Ivan1007 написа:
Ми кво да ти кажа ... ти си го написал в началото. Само мога да добавя, че якото бачкане (най-вече с главата) не е само в началото. Това е канадската мечта за мен. Капитализма е това - всекидневна борба. Гониш живота, щото подгони ли те той умираш. Или живуркаш и броиш центове, евроцентове, стотинки, клизми ...
Принципно съм 100% съгласен. Но!
На 500к къща, 10 цента са си 50000$!
Не е броене на центове. И това за 1 седмица период.
Не всеки е можел да печели пари от надути от балон петро долари. На хората извън петролния бизнес заплатите са по-различни.
За диверсифицирането на икономиката, ако с един лихвен процент искат да я диверсифицират ... хммм.
Какво очаквате Канада да започне да изнася различно от суровини?
И като е нисък долара, какво, ще изнесе повече електричество, или повече алуминий?
Има ли алтернатива за САЩ да ги внася от другаде? Май не голяма.
Т.е. това са негъвкави стоки и търсенето им не е много гъвкаво спрямо цената.
Тогава при дроп на цената (по-нисък долар) какво имаме? Само негативи! Търсенето не се увеличава!
Дори общия приход излиза по-малко!
Виж петрола има алтернативи, и канадците могат да се борят за повече пазар, но на каква цена?
По-ниския курс краде от всички, за да излезе на добивните компании сметката над 0та и да може да се реализират някакви измъчени продажби.
Да не би изведнъж Канада да зареже добиването на петрол и да започне да развива производство на тениски, чипове, телевизори, мобилни телефони, леки коли (да не забравя, банани и портокали) и да ги изнася по целия свят?
Канада може да има и не лоша икономика, но в някои отношения е адски тромава. Всичките юниъни, раздути заплати, раздути разходи, раздути и усложени схеми и правила, норми, изисквания.
Да, вярно, тая СИСТЕМА работи, по-скоро работеше за сега.
Но да се опитваш да разбутваш тая сложна и тромава система с шутове отвън, вместо със туикване тук и там отвътре, си е пълен кошмар. И само пълен идиот може да иска да го прави.
Можем да 'изнасяме' туризъм. Да вкараме американците в Гаспе, да гледат белите мечки, а пардон, китовете.
Ама американците изобщо не са се засилили точно насам. Те започнаха вече да ходят в Куба! А доларите им са добре приети навсякъде, включително и европа и азия.