Канадско образование---работа?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
troll

Мнение от troll »

Аман от поколението отгледано по времето, когато България за четвърт век направи това, което други не можаха за векове. :lol:

Значи идваш на едно място дето не си бил и не познаваш хората на туй място и с мотива, че според теб си железен професионалист искаш да се уредиш над всички.„Как се постига това?” – „Ами сигурно така, както се отглежда английска ливада, а именно: косиш, поливаш, косиш, поливаш и за 200 години става”. Казвам уреждане , щото ако си истински строителен инженер, почваш да чукаш камъни и после ги редиш и т.н. - те туй е краткия път.Да ги убедиш с диплома е по-сложно, но не е невъзможно. Надеждата е ,че обикновенно назначават такива тъпири за Хюмън Рисърс, че те са склонни да вземат всеки.

Иначе казано: Обесняваш толкова дълго, че като схване ... :

Един човек отива в ресторант, където поръчва на келнера супа. Супата идва. Десет минути по-късно клиентът вика отново келнера и му казва „Моля ви, опитайте супата ми”. „Не, не, благодаря” – казва келнерът мило и се усмихва. „Не, моля ви, опитайте супата ми!” – настоява клиентът. „Ама как, моля ви се! Не бих могъл!” – недоумява келнерът. „Моля ви, настоявам да опитате супата ми!” – не се отказва клиента, след което келнерът, за който клиентът е всичко, се съгласява, и... какво да види: „Ами няма лъжица?” – казва келнерът. „Именно!” – отговорил му клиентът и се усмихнал любезно.

Опитвам с притчи, щото иначе е сложно. :lol:
heat

Мнение от heat »

zorina написа:...
èñêàì ñàìî äà êàæà ÷å ìîæåòå , çíàåòå, íî ùå ñè ïðåìúë÷èòå è ÷å ñúçíàòåëíî íÿìà äà ïîìîãíåòå íà íîâèÿ åìèãðàíò, çàøîòî ñìÿòàòå , ÷å å äëúæåí äà èçâúðâè âàøèÿ ïúò.
å äàíî íÿêîé ïúê ñå îñìåëè äà ìó ïîìîãíå è íàïðàâè ïúòÿ ìó ïî-êðàòúê.
Èíòåðåñíî ìèñëåíå äåìîíñòðèðàòå, zorina ... Âèå òàêà ëè ïîñòúïâàòå ïî default?

Aç ëè÷íî ïúðâî ïðåöåíÿì ÷îâåêà, àêî çàñëóæàâà (ñ ïîâåäåíèå è ñïîñîáíîñòè), òîãàâà ìó "ñêúñÿâàì" ïúòÿ (àêî âúîáùå ñúì â ñúñòîÿíèå äà ãî íàïðàâÿ) ... Àêî íå çàñëóæàâà, íå ìó ãî "ñêúñÿâàì", íî íå ìó ãî è óäúëæàâàì.

Òàêà ÷å àêî íå ïîñòèãíå íåùî ìîæå äà ñå ñúðäè ñàìî íà ñåáå ñè :beer:

Åäíî å äà èçêà÷èø ïëàíèíàòà ñ ëèôò, äðóãî å êîãàòî ãî íàïðàâèø ñ êðàêàòà ñè.
Аватар
troll

Мнение от troll »

Абсолютно не съм съгласен да се казва на това, че някой препоръчал някого - скъсяване на пътя. :lol:
На мен Зорина ако ми препоръча, на някой да кажа "Добър ден" тутакси ще пропусна, защото аз го правя винаги, а тя понеже не разбира това, се опитва да "уреди" някой. :lol:
Препоръката поставя на карта реномето на препоръчващия.
Затова някой хора могат с едно обаждане по телефон да направят чудеса, защото хората им вярват.Ако един път ги подведът -туй беши! :lol:
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

И аз мисля, че не може да се залага само на това, че имаме пред себе си "нов" имигрант и "сънародник" за да почнем с препоръките. За "скъсяване на пътя" по отношение на всички други неща, като това да даваш инфо кое къде се намира и кое как става съм съгласен, но за препоръки пред някой - не. Правилото си е едно навсякъде, независимо в коя част на света се намираме. А именно - препоръчваш този за който си сигурен, че няма да те подведе т.е. да те "издъни" и да разруши доверието, което ти имат. Щото то - доверието трудно се гради ама много лесно се губи.

Та и аз не съм се сърдил ако някой за нещо не ме е препоръчал "от раз", макар и да е имал възможност примерно. Давам си веднага сметка, че не съм успял да спечеля все още доверието на човека и толкова. По същия начин и аз не бързам с препоръките и ми е все едно ако другият ми се разсърди, вместо да се замисли защо не го препоръчвам.

Е, има и случаи в които човека много добре те познава и знае, че няма да го подведеш, но пак не те препоръчва по негови си лични съображения. В такъв случай пак казвам, че сам съм си виновен, щото съм се обърнал за помощ към грешния човек. И продължавам нататък.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
troll

Мнение от troll »

Тъй Linko!
Тъй !
Но има и много други неща!
Ако ти търсиш нещо от някой, но той знае своята ситуация доста по-добре! :lol:
Я си представи, че твой познат е директор в една фирма и ти му се обаждаш с надежда за работа и той те познава и е готов да те препоръча, но знае, че него са го подгонили и той до 3-4 месеца няма да е там дето е в момента. Та ти не знаеш това, а и вероятноста да ти го каже е почти нулева, щото тука тоз тип хора не се събират на чалга дискотеки по нощите, та като се напият да споделят такива неща, а ако имат време работят за да постигнат това , което искат. :lol:
Изобщо има само един път за там дето си тръгнал!
Другото води на разни места! :lol:
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Напълно съгласен, troll.
Има и много други варианти, със сигурност.
Идеята е все същата - да не бързаме да се сърдим, ако някой не е направил за нас това, което ни се е искало. И да не бързаме да съдим.

Има и друго. Читавото рано или късно ще получи признание и ще си намери мястото, както и гнилото расно или късно ще се разсмърди и ще бъде изхвърлено. :)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
zorina

Мнение от zorina »

аз съм изразила своето мислене, а вие може да си тълкувате и умувате колкото искате според възможностите ви :D
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

zorina написа:да, за връзките знаем.

има още един начин обаче и предполагам , че някои тук го знаят...
ама защо ли го премълчават???....
защо някой не му даде рефенции, че човека е работил нещо във фирмите ви.... или че ви е бил колега ... вместо да го замайвате със светлото бъдеще, което го очаква в Канада :wink: след 5 години труд.....
Аз не разбрах за кои фирми става дума? България или Канада?
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Това със загубеното доверие е голям майтап.

Значи аз работя за фирма Х и давам препоръка на Иван за работа във фирма У. Иван започва работа там , издънва се и съответно моето реноме във фирма У отива на кино. Само, че .... на мен ми е все тая за реномето ми във фирма У , щото нямам нищо общо с тях :o

Препоръки се дават не само за фирмата в която работиш а и за други фирми . Това ако някой не го знае :wink:

Друго : Нали беше, че който си го може си може. Ами щом си го може ще се справи и без връзки. Ще им покаже на какво е способен и т.н. Е, за да им покаже ще трябва поне до интервю да се добере . Ама това друга боза :lol:
heat

Мнение от heat »

filipne написа:...
Äðóãî : Íàëè áåøå, ÷å êîéòî ñè ãî ìîæå ñè ìîæå. Àìè ùîì ñè ãî ìîæå ùå ñå ñïðàâè è áåç âðúçêè.

...ùå òðÿáâà ïîíå äî èíòåðâþ äà ñå äîáåðå . Àìà òîâà äðóãà áîçà :lol:
:beer: åäíè ãî ìîãàò, äðóãè ñà ñâèêíàëè äðóãè äà ãî ìîãàò çàðàäè òÿõ ...

à çà áîçàòà - zorina ùå íàïèøå ðåôåðåíöèè íà ÷îâåêà è ãîòîâî ... :wink:
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

heat написа:
zorina написа:...
искам само да кажа че можете , знаете, но ще си премълчите и че съзнателно няма да помогнете на новия емигрант, зашото смятате , че е длъжен да извърви вашия път.
е дано някой пък се осмели да му помогне и направи пътя му по-кратък.
амчи тъй я, туй е кат в казармата- тебе са те гърчили, сега е ред другия да се гърчи, няма да му пускаме аванси , я :twisted:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
zorina

Мнение от zorina »

heat написа:
filipne написа:...
Друго : Нали беше, че който си го може си може. Ами щом си го може ще се справи и без връзки.

...ще трябва поне до интервю да се добере . Ама това друга боза :lol:
:beer: едни го могат, други са свикнали други да го могат заради тях ...

а за бозата - zorina ще напише референции на човека и готово ... :wink:
да, ще напиша, ако имаш нужда и на теб ще пратя :wink: а пък ако се издъниш (не разбирам защо човек според вас човек непременно ще се издъни) си е за твоя сметка :D
Жени

Мнение от Жени »

Що да си пишем препоръки и да си помагаме! Ми нали важното е Вуте да е зле! Не забравяйте, че сме българи на първо място и не можем да си избягаме от БЪЛГАРСКОТО в себе си колкото и далече от БГ да сме избягали!

Затова някои съфорумци са доста смешни в недоволството си към България като цяло, щото те просто не виждат как това, което оплюват се е загнездило в тях. И всъщност сами се подиграват на себе си! Ама едва ли и след моето изказване ще успеят да се разпознаят! :wink:

Ако бяхме италианци, сърби, руснаци, гърци и каквито щете там, да сме си дали препоръки един на друг и не само ами никакви други нации няма да допускаме в редиците си.

:wink:
heat

Мнение от heat »

Æåíè написа:...
Àêî áÿõìå èòàëèàíöè, ñúðáè, ðóñíàöè, ãúðöè è êàêâèòî ùåòå òàì, äà ñìå ñè äàëè ïðåïîðúêè åäèí íà äðóã è íå ñàìî àìè íèêàêâè äðóãè íàöèè íÿìà äà äîïóñêàìå â ðåäèöèòå ñè.

:wink:
Òîâà ìè èçáèâà íà íàöèîíàëèçúì òóê.
speedy

Мнение от speedy »

Ами задайте си следния въпрос - бих ли препоръчал/препоръчала даден човек, ако действието се развива в България? Ако отговорът е "не" за какъв дявол бихте го направили в Канада? Аз съм препоръчвал хора българи, както и българи са ме препоръчвали, ама не е било само заради българския паспорт.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Заключено