Строителен инженер-ПГС-легализиране на диплома и намиране на

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Goreto

Строителен инженер-ПГС-легализиране на диплома и намиране на

Мнение от Goreto »

работа във Ванкувър.
Ако някои има по-вече информация моля да пише.
Благодаря на всички колеги.
Аватар
miro_m
Обратна връзка:

Мнение от miro_m »

i v Toronto, i za vsichki proceduri i taksi po patia.
Gesh

Мнение от Gesh »

Хе-хе колеги, да не си помислите, че тука инженери нема :wink: . Има, ама както бех казал некои хора тука се променят :lol: или са си били такива. За такова нещо като "легализиране на диплома" не съм чувал, което не означава че няма, но това ми звучи като нещо правно-бюрократско и не виждам с каво би ви огряло.
Това, което ви трябва тука според мен е:
1. Създаване на местни контакти, за да се намери някой да ви даде шанс, и да можете да му покажете, че сте кадърни т.е. да си намерите работа и да правите пари - това за което идваме тука.
2.Приравняване на образование ....о-о-о-п братята канадци са я разделили тая процедура на много частички.
2.1 Приравняване на образование за работа -това се прави от WES i university of toronto (google'em) главно поне тука в онтарио - дават ви оценка която казват изрично че е za employment purposes.
2.2 Приравняване на образование за учене - това ще ви го направи конкретния университет, в който искате да учите. AKO РЕШИТЕ, ЧЕ ТОВА Е ВАШИЯТ ПЪТ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ. Извинявам се, ако съм се изразил неясно, в смисъл, че задължително трябва да учите.
2.3 evaluation of academic background с цел лицензиране - това е част от точка 3
3. Лицензиране с цел получаване на правото за самостоятелни инженерни решения - казано иначе правото да биеш печати по чертежите и сметките. Това е свързано с повече отговорности и съответно повече пари. не разбирай само правене, но и даване - застраховка професионална отговорност (errors and omissions insurance), членства в разни професионални организации и т.н.
Кандидатстваш в съответната организация и требе да я задоволиш отсекъде :lol:
3.1 образование
3.2 опит
3.2.1 извън канада
3.2.2 the one and only - CANADIАN EXPERIENCE . протекцията на местната гилдия от нашественици като нас в името на public safety. 'Се едно в бг нема public safety(е, от време на време може да пада по некой строеж, ама това е друга тема).
3.3Изпити - тука може да варираш от 1 (професионална етика) до незнам-си-колко т.е. колото им кефне щото няма нищо публикувано черно на бяло като го прочетеш и да разбереш колко изпита ще имаш.

За интернет инфо за онтарио
www.peo.on.ca
за вс може също да се намери сайта и да се прочете. Аз съм го чел и останах с впечaтлението че там е малко по relaxed.
това беше теоретичната част дотук. Ето и практическата, която беше повърдена наскоро и от АлеxAA :

1. Създаване на местни контакти, за да се намери някой да ви даде шанс, и да можете да му покажете, че сте кадърни т.е. да си намерите работа и да правите пари - това, за което идваме тука.
2.Създаване на местни контакти, за да се намери някой да ви даде шанс, и да можете да му покажете, че сте кадърни т.е. да си намерите работа и да правите пари - това, за което идваме тука.
2.1 Създаване на местни контакти, за да се намери някой да ви даде шанс, и да можете да му покажете, че сте кадърни т.е. да си намерите работа и да правите пари - това, за което идваме тука.
2.2 Създаване на местни контакти, за да се намери някой да ви даде шанс, и да можете да му покажете, че сте кадърни т.е. да си намерите работа и да правите пари - това, за което идваме тука.
2.3Създаване на местни контакти, за да се намери някой да ви даде шанс, и да можете да му покажете, че сте кадърни т.е. да си намерите работа и да правите пари - това, за което идваме тука.
3. Създаване на местни контакти, за да се намери някой да ви даде шанс, и да можете да му покажете, че сте кадърни т.е. да си намерите работа и да правите пари - това, за което идваме тука.
3.1Създаване на местни контакти, за да се намери някой да ви даде шанс, и да можете да му покажете, че сте кадърни т.е. да си намерите работа и да правите пари - това, за което идваме тука.
3.2 Създаване на местни контакти, за да се намери някой да ви даде шанс, и да можете да му покажете, че сте кадърни т.е. да си намерите работа и да правите пари - това, за което идваме тука.
3.2.1 Създаване на местни контакти, за да се намери някой да ви даде шанс, и да можете да му покажете, че сте кадърни т.е. да си намерите работа и да правите пари - това, за което идваме тука.
3.2.2 Създаване на местни контакти, за да се намери някой да ви даде шанс, и да можете да му покажете, че сте кадърни т.е. да си намерите работа и да правите пари - това, за което идваме тука.
3.3 Създаване на местни контакти, за да се намери някой да ви даде шанс, и да можете да му покажете, че сте кадърни т.е. да си намерите работа и да правите пари - това, за което идваме тука.

Надявам се, че в пороя отговори дето ги има по тая тема и моя постинг ще ви е полезен.
Ако некой иска да разкаже какво става с КИИП в бг и как върви там лицензирането, ще съм му благодарен.
Последно промяна от Gesh на Съб Апр 16, 2005 12:25 am, променено общо 1 път.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Gesh това всичко за Строителените инженери-(ПГС) в Онтарио ли е?Защо трябва да учиш в университет?Не признават ли бакалавър там?

В Монтреал :Подаваш документи към ордера.Изискава се превод на дипломата и допълнението с оценките,CV(датите на започване и приключване на дадена работа трябва да са написани ден/месец/година) и препоръки от преподавателите .Важното за прпоръките е че изискват да пише точната длъжност и какви задължения си имал, същото така започване и приключване на съвместната ви работа.Разглеждат досието около 6 месеца,след което ти назначават изпити.Опита ми до тук показва че за признат профисионален опит по малко или около 5 години дават 3 професионални изпита,за 7 години дават 2 проф. изпита и за повече от 10 години 1 проф. изпит.Освен това има и един изпит по икономика ,който може да се кара в университет.Като вземеш тези изпити ставаш джуниар член .След 1 година стаж като джуниар и след взимането на изпита по френски ставаш пълноправен член.
Аз съм ниво учене за изпити,само дето ме мързи :lol: .Имам 2 професионални -Статика 1 и Статика 2. Задачите са като тези който сме решавали в университета.Между другото признаха ми за стаж и това което работя в момента,въпреки че е по скоро техническа работа.Ако някой се инетресува да ми прати лично ще сканирам документите с изпитите ,а и имам и задачите от последните 2 сесии.
Знам че това е форумът за Канда ,ама като стана приказката тук и се включих.
Gesh

Мнение от Gesh »

IRA, не съм казал че ТРЯБВА да учиш в университет. Опитах се да опиша какви видове приравнявания има. Ако си намериш добра работа няма нужда да правиш никое от тях според мен. Иначе процедурата за лицензиране тука е почти същата като твоята в QC. Описана е подробно на www.peo.on.ca .
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

А значи не съм доразбрала,аз реших че от оредера те пращат да учиш в университет :oops: .Извинения :wink: .
А как е положението с работата в Торонто?
Заключено