Wireless Network
Wireless Network
zdrasti na vsi4ki, v4era si vzeh PC i imam wireless network ot 3 mesta, ot Rogers mi kazaha 4e mogat da mi prekarat net 4ak sled 2 sedmici, problem li e ako go polzvam?!
Pravi kakvoto triabva, pak da stava kakvoto 6te !!!
Само да ти споделя несто - туак в нвмско - в фирмите които сам бил - на работа и на посестение- семенс,Бо6 , БМВ , Даимлер ,фв е забранено да се пускат и ползват такива мрежи - не дстата4но сигурна
само по жица
но за хоме ползване предполагам 4е е ок.
моито ли4но менние 4 е4е тва с безж4нит е ала бала-стто никога не може да стигнат -мах скорост- аз сам правил ( проектирал) с гарантирано предаване на данните - голям бахур е.
но това си е мое мнение
успех в на4инанието
само по жица

моито ли4но менние 4 е4е тва с безж4нит е ала бала-стто никога не може да стигнат -мах скорост- аз сам правил ( проектирал) с гарантирано предаване на данните - голям бахур е.
но това си е мое мнение
успех в на4инанието
- MrGeek
- Путлер Капут
bp_de, сигурно е забранено на обикновения служител да си пуска разни wireless устройства и това е нормално (както в повечето корпоративни среди е забранено произволното инсталиране на всякакъв софтуер, което е доста по-сериозно ограничение).bp_de написа:Само да ти споделя несто - туак в нвмско - в фирмите които сам бил - на работа и на посестение- семенс,Бо6 , БМВ , Даимлер ,фв е забранено да се пускат и ползват такива мрежи - не дстата4но сигурна
само по жица![]()
но това си е мое мнение
успех в на4инанието
Обаче да се твърди, че не използват изобщо wireless комуникации е смешно. Знаеш ли какъв процент от корпоративните и опорни комуникации са базирани на някаква wireless технология? Точно пък Siemens да не използват собствените си върхови wireless технологии си е направо майтап. Има достатъчно начини една wireless връзка да се направи и стабилна и сигурна, че да покрие корпоративните стандарти и изисквания. Това, че капацитета е по-малък от кабелния не е кой знае какъв проблем. В някои случаи wireless връзката просто няма алтернатива.
В домашна среда какви алтернативи би предложил - опасване с жици на цялта къща или вечното застопоряване на лаптопа на едно място?
MrGeek - естествено 4е се ползват безжи4ни- но като процент е много малко. Налага се да уто4ня- това за което става дума -аз сам бил пове4ето в Развоя на споменатите фирми- -там дето се проектира вси4ко варви по жица- тука краденето на ноу хау си е отдавна извесно.
ако има6 безжи4ка мрежа - кажи ре4и все едно си си 6ернал развоя .
то и така и така информация изти4а -па камо ли с безжи4на мрежа.
както споменах -в касти е приемливо-но просто исках да направя малак варнинг на 4овека
аз сам се занимавал малко или много и с крадене на данни ( не 4е се гордея с това -ама такива бяха времената
) та ми е ясно колко уязвим е потребителя.
това от 1 страна- от друга - пове4ето масово разпространени безжи4ни са на 54 мб -делим грубо на 10 - и 5,4мб на сек.
ама тва е мах скорост-ана практика какво минава ..... - та се полу4ава - -солени4ка цена- малко вазможности.
а като приемем 4е ве4е 1 Г карти са без пари и ги има на по4ти всяко дано на Пц -разликата в скороста е много здрава.
састо така -ПРЕДПОЛАГАМ- 4е не става дума за 20ПЦ в касти -кадето ако наистина трябва да пусне6 кабели ......
но ЛИ4НО мое мнение-за 2-3 пц та в касти -по добре от кабел няма,като добавим 4е при вас в канада пове4ето от стените са от картон или дарво
кабела минава лесно.
а ина4е вапрос на ли4ен вкус- всеки може да си прави каквито си поиска мрежи
А ина4е -за така наре4ените -вархови технологии- за по4ти 5 години тука в Германия се нагледах и изпитах на собствен граб как ''вархови '' фирми с вархови технологии - лажат безсрамно -само и само да докопат парите - и ако ти е малко акала ... си прецакан здраво.
много малко узери могат да озенят тва дето им се предлага и дали си струва парите.
ама да не изпадаме в дискусии подходясти за други форуми
надявам се другия месец дави погустувам в Ван -та предлагам да обсадим темата на няколко бири

ако има6 безжи4ка мрежа - кажи ре4и все едно си си 6ернал развоя .
то и така и така информация изти4а -па камо ли с безжи4на мрежа.
както споменах -в касти е приемливо-но просто исках да направя малак варнинг на 4овека

аз сам се занимавал малко или много и с крадене на данни ( не 4е се гордея с това -ама такива бяха времената

това от 1 страна- от друга - пове4ето масово разпространени безжи4ни са на 54 мб -делим грубо на 10 - и 5,4мб на сек.
ама тва е мах скорост-ана практика какво минава ..... - та се полу4ава - -солени4ка цена- малко вазможности.
а като приемем 4е ве4е 1 Г карти са без пари и ги има на по4ти всяко дано на Пц -разликата в скороста е много здрава.
састо така -ПРЕДПОЛАГАМ- 4е не става дума за 20ПЦ в касти -кадето ако наистина трябва да пусне6 кабели ......

но ЛИ4НО мое мнение-за 2-3 пц та в касти -по добре от кабел няма,като добавим 4е при вас в канада пове4ето от стените са от картон или дарво

а ина4е вапрос на ли4ен вкус- всеки може да си прави каквито си поиска мрежи

А ина4е -за така наре4ените -вархови технологии- за по4ти 5 години тука в Германия се нагледах и изпитах на собствен граб как ''вархови '' фирми с вархови технологии - лажат безсрамно -само и само да докопат парите - и ако ти е малко акала ... си прецакан здраво.
много малко узери могат да озенят тва дето им се предлага и дали си струва парите.
ама да не изпадаме в дискусии подходясти за други форуми

надявам се другия месец дави погустувам в Ван -та предлагам да обсадим темата на няколко бири

Re: Wireless Network
"wireless network от три места" предполагам, че означава, че имаш поне трима съседи, които са си забучили по едно рутърче, както го е майка родила. Демек, без поне едно WEP да пуснат.Petio написа:zdrasti na vsi4ki, v4era si vzeh PC i imam wireless network ot 3 mesta, ot Rogers mi kazaha 4e mogat da mi prekarat net 4ak sled 2 sedmici, problem li e ako go polzvam?!
Вероятно можеш спокойно да се присламчиш към някой от тях, докато ти дойде кабела. Щом нямат дори и парола, едва ли ще разберат че минаваш през тях. Само гледай да не им се показваш като windows машинка в мрежата им.
Последно промяна от speedy на Вто Авг 23, 2005 11:00 am, променено общо 1 път.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
- MrGeek
- Путлер Капут
Това е вече мъжка приказкаbp_de написа:...
![]()
![]()
![]()

Иначе по въпроса за "изтичането" на информация - хората са измислили протоколи за сигурна комуникация, като IPSec да речем. Жицата не те предпазва от нищо - има уреди, с които спокойно могат да се снифват пакети в близост до UTP инфраструктура. Прилагането на на адекватни за случая security protocols etc., е единствената гаранция, че ще си защитен. Затова средата е без значение. Аз предпочитам да си излизам с лаптопа на двора, да си джъткам с PDA-то, което също е wireless - няма да мъкна постоянно жици с мен я

При положение, че интернета ми е 5 Мбит/сек., за какво ми е 1 Гбитова мрежова карта?
- PoLuX
- Обратна връзка:
Аз ползвам от месеци безжична връзка (вярно, че access point-а ми е в апартамента, за по-далечно разстояние е по-бавно), и максималната скорост е горе долу на 50% от теоретичния максимум - връзвам се на 11 Мбит, връзката реално е към 6... Не ми се вярва с 54 Мбит връзката да е 5 Мбит, но дори и да е така, MrGeek е прав - колко му трябва на един домашен потребител...bp_de написа: това от 1 страна- от друга - пове4ето масово разпространени безжи4ни са на 54 мб -делим грубо на 10 - и 5,4мб на сек.
И аз преди месец се връзвах към една такава wireless мрежа, докато нямах още интернет, та се чудех тия хора с wireless рутерите как я мислят...

Та моя съвет е - ползвай докато можеш, няма никакъв проблем, да му мислят хората, които си пускат рутери така надве-натри...
Е разбира се, не пращай през тази връзка секретните си писма до Пентагона...

- IvHaydu
- Хайдутин на годината
Хубава, хубава тема се е получила...
Имам аз едно питане към хората, стоящи по-навътре в материала...
Наскоро (до седмица) ми предстои купуване на рутер, за да се направи една безкабелна мрежа в домашни условия.
Какъв рутер бихте препоръчали - марка, параметри, цени...
Засега съм се насочил към D-Link 802.11g 54 Mbps...
И какво е това WEP?

Наскоро (до седмица) ми предстои купуване на рутер, за да се направи една безкабелна мрежа в домашни условия.
И какво е това WEP?
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
- MrGeek
- Путлер Капут
Ив, един добър вариант е следната машинка: NETGEAR WGT624 Wireless Router. Новите са малко скъпички, но в eBay ги има направо за без пари. Машината е с доста добри възможности и лесен за управление уеб-интерфейс.IvHaydu написа:Хубава, хубава тема се е получила...![]()
И какво е това WEP?
По останалите въпроси в темата:
Виждам, че повечето от вас слагат знак за равенство между Wireless и 802.11a/b/g, което не е редно - има още много други и различни технологии, кото попадат в графата "Wireless", включително такива, които се използват за изграждане на опорни връзки.
PoLuX, 5 Мбит/сек. ми е ограничението на входящия трафик от интернет доставчика, това не скоростта, която принципно мога да постигна с подобен рутер. Слагам единствено интернет капацитета като критерий, защото в домашната ми мрежа друго не ползвам и 1 Гбит е просто ненужно решение (нямам локални Oracle сървъри например

В заключение: WiFi в момента е предпочитаната технология за домашни мрежи (и не само за такива). Друг е въпроса, че трябва да се конфигурира и използва правилно и да се внимава за сигурността. Всички устройства предоставят съответните за тази цел инструменти.
- bgmontreal
- Обратна връзка:
kakwo WEP бе хора?
МАС филтъри му е мамата, хем и ще се кефиш докато някой любител на фрее интернет се чуди как свободната ти уж мрежа не го пуска да пасе
МАС филтъри му е мамата, хем и ще се кефиш докато някой любител на фрее интернет се чуди как свободната ти уж мрежа не го пуска да пасе

http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
- MrGeek
- Путлер Капут
bgmontreal, такъв образ може да си се чуди, ама може да има и друг чиито интереси ще са в друга посока - достатъчен е факта, че в този случай може да си пусне снифъра и да попадна на "интересна информация" от твоята мрежаbgmontreal написа:kakwo WEP бе хора?

- Leon
- Обратна връзка:
От рутерите на приемлива цена най-добрата марка за мен е D-Link. Така беше в БГ, така е и тук. Имат сериозен пазарен дял, Telus работи с тях и гранцията им е отлична. Аз съм с DL-524, но модела няма чак толкова значение. Така или иначе пълният му капацитет почти никога не се използва.
Ако се гони максимума бих предложил Linksys. Там цените са сериозни, но почти винаги техните продукти са били избор на редактора. Много добър wireless e Linksys Wireless-G WRT54G.
Преди това бях с TrendNet, той губеше пакети сериозно и увисваше често. В нашата фирма също се ползва D-Link, други марки не се признават.
За Wireless кодиране основните видове са WEP и WPА.
Wired Equivalent Privacy (WEP) който е част от стандарта 802.11 е най-сериозният метод, който от части забавя интернет връзката дори. Всеки пакет който се предава се кодира 64bit или 128bit по избор на клиента. Препоръчвам го ако работите за НАСА и обменяте важни данни.
WPА-PSK(Pre-Shared Key) използва passphrase, която се въвежда само веднъж при логване към рутера.
За обикновенни усери препоръчвам това в комбинация със MAC филтриране.
Ако се гони максимума бих предложил Linksys. Там цените са сериозни, но почти винаги техните продукти са били избор на редактора. Много добър wireless e Linksys Wireless-G WRT54G.
Преди това бях с TrendNet, той губеше пакети сериозно и увисваше често. В нашата фирма също се ползва D-Link, други марки не се признават.

За Wireless кодиране основните видове са WEP и WPА.
Wired Equivalent Privacy (WEP) който е част от стандарта 802.11 е най-сериозният метод, който от части забавя интернет връзката дори. Всеки пакет който се предава се кодира 64bit или 128bit по избор на клиента. Препоръчвам го ако работите за НАСА и обменяте важни данни.

WPА-PSK(Pre-Shared Key) използва passphrase, която се въвежда само веднъж при логване към рутера.
За обикновенни усери препоръчвам това в комбинация със MAC филтриране.
- IvHaydu
- Хайдутин на годината
ОК, благодаря за отговорите, и аз съм се насочил към Ибай (ама как готино се пише на български, а?
), че по магазините нещо много соленооооо...
Леон, може ли още малко по-задълбочено инфо относно WEP, WPA и MAC филтрирането?
Трябва ли софтуер за тях, кои са най-добрите, откъде се свалят?
Съжалявам, ама нищичко не отбирам от безжични мрежи, затова ви тормозя така...

Леон, може ли още малко по-задълбочено инфо относно WEP, WPA и MAC филтрирането?
Трябва ли софтуер за тях, кои са най-добрите, откъде се свалят?
Съжалявам, ама нищичко не отбирам от безжични мрежи, затова ви тормозя така...

Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...