Welfare? #2 (Linux vs Microsoft)

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
ivandi

Мнение от ivandi »

anxeli написа: Линукс/Юникс, все едно Юникс/Уиндоус
...............
А вие помните ли линукс като беше 350$ на NASDAQ в началото, а после като падна под 1$

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Alex_dim
Обратна връзка:

Мнение от Alex_dim »

Майкрософт не само не е бита карта, а диктува правилата в софтуерната индустрия. Каквото и да се говори за уиндоуса, никой не успя да създаде по-удобна и дружелюбна операционна система.
Много предприятия разбраха грешката си от линуксовите увлечения и прехвърлят софтуера си на дот НЕТ. Едно от тях е Хидро Кебек, но има и още доста. Тъй че хората, които имат майкрософтстки сертификати, хич да не се притесняват, че са вървяли в "глуха линия".
Напротив - там е бъдещето.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Alex_dim написа:Майкрософт не само не е бита карта, а диктува правилата в софтуерната индустрия. Каквото и да се говори за уиндоуса, никой не успя да създаде по-удобна и дружелюбна операционна система.
Много предприятия разбраха грешката си от линуксовите увлечения и прехвърлят софтуера си на дот НЕТ. Едно от тях е Хидро Кебек, но има и още доста. Тъй че хората, които имат майкрософтстки сертификати, хич да не се притесняват, че са вървяли в "глуха линия".
Напротив - там е бъдещето.
Мене ако питаш, проблема на Линукса му е, че е безплатен и никой няма сметка да го маркетира и налага. Ако беше нечия собственост, досега Майкрософт отдавна щяха да са го купили и лансирали навсякъде :lol: .
:beer: :beer:
sub0

Мнение от sub0 »

:D Хайде и аз да се изкажа без да претендирам за изчерапетлност.

Дали си майкрософтаджия или джабар или линуксаджия или юниксаджия за една голяма фирма не я интересува много по-простата причина че:

Цената на една ИТ система в отношение на изграждане и експлотация на 90%-95% е формирана от цената на човекшкия труд (поне ако си говорим за бяла държава а не за див индийски дивелъпър на 1 долар на час). Един добър професионалист с 5-10 стаж и в което и да е от трите направления взема едно и също на час.
Ако не е така или има диспропорция става изместване постепенно на кадрите.

Следователно цената на лицензите и дали ги има или не (виндос с/у линукс) при големи решения тази разлика става минимална - 5-10%.

Основния бюджет се носи от човешкия труд - и ето защо която от изброените платформи има най-удобните средства за най-къса разработка и предоставя икономиии от мащаб (интеграция м/у компонентите) тя печели.
sofia

Мнение от sofia »

sub0 написа: Цената на една ИТ система в отношение на изграждане и експлотация на 90%-95% е формирана от цената на човекшкия труд (поне ако си говорим за бяла държава а не за див индийски дивелъпър на 1 долар на час).
Zabraviash poddrajkata, da ne govorim downtime-a pri windowz e ogromen i skap.
Bih kazal truda po izgrajdaneto na goliama sistema e 50-60% ot stoinostta.
Един добър професионалист с 5-10 стаж и в което и да е от трите направления взема едно и също на час.
Tuka neznam, no v USA dalech ne e taka; razlikata e ot 10-15% v polza na un*xa..
Следователно цената на лицензите и дали ги има или не (виндос с/у линукс) при големи решения тази разлика става минимална - 5-10%.
Aide tova go obmisli oshte vednaj. Az kato manager sam pravil budget i znam istinskata
cena na tezi "5%-10%", koito vsashtost sa poveche ..
Основния бюджет се носи от човешкия труд - и ето защо която от изброените платформи има най-удобните средства за най-къса разработка и предоставя икономиии от мащаб (интеграция м/у компонентите) тя печели.
Na teoria - da, na poraktika pecheli tozi, deto "buta pod masata". Kak mislish
Hydro v Quebec e minalo na wondowz ili BG ministerski saven podpisva neizgodni
dogovori ?
sub0

Мнение от sub0 »

Като казах експлоатация имах напредвид всички текущи разходи като персонал плюс поддръжка и обновяване. Неточна терминология от моя страна.

Иначе за другото може да се съглася -- много зависи от конкретния проект. За бутането под масата - ясно; Аз говорих в чист случай.
Лицензите не би трябвало да заемат повече от 10-15% от стойността на голям проект но иначя стандартно при мен са били на големи 7-8% а на малки са скачали ъп.

А за взимането на час на резбрах какво имаш напредвид под "в полза на ун*кса" защото ако е повече като цяло отнема според пък моят опит повече да се направи едно решение там, но признавам за по-стабилни.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

sub0 написа:... Следователно цената на лицензите и дали ги има или не (виндос с/у линукс) при големи решения тази разлика става минимална - 5-10%...
Бинго! Точно за това говорех. Значи дали ще е Линукс или Майкрософт, разходите са горе-долу едни и същи. И Инженера като каже:
"Линух е по-стабилен, поддръжката му е по-евтина (един вид - ще трябва да работя по-малко :wink: ), пък и е без пари",
Началника му (т.е. този който решава дали да е Линукс или Майкрософт), който предната вечер е ял и пил в ресторанта заедно с регионалния сейлсмън на Майкрософт и сметката е била платена само от последния, му отговаря:
"Да ама, Майкрософт е стабилна фирма и имат добър съпорт, а Линукса е с неизвестен произход, пък и лицензите са нищо в сравнение с твоята заплата (един вид - ич не ми се скатавай, нали затова ти плащаме - за да береш гейлето на Майкрософт, а не да си настроиш Линукса и после да ми лежиш :wink: ), затова избирам Майкрософт (оха, като подпишем договора, какъв купон ще направим с регионалния сейлсмън на Майкрософт) и точка !".
Или, както писах по-горе - всичко е финансови интереси! И понеже никой няма финансов интерес от Линукс, и не ухажва хората от които зависи избора на платформа на ресторантската маса (а ако се наложи и под масата), Линукс бере душа и на никой не му пука какво разправят разни инженери за предимствата на Линукс и недостатъците на Майкрософт :idea:
:beer: :beer: :lol:
ivandi

Мнение от ivandi »

VanBC, za sujalenie si napulno prav :cry:
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Обикновено не се навирам между магаретата когато се ритат, само обикновен юзър съм на Макромедиа и от вижуъл студиото само на ИнтерДев, от софтуер се интересувам само от инвесторска гледна точка, за оето мъжа ми се смее, защото за него това е умрял кон, както и да е. Линукс не е юзър френдли както Майкрософт, не всеки си е дал труда да го разучи, само накой като вас може да го настрои и после като се скапе, шефа който хабер си няма вика на най-близкостоящия - да го махаш това оттук, сега кой ще го оправя като го няма Иван например ...
Аз си купих Сън Майкросистемс, мисля че ще бъдат велики пак, това е статия поято ми попадна покрай тях :

Forbes
пп. Това е нещо като извинение за предния ми пост :) .
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Модераторска забележка
-------------------------------

Искам да помоля всички участници по темата, особено София, да се придържат към добрия тон и да показват повече уважение един към друг. Използването на обидни изрази не доказва нищо, също така няма да бъде толерирано. Мисля че правилата написани по-горе са достатъчно ясни и общия интерес на всички във форума е да се придържаме към тях.

Извинявам се за закъснялата ми реакция, но за съжаление не мога да бъда във форума непрекъснато.
sofia

Мнение от sofia »

VanBC написа:
sub0 написа:... Следователно цената на лицензите и дали ги има или не (виндос с/у линукс) при големи решения тази разлика става минимална - 5-10%...
Бинго!

Бинго-минго - тринтири-минтири. Как натрупването на лицензи ще
излиза по-евтино при повече лицензи за плащане ? Става точно
обратното. В много случаи няма избор - купуваш това, което има,
а то е само едно/ било юникс, уиндоус или нещо друго/ Там, където
има избор се купува най-евтинито при малките и средни бизнеси и
университети / т.е. линукс /, Соларис или АИХ при банките и
телекомите заради системите които имат и 99.9999% ъптайм, и
уиндоус от големи фирми с бизнес при който е все едно дали ще
се рестартира ежедневно .
Или, както писах по-горе - всичко е финансови интереси! И понеже никой няма финансов интерес от Линукс, и не ухажва хората от които зависи избора на платформа на ресторантската маса (а ако се наложи и под масата), Линукс бере душа и на никой не му пука какво разправят разни инженери за предимствата на Линукс и недостатъците на Майкрософт
И това го казва някой с претенции да разбира ? Явно IBM, NOVELL,
Verison, RedHat, Dell etc нямат интереси в Линукс и просто си играят
скъпи игрички ?
Аватар
Rainmaker

Мнение от Rainmaker »

[quote="sofia"]
има избор се купува най-евтинито при малките и средни бизнеси и
университети / т.е. линукс /, Соларис или АИХ при банките и
телекомите заради системите които имат и 99.9999% ъптайм[quote]

i kakvo izliza che ima razlika mejdu linux i unix :)

pri kupuvaneto na poveche licenzi ot edna i sushta compania e suvsem logichno cenata na edinichnia licenz da e po niska :beer:
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Така като ви гледам нямате много опит с unix и linux. Колкото до хидро кебек, основните им системи не са нито на linux нито на windows. Никоя компания не би си поверила финансовата система на такива ОС.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
speedy

Мнение от speedy »

sofia написа:
И това го казва някой с претенции да разбира ? Явно IBM, NOVELL,
Verison, RedHat, Dell etc нямат интереси в Линукс и просто си играят
скъпи игрички ?
Без да имам претенции да разбирам много от детайлните разлики между линуксите и юниксите - не съм пипал vi поне от илядо деветстотин деветдесе и пета - да ти кажа няколко думи за горепосочените. Не знам защо, но съм сигурен, че не са тайна за теб.

RedHat нямат друг бизнес, освен да пакетират linux.

Novell е пример за компания с чудесен собствен продукт, която е пренебрегнала слона Microsoft, а като те настъпи слон почваш да се вкопчваш във всеки линукс, за да се измъкнеш.

Dell ще сложат на кутиите си всяка операционна система, дори и Home DepOS, ако това ще продаде още няколко машини.

IBM не ги е грижа каква операционна система ще използват. Важното е с нея да вървят и по трима billable IBM консултанти по $200/час.

Само Verison не съм ги чувал. Другите всички са фирми които правят пари от IT. В примера липсват големите организации, за които ИТ е разход, а не приход.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

sofia написа:И това го казва някой с претенции да разбира ? ...
Претенции :shock: ?!? Никога не съм имал такива претенции - аз съм хардуерист, а не софтуерист 8) ... То човек да не изкаже някакво собствено виждане за света, веднага ще го изкарат, че имал някакви претенции :wink: :lol:.
:beer: :beer:
Заключено