtl. Kato se varna be6e po-4eren ot cigan4e - i ot slanceto i ot mrasotia. Na bradata si ima6e goliama i dobre oformena sinena, iavno ot iumru4en udar. Imali sa mnogo aktiviteta: strelba s lak, iazdene na kon, grebane po rekata, pluvane... Az biah mnogo dovolen, no sina mi zaiavi, 4e pove4e niama da hodi na takav lager...
Ot togava vsiako liato e na dneven lager - kato na u4ili6te, samo deto po cial den igrait, a ne u4at, a sledobed si se pribira v ka6ti. Skoro pak 6te triabva da se zamisliame, kade da gi zapisvame za prez liatoto. :conf:

Survivor, dai koordinati na tezi skautski lageri,... molia! A, dali ne sme o6te malki - dogodina podkarva 12...?survivor написа: Kakvo drugo moga da preporacham - ami zapisah ya na skautski lager. Tova beshe popadenie v desyatkata. Skautite sa mnogo gotini, napomnyat mi malko na alpinistite, hodyat na lageri po pushtinacite, trepyat mechki s goli race kakto se izrazi edin priyatel, ocelyavat sami sred prirodata, a osven tova savsem estestveno vazpriemat nyakoi mnogo vazhni cennosti.
Niko, s udovolstvie ti otgovaryam. Moyata dashterya e kam Les scouts du Montréal métropolitain. Telefonat na centralata e (514) 849-9208. Adresat na centralata e 3500, avenue Laval, MTL (QC), H2X 3C8
Dецата ги разпределят по местоживеене. Аз докато го намеря се обадих на много телефони, накрая трябваше да си кажа кода за да ми кажат коя ни е най-близката организация. Като се обадиш по телефона те трябва да те препратят към когото трябва. Освен това има повече от една скаутски организации. Имаше и една англофонска, ама аз тогава не исках. Можеш да видиш тези адреси.
http://www.qc.scouts.ca/youth/youth.htm
http://www.asc.ca/
Но не си спомням коя беше англофонската организация. Можеш да сравниш и цените на различните. За дъщеря ми плащам по 70 долара на учебна година, като на всеки сезон имат поход - през лятото е една седмица, а другите сезони по 3 дни. За летния лагер платихме 220 долара, а за другите сезони - 70 или 100. Екипировката излиза по-скъпичко, но тя остава. Иначе се събират веднъж в седмицата по 2 часа. Могат да се записват и деца на 7 години, така че няма проблеми за твоя син. Моята дъщеря тръгна с голямо нежелание, ама на мен нали това ми е работата - да я тормозя
, не я оставих да се отпише. Сега, като свикна с другите, много й харесва. Но най-важното е възпитателният ефект.
Dецата ги разпределят по местоживеене. Аз докато го намеря се обадих на много телефони, накрая трябваше да си кажа кода за да ми кажат коя ни е най-близката организация. Като се обадиш по телефона те трябва да те препратят към когото трябва. Освен това има повече от една скаутски организации. Имаше и една англофонска, ама аз тогава не исках. Можеш да видиш тези адреси.
http://www.qc.scouts.ca/youth/youth.htm
http://www.asc.ca/
Но не си спомням коя беше англофонската организация. Можеш да сравниш и цените на различните. За дъщеря ми плащам по 70 долара на учебна година, като на всеки сезон имат поход - през лятото е една седмица, а другите сезони по 3 дни. За летния лагер платихме 220 долара, а за другите сезони - 70 или 100. Екипировката излиза по-скъпичко, но тя остава. Иначе се събират веднъж в седмицата по 2 часа. Могат да се записват и деца на 7 години, така че няма проблеми за твоя син. Моята дъщеря тръгна с голямо нежелание, ама на мен нали това ми е работата - да я тормозя

- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
ti napravi li si truda da prochetesh statiataPepon написа:A tukashnite komsomolci si prekarvat chudesno:
Neka da vzemat malko chelen opit nashite teenagers ot tukashnata canadska mladej. :?
ne stava vapros za tukashna canadska mladej a za cvetnokoji gangs
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.