Моля за информация-спосориране от приятели

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
Bessy

Моля за информация-спосориране от приятели

Мнение от Bessy »

Здравейте,
има евентуална възможност да кандидатстваме по програмата на Манитоба - General streem, с подкрепата на двама приятели.
Моля ако някой е подал документи по тази програма или има някаква информация за нея - да сподели опита си. Евентуални проблеми и други важни подробности. Не сме женени, с малко дете.
Благодаря
Аватар
Koko

Re: Моля за информация-спосориране от приятели

Мнение от Koko »

Bessy написа:Здравейте,
има евентуална възможност да кандидатстваме по програмата на Манитоба - General streem, с подкрепата на двама приятели.
Моля ако някой е подал документи по тази програма или има някаква информация за нея - да сподели опита си. Евентуални проблеми и други важни подробности. Не сме женени, с малко дете.
Благодаря
Мисля че само близък роднина, който живее в Манитоба, би могъл да е от полза в такъв случай, не виждам основание на което приятел би могъл да спонсорира някого.
За провинциялната им програмата е писано много, пусни Търсене с ключова дума Манитоба и ще видиш че има доста информация.
Аватар
Koko

Re: Моля за информация-спосориране от приятели

Мнение от Koko »

Обърнаха ми внимание че това което съм написал не е съвсем коректно, явно съм объркал понятията Support from close friends и Sponsorship, за което се извинявам на питащата.
Нека горното ми мнение да се чете само така:
Koko написа: За провинциялната им програмата е писано много, пусни Търсене с ключова дума Манитоба и ще видиш че има доста информация.
Аватар
Bessy

Мнение от Bessy »

Точно Support from close friends имам впредвид.
С търсене не намирам нищо за Манитоба за тази програма.
Dobrata Feya

Мнение от Dobrata Feya »

И аз реших да кандидатствам по тази програма.Точно двама приятели трябват в Манитоба,за да имаш шанс,ако нямаш други възможности,разбира се.Те трябва да попълнят,подпишат и заверят документа Affidavit of Support.Трябва да го изпратиш заедно с останалите документи и да чакаш сертификат за селекция.Успех!
Dobrata Feya

Мнение от Dobrata Feya »

Пропуснах да спомена,че и ние не сме женени и сме с малко дете и ще се наложи да се оженим,защото иначе и двамата ще трябва да попълваме поотделно като Prinsipal Applicant (това се отнася само за Манитоба).Не искаме да си усложняваме живота и без това бумащината е много.За другите провинции няма значение дали сте женени или не-единия попълва като водещ,а другия е придружаващ.Доста неща разучих за програмата,но за всеки случай прочетете подробностите в официалния сайт.
Аватар
Bessy

Мнение от Bessy »

Радвам се, че има още някой по тази програма, за да обменяме опит.
И аз съм чела в сайта, но явно не достатъчно защото това последното не съм го разбрала. :(
А знаеш ли подробности за изискванията за приятелите (знам че трябва да са живели там поне от година и да имат PR)?
Villi

Мнение от Villi »

Здравейте,

Искам да обърна внимание на няколко момента преди да подадете документите си за манитобската програма с помоща на двама приятели.

Предполагам вече сте прочели, че преди да имате въпросните приятели е нужно и да покриете минимум 55 точки, които включват възраст, образование, трудов стаж и опит, познания по английски език или френски и приспособимост. Всъщност това са и условията за така наречения дженерал стрийм.
НО дори и да покриете минимум точките не ви гарантира получаването на сертификат, всичко е по преценка на имигрантския служител.
Обръщам особено внимание на това което трябва да напишат приятелите ви – с най-малката подробност трябва да опишете от къде се познавате, колко време се познавате и защо тези хора смятат че трябва да ви помогнат, като написаното трябва да отговори на въпросите на съответния служител. Има ли неяснота......отговора ви е ясен, просто са безпощадни. А как се доказва приятелство – това не мога да ви отговоря честно казано. Трябва да сте супер убедителни за да успеете.
И не на последно място – през миналата 2004 година програмата беше променена през месец юни, няма гаранция че и тази година ще е така, но просто да не сте изненадани, а и не се знае дали условията при евентуална промяна ще са добри за вас или не.

Късмет от мен
не е важно хлябът да е бял, важно е хайверът да е черен
Villi

Мнение от Villi »

Dobrata Feya написа:Пропуснах да спомена,че и ние не сме женени и сме с малко дете и ще се наложи да се оженим,защото иначе и двамата ще трябва да попълваме поотделно като Prinsipal Applicant (това се отнася само за Манитоба).Не искаме да си усложняваме живота и без това бумащината е много.За другите провинции няма значение дали сте женени или не-единия попълва като водещ,а другия е придружаващ.Доста неща разучих за програмата,но за всеки случай прочетете подробностите в официалния сайт.
Не е нужно да сте семейни за да пропуснете поотделното попълване и подаване на документи. Канада уважава съвместното жителство наречено common-law partner и не смятам, че е проблем да го докажете още повече че имате и дете.
В Канада това се доказва чрез подписването на common-law union, заверен при нотариус.

http://www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/f ... M5409E.PDF

Предполагам, че ако се състави подобен документ на бг език, подписан и от двама ви и заверен при нотариус би се уважил от тукашните власти, но не мога да съм сигурна.
Освен всичко това можете да използвате адресна регистрация, банкови сметки и карти, общ имот и всичко което ви свърза и можете да докажете разбира се.

Късмет
Dobrata Feya

Мнение от Dobrata Feya »

Да-а,Villi малко ни поуплаши и все пак благодаря,всяка помощ ще ни е от полза.Разбира се,стряскащо е това,че трябва да доказваме "сериозните" си връзки с приятелите от Манитоба(а те май не са толкова сериозни,връзките де,признавам си),но смятам да опитам,каквото и да ми струва това.Други шансове нямам,иначе бих опитала за друга провинция.Колкото до това прятелите дали са живяли 1 год.в провинцията,не знам,но когато попълват документа за support там има изискване:All supporters must include proff of citizenship or permanent resident status in Canada and established residence in Manitoba(passport;Record of Landing,Permanent Resident Card,Manitoba Health Card etc.).Сега проучвам подробностите и още не мога да бъда достатъчно полезна.Черпя инфо от този форум,ровя из архива и съм благодарна на хората,които подробно обяснват процеса на емиграция.А №667 е главния "виновник" да се запаля така отчаяно за Манитоба.Съжалявам,че изпуснах момента,когато той е кандидатствал,направо златно време!Язък. [/url]
Аватар
Bessy

Мнение от Bessy »

Villi, благодаря ти за информацията. Знаем, че трябва да покриваме точките, както и да има задължителен ИЕЛТС и си даваме сметка, че не е сигурно, дори и всичко да е о.к. при нас и приятелите. Смятаме да опитаме поради вероятността да стане по-бързо.
Има някои неща които не са ми ясни, и понеже изглежда си запозната, ще съм ти много благодарна, ако ми отговориш-
- Правилно ли съм разбрала, че не можем (или не е желателно) да кандидатстваме по тази програма и по федералната едновременно?
- Не видях срокове за отговор от Манитоба (положителен или отрицателен) - само минимален 6 месеца
- Разбрах че ако дойдем по тази програма нямаме право на социани помощи - три години. Но не ми е ясно детските дали имат нещо общо със социалните?
Villi

Мнение от Villi »

Bessy написа:Villi, благодаря ти за информацията. Знаем, че трябва да покриваме точките, както и да има задължителен ИЕЛТС и си даваме сметка, че не е сигурно, дори и всичко да е о.к. при нас и приятелите. Смятаме да опитаме поради вероятността да стане по-бързо.
Има някои неща които не са ми ясни, и понеже изглежда си запозната, ще съм ти много благодарна, ако ми отговориш-
- Правилно ли съм разбрала, че не можем (или не е желателно) да кандидатстваме по тази програма и по федералната едновременно?
- Не видях срокове за отговор от Манитоба (положителен или отрицателен) - само минимален 6 месеца
- Разбрах че ако дойдем по тази програма нямаме право на социани помощи - три години. Но не ми е ясно детските дали имат нещо общо със социалните?
Не е желателно да кадидатстваш и по федералната и по манитобската поради простата причина, че ако те одобрят по манитобската програма федералните няма да изпратят досието ти тук и да продължиш процедурата ИЛИ ако кандидастваш все пак и по двете трябва да уведомиш Манитоба в кои офис и кога си подала за федералните. (има отговра в кита, където са въпроси и отговори ако искаш точно да го видиш, но това е общо казано) Целия процес до получаване на сертификата е безплатен все още - за Манитоба става въпрос

За срокове вярно че не споменават, но това което мога да ти кажа е, че всички останали стриймове се мъчат да ги органичат до 3 месеца, но дженерал е между 6 и 9.

Това за социалните не съм го чувала до сега, но за детските съм сигурна че може да ги получаваш веднага щом пристигнеш и ги уведомиш че си тук.
Има и нещо друго - в Манитоба социалните помощи не са както в другите провинции, плащат ти наема, дават ти определена сума за храна на седмица, която не е много и това е.

Късмет
Dobrata Feya

Мнение от Dobrata Feya »

За Манитоба май не се изисква IELTS,или пак не съм в час?Тъкмо се зарадвах,че ще мина метър.
Villi

Мнение от Villi »

Dobrata Feya написа:За Манитоба май не се изисква IELTS,или пак не съм в час?Тъкмо се зарадвах,че ще мина метър.
ИЕЛТС за Манитоба не е задължителен вярно е, стига да успееш да докажеш нивото на владеене на езика - образование, трудов стаж на езика който владееш - английски или френски.
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Taka e, Villi mnogo dobre e obyasnila neshtata.
Specialno za IELTS, toy ne e zadaljitelen naistina, no e dobre da dokajete nivo na angliyski po nyakakv nachin, naprimer s edi kolko si godini uchen angliyski v uchilishte/universitet ili nyakakv certificate. Prosto taka shte imate po-golyam chance da vi priznayat tochki za ezik imigracionnite.

Good luck, eh!
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Заключено