30 секунди свобода...#2

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
huba

Мнение от huba »

Veliko написа: Metodikata na prepodawane e napylno razlichna ot tazi w BG, kydeto se iziskwa da se naizusti i wyzproizwede informacia ili izwedat formuli, a izpitite se wzemat s prepiswane, ili goliama chast go prawiat..
Shto ne se nauchish da govorish v edinstveno chislo?

Az naizustiavah, az prepisvah, az ne si namerih rabota s bg diplomata.Moje i da ti se iziasniat niakoi raboti togava. : :idea: :idea:
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

huba, нещо много се палиш :wink: , но е факт че в момента по българските университети масово се преписва и се купуват изпити (даже и направо дипломи). Кой си е намерил работа с българската диплома и кой не, е съвсем отделен въпрос...
Veliko

Мнение от Veliko »

huba написа:
Veliko написа: Metodikata na prepodawane e napylno razlichna ot tazi w BG, kydeto se iziskwa da se naizusti i wyzproizwede informacia ili izwedat formuli, a izpitite se wzemat s prepiswane, ili goliama chast go prawiat..

Az naizustiavah, az prepisvah, az ne si namerih rabota s bg diplomata.Moje i da ti se iziasniat niakoi raboti togava. : :idea: :idea:
Az si namerih rabota s BG diplomata na 1-a den sled kato zapochnah job searching-a (3-a faks), sled edna sedmica mi predlozhiha rabota, a sled 3 meseca me powishiha. Na 6-a napusnah i otidoh w Uni. A towa che w BG se prepiswa e izwestno na wsichki, 90 % prepiswat, a w Ikonoma 100. Niwoto na wisheto obrazovanie w BG w momenta e plachewno, rabotil sym kato prepodawatel, pylno e sys zastariawashti profesori wyzduhari, nedopuskashti mladi hora i misleshti se za weliki, otrichashti wsichko i wsichki. Moga da citiram uchebnici, na koito lipswa bibliografia, koeto e nedopustimo da se sluchi w normalna dyrzhawa. Ajde bla-bla za BG Vuzowete i super sistemata mi. Balona se spuka.
huba

Мнение от huba »

Veliko написа:
huba написа:

Az si namerih rabota s BG diplomata na 1-a den sled kato zapochnah job searching-a (3-a faks), sled edna sedmica mi predlozhiha rabota, a sled 3 meseca me powishiha. Na 6-a napusnah i otidoh w Uni. A towa che w BG se prepiswa e izwestno na wsichki, 90 % prepiswat, a w Ikonoma 100. Niwoto na wisheto obrazovanie w BG w momenta e plachewno, rabotil sym kato prepodawatel, pylno e sys zastariawashti profesori wyzduhari, nedopuskashti mladi hora i misleshti se za weliki, otrichashti wsichko i wsichki. Moga da citiram uchebnici, na koito lipswa bibliografia, koeto e nedopustimo da se sluchi w normalna dyrzhawa. Ajde bla-bla za BG Vuzowete i super sistemata mi. Balona se spuka.
Az pak znam poslednite godini koi praveha doktorati v Bg i ostavaha na toplo mestence c universitetite, taka che ne mi obisniavai kolko si velik i kadaren.
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
Veliko

Мнение от Veliko »

Pyrwo, ne sym velik, a kolko sym kadyren drugi hora go preceniawat. Wtoro-ne sym prawil doktorat w BG, no inache wseki mozhe da zapishe. Triabwa ti rykowoditel, malko zapaden ezik i 4.50. Treto - niama iziskwane da si doktor za da rabotish kato prepodawatel wyw VUZ.
Chetwyrto - dojdoh s jasna cel da prawia doktorat, w tochno opredelen Uni, s tochno opredelen profesor. Ajde stiga tolkowa za dnes, che rabota triabwa da se wyrshi . :wink:
Аватар
albatros

Мнение от albatros »

Huba,

Не мога да разбера защо нападаш човека. :shock: Велико е 100% прав. Студентите с малки изключение въобще не са мотивирани да учат. Предпочитаха 5 години да ги хранят мама и тати за да не отидат да работят. Това си е.

Сега не знам как е, но за провинциалните вузове сигурно няма промяна.
Що се отнася до методиката на преподаване. Поне до 1990 година се изискваше материала да се възпроизведе. Ако си за 6 тогава професора може и да се опита да провери как мислиш.

Това е то няма толерантност.......
"The secret of success is going from failure to failure without loss of enthusiasm."
~ Winston Churchill
huba

Мнение от huba »

Veliko написа:Pyrwo, ne sym velik.......blah, blah ....
Abe ia si vij imeto parvo, pak togava mi razpraviai...... :D :D :D
Аватар
Bily T

Мнение от Bily T »

Хей-хей интересен спор се разгорял тука виждам.
бих искал да дам своето скромно мнение на човек завършил в Бг и то в доста плювания икономически, аз сигурно не съм на интелектуалното ниво на спорещите, но ще си позволя да дам становището си за Висшето образование.
Според мен целта на Висшето образование навсякъде по света осбено в развитите страни и реномирани университети не е това което смятат много от Вас. Какво имам предвид - според мен целта на доброто образование е не с някаква фуния да ти налее безкрайни знания и умения а забележете да Ви научи да мислите и да Ви стимулира сами да намирате лесно и бързо необходимите знания и информация, както и начините за постигане на съответните цели. В тая връзка много бих искал да не правите грешката да говорите за нещата по принцип а да бъдете по конкретни. Искам да кажа, че самата диплома от където и да е издадено сама по себе си е едно нищо, тя е една основа и предпоставка другото свързано с реализацията на самия индивид е функция от неговите качества като инициативност, пробивност, умения за работа и ръководство на хора и т.н. неща които не идват с дипломата те са присъщи на нейният приносител.
В заключение мога да кажа, че въпреки това, че имам диплома за Висше досега не съм я показал (самата диплома) на нито един от двамата работодатели а съм започвал от ниско нива в ейрархията в момента съм на ръководна позиция (няма да кажа каква и къде), даже се чувствам обиден, че имам диплома а досега никой не я е изискал.
Не съм живял в Канада за да дам експертно мнение но си мисля, че ако имаш необходимите качества сигурно ще си намериш реализация независомо дали дипломата ти е от Йеил или от НБУ София.
NO PAIN NO GAIN
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

Billy T na teoria si prav
na praktika - zavisi.
Da, kachestvoto na individa igrae znachenie no ima i drugi factori.
Az shte vi otkrehna edin malak secret - ako znaete angliiski dobre moje da se pishete che ste uchili kadeto si iskate (stiga da ne rabotite kato doktori) - ne e nelegalno, v nai loshia sluchai shte vi uvolniat.
Kompaniite koito naistina gi interesuva naznachavat detektivi koito uglejdat resumetata i gi proveriavat.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
albatros

Мнение от albatros »

Bily,

Напълно съм съгласен с теб, че висшето образование няма за цел да налива с фуния. Аз смятам, че методиката на убочение в БГ поне до като аз бях студент ( 1990) не мотивираше творческото мислене. Преподавателите изискваха възпроизвеждане на лекционния материал. Имаше по някой проект и накрая димпломната работа. За Англия знам, че имаше оупен бук изпити. За Канада не знам, но както Велико казва и тук е така.

Со здравие
"The secret of success is going from failure to failure without loss of enthusiasm."
~ Winston Churchill
Аватар
tornado

Мнение от tornado »

В нашата специалност беше малко по-различно./по мое време/
Творческото мислене се стимулираше доста - но практиката просто липсваше!
Как се излиза добър специалист, ако поне един път не си се бръкнал в душата на машината???
На проекти - скъсваха ни шортите...от елементи на ЛА...до целеви самолети...голяма глупост! Но това е гола теория.

Та за мен е важно да умееш да правиш нещата.
Заключено