Smiana na imeto v BG passport

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Cantech

Smiana na imeto v BG passport

Мнение от Cantech »

Smenih si imeto po canadian rules and regulations.......sega iskam da smenia i v Bg passport. Niakoi ima li opit kakvo triabva da se izprati do BG posolstvo?
Аватар
Koko

Re: Smiana na imeto v BG passport

Мнение от Koko »

Cantech написа:Smenih si imeto po canadian rules and regulations.......sega iskam da smenia i v Bg passport. Niakoi ima li opit kakvo triabva da se izprati do BG posolstvo?
Приемам че въпроса е зададен сериозно - наложи ми се да си сменям името преди 7-8 години, точно като започвах реално да си подготвям документите за имиграция. Тогава процедурата – за тези които са в България – беше да се заведе дело в съда, да се явя с двама свидетели и след като съдията уважи причините поради които искам да си сменя името, трябваше да изчакам 2-3 месеца докато получа съдебното решение че името ми е сменено.

Това което мога да те посъветвам е да питаш в консулството какво евентуално трябва да направиш в твоя случай.
Cantech

Smiana na imeto

Мнение от Cantech »

Obadih se do Ottawa...Ve4e Dobrinka ne raboti tam .....i mnogo mnogo ne sa helpful :cry:
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Наистина промяната на което и да е от имената на българските граждани се решава от съда, както е написал Коко.
Тези въпроси са регулирани в Закона за гражданската регистрация
Ето какво е изискването на закона:

Чл.19.
(1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(2) (Изм., ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Възстановяването на имената по ал. 1 се извършва с решение на длъжностното лице по гражданското състояние по писмено заявление на молителя след нотариална заверка на подписа му. Решението на длъжностното лице подлежи на обжалване от заинтересуваните лица и от прокурора по реда на Закона за административното производство.

Напомням само, че използването на свидетели е само един от способите за доказване истинността на дадени фактически обстоятелства съгласно ГПК (Граждански Процесуален Кодекс). Друг основен способ са писменните доказателства.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Tiya v posolstvoto sa tikvenici i mnogo ne sa na yasno s procedurite i zakonite v Bulgaria, ne razchitay na tyah. Tryabva da si izkarash nov passport i bg lichna karta s novite imena i da podavash nyakakva molba, kakto ti kazvat koko i Linko po-gore. Kolko vreme ti otne da si smenish imeto, ako ne e tayna? I vsichki li imena smeni ili samo prvoto?
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
tornado

Мнение от tornado »

Тъкмо отворихте тема за имената...
Споделиха ми, че работодатерите в Ка като разглеждат молбите за работа, ако си с някое сложно име изобщо не ти обръщат внимание...
Хората си пишели някакви англо или франкофонизирани имена, че поне да им се обадят... :nenam:
Има ли нещо такова наистина?!? :smhair:
speedy

Мнение от speedy »

tornado написа:Тъкмо отворихте тема за имената...
Споделиха ми, че работодатерите в Ка като разглеждат молбите за работа, ако си с някое сложно име изобщо не ти обръщат внимание...
Хората си пишели някакви англо или франкофонизирани имена, че поне да им се обадят... :nenam:
Честа практика е за първото име, не за фамилията и не е необходимо да го правиш официално по документи. Тук не е задължително да си известен във фирмата с "трите имена по паспорт". Масово се прави, особено от китайците и то по-скоро за улеснение. В нашата фирма има един китаец със звучното име Jun Hui Huo. Навсякъде фигурира като Joseph Huo. Още съм го осветлил как звучи името му на български, така че не това е причината :). От фамилията си личи много ясно, че не произхожда от Бъкингаския дворец.

Правят го и местните - William става Bill, и т. н.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
tornado

Мнение от tornado »

speedy написа:
Честа практика е за първото име, не за фамилията и не е необходимо да го правиш официално по документи. Тук не е задължително да си известен във фирмата с "трите имена по паспорт". Масово се прави, особено от китайците и то по-скоро за улеснение. В нашата фирма има един китаец със звучното име Jun Hui Huo. Навсякъде фигурира като Joseph Huo. Още съм го осветлил как звучи името му на български, така че не това е причината :). От фамилията си личи много ясно, че не произхожда от Бъкингаския дворец.

Правят го и местните - William става Bill, и т. н.
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Добре поне, че не сме китайци тогава...голямо червене щеше да пада!!!!
Аватар
Blue Passion
Расист-ново поколение

Мнение от Blue Passion »

Има
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Ne znam dali e tolkova zle, chak da ne te vikat, zashtoto imam priyateli, koito minavat metara s chudji imena i pochvat rabota, no az vinagi se pisha s prvo ime angliysko i go polzvam navsyakade.
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Alina

Мнение от Alina »

Това за китайците е вярно. Моят екс-съквартирант се пишеше като Даниел Сън(Sun), но как е истинското му име, още не знам. И приятелите му си имат английски имена. В Кофи единият китаец се пишеше Ален, а китайката Силвия. В университета пък си имахме китаец с име Майкъл. Всички като съм ги питала, ми казваха, че си слагат такива имена за да е по-лесно на хората, с които комуникират, да ги запомнят. Защото белите не вдяват от китайски имена и всички им звучат еднакво.

Та така, за улеснение, всички китайци тук си имат английски имена.
Alina
Cantech

Мнение от Cantech »

Shtom si v kanada...no need to go by Bg laws
Smenih si imeto po Kanadski zakoni...........ve4e imam dokument izdaden ot kanadski valasti s koeto ve4e sum smenil vav vs4ki kanadski dokumenti...ostava samo BG passport
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Cantech написа:Shtom si v kanada...no need to go by Bg laws
Smenih si imeto po Kanadski zakoni...........ve4e imam dokument izdaden ot kanadski valasti s koeto ve4e sum smenil vav vs4ki kanadski dokumenti...ostava samo BG passport
Да, обаче българският ти паспорт се издава по българските закони, не по канадските.
Гледах формуляра и изискванията за нов български международен паспорт - там също е споменато че тези които са си сменяли името трябва да представят съответния документ за това - например акт за граждански брак или съдебно решение.
Заключено