Nay-posle i az uspyah da se dobera do la belle province i daje da se uverya, che le Quebec si e naistina gotina provinciya, vapreki che govoryat predominantly in French.
Uspyah da vidya i Montréal i la ville de Québec, makar i za kratko i oshte sam pod vliyanieto na chudesnite emocii ot moya tour, koyto beshe glavno s chadr v raka, no za smetka na tova beshe kato po noti, shtoto uspyah da sreshtna super hora i da si izplnya touristicheskata programa da kajem 90 % i to pesha
Planovete za po-masov tour se provaliha, zatova hvanah edin avtobus i v 13 h vchera se ozovah v Montréal. Vednaga si kupih bilet za Quebec city, da si vrja gashtite za vecherta, a mejduvremenno reshih da vidya tolkova li e gaden i grozen toya grad, kolkoto razpravyat nyakoi hora. Az ne che mnogo se vrzvam na podobna propaganda de.
Izlizam az pred avotgarata i gledam vali dajd, a az nyamam chadr i pochvam da pravya planove, otkade da mina da ne se namokrya mnogo do Stariya grad i kato vzeh predvid frankofonskoto mnozinstvo v provinciyata zagovorih prvata kebekarka, koyato vidyah do men s dalbokosmislenoto izrechenie: Il pleut, eh?

Tya pak za moe udovolstvie se okaza kebekarche anglofonche i nay-lyubezno mi obyasni na chist angliyski, che ne bivalo da se mokrya, ami da sam si kupel edin chadr ot blizkiya magazin, kadeto bili evtini. E, shtom kazva, otidoh i si vzeh edin samo za 6 dolara. Abe dajdat vali, ama moje li nyakakv dajd da ohladi moyat entusiazm da vidya Montréal?

I kato trgnah s krakomobila napravo si preizplanih programata v Stariya grad. Samiyat Star grad, izglejda mnogo jivopisno, sas strmni kaldaremeni ulichki, malki magazincheta za souveniri, stari kashti i muzei, i razkoshni katolicheski katedrali. Hvrlih edin pogled na Vieux-Port, ama v tova dajdovno vreme mnogo ne se vpechatlih, shtoto kato vali dajd, voda mnogo ne mi se gleda, che ako shte i da e na staroto pristanishte v Montréal.

Zatova se nasochih kam Marché Bonsecours, sgradata na koyto e priyatna na vanshen vid, a vtre makar i da nyama koy znae kakvo za pazaruvane imashe na vtoriya etaj edna izlojba na savremenna fotografiya na nyakakv chernogled irlandec, koyto e snimal glavno minni poleta, no za bez pari tolkova. Tochno do taya sgrada se okaza Chapelle-Notre-Dame-de-Bonsecours, koyato osven s chudesniya interior me iznenada i s hubava klasicheska muzika ot Bach v izpalnenie na nyakakv miniorkestar, koyto repetirashe. Nasladih se za nyakolko minuti na atmosferata i se nasochih kam sledvashtite mi obekti, kato chat pat vlizah v nyakoy drug magazin za souveniri i daje si kupih edna znachka s kralska liliya, koyato slojih do tazi s kanadskoto zname i se prevrnah pochti v koledna elha.

Nyamah vreme da vlyaza za sajalenie, no byah vpechatlen ot vanshniya vid na Musée Marguerite-Bourgeoys, kakto i Chateau Ramezay, kadeto vidyah za moy nay-golyam kef aktoyri, koito se praveha na frenski voynici ot 18 vek!

Vidyah oshte nyakolko krasivi sgradi, koito oshte poveche me vaodusheviha i se nasochih s byasna skorost kam Basilique Notre Dame de Montreal! byah ochakval, che shte e krasiva, no blyaskaviyat oltar s neveroyatno krasivi i i dobre izpipani ornamenti nadmina ochkavaniyata mi. No, imashe prekaleno mnogo touristi, koito se razmotavaha kato na pazar i vselo shtrakaha s fotoaparati nalyavo-nadyasno, zatova sled nyakolko minuti izlyazoh i trgnah po po posoka centre-ville. Po patya, obache za moe udovolstvie popadnah na druga pishtna crkva- St. Patrick Basilica! Vednaga vlyazoh i tam nyamashe kak da ne se zadrja poveche vreme. Crkvata se okaza na anglofonskata obsthnost i imashe samo dvama dushi vtre, koito govoreha na angliyski, ezik- muzika za moite ushi

, a osven tova lipsata na motaeshti se touristi mi pomogna da se potopya v obstanovkata, da usetya atmosferata na bazilikata i da se nasladya na the spacious sgrada, i chudesniyat interior. Ne znam zashto taya crkva ne e na moyata lista, no taka e po-dobre, shtoto yavno i drugite toursti ne ya znayat i ne mi se razmotavaha iz krakata.

Posle vlyazoh i v oshte edna crkva, Sveta Mariya-Kralica na Sveta, may se kavashe, no tya e s dosta posten interior, taka che ne mi privleche osobeno vnimanieto. I taka dokato se usetya se ozovah na Square Dorchester i Place du Canada, kadeto osven gotini gradinki i pametnici ima i turisticheska informaciya. Az se vazpolzvah, vzeh malko broshuri, za da razbera, che sam minal pokray Seminariyata i Place d'Armes bez da znam, che sa te. Tam se skivah s edna varnenska monrealka, koyato nay-lyubezno mi pokaza chast ot campusa na McGill, koyto se okaza mnogo gotin, s prekrasni cvetni gradini i pishtna arhitektura, a posle vdiyah i malka chast ot podzemniya grad, kakto i Mont Royal ot raztoyanie. Za sajalenie, ne mojah da ida do Mont Royal i do l'Oratoire St-Joseph, kakto ido botanicheskta gradina, no c'est la vie, za pesha i tova ne e malko, a i osven tova nali tryabva da ostavya neshto i za next time.

No, stiga sam se opravdaval. Mejduvremenno se uverih, blagodarenie na Sara ot foruma, my guide, che Montreal e super grad, tya mi pokaza i drugi interesni mesta kato Place des Arts, kadeto kipi kulturen jivot- teatri, simfonichni koncerti i t.n. Dokato se usetya, obache, stana 6:30 i zatova trgnah kam avtogarata, za da stigna Quebec City v po-prilichen chas. Kato se kachih v avtobusa pak, chudesnite mi vpechatleniya ot Montréal se doplaniha ot sveteshtite magistrali i sgradi sled zaleza na slanceto, koito byaha prevrnali grada v krasiva payajina ot svetlini. Naslajdavah se na taya gledka s uvelichavasht se entusiazm dokato grada ne se srki zad avtobusa, kogato ne mi ostana nishto drugo osven da ubiya vremeto s edna-dve glavi ot kniga. V 22 se dobrah i do Quebec City, kadeto me chakaha veche na avtogarata moite super gostopriemni priyateli Mariya i Kostadin i izpolzvam sluchay da kaja oshte vednaj uno grande GRAZIE!!! Dnes razbira se se zaeh da opoznaya Quebec City, kato reshih da pochna ot zabelejitelnostite kato choveshki resursi v grada. toest, ot Anito i Toshko. Da idete v Quebec City i da ne skivate Anito i Toshko, nay-aktivnite vav foruma ot grada, e vse edno da idete v Rim i da ne vidite Papata.

S Anito se zapoznahme, kato i s her husband, daje edin mini tour si napravihme together, v koyto se vklyuchiha i moite domakini, koito sa sashto zabelejitelnost na grada.

Super gotino vpechatlenie mi nparaviha teya hora s their attittude. Moje da imat problemi, ama ne hlenchat i ne se oplakvat ot Canada i sam siguren, che edin den shte badat istinski shtastlivi ici. No, stiga lirichni otkloneniya. To se vidya, che s Toshko nyama da se skivame, shtoto izcheznal nyakade i zatova se zaeh az s po-podrobno opoznavene na grada. Razbira se tuk sashto si imah guide, toya pat rumanec, moyat dobr aver Mugurel. Quebec City ima neveroyatna atmosfera. Gradat se deli na dolen i goren grad, no tay kato zabelejitelnostite sa osnovno v gorniya grad, az estestveno se razmotavah tam. Za moe golyamo udovolstvie vidyah i kanadski znamena da se veyat v la capitale nationale, makar che nay-mnogobroyni i nay-visoko byaha kvebekskite flagove. Chateau Frontenac se izdiga velichestveno do brega na rekata St Laurent, a do nego ima touristicheski ofis, kadeto moje da si vzemete bezplatni karti i razni broshuri za grada. No, zabravete za shibanite broshuri, prosto trgnete iz jivopisnite kladaremeni ulichki, koito se izvivat mejdu chudni kashti i visyashti saksii s cvetya, okacheni po tyah. Pred taka narechenata Nacionalna asambleya, razbirayte provincialen parlament ima fonatan s krasivi gradini i pametnici na mnogo izvestni lichnosti ot kanadskata kolonialna istoriya, svrzani nay-veche s Nouvelle France, a i samata sgrada e dosta krasiva. Ot tam kato se spusnete po ulichkite prosto mojete da usetite duhat i istoriyata na Nova Franciya i da se pochuvstvate shtastlivi, che toya grad e chast ot kanadskoto kulturno nasledstvo. ukrepleniyata sa restavrirani i vlizate prez nyakoya ot portite v po-vatreshnata chast na grada, a ottam ako se povrvi malko se stiga i do La Citadelle i poletata na Abraham, myastoto, na koeto se e razvil celiyat anglo-frenski action prez 1759. Da se razhodish tam i da vidish vsichkata zelenina naokolo i prekrasnata reka St Laurent, koyato chudno krasivo opasva grada, kakto i chuvstvoto, che vrvish na myasto, kadeto mnogo chesto se e predreshavala sadbata na Canada, prosto nyama kak da ne nakara vseki, koyto obicha Canada da ne si poeme dalboko vazduh i sas shtastlivo plamache v ochite da ne si pomisli radostno: I am Canadian and I am happy to be here!
Vlyazoh razbira se i v mestnata Notre Dame, koyato se okaza ne samo prekrasna katedrala, no i myasto kadeto moje da se chue dosta klasno izplanenie na organ. Tazi velichestvena katolicheska melodiya, sachetana s vpechatlyavashtiya interior na katedralata me nakara za koy li pat da vrvya kato po vazdushni vazglavnici i da obikolya Stariya grad dori i s chadr oshte vednaj predi da si trgna Ey taka, prosto da se dokosna oshte vednaj do duha na tozi chuden grad! Sas shiroko otovereni ochi se nasladih oshte vednaj na prekrasnata gledka i se spusnahme s moya aver i guide kam garata, koyato se okaza vav forma na dvorec, koeto totalno me nakara da izbuhna vav vaztorg.
E, veche sam at home v Ottawa, no mnogo ot gledkite, koito vidyah ot Montréal i Quebec City sa mi oshte pred ochite, a drugi sa i v moya fotoaparat.

Ne znam dali skoro pak shte moga da posetya teya mesta, no sas sigurnost, spomenite ot vidyanoto dosta vreme shte me vaodushevyavat i shte me karat da se chuvstvam gord i shtastliv, che sam v Canada!
Na vsichki bonne chance i se nadyavam da se uverite s ochite si kakvi prekrasni gradove sa Montréal i ville de Québec.