Toronto - the saddest place in Canada

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
miteto
Модератор

Re: Toronto - the saddest place in Canada

Мнение от miteto »

azzura написа:И двете влизат в този процент. В идеалния случай безработицата е около 4-5 %. Просто в статистическите периоди отчитат повишението, в което влиза и жената, която си търси работа /ако е регистрирана като безработна/.
Там е работата, че ако разбирам правилно, след като изтече 9-12 месечния период в който получаваш EI вече не се водиш безработен и не влизаш във въпросния процент. Нещо от сорта на http://en.wikipedia.org/wiki/Discouraged_worker"
In other words, even if a person is still looking actively for a job, he or she may have fallen out of the core statistics of unemployment rate after long-term unemployment and is therefore by default classified as "discouraged" (since this person does not appear in the core statistics of unemployment rate).
jovani

Re: Oпа...

Мнение от jovani »

Marto написа:
jovani написа: нищо чудно аз, с тези две ръце, да съм повишил ГДП-то на Канада с някой и друг промил (и в случая не се шегувам въобще).
Пич, това е от порядъка на милиарди долари.

Ако не си успял да намажеш достатъчно, за да не ти е нужна ипотека за някакъв апартамент - па ако ще да е на пъпа на Токио - не разбирам кво му е за хвалене :rofl:
Милиарди не са, но десетки милиони - да (както и сайд-ефектите от тях). За съжаление не са в моят джоб :).
А за ипотеката не ми е проблемът в парите, а в съществуващият лигъл фреймуърк, дето дава право на билдърите да ти скъсат нервите, щом веднъж си направил грешката да си он дъ хуук.

Не искам да влизам в детайли, предполагам сте наясно какви са разликите в "тентатив клозинг дейт", "фърм клозинг дейт" и "интерим окупанси" - даващи право на билдъра да забави конструкшъна с няколко години (като ти държи 15% от цената без да ти плаща лихва през това време); да те набута в незавършено кондо и да те чарджи лихви за останалите 85%, които му дължиш, но без да ти даде правото да му се изплатиш - и да има право да го прави до 1 година (а може би и повече - дано не ми се налага да науча); и накрая да в някакъв момент 6 месеца след като си му плащал "наем" да те уведоми, че трябва да му се изплатиш в 20 дневен срок и то в момент в който ти плануваш зимната си ваканция.

Демек: дай си парите, аз като се накумя и когато реша ше те поканя да живееш в "моето" кондо, преди да ти го продам, ще те чарджа за мейнтенанс, пропърти такси и зверски лихвен процент на остатъка от сумата. И след като съм те мотал близо 3 години в един момент ще ти кажа: "скачай" и ти да си готов тогава да ми извадиш половин милион и да ми се разплатиш в 20-дневен срок. А, и да не вземеш да си паркираш мотора пред колата, на паркоместото дето си го платил - щото в договора пише, че може да се ползва само от едно МПС. Еб*ти и далаверата да си "баровец" в Канада...
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

becks написа:не е вярно. този, който не си търси работа не се смята за безработен от гледна точка на статистиката никъде по света.

как разбират - ами например домакинята, която не си търси работа не е регистрирана и не получава помощи за безработица.
Какво става като изтече срока на тези помощи? Да речем че е получавала помощи и след като са изтекли просто не иска да търси работа?
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:Еб*ти и далаверата да си "баровец" в Канада...
Последният път, когато проверявах не беше задължително да си баровец, нито да живееш в Канада завинаги... Но иначе те разбирам защо си ядосан, това с отлагането на датите и "временно жителство" е педер**ки номер, но доколкото знам тези неща не се държат в тайна и би трябвало да ги има всичките в договора...
becks

Мнение от becks »

miteto написа:
becks написа:не е вярно. този, който не си търси работа не се смята за безработен от гледна точка на статистиката никъде по света.

как разбират - ами например домакинята, която не си търси работа не е регистрирана и не получава помощи за безработица.
Какво става като изтече срока на тези помощи?
Ами не знам как точно процедират, но сигурно броят по някакъв начин
- безработни с право на помощи,
- безработни без право на помощи
- неработещи, нежелаещи да работят

и цялата работа с безработицата е много измислена, защото дори и да работиш 2 часа на ден за $10 се смятащ за зает
„Летните сензациЙ – нови промоциЙ на хавлиЙ с всички зодиЙ и други джунджуриЙ!”
Аватар
azzura

Мнение от azzura »

becks написа:
miteto написа:
azzura написа:И двете са безработни, но това са различни видове безработица.
Това ми е ясно, обаче в тези Х% които се съобщават от статистиката (не само канадската, мисля че и щатската и други ползват същите методи) - коя от двете жени влиза в този процент? И как точно разбират, че едната си тъси работа, а другата не иска да работи?
не е вярно. този, който не си търси работа не се смята за безработен от гледна точка на статистиката никъде по света.

А като какъв се смята нетърсещия работа?
http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
jovani

Мнение от jovani »

azzura написа:
Смята се незает, но не безработен.
Работещите в Канада са много малко повече от половината население на Канада - за Декември са 17,087,000 (включват се хора, които са работили поне няколко часа в последната седмица на преброяването). Останалите са деца, пенсионери, учащи, неработещи и безработни. Процентът на безработица отчита "безработните" спрямо всички, по-възрастни от 15 години.
Безработните са хора, които нямат работа и са търсили "активно" работа в последните 2 седмици преди преброяването.
Проучването става по телефона в/у статистическа извадка - при което автоматично се отхвърлят потенциалните безработни, които нямат телефон (в някои населени места, където няма телефони по принцип може би се посещават от агенти или по пощата). Новопристигнали имигранти, които не са имали никаква първа работа не се отчитат като безработни, защото също не влизат в извадката.
Последно промяна от jovani на Пет Яну 28, 2011 4:12 pm, променено общо 1 път.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

jovani написа: Не искам да влизам в детайли, предполагам сте наясно какви са разликите в "тентатив клозинг дейт", "фърм клозинг дейт" и "интерим окупанси" - даващи право на билдъра да забави конструкшъна с няколко години (като ти държи 15% от цената без да ти плаща лихва през това време);
Демек: дай си парите, аз като се накумя и когато реша ше те поканя да живееш в "моето" кондо, преди да ти го продам, ще те чарджа за мейнтенанс, пропърти такси и зверски лихвен процент на остатъка от сумата. А, и да не вземеш да си паркираш мотора пред колата, на паркоместото дето си го платил - щото в договора пише, че може да се ползва само от едно МПС. Еб*ти и далаверата да си "баровец" в Канада...
Eх Джовани, как си измисляш пак. Не билдъра а тръстфонд държи твоя даунпеймънт и лихвите са си твои. На клозинга имахме $3000 натрупани лихви върху даунпеймънта за 3 години и така платихме по-малко отколкото се опасявахме допълнително.
За зверския лихвен процент, по закон билдъра може да те чарджи прайм +1, така и прави, нашия процент беше 3.5.
За мотора пред колата направо съвет ще ти дам. Тъй като не е възможно - освен за много малки коли, говори с борда на директорите и си смени местото, има други - до някои колони, до които има двойно разчертано - така че между двете паркоместа можеш да си сложиш мотора. Естествено ще трябва да се доплати, справедливо е някак, а и баровско 8)!
Циганите - на Сатурн !
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Не смесвайте понятията.

Хората в работна възраст са всички освен децата и старите хора (да речем м.у 16 и 65). Като извадим от тях студентите, домакините, ранните пенсии, затворниците, отказалите се да търсят работа остава Labour force.

Unemployment rate е процентът на хората от Labour force без работа.

Employment rate e процентът на хората в работна възраст, които работят.

Статистиците знаят колко народ работи part-time, както сигурно и числата за другите видове underemployment. Това не е отразено в unemployment rate-a който се публикува във вестниците/разисква по форумите, но съвсем не значи, че който иска да види тези данни няма да може да ги намери ако си направи труда :)
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

jovani написа:Милиарди не са, но десетки милиони - да (както и сайд-ефектите от тях). За съжаление не са в моят джоб
Време ти е да пораснеш най-после. Това за милионите важи и за мен, и за други хора, и го намирам за съвсем нормално. Системата (не само канадската) е така устроена, че "големите пари" винаги отиват в един много малък процент хора, от типа на CEO-та и VP-та. Ако се докопаш до там - ще идват при теб, иначе винаги работиш за някой, дори и да си self-employed. :) А такива като мен дето винаги са работили за някоя компания, още преди започването си се подписват, че всичко каквото създадеш докато работиш за тях, вкл. и всякакви открития/патенти, принадлежат единствено на компанията. :yawn:
miteto написа:
jovani написа:Еб*ти и далаверата да си "баровец" в Канада...
Последният път, когато проверявах не беше задължително да си баровец, нито да живееш в Канада завинаги... Но иначе те разбирам защо си ядосан, това с отлагането на датите и "временно жителство" е педер**ки номер, но доколкото знам тези неща не се държат в тайна и би трябвало да ги има всичките в договора...
Ами да си беше взел нещо завършено и нямаше да ги имаш тия проблеми. С ново строителство винаги има главоболия ... Жена ми е свързана с тая област и от нея съм чувал за доста абсурдни случаи.
Друг е въпроса, че "баровците" обикновено не живеят в кондо ... :lol:
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

anxeli написа:
jovani написа: Не искам да влизам в детайли, предполагам сте наясно какви са разликите в "тентатив клозинг дейт", "фърм клозинг дейт" и "интерим окупанси" - даващи право на билдъра да забави конструкшъна с няколко години (като ти държи 15% от цената без да ти плаща лихва през това време);
Демек: дай си парите, аз като се накумя и когато реша ше те поканя да живееш в "моето" кондо, преди да ти го продам, ще те чарджа за мейнтенанс, пропърти такси и зверски лихвен процент на остатъка от сумата. А, и да не вземеш да си паркираш мотора пред колата, на паркоместото дето си го платил - щото в договора пише, че може да се ползва само от едно МПС. Еб*ти и далаверата да си "баровец" в Канада...
Eх Джовани, как си измисляш пак. Не билдъра а тръстфонд държи твоя даунпеймънт и лихвите са си твои. На клозинга имахме $3000 натрупани лихви върху даунпеймънта за 3 години и така платихме по-малко отколкото се опасявахме допълнително.
Така е. Майтап, един колега ей сега си трие китката щото днес подписа 100-тина писма да уведоми купувачите на кондо-тата дето един клиент строи колко пари са изкарали от този фонд за данъчни цели. Нали таман свърши годината...
jovani

Мнение от jovani »

anxeli написа:
За зверския лихвен процент, по закон билдъра може да те чарджи прайм +1, така и прави, нашия процент беше 3.5.
За мотора пред колата направо съвет ще ти дам. Тъй като не е възможно - освен за много малки коли, говори с борда на директорите и си смени местото, има други - до някои колони, до които има двойно разчертано - така че между двете паркоместа можеш да си сложиш мотора. Естествено ще трябва да се доплати, справедливо е някак, а и баровско 8)!
Лихвен процент няма да получим, или поне не е упоменат в договора (ама мерси за инфото).
Тръстфънда са "хора" или адвокати на билдъра - което за мен е едно и също. Билдърът регистрира нова корпорация когато почва строежа, която е независимо ентити и даже го пререгистрира няколко пъти като отделна корпорация по време на строежа. "Билдърът" се състои от различни ентитита - холдинг, инвестиционна фирма, строител, пропърти мениджър и т.н. - върви си вземи парите ако решат да обявят фалит.
За паркоместото - имам достатъчно място да вкарам още един мотор и не преча на никого - нищо не стърчи извън ограденото каре и не преча на колите наоколо.
Най-ми е странно защо ни дадоха 20 дни срок (и то по време на плануваната ми ваканция) за плащането, а пък ни забавиха с почти 3 години повече от обявената първоначална дата в договора, и ни вкараха в кондото, докато още работиха по него (иначе щяха да прескочат обявеният в договора краен срок за завършване).
Честно, за тия пари има много места по света, на които ще получа значително по-добро качество на живота и повече права да се разпореждам със собствеността си - тук се чувствам като затворник без право на глас, за което си плащам като поп.
Аватар
azzura

Мнение от azzura »

jovani написа:
azzura написа:
Смята се незает, но не безработен.
Работещите в Канада са много малко повече от половината население на Канада - за Декември са 17,087,000 (включват се хора, които са работили поне няколко часа в последната седмица на преброяването). Останалите са деца, пенсионери, учащи, неработещи и безработни. Процентът на безработица отчита "безработните" спрямо всички, по-възрастни от 15 години.
Безработните са хора, които нямат работа и са търсили "активно" работа в последните 2 седмици преди преброяването.
Проучването става по телефона в/у статистическа извадка - при което автоматично се отхвърлят потенциалните безработни, които нямат телефон (в някои населени места, където няма телефони по принцип може би се посещават от агенти или по пощата). Новопристигнали имигранти, които не са имали никаква първа работа не се отчитат като безработни, защото също не влизат в извадката.
Грешка, нарича се доброволна безработица.
http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
jovani

Мнение от jovani »

Marto написа:Не смесвайте понятията.

Хората в работна възраст са всички освен децата и старите хора (да речем м.у 16 и 65). Като извадим от тях студентите, домакините, ранните пенсии, затворниците, отказалите се да търсят работа остава Labour force.

Статистиците знаят колко народ работи part-time, както сигурно и числата за другите видове underemployment. Това не е отразено в unemployment rate-a който се публикува във вестниците/разисква по форумите, но съвсем не значи, че който иска да види тези данни няма да може да ги намери ако си направи труда :)
Съгласен съм с това, с уточнението, че в Канада не се изваждат възрастните хора - т.е. хората над 65 години участват в преброяването заедно с всички над 15 годишни.
Аватар
azzura

Мнение от azzura »

jovani написа:
Marto написа:Не смесвайте понятията.

Съгласен съм с това, с уточнението, че в Канада не се изваждат възрастните хора - т.е. хората над 65 години участват в преброяването заедно с всички над 15 годишни.
Защо не ги вадят?Може би някои, не всички и то ако са работещи?
Публикувай отговор