ДИЛЕМА - помогнете!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Карирани Уши

ДИЛЕМА - помогнете!

Мнение от Карирани Уши »

Как бихте постъпили вие?
С дете на 1г и 4м сме. Визата ни е до началото на юли 2004.
По принцип имахме намерение първо да замине съпругът ми, през януари, а после, след няколко месеца - аз и детето.
Да поясня, че мъжът ми е системен администратор, MCP. Чета тук из форума, говоря с хора в Канада и какво се оказва - че ако си намери работа по специалността още в началото /което е малко вероятно/ на такива като него стартово давали 10-11 CAD/h, ако вземе 14 CAD на час си било направо постижение :shock: Да не коментирам колко ще получава, ако се хване за начало едва ли не за какво да е. Добре - дори и да отида след няколко месеца, аз няма да мога да работя, поне докато не добием право да поканим бабата...докато дойде подкреплението, на фотосинтеза ли ще я караме...сега да не говорим за парите, с които отиваме - аз на такава кълка не лежа...тръгваме не да мелим готови пари, а да направим нещо с труда, надеждата и потенциала си.
В този смисъл - не е ли по-добре следното:
През януари да отидем двамата, да се хванем и двамата на работа...все пак две заплати не са като една заплата. Съответно това, че работим да ни послужи като коз, с който да можем да си извикаме по-скоро бабата и до юни най-късно да се прибере някой от нас да си вземем детето - пак излиза по на сметка един двупосочен билет още, отколкото да я караме тримата на една съмнителна заплата на новодошли, нали? А после като си приберем детето - за бабата вече ще е наближило времето - все ще се изтрае месец-два. Моля ви, кажете какво мислите!
Само не ми говорете за това колко ще ми е мъчно за детето, че ми се пръска сърцето отсега!
Мерси предварително!
Аватар
bliasaka
Блясъчко Мечтателник

Re: ДИЛЕМА - помогнете!

Мнение от bliasaka »

Карирани Уши написа:Как бихте постъпили вие?
С дете на 1г и 4м сме. Визата ни е до началото на юли 2004.
По принцип имахме намерение първо да замине съпругът ми, през януари, а после, след няколко месеца - аз и детето.
Да поясня, че мъжът ми е системен администратор, MCP. Чета тук из форума, говоря с хора в Канада и какво се оказва - че ако си намери работа по специалността още в началото /което е малко вероятно/ на такива като него стартово давали 10-11 CAD/h, ако вземе 14 CAD на час си било направо постижение :shock: Да не коментирам колко ще получава, ако се хване за начало едва ли не за какво да е. Добре - дори и да отида след няколко месеца, аз няма да мога да работя, поне докато не добием право да поканим бабата...докато дойде подкреплението, на фотосинтеза ли ще я караме...сега да не говорим за парите, с които отиваме - аз на такава кълка не лежа...тръгваме не да мелим готови пари, а да направим нещо с труда, надеждата и потенциала си.
В този смисъл - не е ли по-добре следното:
През януари да отидем двамата, да се хванем и двамата на работа...все пак две заплати не са като една заплата. Съответно това, че работим да ни послужи като коз, с който да можем да си извикаме по-скоро бабата и до юни най-късно да се прибере някой от нас да си вземем детето - пак излиза по на сметка един двупосочен билет още, отколкото да я караме тримата на една съмнителна заплата на новодошли, нали? А после като си приберем детето - за бабата вече ще е наближило времето - все ще се изтрае месец-два. Моля ви, кажете какво мислите!
Само не ми говорете за това колко ще ми е мъчно за детето, че ми се пръска сърцето отсега!
Мерси предварително!
Spored men maja ti da pochne da raboti kato sysadmin e pochti nevazmojno.Zatova moia savet e da se podgotvite che shte raboti kato dishwasher,laborer etc. otkolkoto da vlagate prazsni nadejdi za neshto po-dobro.
Otnosno ideiata za babata-moi priateli,koito jiveiat v chujbina sa si otgledali 2 deca bez nikoi da im pomaga.Taka che i vie shte go napravite.Stiga da iskate,razbira se.
MIslia,che e nai-dobre parvo da doide maja ti,da zapochne da raboti neshto (kato go kombinira s oshte 1-2 raboti) i chak kogato si stapi na krakata i ima niakoi zadelen lev nastrana da doidesh ti s deteto.
Plamen

Мнение от Plamen »

Аз също прърво дойдох, а след няколко месеца се върнах за жената и децата...щом ти е ясно че няма да ти е леко можете да започвате...бабата можете да си я поканите и на 5-ия месец след като сте дошли...малко е вероятно да ви откажат...тя може да стои при вас до 1 година...за сис админ работа може и да си намери, но няма да е първите 2-3 месеца...пък иначе вие можете да дойдете чак преди да ви изтече срока на визите...така че май нямате много време...
Иначе аз лично не ви съветвам да си оставяте децата...колкото и да е трудно все пак сте семейство... :roll:
pantata

Мнение от pantata »

Значи едва ли някой може да каже как би постъпил, защото в една и съща ситуация различни хора постъпват различно.

Но в началото ще имате много търчане, че трябва да се уредят много неща. Аз мисля, най-добрият вариант е да дойдете вие колкото може по-скоро и да си уредите жилище, работа и т.н. после каните бабата и тя докарва внучето. Този номер е правен от едни наши приятели - идват тук и след 2 месеца канят дядото и той докарва децата.

Ние също сме отскоро в Канада и сме с баба - та да кажа и моят опит..:)
Значи тук сме от около 6 месеца, като преди месец и половина ни се роди син. Та трябваше да каним и ние бабата. :)
Няма проблем да я поканите и тя да дойде, но трябва да имате (поне единия от вас) работа от която да му дадат писмо, че работи редовно на еди-каква си заплата. Ние дойдохме в края на м. март 2003 и пратихме поканата в началото на август. Бабата получи визата за около 10-тина дни след като бе подала документите без проблеми и интервюта и т.н.
Аз имах писмо от една пицария, че работя там като помощник-управител (всъщност бях pizza delivery, ама шефа готин :) ), жена ми работеше месец и нещо на part time като помощник-учителка в една забавачница. Та с тези писма и документите, че сме landed immigrant отидохме при един българин - Александър Моров:
Alexander Morov
Trade Winds Travel
700 University Ave
Toronto, ON
Tel 416 597-1121
Fax 416 597-2968

Той е нотариус и ни направи поканата. Тази услуга струва 20-30CAD.
И бабата е тук вече (и много помага).

Сега съпругът ти виждам е MCP. Това е малко. Нека се понапрегне и вземе поне MCSA или още по-добре MCSE. В БГ тези изпити са по 50-60USD долара, тук са по 125CAD. Ако си намери работа по специалноста ще взима доста повече от 10 долара на час, ама няма да си намери - поне не в началото. Иначе работа за по 8-10 долара се намира. Най-често се почва като pizza delivery и се докарват чисти по около 10 долара на час. Дори и с тези при може да карате, но на мъжа ти яка му душа - ще трябва да работи всеки ден (или поне 6 дни в седмицата). Та е хубаво да работите и двамата. Поне така аз виждам нещата.
Успех!
Plamen

Мнение от Plamen »

За заверките само да допълня...можете да ги направите при всеки адвокат, лекар, инженер...въобще всеки регистриран в някаква проф. организация...може и в кметството...
Аватар
yaiuat
Обратна връзка:

Re: ДИЛЕМА - помогнете!

Мнение от yaiuat »

bliasaka написа:dishwasher,laborer etc. ..
"Maneuvre" za 15$/h sushto stava v nachaloto. :idea: :beer: :)
Карирани Уши

БЛАГОДАРЯ за отговорите!

Мнение от Карирани Уши »

Благодаря ви, момчета и особено на теб, Панта - наистина много ценно инфо ми даваш. Панта, въпросът за "напъването" за вземане на MCSA и MCSE e финансов в случая. Един от малкото обучаващи мастери в БГ е приятел на мъжа ми и знаем, че за да продължи за тези нива задължителната такса за обучение, материали и т.н. е около 800-1000 USD, това което си посочил е самата такса за явяване на изпита - тя не е проблем. Ако имаш друга информация, кажи.
На Блясъка искам да кажа, че никъде не съм споменала, че очакваме някой да ни чака с червено килимче на летището, даже напротив, нито съм попитала за съвет как да си гледам детето - дали искам с баба или без. А за "добронамереното" пророкуване за работа като мияч на чинии коментарът е излишен, също и негативизмът спрямо хората тук в клубчето. Иначе, мерси за включването.
Желая успех на всички!
:)
pumpy

Мнение от pumpy »

това което пиша не е от опит, но е мнение ако те интересува:
ние сме с около 3 год. дете и най вероятно ще пътуваме тези месеци (ако всичко е наред) та ние си мислим да замина само аз в началото, за да си намеря някаква работа и майката и сина ми да дойдат в последния възможен момент от медицинските. така поне ще намеря квартира, ще съм минал пътя на бюрокрацията в началото и дано да имам работа. ако всичко това не е станало, те двамата ще си подпечатат паспортите и документите и ще си вземат самолета обратно, докато аз успея да се оправя в горепосочените проблеми и после пак към канада. трябва да направя уточнението че тук в БГ с жена ми изкарваме повече отколкото бихме харчили в Канада в началото и самолетните билети та ни е по изгодно да си изкарваме парите тук, а не да ги харчим наготово в Канада и да не работим и двамата. така вървят много бързо. Иво
filanki6iata

Мнение от filanki6iata »

Карирани Уши!
moeto li4no mnenie ili po-skoro kak bihme postapili nie :
/imame da6teri4ka skoro 6te stane na 2g. rodi ni se v Canada -samo za info;-)/
vseki sam si poema riska ,prosto smiatam ,4e nai-vajnoto e da ste dobre podgotveni s ezika ,ot tam na tataka namiraneto na kakvato i da e rabota ne e problem ,ne razbrah za koi grad mislite da zaminavate ,no v na6ata zgrada pristignaha edno semeistvo balgari s momi4ence bez nito edin ezik(v sm. angliiski ili frenski) mina po4ti godina ot kakto sa v Canada ,darjavata im dava ne6to kato pomo6ti dokato u4at(niakoi na6enci predpo4itat da kazvat ,4e im pla6tat za da u4at frenski;-) ,malkata im da6teri4ka nau4i ezika mnogo dobre za niama i 5 meseca samo ot detskata gradina ,te v momenta izkarvat poslednoto nivo v u4eneto si i ednovremenno zapo4vat da se ozartat za rabota ,maja liatoto dokato be6e vakanciata raboti v konpaniata v koiato az raboteh -taka ,4e stra6no niama !
po moe mnenie ,ne mislia ,4e e neobhodimo da se delite ,6tom ste se re6ili na tazi promiana v jivota vi dobre e da ia napravite zaedno i ne smiatam ,4e ako si ostavite deteto za po-kasno tova s ne6to 6te vi promeni polojenieto ,daje sam ubeden ,4e moje da vi okaje mnogo negativno vlianie ,da se izpalnite s pisimizam i da se varnete v bg. prejdevremenno ...dostata4no e da imate niakoia para za zor za man i o6te s idvaneto da se naso4ite kam vsi4ki vazmojni sponsorirani obrazovatelni programi na provinciata v koiato smiatate da se ustanovite ,taka 6te moje spokoino da se adaptirate i ednovremenno dokato u4ite da jiveete bez mnogo li6enie samo ot stipendiite si ,a ako pak vi izpadne i rabota niakakva (kakto obiknovenno stava) 6te imate vazmojnost dori da spestite pari za bileta na babata ...
ako ima6 niakakvi vaprosi ,na razpolojenie sam ...tova e v ob6ti linii
za dopalnitelno info samo 6te spomena ,4e jena mi e na stipendia ot 2g. u4i v universitet a az ot kakto doidoh ba4kam ,biah izliazal po ba6tinstvo,kogato ni se rodi bebeto(niamame vazmojnost da dovedem baba a i ne smiatame ,4e tova 6te ni spesti ne6to-o6te edna staia v apartamenta struva$ ) ,a naskoro se zapisah i v edna u4ebna programa za u4ene na frenski (samo s angliiski sam) ,taka 4e i s ba4kaneto prikliu4ih ,sega sam na bezrabotni dokato zapo4na da u4a i+ niakoi i drug $ dokaran na 4erno ... ne jiveem s golemi ograni4enia ,opraviame se ,taka ,4e ne se ot4aivaite i ne vzimaite kraini re6enia ot koito moje da ima tejki ,ne samo finansovi posledstvia !-ne se razdeliaite !
alisa

Мнение от alisa »

imaite v predvid che ako idvate v Toronto (Ontario) kato nezavisimi emigranti parvite 6 mesetsa niamate ptavo na sotsialna pomosht.
drugo mnogo vajno neshto e che dokato ste landed immigrants ne e jelatelno da otsastvate za po-dalgi periodi ot stranata, nezavisimo koi ot dvamata zashtoto moje da imate problemi s permanent residency-to kato se varne(te). te v zakona edno pishat che moje da se jivee 2 ili 3 god. (zabravih tochno) ot 5 izvan Kanada i pak da si zapazish statuta no na praktika stava drugo. kakto vi savetvat i drugite nai-dobre da ste zaedno zashtoto e mnogo trudno v nachaloto dori za semeistvo, a za sam - oshte poveche.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

alisa написа:...
drugo mnogo vajno neshto e che dokato ste landed immigrants ne e jelatelno da otsastvate za po-dalgi periodi ot stranata, nezavisimo koi ot dvamata zashtoto moje da imate problemi s permanent residency-to kato se varne(te). te v zakona edno pishat che moje da se jivee 2 ili 3 god. (zabravih tochno) ot 5 izvan Kanada i pak da si zapazish statuta no na praktika stava drugo. kakto vi savetvat i drugite nai-dobre da ste zaedno zashtoto e mnogo trudno v nachaloto dori za semeistvo, a za sam - oshte poveche.
Трябва да сте в Канада поне две пълни години от всеки пет години, за да не си загубите статута на Permament Resident. Така е по новия закон, който се прилага на практика точно по този начин.
alisa

Мнение от alisa »

taka si misleha i edni balgari na koito sled 2 otsastvia ot po 6 mesetsa s malak prestoi v Canada pri vtoroto vrashtane sa im udarili turisticheski vizi.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

alisa написа:taka si misleha i edni balgari na koito sled 2 otsastvia ot po 6 mesetsa s malak prestoi v Canada pri vtoroto vrashtane sa im udarili turisticheski vizi.
Това трябва да е някакъв много частен случай. Не може да ударят туристически визи на Permanent Resident ако документите му са наред. Вероятно нещо в документите им не е било наред и на границата не са успели да докажат, че са Permanent Resident-и. Знаеш ли кога точно е станало това и какво обяснение са им дали за това, че им удрят туристическа виза?
alisa

Мнение от alisa »

tova koeto znam e che horata sa vliazli kato landed immigrants i sled niakolko mesetsa im se e nalojilo da se varnat, stoiali sa 6 mesetsa varnali sa se tuk za 1 mesets i pak sa otishli v BG za 6 mesetsa, pri vtoroto vrashtane sa gi pitali za prichinata za otsastvieto ot Canada, udarili sa im vizi v pasportite i sa gi izpratili na interview v imigratsiata kato im kazali che moje da imat problemi s PR statuta. posle kakvo e stanalo ne znam.
nali znaesh che tselta e da stoim tuka i parite ni da vlizat tuka, taka che niama na nishto da se uchudia a sashto i che mogat da talkuvat sobstvenite si razporedbi kato diavola evangelieto v zavisimost ot tova na tiah kak im iznasia. na teoria imame prava, no emigranta si e tsial jivot emigrant i za nego se prilaga dvoen standart i skritata diskriminatsia si ia ima, mnogo sa lubezni ama taka mogat da ti go zabiat che da se chudish otkade ti e doshlo.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

alisa написа:tova koeto znam e che horata sa vliazli kato landed immigrants i sled niakolko mesetsa im se e nalojilo da se varnat, stoiali sa 6 mesetsa varnali sa se tuk za 1 mesets i pak sa otishli v BG za 6 mesetsa, pri vtoroto vrashtane sa gi pitali za prichinata za otsastvieto ot Canada, udarili sa im vizi v pasportite i sa gi izpratili na interview v imigratsiata kato im kazali che moje da imat problemi s PR statuta. posle kakvo e stanalo ne znam.
nali znaesh che tselta e da stoim tuka i parite ni da vlizat tuka, taka che niama na nishto da se uchudia a sashto i che mogat da talkuvat sobstvenite si razporedbi kato diavola evangelieto v zavisimost ot tova na tiah kak im iznasia. na teoria imame prava, no emigranta si e tsial jivot emigrant i za nego se prilaga dvoen standart i skritata diskriminatsia si ia ima, mnogo sa lubezni ama taka mogat da ti go zabiat che da se chudish otkade ti e doshlo.
Зависи кога се е случило това - правилото 2 от 5 години го въведоха лятото на миналата година, т.е. не чак толкова отдавна. Преди това имаше изискване да се седи в Канада всеки 6 месеца от 1 календарна година. Така както го обясняваш, много е вероятно въпросните хора да са нарушили това изискване.
Заключено