Доларът ще пада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
pumpy

Re: Долъра ще пада

Мнение от pumpy »

Ivan1007 написа: Ми кво да ти кажа ... ти си го написал в началото. Само мога да добавя, че якото бачкане (най-вече с главата) не е само в началото. Това е канадската мечта за мен. Капитализма е това - всекидневна борба. Гониш живота, щото подгони ли те той умираш. Или живуркаш и броиш центове, евроцентове, стотинки, клизми ...
И гледаш да не се впрягаш много от промените в курса на долара спрямо кувейтския динар ;)
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Това влиза в броенето на центове ... ако не си чейнчаджия.

Та се сетих ... след Колю Балкански дали няма да се появи и Хълбой. :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

Толкова ли е трудно да се признае когато някой (Танграта в случая) е прав.

Елементарната сметка показва че в момента заплатите ни са с 30% по-ниски от преди 2 години а това от където и да го погледнеш си е тесла. Дори и 100К и 200К да правиш на година пак се отразява защото вече имаш покупвателната способност на 70К вместо 100 и 140К вместо 200..

Така че тези с "големите заплати" и те духат супата макар и не толкова сериозно. Това си е криза от където и да го погледнеш. Сеа, има индустрии които в такива "кризи" просперират. Филмовата индустрия, туризма, Кандските експорти...
Познавам някои хора които работят за "посолства" и им плащат в $US и те са ултра хепи в момента.

Ама аз си гледам от "моята камбанария". Пратя пари на наще в БГ= Тесла. Депортирам жената в Коста Рика да си види семейството. = Тесла, Купя си нещо по-интернет?? Да, пак тесла. Поканя тъщата и балдъзата на гости.. You get the idea..

Винаги съм се питал защо Канада, САЩ и Мексико (ака NAFTA) не въведат единна валута. точно по европейски модел с еврото. Според мен ще има повече предимства от колкото недостатъци. Така или иначе в целият американски континент де факто US$ е "официалната валута". Панама и Еквадор например работят с американски долари паралелно с техните валути. Коста Рика е почти същото в супермаркетите, бензиностанциите и в повечето магазини приемат долари с "отворени обятия".. Цените на недвижимите имущества в повечето случаи направо се обявяват в долари.

Aз напълно споделям фръстрейшъна на Танграта. Мразя да съм прецакан и в момента точна така го чувствам, и не се притеснявам да го призная защото е факт.
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Танграта си е прав за него си.

И той и ти сте прави,донякъде, защото сте на фиксиран доход в канадски долари.

Нещата не са точно така за всички, навсякъде и за всичко.

Цените на бензина са паднали, наемите паднаха на доста места в Албърта, лихвите по мортгиджите паднаха.

Тесла ли е, ако нефиксиран годишен доход падне от 150 000 на 120 000.примерно и тези 120 000 са с покупателна способност на 115 000 да речем (годишната инфлация в никакъв случай не в 30 %) .
Ми тесла е.

Друг е въпросът дали е очаквана и естествена?
За мен е.
Имали бол пари - плащали ( не само на мен). Ихууу!
Сега малко тихооо!
Молете се!

Изображение

Това за цикличността на капитализма не е само в приказките на дядо Маркс. :tmi:
Въпросът при кризите е дали ще изплуваш или ще се удавиш, без значение дали плащаш заплати или ти плащат заплата?

Това дето го предлагаш с единната валута е убаво, ама с нея броя на удавилите се в Канада определено ще е многократно по-голям и ще намали броя на получаващите заплати, за сметка на броя на пллучаващите социални помощи.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

Ivan1007 написа:
Това дето го предлагаш с единната валута е убаво, ама с нея броя на удавилите се в Канада определено ще е многократно по-голям и ще намали броя на получаващите заплати, за сметка на броя на пллучаващите социални помощи.
Без да съм експерт в материята, това не го вярвам.. Би ли обяснил как единна валута ще прати повече хора на социлани помощи вмето на работа. Дори и да има някакви "сътресения" те ще са временни и в самото начало "during the transition period"..
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

ivandaman написа:
Ivan1007 написа:
Без да съм експерт в материята, това не го вярвам.. Би ли обяснил как единна валута ще прати повече хора на социлани помощи вмето на работа. Дори и да има някакви "сътресения" те ще са временни "during the transition period"..
Няма нужда да си експерт - падащия курс на канадския долар спрямо американския подпомага износа.
При фиксиран курс на канадския спрямо американския и без това трудно крепящата се над водата нефт и газ индустрия отдавна да е глътнала вода.

Аватар
ivandaman

Мнение от ivandaman »

Ivan1007 написа:
Няма нужда да си експерт - падащия курс на канадския долар спрямо американския подпомага износа.
При фиксиран курс на канадския спрямо американския и без това трудно крепящата се над водата нефт и газ индустрия отдавна да е глътнала вода.
Момент? Ние само за "Нефт и Газ" индустрията ли говорим? Аз си мислих че говорим по принцип. За всички индустрии и отрасли. Щот ако ме питаш мен моята област в момента има "стагнация" точно защото курсът на Канадският спрямо американският е нисък.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

ivandaman написа:
Ivan1007 написа:
Момент? Ние само за "Нефт и Газ" индустрията ли говорим? Аз си мислих че говорим по принцип. За всички индустрии и отрасли. Щот ако ме питаш мен моята област в момента има "стагнация" точно защото курсът на Канадският спрямо американският е нисък.
Говорим за какъвто и да било експорт, че е облагодетелстван от ниския курс на канадския долар в момента и обратното, че импорта губи, но това пък стимулира местното производство.

Аватар
Koko

Мнение от Koko »

ivandaman написа: Винаги съм се питал защо Канада, САЩ и Мексико (ака NAFTA) не въведат единна валута. точно по европейски модел с еврото. Според мен ще има повече предимства от колкото недостатъци. Така или иначе в целият американски континент де факто US$ е "официалната валута". Панама и Еквадор например работят с американски долари паралелно с техните валути. Коста Рика е почти същото в супермаркетите, бензиностанциите и в повечето магазини приемат долари с "отворени обятия".. Цените на недвижимите имущества в повечето случаи направо се обявяват в долари.
Всъщност тази идея не е нова, ако не ме лъже паметта идеята беше общата валута да се казва Американо и да е валидна за трите държави от НАФТА, но за Канада конкретно това би означавало че Банк оф Канада трябва да бъде закрита и цялата монетарна политика да се управлява от Федералният Резерв на САЩ. Поне според мене това едва ли би било в интерес на Канада.
Също така, както се видя в Еврозоната - въвеждането на обща валута си има както положителните, така и отрицателните страни, т.е. един яде и пие, и тропа сиртаки, след което на друг се налага да плаща сметката.
Бих допълнил и това, Иван1007 е прав в това отноношение че ако има единна валута, или дори да кажем че канадския долар е с фиксиран курс към американския, това за канадската икономика ще означава увеличаване на безработицата и много по-сериозна икономическа криза.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Pavel M
батката - оригиналът

Мнение от Pavel M »

ми канада да става 51_я щат и да се приключва
кво чак толкоз сложно има

то и без друго м/у двете държави никакви визуални разлики няма ,и можеш да се ориентираш в коя от двете си само по националните знамена на трък стоповете :lol:
По силен от СПИНА по страшен от РАКА сега за сега си остава ПРОСТАКА
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Някои политици се заканваха да диверсифицират икономиката, но колко от тях могат и искат да го направят реално. Щото лошо, като се сринат цените на "бананите"...
Embrace your climate change!
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Ivan1007 написа: Ми кво да ти кажа ... ти си го написал в началото. Само мога да добавя, че якото бачкане (най-вече с главата) не е само в началото. Това е канадската мечта за мен. Капитализма е това - всекидневна борба. Гониш живота, щото подгони ли те той умираш. Или живуркаш и броиш центове, евроцентове, стотинки, клизми ...
Принципно съм 100% съгласен. Но!
На 500к къща, 10 цента са си 50000$!
Не е броене на центове. И това за 1 седмица период.
Не всеки е можел да печели пари от надути от балон петро долари. На хората извън петролния бизнес заплатите са по-различни.

За диверсифицирането на икономиката, ако с един лихвен процент искат да я диверсифицират ... хммм.
Какво очаквате Канада да започне да изнася различно от суровини?
И като е нисък долара, какво, ще изнесе повече електричество, или повече алуминий?
Има ли алтернатива за САЩ да ги внася от другаде? Май не голяма.
Т.е. това са негъвкави стоки и търсенето им не е много гъвкаво спрямо цената.
Тогава при дроп на цената (по-нисък долар) какво имаме? Само негативи! Търсенето не се увеличава!
Дори общия приход излиза по-малко!

Виж петрола има алтернативи, и канадците могат да се борят за повече пазар, но на каква цена?
По-ниския курс краде от всички, за да излезе на добивните компании сметката над 0та и да може да се реализират някакви измъчени продажби.
Да не би изведнъж Канада да зареже добиването на петрол и да започне да развива производство на тениски, чипове, телевизори, мобилни телефони, леки коли (да не забравя, банани и портокали) и да ги изнася по целия свят?
Канада може да има и не лоша икономика, но в някои отношения е адски тромава. Всичките юниъни, раздути заплати, раздути разходи, раздути и усложени схеми и правила, норми, изисквания.
Да, вярно, тая СИСТЕМА работи, по-скоро работеше за сега.
Но да се опитваш да разбутваш тая сложна и тромава система с шутове отвън, вместо със туикване тук и там отвътре, си е пълен кошмар. И само пълен идиот може да иска да го прави.

Можем да 'изнасяме' туризъм. Да вкараме американците в Гаспе, да гледат белите мечки, а пардон, китовете.
Ама американците изобщо не са се засилили точно насам. Те започнаха вече да ходят в Куба! А доларите им са добре приети навсякъде, включително и европа и азия.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола