www.apeg.bc.ca

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Goreto

www.apeg.bc.ca

Мнение от Goreto »

Някой ако се е явявал на изпит за признаване на диплом към асоциацията на професионалните инженери и геолози да каже как минават изпитите или нещо което не ги пише в сайта.
Благодаря много.
todoto

Мнение от todoto »

Ето нещо което не го пише в сайта :) .
Проблема е в ползата от този изпит.
Тук един човек ми даде пример, че асоциацията помогнала на един строителен инжинер, който бил без работа, като го ориентирала и частично финансирала курс за real estate agent :shock: . Само че за такъв курс можеш да кандидатстваш и през EI а не да държиш изпит за PEng (познавам човек на когото в момента EI му плаща такъв курс :? ). Обаче аз не съм строителен инжинер и не мога да ти кажа нищо по въпроса за изпита.
Имах възможност да слушам отговорите на президента на APEGBC на въпроси за това защо не се признава квалификацията на инжинерите завършили извън Канада и защо е необходима такава допълнителна сертификация. Въпросите задаваха инжинери със стаж от Германия, Великобритания, Франция и работили за международни фирми в Иран, Китай и Индия.
Лично аз не бях очарован от отговорите му, доста политически формулировки и липса на яснота какво гарантира членството в асоциацията и защо трябва да се похарчат пари и време да те "надзирават".
За сметка на това VP of BC Region – Canadian Manufacturers and Exporters беше доста по ясен. Преди години той попитал управителния си съвет дали са съгласни да се назначават инжинери завършили извън Канада и отговора бил отрицателен :( . Сега ситуацията била по-различна, вече били по-съгласни макар и с уговорки.
Причината не е, че много ни харесват а просто силния канадски долар обезцени продукцията на канадските фирми и износители и това ги притиска да търсят външни пазари (т.е. инжинери със стаж извън Канада) и по-ниско платен квалифициран труд :(.
На въпроса/предложението на един инжинер от Иран ако не ме лъже паметта не е ли по-изгодно за Канада вместо да инвестира много пари в подоготовка на канадските инжинери да работят на външни пазари да се ползват подоготвените имигранти пристигнали в Канада шефа от CMI се усмихна многозначително, докато не останах с впечатлението ,че шефа на APEGBC беше очарован и от въпроса и от отговора :wink: .
Заключено