Koe, kyde i kak: Kola v Mtl?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Dimitar Kolev

Мнение от Dimitar Kolev »

Мите,ква е тая таратайка дето си купил,та сега я продаваш бе,човек? Немска... Я си я карай докато не се разпадне окончателно!
Айде сега не ми разваляй бизнеса :lol:
много си ми е хубава колата-гледам такива за 2000 долара ги обявяват спокойно по обявите.
Освен това не ми се ще да я продавам изобщо ,но съм във поредната семейна война и сигурно ще капитулирам :cry: :cry:
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Обратна връзка:

Мнение от Hemoglobin »

Dimitar Kolev написа:Хемоглобин ти като си отворен-карай МПС на въздушна възглавница ако щеш на блийз.
Dimitar Kolev написа: Ако си баровец и много ти е нежно дупето та ти трябва лимузина-и лиз-близа вярвам ще е повече.
Не мога да си обясня повода за просташката ви реакция.
Dimitar Kolev написа:Обаче снощи се напих скарахме се с жената...
Не се учудвам имайки предвид изказа ви...
Dimitar Kolev написа:Леле как съм се напил снощи
Сигурен ли сте че вече сте трезвен? Не ми звучите като такъв!
Dimitar Kolev написа:За 150 на месец едва ли ще вземеш "господи,каква кола".
Аааа ето това било повода за просташкото поведение, комплекса че колата (къщата и пр.) не е най-хубава на света и никой не вика евала "каква кола". И самолет да карате няма много хора тук да ви кажат браавос, най много комшията да ви завиди (ако е нашенец).
Не знам откъде сте сигурен че става дума за беден , много беден новодошъл... и ВСЕ ПАК НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ чЕ НОВОДОшЛИТЕ ИДВАТ ТУК ЗА ДА СИ ПРОМЕНЯТ И ПОВИшАТ ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ, А НЕ ЗА ДА МИЗЕРУВАТ НА ДРУГИЯ КРАЙ НА СВЕТА.

П.С. Виждам че искате да влезете в спор но няма да ви направя това удоволствие. Само да ви попитам досега купували ли сте кола на лийзинг и на старо, за да сравнявате или чухте от "един познат" който е чул от "друг познат" кое е най изгодно.
"Бързата кучка слепи ги ражда"
българска поговорка
Dimitar Kolev

Мнение от Dimitar Kolev »

Hemoglobin-аз съм си малко груб с което не съм искал да те засегна-извинявам се!Нито пък съм искал да споря.
Сигурен ли сте че вече сте трезвен? Не ми звучите като такъв!
да вече поизтрезнях...
Аааа ето това било повода за просташкото поведение, комплекса че колата (къщата и пр.) не е най-хубава на света и никой не вика евала "каква кола
по това вече се изказах и ако ми погледнеш постинга -ще видиш ,че сме"от една и съща страна на бариерата" :beer:
Само да ви попитам досега купували ли сте кола на лийзинг и на старо, за да сравнявате или чухте от "един познат" който е чул от "друг познат" кое е най изгодно.
това не знам за мен ли е адресирано,ако да значи не си ми чел предни постинги ,само мога да добавя,че кола съм купувал винаги втора ръка и в Холандия и Бг.
чЕ НОВОДОшЛИТЕ ИДВАТ ТУК ЗА ДА СИ ПРОМЕНЯТ И ПОВИшАТ ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ
именно това е идеята ,а претенции към качеството на колата изказа ти,с което аз именно се заядох.
Вероятно ти си повишил вече стандарта си и даваш твоето мнение с изисквания за комфорт на колата,аз още съм беден новодошъл и давам съвет от гледна точка на по-ниския жизнен стандарт ,нека питащия да претегли и избере...
а информация от втора трета ръка избягвам да давам или се стремя да я проверявам,което надявам се личи в предните ми мнения.

Настоятелно ти препоръчвам да не коментираш семейния ми живот-ако си общувахме на живо щеше да е друго ,щях да те посъветвам както подобава...,но да пускаш на всеослушание подобни коментари е кофти.
Аватар
Don Tomat
Обратна връзка:

Prodava se!

Мнение от Don Tomat »

Prodavam JEEP Cherokee Limited. 1989 g. 4eren, s kojen salon, el.stakla, avtomatik, na 150 000 km, CENA 2000$, v otli4no sastojanie.
------------------------------------------------------
Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му!
Аватар
Val

Мнение от Val »

speedy написа: Две неща

Ако има нещо вярно в статистиките, от японските коли, независимо къде са сглобени по-надеждни няма. Важи и за Германия. Което не означава, че човек не може да си вземе Корола, която да му съкрати живота. И това се случва. Всичко друго са "религиозни" спорове.

А за колата на лизинг изобщо не е вярно, че и наливаш само бензин. Цялата поддръжка на колата, която не се покрива от гаранцията е за твоя сметка. Например - смяна на масла, филтри, ротация на гуми. Ако я чукнеш някъде си я оправяш сам, защото когато я връщаш идва един чичко, вади молив и почва да отбелязва къде има огънато, къде стъклото е пукнато и на края може да ти представи сметка за няколко хиляди. Лизингът не е лошо нещо - аз имам кола на лизинг - но трябва да се знаят повече неща. Освен това една Тойота за $20000 и една Киа за $15000 може да ти излезнат едни и същи пари на месец.
Аз по принцип не пиша вече, откакто форумът се превърна в плювалня, но в случаите когато мога да дам полезно инфо, може би ще пробвам от време на време. Може пък, освен хора, които псуват наляво-надясно Канада и съфорумците си, избивайки по тоя начин комплексите си, да има и такива, които търсят полезно инфо тук.

В тоя дух искам да се съглася със speedy за първото "нещо", но за второто, speedy, не забравяш ли, че като lease-ваш кола, задължително трябва да я застраховаш (не само liability), т.е. ако я чукнеш, блъснеш, etc. - това се покрива от застраховката. Е, обикновено има една сума deductable, но неголяма.

Т.е. да обобщим: фабричните ремонти се покриват от гаранцията, а accidents - от застраховката.

Що се отнася до maintenance, сумата е страшно малка за нова кола. Аз също lease-вам, досега maintenance струваше само към $30 за първия преглед, смяна на масло, etc. (на 6 месеца), и това е всичко.

Това, обаче, са очевидни неща.

Това, което не е очевидно и малко tricky: Ако lease-вате кола, проверете дали не е по-добре е да я вземете за 3 години, а не за 4. По принцип е по-добре. Месечните плащания са малко по-високи, но повечето от производителите дават 3 години гаранция и за четвъртата година, ако искате да ви е в гаранция колата, ще трябва да си платите допълнително удължаване с една година. Ако разпределите тази сума месечно, горе-долу ще излезе същото, както ако вземете колата за 3 години. А пък предимството на 3-годишния leasing е, че след 3 години ще си карате пак последен модел кола (като lease-вате следващата :D ).

Успех на всички! :D
cameron

Мнение от cameron »

haide i az da si dam mnenieto:

shtom septemvri smiatash da kopuvash kola, moje bi e vreme da pocnesh da poseshtavash dilarite - hodi, pitai , pipai, testvai. Taka shte znaesh poveche dori i da reshish posle da si kupish kola na staro.

za kreditnata istoria, ne se pritesniavai, stiga da imash redovni mesechni dohodi i priatel/poznat, koito ti ima doverie - moje da ti stane garant ... i zaema ti e ureden vednaga, pak s tova i kreditnata ti istoria. Tova vseki dealer shte ti go obiasni.

Kola na lease? Az lichno - ne,mersi. Mnogo po-skapo e - lihvenia % na zaema vinagi e po-visok(sravneno sas ako ia kupish), zastrahovkata sashto e po- visoka, lease te obvarzva sashto kato dogovara za naema - plashtash dokato svarshi :lol: Lease-a v nikakav sluchai niama da e 150$ na mesets, a ste triabva da dobavish :
+ "ekstri" - kato naprimer, ako izrichno ne pishe che v tsenata sa vklucheni avtomat. skorosti, klimatik, power windows i drugi vlucitelno i smoker set(zapalka i pepelnik) - niama gi! (osven ako kolata ne e BMW ili neshto podobno)
+ 15% danak varho (150$+ ekstri)

naprimer tsenata na moiata kola e sas 30% po-visoka ot reklamiranata poradi gornite prichini, na lease protsenta e po-visok.

Haide, uspeh v izbora!
todor73

Мнение от todor73 »

ot tri dena me sqrbiat rqcete da napisha i az nesto po temata.
za lease-vachite za 250-300 ste karat malka kola, v smisql ne mnogo komfortna, no nemat griji. 250*48 = 12 000 pri 4 godini lease.
leasvaneto e malko za bezhabernici, kola li e kola, da hodi do rabotata si negovo velichestvo konsumatora i da plasta naemi stoto mu davali 2 shapki s pari. :shock:

sega az za 12 000 takava kola ste si vzema i sled 4 god pak ste e moia.
primerno edno camri na toyota 2000-2001 , vqtre e kato samolet, vozi kato samolet i vqrvi kato samolet. :D . i duma ne moje da stava za sravnenie s nesto deto naema mu e 250 to i takqv niama de . sled 4 god ste e veche 7-8 god i pak ste struva edno 4000-5000. cenite sa okolo, :D stoto otdavna ne sqm vlizal po saitovete da gledam.
bateto

Мнение от bateto »

I az ste se izkusha da si dam mnenieto,to pokriva tova na Toshko,a Val s neynata logika napravo me razsmya ,lease za 3 vmesto za 4god. i vinagi karate posledniyat model,posleden model kakvo Hunday,KIA ili Echo,ami to tova koli li sa .Ako iskate da karate istinska marka nova kola ,a ne ot po gore izbroenite surogati lease ste vi izleze bezkrayno skapo i nakraya na dogovora ste se ikage ,che ste dali edna shapka pari za vazduh.Hubava ,stoynostna i moderna kola se vzema na izplashtane,ne e problem sled 2g. ili kogato vi e omraznala da ya zamenite za noviyat model,ta dage i ot druga marka i da prodalgite plashtaneto.
Az lichno se oglegdam za 2god. Nissan zx350 do 30k.ili DaymlerBentz slk,clk320-420 za sashtite pari,ako ima podobni oferti svirkayte.
Аватар
St.Anger
Some Kind of Monster

Мнение от St.Anger »

todor73 написа:...sega az za 12 000 takava kola ste si vzema i sled 4 god pak ste e moia.
primerno edno camri na toyota 2000-2001 , vqtre e kato samolet, vozi kato samolet i vqrvi kato samolet. :D . ...
А що не добавиш, че сигурно и ще гори като самолет!
To Live Is To Die
Аватар
St.Anger
Some Kind of Monster

Мнение от St.Anger »

todor73 написа:...sega az za 12 000 takava kola ste si vzema i sled 4 god pak ste e moia.
primerno edno camri na toyota 2000-2001 , vqtre e kato samolet, vozi kato samolet i vqrvi kato samolet. :D . ...
To Live Is To Die
todor73

Мнение от todor73 »

zastoto niama da e viarno. :D
az podchertavam, che tova ne e za vseki. vinagi ste ima zombirani ot sistemata bg, koito ste praviat tova koeto praviat i severnoamerikancite. misqlta da karam cial jivot nova plasmasova kia ili huindai, izobsto ne me blazni. vqprosa beshe za mnenia i az si go kazah.
speedy

Мнение от speedy »

bateto написа:I az ste se izkusha da si dam mnenieto,to pokriva tova na Toshko,a Val s neynata logika napravo me razsmya ,lease za 3 vmesto za 4god. i vinagi karate posledniyat model,posleden model kakvo Hunday,KIA ili Echo,ami to tova koli li sa .Ako iskate da karate istinska marka nova kola ,a ne ot po gore izbroenite surogati lease ste vi izleze bezkrayno skapo i nakraya na dogovora ste se ikage ,che ste dali edna shapka pari za vazduh.Hubava ,stoynostna i moderna kola se vzema na izplashtane,ne e problem sled 2g. ili kogato vi e omraznala da ya zamenite za noviyat model,ta dage i ot druga marka i da prodalgite plashtaneto.
Това е малкопресилено. Цената на лизинга зависи от три основни неща:

1. Продажната цена на колата с всички опции и дивотии от рода на инспекция преди доставката (без GST и PST)

2. Остатъчна стойност при изтичане на лизинга

3. Лихвен процент

С последното човек обикновено е трудно да се пребори, но за 1 и 2 е въпрос на преговори с дилъра.

Месечното плащане се определя от разликата на 1 и 2, с приложена лихва и разбито по месеци. Това месечно плащане се облага с GST и PST. Тоест GST и PST не се плащат в самото начало върху цялата стойност на колата както става, ако я купиш на изплащане.

Що се отнася до това каква кола можеш да си позволиш на лизинг, остатъчната стойностъ играе много голяма роля.

Примерче (числата са горе-долу верни)

Две коли от горе-долу един клас, базови модели

Форд Таурус - $25000 цена с всичко преди GST и PST, лизинг за 3 години при 1.9% - по остатъчна стойност след 3 години е 31% тоест 7750

Тойота Камри - $25000 цена с всичко преди GST и PST, лизинг за 3 години при около 5% - по остатъчна стойност след 3 години е 50% тоест 12500

В първия случай месечното плащане е около $450 преди GST и PST, при Тойотата - около $400 и то прои доста по-висок лихвен процент.

Та толкова по въпроса дали можеш да си позволиш да караш по-хубава кола на лизинг. Ако си купил колата и решиш да я замениш за нова при дилъра, можеш да си сигурен, че цената която ще ти дадат няма да е никак изгодна и ще трябва да се опитваш да я продадеш лично, при което плащаш данък.

Дилърите правят най много пари от употребяваните коли, за които които осигуряват и финансиране. Най-малко - ако купиш нова кола с кеш.

И с цялото това нещо не искам да кажа че е по-добре на лизинг - всичко зависи от конкретния случай.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Много съм ги мислил и аз тези схеми, най-добре е според мен колата да се купи на изплащане примерно за 4-5 години и после да можеш да я караш още 3-4 години, после я продаваш за колкото ти дават, даваш кинтите за доун пеймънт и си така спестяваш 3-4 години да не плащаш за кола. Подобен вариянт е да купиш кола на изплащане след лизинг 3-4 годишна, не е същото като да се кефиш на чистак нова кола, но пък е по-евтино. Кола на лизинг има смисъл ако работиш на контранкт/собствена фирма.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Val

Мнение от Val »

todor73, bateto,

Бихте ли ми отговорили на един въпрос, моля? Защо сте толкова агресивни и се нахвърляте отгоре ми за моя постинг?

Ако водехме разговор очи в очи, и аз кажа, че lease-вам кола, ще ми кажете ли: "lease е за безхаберници" и "ти с твоята логика ме разсмиваш"??

Че дори и веднага "разбрахте", че lease-вам Hunday,KIA или Echo! (За ваше сведение, не. Колата ми е от по-висок клас, а месечните вноски - доста по-височки от тия, които цитирате. :D )

За съжаление напоследък се случваше масовата агресия във форума да ме предизвика и няколко пъти отговорих и аз с агресия, но мисля повече да се опитвам да не се поддавам.

Къде видяхте в моя постинг да казвам, че е по-добре да се lease-ва кола, отколкото да се купи?!?! Никъде не съм казвала такова нещо и съм много далеч от тая мисъл.

Lease е за хора, които имат по-високи доходи, искат винаги да карат нова кола и могат да си го позволят. Освен тези три условия, lease е привлекателен при положение, че имате доходи като консултант или частен business. В такъв случай lease изцяло се признава за разход и се приспада от доходите ви за данъци, а ако купите кола - не.

Защо lease е по-изгоден от купуването на кола в случай, че искате да карате винаги нова и последен модел кола? Ами защото:
1. За една и съща кола вноските за lease за по-ниски отколкото ако я купувате
2. Можете да продадете купената си кола веднага след като я изплатите, но обикновено с парите, които ще вземете ще компенсирате горе-долу сумата, която сте "надвнесли" спрямо lease-ната кола. Така че, заслужава си да купите кола на изплащане, ако смятате да я карате поне 8-9 години, за да излезе по-изгодно купуването спрямо lease.

С други думи, ако искате и можете да си позволите да карате нова кола, lease би бил добър избор.

Т.е., ни най-малко не съм твърдяла и не твърдя, че lease е по-добрия начин. Нито пък съм давала на някого съвет да lease-ва кола! Само дадох малко инфо за lease, като дори казах
Ако lease-вате кола, проверете ....

А за сведение на cameron, и за lease, и за изплащане, когато се дават цените на колите, се дава основната конфигурация, без никакви екстри. И когато lease-вате, и когато купувате, за всяка допълнителна екстра като климатик, CD player, etc. плащате допълнително. Т.е. цената на колата е абсолютно една и съща и при двата начина. Различават се само начините на плащане - лихва, остатъчна стойност и т.н.

Това е. И накрая да кажа, че си давам сметка, че доста хора във форума са съвсем пресни имигранти и не могат да си позволят да lease-ват, както и аз не можех да мисля за това в началото. Но не всички са такива. Много от тези, които са вече тук от 2-3 години започват да се замислят за нова кола и счетох, че това инфо би било полезно за тях. По същия начин обсъждахме преди време mortgage, RRSP и купуване на къща.

Защо не можете да приемете, че има различни хора, с различни разбирания и възможности и всеки сам си решава какво да прави?

Както не бихте могли да кажете на някого: в Монреал е по-хубаво отколкото в Торонто, или пък: в Мадрид е по-хубаво от Рим, така не можете да мислите, че вашето мнение за колите ще важи за всички.

Камо ли пък да се нахвърляте върху някого за личното му решение и да го обявявате за безхаберник и глупак.

Успех! :D
Последно промяна от Val на Чет Юли 22, 2004 1:45 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Val

Мнение от Val »

Lub0 написа:Много съм ги мислил и аз тези схеми, най-добре е според мен колата да се купи на изплащане примерно за 4-5 години и после да можеш да я караш още 3-4 години, после я продаваш за колкото ти дават, даваш кинтите за доун пеймънт и си така спестяваш 3-4 години да не плащаш за кола. Подобен вариянт е да купиш кола на изплащане след лизинг 3-4 годишна, не е същото като да се кефиш на чистак нова кола, но пък е по-евтино. Кола на лизинг има смисъл ако работиш на контранкт/собствена фирма.
А, точно, Lub0! Видях, че си постнал това, докато съм писала моя постинг. :D

Точно същото съм обяснила и аз. :D

Cheers! :beer2:
Заключено