Kupuvane na kashta...mortgages i dr. glavobolia

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Я да ударя едно рамо на hullboy, че е добро приятелче.
bgmontreal написа:Хълбой, ако си си проверил Личните Съобщения, то трябва да те сложим в графа "батето" на големите думи.
Не става да ги слагаш в една графа! И двамата са пичове, но Батето си урежда живот в БГ-то, а Хълбой - в Канада, и повярвай ми, знае как да го направи, а освен това го прави много добре!

За имота - ами не е колиба! Много си е хубав даже и абсолютно неблагородно му завиждам! И е на страхотно място, със наистина страхотна гледка, а това както всички знаем, в Канада е голям плюс за имотите.
И голф игрището е само на 5 мин. с кола, не е лично, но го има, да не изброявам други екстри.

bgmontreal, има много начини за постигане на една цел, не е задължително всички да го правят по твоя начин. Важен е крайния резултат!
Let it go...
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

Ivet написа:
bgmontreal, има много начини за постигане на една цел, не е задължително всички да го правят по твоя начин. Важен е крайния резултат!
nali towa kazwam всеки луд с номера си
за мен те са луди, за тях аз :wink:
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Re: Zaem

Мнение от bgmontreal »

speedy написа:Тук някой споменават камбанариите и като гледам се спори много за това, колко една камбанария била по-кръгла, отколкото другата била висока.

Всеки решава сам за себе си. Хората могат да имат всякакви интереси. Ако целта е да харчиш колкото може по малко пари за жилище, апартамент под наем е добро решение. За други по-важно е как живеят. Едно е къща или апартамент, в което наистина прекарваш време със семейството си, а друго е нещо, което ще даваш под наем.

Относно парите. Хайде ще извадя малко числа за месечни разходи:

Плащане на ипотека: $1800 (средно, иначе се плаща на две седмици)

Данък: $300

Газ: $230

Вода и ток: $100

Общо около $2500.

Това инвестиция ли е? Не, за мен не е. Това е дом за живеене, който ми струва пари.

Ако някой смята да ми каже, че съм луд да плащам толкова, вместо да давам $1000 на месец за един апартамент, нека ми сметне колко струват следните неща:

Дворче, където децата се търкалят в тревата през лятото или правят снежен човек през зимата.

Пак там - масичка със столчета и чадър и чаша ледена бира отгоре

Dark Side of The Moon, с копче завъртяно силно надясно, без някой да се оплаква на "домоуправителя". Домоуправителят съм аз... Освен ако жена ми не се оплаче, де :)

Ако поискам да си сложа розови прозорци - мога. Но не искам и няма да си сложа.

Що се отнася до въпроса, какво бих направил, ако ме изхвърлят от работа, продаването на къщата е възможно, но е последното нещо до което бих прибягнал. Когато го споменах беше по-скоро като шега. Ето някои от другите неща - целта е покриване на 3 до 6 месеца без заплата, тоест общо $10 000 до $15 000.

- Бъркам в кредитната си линия
- Продавам нещо друго "спестено". Примерно акции.
- Много краен случай - вадя пари от RRSP-то. И си плащам данъка за това.
1800 е ипотеката на 300К и то при ЗАКЛЮЧЕН за 25 (двадесет и пет) години заем, т.е. никога, ама никога няма да се промени.
при 4.5% за 5 години е над 320000.
Плюс така обичания даун от 30%, то ти говориш за имот от около 400,000.
Е айде малко да слезнем на земята, а?
наема за такъв имот едва ли ще е под 2500.
колкото до газта и тока - ти марихуана ли ще отглеждаш на балкона?

Ето вижте Хилбой, който е пич, но понякога се самоопровергава, значи той може да взима наем от апартамента си 750 долара, а дори и без един $1 даун неговата ипотека щеше да е под $700.
Какво излиза?
Излиза, че малко хора правят истински сметки, по простата причина, че или им е рано, или нямат доходи (според тях) или не са сигурни дали Канада е мястото им.

Отново казвам:
всеки луд с номера си :wink:
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
bateto

Мнение от bateto »

Хълбоя не го познавам лично ,но твърдя ,че е пич с главно П.
За другите дребни сметки не ме змесвайте ,ако ще делим на две магарета сламата .
Приемам само сериозни оферти с/у реципрочно заплащане.
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

KolioBalkanski написа:няколко забележки
1. ако дадете под 25% даун пеймент, трябва да плащате застраховка на ипотеката
2. не знам какво жилище може да се купи в отава за 65К + 30% ама в торонто и куча колиба не може
3. тайминг оф дъ маркет е много важно нещо, в момента за мен цените са хипер инфлирани, поне в главните пазари като торонто.
Не винаги се плаща застраховка,ако Брокера ти е пич,ти обяснява,че може да се раздели заема на два отделни заема,и застраховката отпада.Не ме карай да ти го обяснявам подробно,защото не съм брокер,но при мойте покупки досега не съм плащал застраховка на заема,винаги са ми го делили на два отделни такива.
Мога да го обясня по-подробно,но може да подведа някой,и както казах по-горе - ако отидете при специалист,той ще направи всичко,за да ви даде парите и завърши сделката.Не се скъпете за стотици хиляди да дадете 500$(както някой спомена),и да си спите спокойно в новата колибка :lol: :lol: :lol:
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

bgmontreal написа:[

Мечо, вярваш не вярваш тук в Канада, БГрите, а и не само те предпочитат да дадат 30% даун и да плащат 7% лихва, но не 10% даун и 4.5%.
Явно трябва да се пренагласям, защото тук кредитната грамотност явно е друга :wink:
Еми това наистина не мога да го повярвам,може би аз съм луд,а всички останали - нормални.Аз на третия месец поисках да купя къща,със зиро % даун :lol: :lol: :lol: >после слязох на земята,но при първия удобен случай си купих имот,с 5 %(доколкото помня),и сносна лихва.Мойто мнение е,че 30 % са много пари,които няма да дам НИКОГА за даун,мога да си ги ползвам на толкова други места. :wink: Но всеки луд с номера си :lol: Това е мое мнение.(не за лудия,а за кредитите :lol: :lol: :lol: )
Аватар
Doktora

Мнение от Doktora »

Добре де Мечо,от толкова много информация аз съвсем се омотах и не знам на кой от всички пишещи да вярвам в крайна сметка!
Тая материя с финансите изобщо не ми е ясна и в крайна сметка какво трябва да се прави ако човек иска да си има скромна къщурка?
Док...........
TROUBLEMAKER
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Doktora написа:Добре де Мечо,от толкова много информация аз съвсем се омотах и не знам на кой от всички пишещи да вярвам в крайна сметка!
Тая материя с финансите изобщо не ми е ясна и в крайна сметка какво трябва да се прави ако човек иска да си има скромна къщурка?
Док...........
еее,Док,и ти като мен,на вторя месец искаш да си купиш къща.Не ти ли е малко рано :lol: :lol: :lol: И така летях из мечтите,като теб,но ще ти кажа аз до какъв извод стигнах-трябва ти работа(да покажеш доходи),трябва ти подходящ обект(да си намериш къщурка на сметка,защото то за продан къщи има колкото искаш)понякога това търсене отнема месеци.
Трябва ти и някой долар за даунпеймънт(за мен реалното е 5%,не повече).Трябват ти и пари за самата сделка(не помня дали тези такси и други подобни можеше да се включат към заема).
И най-важното - трябва ти специалист(брокер),от където да тръгнеш,и той да ти обясни всичките тези неща.Не виждаш ли че тук само се намираме на хортувка,то ако ставаше тъй купуването на къща.... :lol: :lol: :lol:
Все пак и в локумите в тази тема има много ценни съвети,чети и си ги отсявай :lol: :lol:
Успех,всяко начало е трудно,но няма невъзможни неща :lol:
todoto

Мнение от todoto »

Ами Докторе, ще трябва да те разочаровам ама Ванкувър е най-неизгодния пазар от цяла Канада :cry: .

Ето ти едно редче от анализа на RBC Financial Group :
"Nevertheless, home ownership for most housing types remains firmly out of reach of the median income earner."

А като се позамисли човек къде е median income earner и как един новопристигнал имигрант стига това ниво :( . Така, че спи спокойно и плащай наема за сега.

Ето ти примерно средната цена на Standard townhouse за Ванкувър - 330,206$
"The qualifier 'standard' is meant to distinguish between an average
dwelling and an 'executive' or 'luxury' version. In terms of square footage,
a standard condo has an inside floor area of 900 square feet, a townhouse
1,000 square feet
, a bungalow 1,200 square feet and a standard two-storey 1,500 square feet."

Анализа го добавих в предния ми постинг.
beckythomas9

Re: Zaem

Мнение от beckythomas9 »

speedy написа:Тук някой споменават камбанариите и като гледам се спори много за това, колко една камбанария била по-кръгла, отколкото другата била висока.

Всеки решава сам за себе си. Хората могат да имат всякакви интереси. Ако целта е да харчиш колкото може по малко пари за жилище, апартамент под наем е добро решение. За други по-важно е как живеят. Едно е къща или апартамент, в което наистина прекарваш време със семейството си, а друго е нещо, което ще даваш под наем.

Относно парите. Хайде ще извадя малко числа за месечни разходи:

Плащане на ипотека: $1800 (средно, иначе се плаща на две седмици)

Данък: $300

Газ: $230

Вода и ток: $100

Общо около $2500.

Това инвестиция ли е? Не, за мен не е. Това е дом за живеене, който ми струва пари.

Ако някой смята да ми каже, че съм луд да плащам толкова, вместо да давам $1000 на месец за един апартамент, нека ми сметне колко струват следните неща:

Дворче, където децата се търкалят в тревата през лятото или правят снежен човек през зимата.

Пак там - масичка със столчета и чадър и чаша ледена бира отгоре

Dark Side of The Moon, с копче завъртяно силно надясно, без някой да се оплаква на "домоуправителя". Домоуправителят съм аз... Освен ако жена ми не се оплаче, де :)

Ако поискам да си сложа розови прозорци - мога. Но не искам и няма да си сложа.

Що се отнася до въпроса, какво бих направил, ако ме изхвърлят от работа, продаването на къщата е възможно, но е последното нещо до което бих прибягнал. Когато го споменах беше по-скоро като шега. Ето някои от другите неща - целта е покриване на 3 до 6 месеца без заплата, тоест общо $10 000 до $15 000.

- Бъркам в кредитната си линия
- Продавам нещо друго "спестено". Примерно акции.
- Много краен случай - вадя пари от RRSP-то. И си плащам данъка за това.

Много съм съгласна с теб! Дори и сметките ти са точни. И това за снежния човек и за масичката е вярно! Да не говорим, че мога да си посадя цветя и да им се радвам като растат.
Аз си мисля че в цялото това пресмятане - апартамент или къща - има и психологичски момент - колко от пишещите тук са живяли някога в къща? Това е поколението на панелките и с малки изключения, всички са израстнали в апартамент, така че идеята за апартамент им допада. Аз съм живяла детстовото си в къща и мога да оценя какви са предимствата; затова искам и моите деца да имат такава възможност. Изобщо не мога да сравнявам апартамент с къща! Изобщо! А парите не биват да бъдат самоцел - те са за да ни осигурят добър живот СЕГА, в НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ. Наистина, всеки гледа от собствената си камбанария и моята камбанария е висока - не мисля, че някога ще изпадна в ситуация да загубим доходите си (освен в случай на злополука); дано не се случва!
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Хора,не измествайте темата към спор апартамент или къща .Това е въпрос на личен избор и предпочитания,безмислено е да се спори за такива неша,никой никого няма да убеди в обратното.

Въпрос към специалистите: В сегашната ситуация, според вас ,за колко време напред е добре да се замрази лихвата?
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

IRA написа:Хора,не измествайте темата към спор апартамент или къща .Това е въпрос на личен избор и предпочитания,безмислено е да се спори за такива неша,никой никого няма да убеди в обратното.

Въпрос към специалистите: В сегашната ситуация, според вас ,за колко време напред е добре да се замрази лихвата?
аз не съм специалист,но не ми допада идеята за краткосрочни замразявания,от рода за 3-5 години.Мойто мнение е- ако няма да продавате къщата след няколко години,си вземете заема с фиксирана лихва за целия период.
Пак казвам-не съм специалист,ще ми е интересно и на мен какво мислят специалистите.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

IRA написа:Хора,не измествайте темата към спор апартамент или къща .Това е въпрос на личен избор и предпочитания,безмислено е да се спори за такива неша,никой никого няма да убеди в обратното.

obiknowenno, nai dobria variant e variable mortgage, ako imash pari ti izliza nai eftino in the long run
inache, nai populiarnia variant e 5 yrs closed
az preporachvam tova no s nai izgodnata lihva sled mnogo pazarlaci
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
todoto

Мнение от todoto »

Абе по въпроса в "Шипката" има една тема за Теодора Стефанова :D . Цаката му е да си намериш правилния гадател а не специалист :lol: .
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Zaemi

Мнение от hullboy »

Zdraveite

Pak se nalaga da popravjam BG Montreal zastoto ot negovata smetka izliza che bezmisleno sam dal 30 % down.

Zastoto sas zero down sam stjal dad a plastam 700 $ za pogasjvane na zaema ,a ako sam go dal pod naem sam stjal da vzimam 750 $

Eto dumite na BgMontreal kopirani:

(Ето вижте Хилбой, който е пич, но понякога се самоопровергава, значи той може да взима наем от апартамента си 750 долара, а дори и без един $1 даун неговата ипотека щеше да е под $700.
Какво излиза?
Излиза, че малко хора правят истински сметки, по простата причина, че или им е рано, или нямат доходи (според тях) или не са сигурни дали Канада е мястото им. )

Naprotiv smetkite sa mnogo dobre napraveni I sega ste go dokaza s tsifri.
A v tova sam nai dobar da objasnja zasto sam prav

BGMontreal zabravja za dva mnogo vazni komponenta skoito sa platimi ot sobstvenika a ne ot naematelja/

Parvo: Condo fee 161 $ v moja sluchai na mesets
Vtoro: Property Tax ( danak sgradi + uchliste tax v Quebec ) 100 $ na mestes pri men.

Moita smetka.................. BgMontreal smetka

438 $ zaem....................... 700 $ zaem
161 $ condo fee................ 161 $ condo fee
100 $ property tax............. 100 $ property tax

699 Total ......................... 961 Total

Kato go dam za 750 pod naem - 699 = 51 ostavat za men

V drugai sluchai e :

750 naem - 961 razhodi = - 211 ( s drugi dumi ako go dam pod naem vseki mesets trjbva da dodavam 211 $ za da sam korekten platets.

A v parvia sluchai mi ostavat 50 $

Eto za tova sam dal tezi 30 % down za da ne davam tezi 211 $ dopalnitelno a daze da vzimam 50 $ ekstra vseki mesets. Koito ste se uvelichvat na vtorata, tretata I taka natatak s 3 % . Sled malko ste razberete kak,

Kakvoto I da se sluchi za BG da si zamina apartamenta sam ste se izplasta.

Zabravjame che vsjka godina naema se vdiga s okolo 3 % , na sledvstata godina ste vzimam 750 $ * 1.03 = 772.50 ( dobaveni 3 % )
Na sledvastata oste 3 % I taka. A zaema si stoi vse na 438 $

Nadjvam se che sam bil jasen s primera ako njakoi ne razbira nesto da pita.
Nai veche ekspertite.

Pozdravi

Hullboy
Заключено