Проблеми на митницата в БГ

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Joana написа:И бъди сигурен, че вътрешното законодателство не се създава с цел да се прави мръсно на отделен индивид, който може и да не удостои с внимание съответната територия, то се създава с цел да се спазват общи правила - еднакви за всички граждани. Неспазването му е достатъчен повод да бъдеш санкциониран, където и по света да се намираш. Твоя воля е какви правила ще налагаш в живота си. Но твоята воля не може да бъде задължителна за органите на една държава (която и да е тя) и да бъде определящият момент в тяхното поведение. Иначе правото да си избираш начина на държане действително ти принадлежи и никой не може да ти го отнеме.

Точно заради това законодателство и неговото санкциониране от "изпълнителната власт" в България сме в Канада! Хайде, моля те, прибери си чаровните усмивки, зад празните думи!
foxxbatter

Мнение от foxxbatter »

:rotfl: Джоанке, любов моя, поспри се :) какви са тези бюрократични белетристики... само да посоча че България е една от малкото държави по света които изискват регистрация на чужденци (като едновременно казват че се свалят бариерите за свободния капитал и движение на хора :shock: ).

Е по-добре сме от Русия където ключ от хотелската ти стая не дават :lol:
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

clio написа: Към Браво И МрГеек
Не е много в "коректния тон" това дето го пишете. Всеки има право да сподели личния си опит, и уви доста от нас са се "сблъсквали" с български митничари или гранична полиция. Свалете гарда :wink:
Не разбрах кое от всичко това не беше коректно? Споделянето на личния ми опит или тази част от ценностната ми система, която определя говорещият ми на "ти" като пропуснал първите си седем години?
Аватар
some

Мнение от some »

Ami ej zatva naj dobre da ne si bulgarski grazdanin izobshto.
Molia i drugi prepatili da spodeliat kakvo im se e sluchilo po granicite na milata ni rodina.
A che sa palni prostaci tia tam, spor niama.
Аватар
bbb

Мнение от bbb »

some написа: A che sa palni prostaci tia tam, spor niama.
Kakvoto povikalo,takova se obadilo. :D :D
Стойте далече от прожекторите.После ще е късно. :) :) :)
Аватар
clio
Модератор

Мнение от clio »

Окъде тръгна темата и до къде стигна.
Уви призове няма.
Съществува една теория, според която, ако някой някога открие какво представлява Вселената, то тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-загадъчно и необяснимо. Съществува още една теория според, която това вече се е случвало.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Joana написа: ... като последният път дори митничарят на изхода на Софийското летище, след като разбра от къде пристигам и през кое междинно летище (абсолютно дежурни и задължителни служебни въпроси), много приятелски ми се усмихна и ми даде зелена светлина да минавам ...
Ако кажеш и че никога не ти се е случвало някой митничар да ти зададе култовия въпрос "И сега к'во шъ пра'им?", направо ще ти завидя на късмета :wink: :D !
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

VanBC написа:Ако кажеш и че никога не ти се е случвало някой митничар да ти зададе култовия въпрос "И сега к'во шъ пра'им?", направо ще ти завидя на късмета :wink: :D !
Това ми напомня за едни други колеги на въпросните служители, които те спират с палка на пътя, усмихват ти се, проверяват ти документите и отново с усмивка ти пожелават "На добър път, господин Еди-кой-си"... Това грозно "И сега к'во шъ пра'им?" е инсинуация на определени тъмни кръгове и тайни служби и никога не се е случвало. ;) :lol: :beer: :beer:
Аватар
Joana

Мнение от Joana »

MrGeek написа: По кои международни критерии или такива на българското законодателство е "очевидно, че си българин"? Цвят на кожата, очите, мирис или дъх на устата?
От разказа на АлексAA става ясно, че е заявил на съответния граничен служител, че не разполага с българския си паспорт, от което става достатъчно ясно, че е българин, Гийк.
Съгласно българското законодателство, Гийк, тъй като ти си български гражданин по произход, държавата не може да те лиши от българско гражданство и те третира като такъв с всички произтичащи от този факт последствия. Макар и с чуждо гражданство, ти си оставаш българин, докато сам не поискаш да бъдеш освободен от българското си гражданство и съответно задължението за спазване на българското законодателство си остава (това задължение се отнася за всеки български гражданин) до момента, в който не бъде издаден съответния указ на Президента на Република България (след изрична твоя молба) за освобождаването ти от него.

Foxi, скъпи, не са бюрократични белетристики, а само законодателни изисквания, навременното спазване на които естествено води до нормално изживяване на миговете, които искаш да изживееш. Правото е цяла наука, скъпи - както информационните технологии и когато А противоречи на Б, накрая резултатът не се получава такъв, какъвто искаме да бъде. :wink: Можеш да си риташ, колкото искаш срещу компютърните програмки, които не са съобразно твоите изисквания, но в крайна сметка се съобразяваш с тях, нали... :lol: Освен това, съм абсолютно сигурна, че ритането ви в посока законодателство е свързано само с българското такова, с канадските норми май нямате такъв проблем... Защо не ритате, например, когато във всяка институция ви искат целия набор от документи, които непрестанно трябва да носите със себе си и да ги проверяват по сто пъти. Ритайте, де... :lol:

VanBC, само да уточня, че първоначалния спор беше относно поспортните проверки, което както Stoynev посочи е различно от митническата проверка, но ти отговарям на въпроса - наистина никога не са ми задавали този въпрос. На едно чуждо летище, обаче, при проверката за сигурност ме накараха да се съблека в специална за целта кабинка, защото не можех да мина през проверката без да спра да сигнализирам... Дали трябваше в този случай ужасно да се възмутя?! Не съм сигурна дори дали ми се извиниха за "стрийптиза", след като установиха, че няма повод за притеснения... Май, не. Вярвам, че, ако някой от вас бъде съблечен по този начин на българско летище, ще станем свидетели на поредния цирк и оплюване на системата... Твърдо съм убедена. Наздраве. :lol: :beer:

Чаровни усмивки,
Joana
Аватар
Stoynev
Обратна връзка:

Мнение от Stoynev »

Ето и още нещо интересно от закона за българското гражданство
http://www.mjeli.government.bg/Naredbi/ ... anstvo.doc

Чл. 3. Български гражданин, който е и гражданин на друга държава, се смята само за български гражданин при прилагането на българското законодателство, освен ако в закон е предвидено друго.

Т.е. Докато си в БГ с Канадскиа паспорт може само да си избършеш .....
"Най-добрият сред хората е оня, който е най-полезен" - А. ДЖАМИ
AlexAA

Мнение от AlexAA »

ХУбаво си чешем ние клавишите ама нейсе.
Сори Джоана, че те кръстих Иванка. Просто така ми дойде...
Покрай тази регистрация като чужденец в България, аз и една глоба отнесох, щото не знаех, че трябва да се регистрирам в рамките на 5 календарни дни.
Като питах шефа на паспортното - "В кой момент трябваше да разбера, че трябва да се регистрирам в рамките на 5 дни?". Той ми отговори- "Ами има го написано на едно табло като влизате в България". Аз му викам - "Багажът ми изчезна, не съм спал от Балканската война, пътувах със 7 месечно бебе, кога да чета таблата по летището. Защо граничните полицаи не казват на всеки чужденец, че има 5 календарни дни да се регистрира?". Човекът ми отговори простичко - "Ами граничните полицаи не го правят, защото не им влзало в задълженията...". КАто чух този отговор, млъкнах и си платих кротко глобата.... Свидна родна картинка...
Ей затова ми е думата Джоанке - България е театър на абсурда.
Не можеш да си представиш колко ми се искаше да кацна в София и да видя някаква промяна към нормализиране, колкото и малка да е тя..
Наздраве
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Joana написа:От разказа на АлексAA става ясно, че е заявил на съответния граничен служител, че не разполага с българския си паспорт, от което става достатъчно ясно, че е българин, Гийк.
...
Джоанке (хм, какво звучно българско име), ако аз заявя на българския граничен контрол на чисто суахили, че съм си забравил африканския паспорт, това достатъчно ясно ли ще бъде да ме сметнат за африканец?
Опитай се да ми отговориш логично на горния въпрос, скъпа.
Освен това не получих отговор на ситуацията, в която служител ти говори на "ти". А да, забравих - няма такива случаи... :D :lol: :rotfl:
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

Joana написа:
дори митничарят на изхода на Софийското летище, след като разбра от къде пристигам и през кое междинно летище (абсолютно дежурни и задължителни служебни въпроси), много приятелски ми се усмихна и ми даде зелена светлина да минавам.
Ванче(сори за името,ама аз съм момче от село и не мога пиша трудни имена) , та много се напъвах тук пред пс-тъо,ама не успчх да докарам тази картинка - митничарят на ИЗХОДА на софииското летище(там бариера или имате,Вначе),каква зелена светлина ти даде,той да не е оператор на светофар????? сори пак ама ми е вери интересно,ти дали си напускала някога равното софийско поле,или го караш стил Станислав Лем :?:
Мечката се мие, чисти
в потоците сребристи.
Има ли за тебе пречка
да постъпваш като мечка.
Joy

Мнение от Joy »

Джоана е абсолютно права-хората си изпълняват задълженията. И това, че не знаеш правилата, AlexAA, не те освобождава от отговорност. :roll:

Аз имам такъв въпрос...Ако си канадски гражданин, задължен ли си да пътуваш в чужбина с канадски паспорт или можеш да минеш само с ПР картата? Поне един паспорт да икономисаме- като не става българския, канадския поне. :roll:

Голямо набутване с тези паспорти, ей. :( Да вземат да ги направят за подновяване на всяка година- колко пари ще влизат допълнително в хазната...! Как не са се сетили още? :x Какво да кажат тези дето са с по три. :cry: :cry:
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Joy написа:Джоана е абсолютно права-хората си изпълняват задълженията. ...
Така, ето появи се и "тежката артилерия". Хайде да систематизираме задълженията.

1. Посрещат те с поглед тип "сключени Кралимарковски вежди".
2. Учтиво се обръщат на "ти".
3. Карат те да попълваш една камара декларации, които се заплащат - всяка по 50 ст. (естествено на граничния контрол няма чейндж-бюро, системите за транзакции на картови инструменти са също така непознати, да му мислят тези, които идват от Африка :P).
4. На въпроса "И сега к'во шъ пра'им?" трябва задължително да се отговори поне с бутилка "Джак" или стек "Ротмънс" (понякога в комбинацията и на двете).
5. Всякакви опити за искане и оказване на помощ се посрещат с "Абе що не си седя в Канада, САЩ, Австралия или там откъдето пристигаш?".
6. ... (който има мерак, да продължава).
Заключено