здравейте, най-накрая се добрахме до компютъра! пристигнахме 15тина мин по-рано, вътре имаше едно семейство, с което не можахме да си кажем нищо, защото мадам ни покани да влезем едновременно с тяхното излизане. първо за нас, и двамата сме юристи, аз - водещ, нива френски - 12/11, френска гимназия, английски - 7/5; жена ми - френски 4/4, англ. 10/9, тя в момента е в отпуск по майчинство. мадам е млада, доста сериозна и определено си гледа професионално нещата. преводачката - неутрална на вид, но всъщност добронамерена. след стандартните въпроси в началото, необходими за попълване на информацията - от сорта на "това първо кандидатстване ли ви е", "били ли сте в Кебек" и т.н., започна да ни иска документ по документ за сверка. междувременно задаваше въпросите. мен ме попита какво съм учил в университета, какво работя и оттам нататък си говорихме основно за право - каква е правната система там и тук, разлики, прилики, караше ме да й обяснявам каква е разликата между юрист и адвокат, обсъдихме нивото на престъпността в бг и Кебек, поиска да знае разликата във функциите на адвокат и нотариус в бг, попита ме знам ли в кои университети в Монреал има специалност право, след като й казах, че искам да си приравня дипломата, естествено и знам ли условията за прием в ордера. относно тези условия за ордера искаше доста подробности. на английски ме попита сакралното "какво смятате да правите/работите в Кебек". жена ми я попита какво прави и как се грижи за детето като е в майчинство, каква е по професия, къде е работила, колко стаж има. на английски нея не я пита нищо, все пак за това не се дават точки. след като ни връчиха сертификатите обаче, тя си довърши приказката на английски
не ни пита нито за мотивация, нито какви трудности очаквам, не поиска обяви за работа, наеми, не ни попита какво знаем за Кебек (извън правната му система). не ни е питала също за министри, индустрия, история и др. такива, които ги очаквахме.
та, взехме си заветните сертификати - моя милост като франкофон.
изводите - спокойствие, слушайте внимателно (макар че тя ще ви пита до откат, ако не сте разбрали, защото си търси отговорите). не знам на другите как е говорила, но на мен ми говори все едно си е в махалата, въпреки това я разбирах. на жена ми по инерция й говореше по същия начин, но след като видя погледа й, повтори въпросите бавно
и още нещо интересно, на жена ми й се случи и нещо странно - слиза да пуши пред хотела преди срещата, а там се появил някакъв коминочистач и й казал да го докосне за късмет. тя дойде ухилена, той май е професионален раздавач на късмет май, ама все пак изглеждал доста автентично и при никого другито пред хотела не се спрял. някой друг да го е виждал?
пожелаваме успех на всички!! спокойно, мадам е там, за да ни пусне, а не да ни унижава, притеснява или шашка. стискаме палци!