НОИ

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
toncho

НОИ

Мнение от toncho »

по темата верно много се изписа, за съжаление не знам за вас, но поне на мен все още ми е много мътно.

това което намерих на сайта на НОИ - за моя случай, които предполагам че е същия за повечето от вас, а именно че преди 31 Дек 2004 съм бил повече от 183 извън страната за поне една календарна година (по долу посочени като "тези лица") е:

Сумите за невнесени вноски от тези лица до влизането на закона в сила остават дължими, тъй като разпоредба на чл. 40а няма обратно действие. Тези лица, ако през 2004 г. и през календарните години след влизането на закона в сила пребивават повече от 183 дни в чужбина, не следва да подават заявление за освобождаване от задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Здравноосигурителните им права се уреждат при завръщането им в страната.

закона коментира нееднократно как "тези лица" възстановяват правата си, но аз не искам да ги възстановявам, аз искам просто да не съм длъжник.

т.е. правилно ли разбирам, че макар да не се очаква от мен да съм подал заявление, то при първото си прибиране в БГ ако вляза с БГ паспорт ще трябва да мина по мъките в НОИ, за да нямам проблем на излизане от страната в последствие?

казвам по мъките защото въпреки че мога доброволно да не се осигурявам за този период, все пак трябва да си платя цялата дължима сума и едва след това да си решавам проблема с НОИ?

мерси за всеки конструктивен коментар
Аватар
darklady
Непокорна

Re: НОИ

Мнение от darklady »

toncho написа: Сумите за невнесени вноски от тези лица до влизането на закона в сила остават дължими, тъй като разпоредба на чл. 40а няма обратно действие.
Чл. 40а. (Нов – ДВ, бр. 111 от 2004 г.) (1) Българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националния осигурителен институт.
(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.
Аз го разбирам, че ти ще си дължиш невнесените вноски за минал период. Просто този член ти дава право на отсрочка без наказателни последствия за теб, в смисъл, че можеш да платиш вноските и след законния срок.
Ако се издължиш и подадеш заявление до НОИ за пребиваване в чужбина, от тук нататък ще бъдеш с прекъснати здравноосигурителни права. А при влизане отново в България би имал правото да ги възстановиш по ал. 2. Ако не ги възстановиш, то ти по смисъла на закона не би трябвало да бъдеш здравноосигурено лице и съответно ще си заплащаш медицинските услуги. Но няма да имаш стари задължения към НОИ, касаещи здравното осигуряване.
Това е моето обяснение, ще се опитам да проверя отново за твоя случай и ако има друго обяснение ще го добавя.
Невъзможното е предизвикателство!
Заключено