На 30 години съм, женен с 1 дете, съпрогата ми също е на 30 години. И двамата сме вишисти, аз Инженер Електронна и комуникационна техника, тя Магистър социални дейност, завършили сме в държавни университети в Габрово и В.Търново. Детето е на 5 години. И нас като доста хора в този портал ни докара нуждата да потърсим късмета си извън България, колкото и да не ни се маха от тук, (приятели, роднини, скъпи за вси4ки нас неща които евентуално бихме могли да оставим тук)... Явно за да не успеем тук, при4ините са комплексни (не бих желал да се оправдавам с неща от рода на Скапана държава, корупция цигания и тнт.). Но фактът е такъв, в моя град където живеем с моето семейство нямам ве4е переспектива за работа, до сега имах, работих 6-7 години като собственик на Интернет зала, но никога не съм имал възможността да практикувам инженерната си специалност в пшълния смисъл на думата (за разлика от съпругата ми която работи по специалността си ве4е 3 гофини към агенцията по социална дейност). Имах възможност да работя и като системен администратор къ местен достав4ик на интернет, което едва ли ще успея да докажа с документи за стаж и тнт (макар 4е претендирам 4е имам доста големи познания в областта на компютърния хардуер, програми и тнт).....Из4етох доста материали по програмите за имиграция в Канада, направих си онлайн теста ( в който слабите ми страни са владеенето ни на френски "пълна нула" и стаж по специалността, както и средното ми владеене на английски език според мен.) в някой положения изпълнявам критериите, в някой не ( в зависимост от това какви познания по англ. отмятам, стаж и тнт) което озна4ава 4е съм на ръба...
Та целите тази писания са по повод това, 4е не знам дори и с този тест не мога да преценя, дали си срува да прежаля парите за таксите по разглеждането на документите (около 700$ както виждам в сайта на виенското консулство)....
Какво бихте ме посъветвали като хора изминали този път?
и още няколко допълнителни въпроси:
1. След като не съм практикувал Инженерната си професия в пълния смисъл на такавата (все пак Инженер по микропроцесорна техника предполага не да бъдеш собственик на интернет зала, колкото и да ми е помогнал тя да сам на доста високо ниво с компютрите)...но просто не съм имал възможност да работя това в малкия ни град...Та въпросът е ще имам ли някаква възможност за изява в Канада по това което умея..знам 4е зву4и малко наивно но в момента се нуждая наистина от такива съвети от препатили хора....
2. Френски, френски, френски...навсякъде 4ета 4е е многополезно да го знаеш ( не само за интервю-то) а и за живота в Квебек,но в този град не знам дали ще имам възможност да нау4а добре езика, просто няма условия и добри преподаватели а не мога да тръгна на курсове в по голям град..?
3. Като цяло мисля 4е околко 10 000$ ще са ми по силите с които евентуално бих могъл да разполагам като нали4ност за удостоверяване на мат. състояние кеш+ собственост на къща с данъ4на оценка около 30000 лв, това от полза ли ще ми е?
Имах и други въпроси но в момента ми излетяха от главата, може би ще ги задам по късно...
Благодаря предварително за отзив4ивоста.
ПС. пиша с "4" защото преди малко ми се прецака буквата "4"

А сетих се и още един важен въпрос:
Мога ли с влизането си в Канада да отида в САЩ, където имам роднини?
благодаря отново