колко дълго можеш да си Resident permanent
- Dessislava
колко дълго можеш да си Resident permanent
искам да попитам какво става, ако от въпросните 3 от 4 години, които са необходими за получаване на гражданство, прекараш в Канада примерно 2, след това си в чужбина? Че не можеш да подадеш документи за гражданство е ясно, но губиш ли право да се върнеш тук по-нататък? Запазваш ли си статута на Resident permanent след изтичане срока на PR картата? Тя подновява ли се? Или просто хващаш пътеката и забравяш Канада? 

Re: колко дълго можеш да си Resident permanent
В момента валидното правило към което трябва да се придържаш за да не си загубиш статута е че трябва да си в Канада 2 от всеки 5 години. Ако го спазваш него, то можеш да си перманент резидент до безкрайност и от тази гледна точка, като ти изтече картата, просто ще ти издадът нова.Dessislava написа:искам да попитам какво става, ако от въпросните 3 от 4 години, които са необходими за получаване на гражданство, прекараш в Канада примерно 2, след това си в чужбина? Че не можеш да подадеш документи за гражданство е ясно, но губиш ли право да се върнеш тук по-нататък? Запазваш ли си статута на Resident permanent след изтичане срока на PR картата? Тя подновява ли се? Или просто хващаш пътеката и забравяш Канада?
Ако хванеш пътеката и забравиш да се върнеш повече от 3 години, ще си загубиш статута дори и картата ти да е с валиден срок.
- Dessislava
Мерси, Коко!Koko написа:[Ако хванеш пътеката и забравиш да се върнеш повече от 3 години, ще си загубиш статута дори и картата ти да е с валиден срок.
Значи ако си прекарал 2 от 5 пак гориш, така ли да разбирам?
- Dessislava
[quote="Kokoза да не си загубиш статута е че трябва да си в Канада 2 от всеки 5 години. [/quote]
2 от 5 или 3 от 5?
Щото аз днес се рових из нет-а и попадах все на 3 от 4, може би съм ровила в стари закони?!
2 от 5 или 3 от 5?
Щото аз днес се рових из нет-а и попадах все на 3 от 4, може би съм ровила в стари закони?!
Това е цитата от сайта на CIC:Dessislava написа: 2 от 5 или 3 от 5?
http://www.cic.gc.ca/english/skilled/after-3.html
Permanent Residence Status
Now that you are a permanent resident of Canada, you have certain rights. You also have some obligations.
You will not lose your permanent residence status unless you spend too much time living outside of Canada. You must live in Canada for two years in every five year period.
- Dessislava
Koko, ne si li se zamislial niakoga da napravi6 konsyltanska firma po imigratzionnite vuprosi. Ti si edin ot malkoto hora vuv foryma koito za broeni minyti mogat da nameriat to4nia otgovor-tzitat ot zakona ili razporedbite za imigrirane. Ne se 6egyvam, pomisli vurhy tazi ideia...poniakoga me ydivliava6... Blagodaria za otgovora. Men su6to tova me interesyva6e... 

"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
На мен ми се налага да следя новините по имиграционните процедури доколкото в момента тече процедурата за имиграция на сестра ми. Когато нейната процедура прилючи, предполагам че след това няма да ми се налага да следя тези неща отблизо, както и едва ли ще има причина да следя форума редовно.maria29 написа:Koko, ne si li se zamislial niakoga da napravi6 konsyltanska firma po imigratzionnite vuprosi. Ti si edin ot malkoto hora vuv foryma koito za broeni minyti mogat da nameriat to4nia otgovor-tzitat ot zakona ili razporedbite za imigrirane. Ne se 6egyvam, pomisli vurhy tazi ideia...poniakoga me ydivliava6... Blagodaria za otgovora. Men su6to tova me interesyva6e...
Годините са 2 от 5 да си бил в Канада. Това е ясно. Обаче, ако си влязъл с визата - чаршафче, а не с картата. От кога тече срока- от момента в който си влязъл в Канада или от началото на PRкартата?
Освен това, как те засичат кога си бил в Ca?На излизане никой не ти бие никакав печат в паспорта и не ти иска картата, на влизане те питат - колко време си отсъствал? Как засичат - в действителност колко време си бил или не си бил там?
Ако някой знае повече за тези положения, ще съм благодарна за отговорите.
Приятен Великден на всички!
Освен това, как те засичат кога си бил в Ca?На излизане никой не ти бие никакав печат в паспорта и не ти иска картата, на влизане те питат - колко време си отсъствал? Как засичат - в действителност колко време си бил или не си бил там?
Приятен Великден на всички!
Срокът тече от момента в който си влязъл в Канада, независимо дали си бил с "чаршафчето" или с PR карта.mdju написа: Годините са 2 от 5 да си бил в Канада. Това е ясно. Обаче, ако си влязъл с визата - чаршафче, а не с картата. От кога тече срока- от момента в който си влязъл в Канада или от началото на PRкартата?
Не е много ясно как и доколко те засичат. Явно си имат начини които не се оповестяват. Когато кандидастваш за гражданство, ти правят security check подобен на този който ти правят при кандидастване за емиграция. Процедурите и на двете проверки са тайна и не е ясно точно какво включват.mdju написа:Освен това, как те засичат кога си бил в Ca?На излизане никой не ти бие никакав печат в паспорта и не ти иска картата, на влизане те питат - колко време си отсъствал? Как засичат - в действителност колко време си бил или не си бил там?
Obey gravity ... It's the law!
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Да не забравяме също така, че си има и давностни срокове, в които ако фактически се установи една минала лъжа (скрити факти, документи с невярно съдържание, фалшиви документи и т.н.) следва и съответното взискание - правно или административно. Няма смисъл да се рискува. Ако минеш метър в дадения момент, след време може да ти се стовари голяма беля на главата и то когато най-малко я очакваш.
Например давностния срок за нарушения в процедурата за емиграция според чл.12.7. на Закона за емиграция в Квебек е 5 години. Значи може и канадско гражданство да си получил вече, но открият ли някакво нарушение, ще последва анулиране на всички издадени документи и изритване от Канада.
Дали си струва да хитруваме и лъжем на дребно...всеки сам си решава.
Например давностния срок за нарушения в процедурата за емиграция според чл.12.7. на Закона за емиграция в Квебек е 5 години. Значи може и канадско гражданство да си получил вече, но открият ли някакво нарушение, ще последва анулиране на всички издадени документи и изритване от Канада.
Дали си струва да хитруваме и лъжем на дребно...всеки сам си решава.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!