За вси4ки с опит... нужда от съвет...

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
alkaponbg

За вси4ки с опит... нужда от съвет...

Мнение от alkaponbg »

Здравейте на вси4ки които са заминали и на тези които 4етат този форум поради някаква нужда. Попаднах на него и съм много доволен от това защото има много информация която може да помогне на хора като мен, които се 4удят на къде да я подхванат....
На 30 години съм, женен с 1 дете, съпрогата ми също е на 30 години. И двамата сме вишисти, аз Инженер Електронна и комуникационна техника, тя Магистър социални дейност, завършили сме в държавни университети в Габрово и В.Търново. Детето е на 5 години. И нас като доста хора в този портал ни докара нуждата да потърсим късмета си извън България, колкото и да не ни се маха от тук, (приятели, роднини, скъпи за вси4ки нас неща които евентуално бихме могли да оставим тук)... Явно за да не успеем тук, при4ините са комплексни (не бих желал да се оправдавам с неща от рода на Скапана държава, корупция цигания и тнт.). Но фактът е такъв, в моя град където живеем с моето семейство нямам ве4е переспектива за работа, до сега имах, работих 6-7 години като собственик на Интернет зала, но никога не съм имал възможността да практикувам инженерната си специалност в пшълния смисъл на думата (за разлика от съпругата ми която работи по специалността си ве4е 3 гофини към агенцията по социална дейност). Имах възможност да работя и като системен администратор къ местен достав4ик на интернет, което едва ли ще успея да докажа с документи за стаж и тнт (макар 4е претендирам 4е имам доста големи познания в областта на компютърния хардуер, програми и тнт).....Из4етох доста материали по програмите за имиграция в Канада, направих си онлайн теста ( в който слабите ми страни са владеенето ни на френски "пълна нула" и стаж по специалността, както и средното ми владеене на английски език според мен.) в някой положения изпълнявам критериите, в някой не ( в зависимост от това какви познания по англ. отмятам, стаж и тнт) което озна4ава 4е съм на ръба...
Та целите тази писания са по повод това, 4е не знам дори и с този тест не мога да преценя, дали си срува да прежаля парите за таксите по разглеждането на документите (около 700$ както виждам в сайта на виенското консулство)....
Какво бихте ме посъветвали като хора изминали този път?
и още няколко допълнителни въпроси:

1. След като не съм практикувал Инженерната си професия в пълния смисъл на такавата (все пак Инженер по микропроцесорна техника предполага не да бъдеш собственик на интернет зала, колкото и да ми е помогнал тя да сам на доста високо ниво с компютрите)...но просто не съм имал възможност да работя това в малкия ни град...Та въпросът е ще имам ли някаква възможност за изява в Канада по това което умея..знам 4е зву4и малко наивно но в момента се нуждая наистина от такива съвети от препатили хора....

2. Френски, френски, френски...навсякъде 4ета 4е е многополезно да го знаеш ( не само за интервю-то) а и за живота в Квебек,но в този град не знам дали ще имам възможност да нау4а добре езика, просто няма условия и добри преподаватели а не мога да тръгна на курсове в по голям град..?

3. Като цяло мисля 4е околко 10 000$ ще са ми по силите с които евентуално бих могъл да разполагам като нали4ност за удостоверяване на мат. състояние кеш+ собственост на къща с данъ4на оценка около 30000 лв, това от полза ли ще ми е?

Имах и други въпроси но в момента ми излетяха от главата, може би ще ги задам по късно...

Благодаря предварително за отзив4ивоста.

ПС. пиша с "4" защото преди малко ми се прецака буквата "4" :)

А сетих се и още един важен въпрос:
Мога ли с влизането си в Канада да отида в САЩ, където имам роднини?

благодаря отново
Аватар
Milenka

Мнение от Milenka »

френски ще ви трябва определено, не пишеш, ако жена ти е водеща какво се случва с точките, все пак тя работи по специалността си.
според мен имате шансове, не бързайте, започнете да събирате документите и учете френски, ако кандидатствате за френската част определяно няма друг начин на минете интервюто.
а в непозната страна без език, поне на средно ниво няма как да се оправите..
за парите е дадена таблица, не си прави оценка на къщата, ако го имаш кеша и не пиши повече от необходимото за трите месеца
това от мен..поздрави..успех
I'll try being nicer if you'll try being smarter.
pumpy

Мнение от pumpy »

на последния въпрос за САЩ - НЕ
не почвай нищо за Кебек без френски език !!!!
стаж в БГ по мои спомени се доказва с трудова книжка - е твоята си фирма за интернет залата не може ли да ти издаде и подпечата трудова книжка за желаната специалност и стаж ? кой ще провери на интервюто и как ?
къщата не я пиши ако наистина не се налага за да събереш минимума по таблицата за трима и малко отгоре за медицински, визи, самолетни билети и още 1-2000 долара тгоре за всеки случай.
alkaponbg

Мнение от alkaponbg »

Milenka написа: не пишеш, ако жена ти е водеща какво се случва с точките, все пак тя работи по специалността си.

проблема при нея е 4е Няма специалност в изброените която да отговаря на нейната, а и я няма никак от към езиците, аз поне сам на някакво ниво от към английски но май не ме грее толкова....проблем...с тоя френски...обу4ението в този град е голям проблем
Аватар
kurta007

Мнение от kurta007 »

Щом си на рьба требва ти френски.Нали знаеш мерак има ли всичко се учи :)
Аватар
Milenka

Мнение от Milenka »

alkaponbg написа: обу4ението в този град е голям проблем
ти да не си от Полски Тръмбеш, че чак такъв да е проблемът с френския?

иначе жена ти е с висше, има стаж, не е важно, че не е от търсените професии...пращай я на на френски в Търново да си поживее малко..
и това е...успех..
I'll try being nicer if you'll try being smarter.
nikito

Мнение от nikito »

слушай колега, това 4е жена ти не знае английски е плюс, а не минус. защото квебекарите не им трябват хора с добър английски, защото същите може да литнат към другите провинции на канада. относно фактът 4е ти си бил собственик на фирма, във въпросника има място, където те питат дали сте работили така наречения self employment, което на български е ЕТ и хората ти признават времето като работа и стаж. все пак това доказва, че си предприемчив и активен, способен да търсиш работа, а не да легнеш в "блажените" ръце на социалната министърка масларова :lol: и да чакаш помощи.
наистина както другите те съветват, нека съпругата ти е водеща и учете здраво френча. не е чак толкова ужасен, както си мислех и аз отначало т.е. на 15. 09.2005.
а иначе потърсете учител по френски които да ви помага при произношението.и си намерете двата учебника на Le francais parle от адриана сотирова-балчева и венета дончева. тази система (според мен) е по-добра от панорама, защото граматиката е подробно обяснена и има упражнения и нещата ти стават ясни. има преводи от БГ на френч и така постепенно свикваш да построяваш изречения и разбираш как работи езика. това нещо не е така с панорама. тя е добра но има много слабости в сравнение с горния учебник.
а за интервюто си потърсете човек който да ви помогне, ако трябва и от друг град.
слушайте френч по ТВ5 или си купете учебника по френски САМОУЧИТЕЛ В ДИАЛОЗИ с две касети от издателство ГРАМА
това е успех
Заключено