Мерси ви много
Как се сири сирене :)
Как се сири сирене :)
Мили хора, имам си сливенска мая на "Биоком-Трендафилов ЕООД" обаче никак не ми се отдава да засиря млякото. Някой ако има опит, моля го да сподели, голям ми е мерак
да си сиря сиренето. Температурата ли не улучвам, термометър специален ли трябва да поръчам, млякото се пресича ама не както трябва ... Дали пък не е от тукашното мляко
Защото млади ягнета
за колене няма наоколо и трябва да се задоволя с течната мая.
Мерси ви много

Мерси ви много
http://bgkulinar.net/id-1582
суровото мляко се загрява до 40 градуса на водна баня - не трябва да пари на ръката ти , слага се маята /предполагам, че дозата е написана на опаковката/ и се разбърква много добре
съдът се оставя на топло, най-добре да се увие с вълнено одеало
след няколко часа - около 8 , когато отгоре се появи жълтата течност(сурватката), получената маса, която прилича на кисело мляко се нарязва с нож на правоъгълничета и се изсипва в тензух за да се отцеди /около 12 часа/
когато престане да капе се нарязва на кубчета, осолява се с морска сол, притиска се и престоява известно време за да се стегне от поетата сол
премества се в затворен съд, залива се с преварена сурватка и се оставя притиснато да узрее
суровото мляко се загрява до 40 градуса на водна баня - не трябва да пари на ръката ти , слага се маята /предполагам, че дозата е написана на опаковката/ и се разбърква много добре
съдът се оставя на топло, най-добре да се увие с вълнено одеало
след няколко часа - около 8 , когато отгоре се появи жълтата течност(сурватката), получената маса, която прилича на кисело мляко се нарязва с нож на правоъгълничета и се изсипва в тензух за да се отцеди /около 12 часа/
когато престане да капе се нарязва на кубчета, осолява се с морска сол, притиска се и престоява известно време за да се стегне от поетата сол
премества се в затворен съд, залива се с преварена сурватка и се оставя притиснато да узрее
- darklady
- Непокорна
Re: Как се сири сирене :)
Не е нужен специален термометър. След време свикваш да усещаш точно температурата с пръстите на ръката си. Роси е права, не трябва да ти пари на пръста, но трябва да усещаш по-топло от кожата ти. И още нещо, маята трябва да е със стайна температура. И после се опитай да запазиш общата температура в помещението постоянна.krimon написа:..Температурата ли не улучвам, термометър специален ли трябва да поръчам, ....
Мерси ви много![]()
Невъзможното е предизвикателство!
Предлагам ти да си направиш и кътък!
Млякото се сварява и след като се охлади като за подквасване на 3 литра мляко се прибавят 2-3 супени лъжици кисело мляко , половин лъжица сол и 1/2 от дозата мая необходима за подсирване на сирене от това мляко. След 7-8 часа на топличко както за кисело мляко се изипва в тензух или двупластова марля за да се отцеди от течността.
Към кътъка се прибавят краставици и зехтин и става чудесна салата за ракия !
Може да се намаже и на филийка като крема сирене!
Млякото се сварява и след като се охлади като за подквасване на 3 литра мляко се прибавят 2-3 супени лъжици кисело мляко , половин лъжица сол и 1/2 от дозата мая необходима за подсирване на сирене от това мляко. След 7-8 часа на топличко както за кисело мляко се изипва в тензух или двупластова марля за да се отцеди от течността.
Към кътъка се прибавят краставици и зехтин и става чудесна салата за ракия !
-
LaRue
Причината за това неприятно явление е, че млякото което ползваш е издоено от изкуствено оплодено животноkrimon написа: до сега млякото не се пресичаше така, че да става за рязане
Госпожо, преди да виснете във форума изключихте ли печката???
This Account Has Been Suspended

This Account Has Been Suspended

- darklady
- Непокорна
LaRue написа:Причината за това неприятно явление е, че млякото което ползваш е издоено от изкуствено оплодено животноkrimon написа: до сега млякото не се пресичаше така, че да става за рязане( Кравата не е водена на бик, а е изкуствено оплодена )
Невъзможното е предизвикателство!
LaRue написа:Причината за това неприятно явление е, че млякото което ползваш е издоено от изкуствено оплодено животноkrimon написа: до сега млякото не се пресичаше така, че да става за рязане( Кравата не е водена на бик, а е изкуствено оплодена )
Звездевци, Утевци и всички останали ряпа да ядат, не са ми никава конкуренция!
hubavo za mlyakoto i sireneto
ama nekоi da znae ot mineralna voda, kak da si napravya rakiya 60 градусса цхе ми е много спешно 
- MrGeek
- Путлер Капут
Re: hubavo za mlyakoto i sireneto
Смесваш равни части минерална вода и чист спирт и си готов.borsay написа:ama nekоi da znae ot mineralna voda, kak da si napravya rakiya 60 градусса цхе ми е много спешно
Re: hubavo za mlyakoto i sireneto
само че тукашния спирт е много менте, тъй че внимавайMrGeek написа:Смесваш равни части минерална вода и чист спирт и си готов.borsay написа:ama nekоi da znae ot mineralna voda, kak da si napravya rakiya 60 градусса цхе ми е много спешно![]()
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Тя ако кравата е еврейска не само, че няма да дава мляко, но дори напротив, ще смуче.darklady написа:LaRue написа:Причината за това неприятно явление е, че млякото което ползваш е издоено от изкуствено оплодено животноkrimon написа: до сега млякото не се пресичаше така, че да става за рязане( Кравата не е водена на бик, а е изкуствено оплодена )
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Да бе, дори е еврейска!... кравата....
... и в темите също!