Започвам в сериозна компания на позиция, която напълно съответства на целия ми експириънс. След задълбоченото и сериозно участие и анализ на пазара на IT Jobs in Vancouver/Lower Mainland, мога спокойно вече да говоря за няколко мита.
1. Мит номер едно. Канадците не признават българския експириънс. Бях само на четири интервюта, като на последното днес отидох просто да си поприказвам с един от шефовете (director business development), защото вече бях приел офертата за новата си работа. Човека беше очевидно разочарован, че по-голяма компания с повече възможности ми бяха предложили вече оферта и той не може да ги конкурира. На всички тези интервюта нито за секунда никой не се опита да оспорва експириънса ми, дори напротив - косвено си личеше, че са особено впечатлени. Значи няма значение от къде ти е експириънса, а какъв точно е той.
Много е важно човек да знае точно какво представлява като специалист и възможности и да предявява съответното самочувствие на интервютата, както и много добре да подготви резюмето си.
2. Мит номер две. В Британска Колумбия пазара на IT Jobs е драстично свит. За един месец толкова нови обяви излязоха, че едвам успявах да ги прочета подробно. Да не говорим, че на тези, които аплайвах накрая едвам насмогвах да съгласувам дните за интервюта. Преди две години сигурно е било по-различно, но в момента определено се наблюдава сериозен подем в почти всички IT области.
3. Мит номер три. Не се признава образованието. На едно от интервютата в Simon Fraser University хората определено си бяха впечатлени от моята диплома от Софийския университет. Естествено за някои професии не е така по обективни причини (доктори и сестри например), но да се говори, че по принцип се отричат български дипломи просто не е вярно.
4. Мит номер четири. На новопристигнали емигранти се дават по-ниски заплати. Не знам за другите, но аз си договорих стартово заплащане малко над-средното за съответната позиция, което е повече от показателно (да не говорим за бенефитите). Предполагам, че с времето, когато съвсем се докажа нещата ще придобият още по-сериозен вид.
Та така - искам само да кажа, че според мен най-важното за всеки нов емигрант е да има ясна стратегия за своя път на канадска земя. Да е подкован с достатъчно информация за всичко типично (и нетипично) за съответния регион и прфесионална категория. Да има перфектен английски и да подхожда със съответното лично самочувствие.
Само по този начин всеки ще може да постигне реален добър старт като skilled worker и ще може да преследва отблизо мечтите си.
Happy Canada Day!