Законна възраст за пътуване на дете без придружител?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Joy

Законна възраст за пътуване на дете без придружител?

Мнение от Joy »

Имам информация, че деца над 12 год. възраст имат право да пътуват през граница сами без придружител.
Прерових, обаче И-нет за точния закон и нищо не успях да открия... :(
Някой може ли да даде сайт, където това е написано?

Как стои въпроса с българските закони по този повод и канадските?

Моля, помогнете, много е спешно!
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

JOY, zashto ne popitash posolstvoto?
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Joy

Мнение от Joy »

Това и смятам да направя утре. Някой, който е пътувал до там да може да ме упъти как най-лесно се стига, за да не се лутаме по пътищата? :roll:

По дяволите, някъде трябва да е написано това като закон... :roll:
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

потърси тук http://www.mvr.bg/Guide/no_vizi_europe.htm ,най-отдолу пише за децата.Потърси из нормативните документи до колко години се водят деца-мисля че е 16,или се разходи с страницата на http://www.mvr.bg трябва да намериш нещо.
Joy

Мнение от Joy »

Благодаря, мечка, но единственото което виждам тук е този абзац:

От Национална служба "Гранична полиция" напомнят на всички, че напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител). За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.
Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите. Тези мерки са предприети, за да се предотврати незаконното извеждане на деца от България, за защита на техните права и интереси.

И останах крайно озадачена от фразата в червено... :roll:
Joy

Мнение от Joy »

Чудя се...дали случайно възрастовите ограничения не са ограничения само на авиокомпаниите, не и на граничните власти? :roll: :roll:
K_Al
Обратна връзка:

Мнение от K_Al »

Привет!
Дъщеря ни миналата година (навършени 12) се върна сама от БГ. Не е имала проблеми никъде.
G_Rosi

Мнение от G_Rosi »

K_Al написа: Дъщеря ни миналата година (навършени 12) се върна сама от БГ.
Savsem sama?
A ne e li bila poverena na slugiteli na aviokompaniite s koito e patuvala?
K_Al
Обратна връзка:

Мнение от K_Al »

Съвсем сама. На отиване бяхме заедно, но за връщане - пътуваше сама, без придружител и без надзор от авиокомпанията. Сама поиска, питахме преди да купим билетите, нямаше проблем, за щастие.
Joy

Мнение от Joy »

В посолството разбира се, не ми удовлетвориха любопитството... :roll:
Казаха ми, че всичко е наред, но това го знаех вече от милион места. Това "наред" трябва да е споменато някъде в закон, а до този закон, трябва да има ШИРОК ДОСТЪП! :roll: В противен случай един чичко граничар казва 12 години, друг казва 15... Иди че доказвай на някого от кого какво си дочул... :roll: :evil:

От посолството ми казаха,че услугата за придружаване на деца с авиокомпании вървяла вече към 180 дол. :shock: Някой ще каже ли от собствен опит колко му е излязло?

Значи...трябва да съм доволна на 24д за пълномощно+ още толкова за бензин- почти 50 дол. за възможността никой да не я придружава за 180 дол. :roll: :roll:

Ще постна после текста на пълномощното -мое съчинение, може на някой да му потрябва.

K_Al, вие пълномощно правихте ли?
Joy

Мнение от Joy »

Мечка, аз продължавам нищо да не разбирам за цитата. Фразата в червено абсолютно противоречи на предишната. Ако някой може да разшифрова написаното, ще му бъда благодарна.
K_Al
Обратна връзка:

Мнение от K_Al »

Да, направихме в БГ, свободен текст (на български и английски) и заверено при нотариус.
K_Al
Обратна връзка:

Мнение от K_Al »

Само малко допълнение, когато купувахме билетите от Моntréal, предупредихме в компанията, че ще се връща сама.
Заключено