Как се сири сирене :)

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Мили хора, имам си сливенска мая на "Биоком-Трендафилов ЕООД" обаче никак не ми се отдава да засиря млякото. Някой ако има опит, моля го да сподели, голям ми е мерак :D да си сиря сиренето. Температурата ли не улучвам, термометър специален ли трябва да поръчам, млякото се пресича ама не както трябва ... Дали пък не е от тукашното мляко :roll: Защото млади ягнета :wink: за колене няма наоколо и трябва да се задоволя с течната мая.

Мерси ви много :beer: :beer:
G_Rosi

Мнение от G_Rosi »

http://bgkulinar.net/id-1582

суровото мляко се загрява до 40 градуса на водна баня - не трябва да пари на ръката ти , слага се маята /предполагам, че дозата е написана на опаковката/ и се разбърква много добре
съдът се оставя на топло, най-добре да се увие с вълнено одеало
след няколко часа - около 8 , когато отгоре се появи жълтата течност(сурватката), получената маса, която прилича на кисело мляко се нарязва с нож на правоъгълничета и се изсипва в тензух за да се отцеди /около 12 часа/
когато престане да капе се нарязва на кубчета, осолява се с морска сол, притиска се и престоява известно време за да се стегне от поетата сол
премества се в затворен съд, залива се с преварена сурватка и се оставя притиснато да узрее
Аватар
darklady
Непокорна

Re: Как се сири сирене :)

Мнение от darklady »

krimon написа:..Температурата ли не улучвам, термометър специален ли трябва да поръчам, ....
Мерси ви много :beer: :beer:
Не е нужен специален термометър. След време свикваш да усещаш точно температурата с пръстите на ръката си. Роси е права, не трябва да ти пари на пръста, но трябва да усещаш по-топло от кожата ти. И още нещо, маята трябва да е със стайна температура. И после се опитай да запазиш общата температура в помещението постоянна.
Невъзможното е предизвикателство!
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

благодаря ви, момичета :beer: :beer:
до сега млякото не се пресичаше така, че да става за рязане
но това беше важно уточнение за стайната температура на маята, досега я вадех от хладилника ...
иначе киселото мляко няма грешка - винаги става чудно, а защо така ...
ще пробвам тази вечер, мерси много :D
G_Rosi

Мнение от G_Rosi »

Предлагам ти да си направиш и кътък!
Млякото се сварява и след като се охлади като за подквасване на 3 литра мляко се прибавят 2-3 супени лъжици кисело мляко , половин лъжица сол и 1/2 от дозата мая необходима за подсирване на сирене от това мляко. След 7-8 часа на топличко както за кисело мляко се изипва в тензух или двупластова марля за да се отцеди от течността.
Към кътъка се прибавят краставици и зехтин и става чудесна салата за ракия ! :lol: Може да се намаже и на филийка като крема сирене!
Аватар
fe_ya
Ефирна
Обратна връзка:

Мнение от fe_ya »

Тази тема почна да става много ммммммм вкусна. G_Rosi продължавай с идеите много апетитно звучат.
Аватар
myha

Мнение от myha »

Shto ne otvorite bg gotvach .kom :wink: ?:)))))
Zvezdev ,yti i sie :lol:
Na edna vrata pishelo ''Ne razbivai, ne vlizai ,niama nishto za kradene '' a ot doly pishelo
'' nie sme dlajni da proverim '' !!!
Cherna Kosmata Raka se e spysnala nad foryma
LaRue

Мнение от LaRue »

krimon написа: до сега млякото не се пресичаше така, че да става за рязане
Причината за това неприятно явление е, че млякото което ползваш е издоено от изкуствено оплодено животно :lol: ( Кравата не е водена на бик, а е изкуствено оплодена ) :wink:
Госпожо, преди да виснете във форума изключихте ли печката???
This Account Has Been Suspended
Изображение
Аватар
darklady
Непокорна

Мнение от darklady »

LaRue написа:
Причината за това неприятно явление е, че млякото което ползваш е издоено от изкуствено оплодено животно :lol: ( Кравата не е водена на бик, а е изкуствено оплодена ) :wink:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Да бе, дори е еврейска!... кравата....
Невъзможното е предизвикателство!
G_Rosi

Мнение от G_Rosi »

LaRue написа:
:lol: :lol: една рецепта за тези които ползват такова мляко , демек от магазина - малко бяло саламурено сирене, може и фета :lol: се мачка с вилицата, към него се прибавя кисело мляко, може йогурт и малко заквасена сметана/криим и сол на вкус ( или самардала, ако някой знае какво е това :lol: )

Звездевци, Утевци и всички останали ряпа да ядат, не са ми никава конкуренция! :lol: :lol:
borsay

hubavo za mlyakoto i sireneto

Мнение от borsay »

ama nekоi da znae ot mineralna voda, kak da si napravya rakiya 60 градусса цхе ми е много спешно :twisted:
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Re: hubavo za mlyakoto i sireneto

Мнение от MrGeek »

borsay написа:ama nekоi da znae ot mineralna voda, kak da si napravya rakiya 60 градусса цхе ми е много спешно :twisted:
Смесваш равни части минерална вода и чист спирт и си готов. ;) :beer:
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Re: hubavo za mlyakoto i sireneto

Мнение от sasho71 »

MrGeek написа:
borsay написа:ama nekоi da znae ot mineralna voda, kak da si napravya rakiya 60 градусса цхе ми е много спешно :twisted:
Смесваш равни части минерална вода и чист спирт и си готов. ;) :beer:
само че тукашния спирт е много менте, тъй че внимавай :wink:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
Таратор

Мнение от Таратор »

darklady написа:
LaRue написа:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Да бе, дори е еврейска!... кравата....
Тя ако кравата е еврейска не само, че няма да дава мляко, но дори напротив, ще смуче. :lol:
Изображение ... и в темите също!
rusev
Обратна връзка:

Мнение от rusev »

Да ви имам проблемите. :wink: Аз се чудя как да си сваря ракийка а тях сирене ги вълнува. :) :) :)
Заключено