MrGeek написа: По кои международни критерии или такива на българското законодателство е "очевидно, че си българин"? Цвят на кожата, очите, мирис или дъх на устата?
От разказа на АлексAA става ясно, че е заявил на съответния граничен служител, че не разполага с българския си паспорт, от което става достатъчно ясно, че е българин, Гийк.
Съгласно българското законодателство, Гийк, тъй като ти си български гражданин по произход, държавата не може да те лиши от българско гражданство и те третира като такъв с всички произтичащи от този факт последствия. Макар и с чуждо гражданство, ти си оставаш българин, докато сам не поискаш да бъдеш освободен от българското си гражданство и съответно задължението за спазване на българското законодателство си остава (това задължение се отнася за всеки български гражданин) до момента, в който не бъде издаден съответния указ на Президента на Република България (след изрична твоя молба) за освобождаването ти от него.
Foxi, скъпи, не са бюрократични белетристики, а само законодателни изисквания, навременното спазване на които естествено води до нормално изживяване на миговете, които искаш да изживееш. Правото е цяла наука, скъпи - както информационните технологии и когато А противоречи на Б, накрая резултатът не се получава такъв, какъвто искаме да бъде.

Можеш да си риташ, колкото искаш срещу компютърните програмки, които не са съобразно твоите изисквания, но в крайна сметка се съобразяваш с тях, нали...

Освен това, съм абсолютно сигурна, че ритането ви в посока законодателство е свързано само с българското такова, с канадските норми май нямате такъв проблем... Защо не ритате, например, когато във всяка институция ви искат целия набор от документи, които непрестанно трябва да носите със себе си и да ги проверяват по сто пъти. Ритайте, де...
VanBC, само да уточня, че първоначалния спор беше относно поспортните проверки, което както Stoynev посочи е различно от митническата проверка, но ти отговарям на въпроса - наистина никога не са ми задавали този въпрос. На едно чуждо летище, обаче, при проверката за сигурност ме накараха да се съблека в специална за целта кабинка, защото не можех да мина през проверката без да спра да сигнализирам... Дали трябваше в този случай ужасно да се възмутя?! Не съм сигурна дори дали ми се извиниха за "стрийптиза", след като установиха, че няма повод за притеснения... Май, не. Вярвам, че, ако някой от вас бъде съблечен по този начин на българско летище, ще станем свидетели на поредния цирк и оплюване на системата... Твърдо съм убедена. Наздраве.
Чаровни усмивки,
Joana