"За" или" Против" сте смъртното наказание ?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор

"За" или" Против" сте смъртното наказание ?

Анкетата свършва на Съб Мар 24, 2012 8:55 am

ДА
13
39%
НЕ
20
61%

Общо гласове: 33
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Re: "За" или" Против" сте смъртното наказание ?

Мнение от mortigur »

Странджата написа:
grozdan написа:Смъртно наказание за серийни убийци, изнасилвачи и педофили. Останалите може само доживот :)
Съгласен,но нека бъдем по-хуманни и смъртното наказание бъде заменено с труд в уранови мини!
:handshake:
Taxation is theft.
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

Павеле,
Грешки в ДНК анализа стават и те съвсем не са рядкост. Първо, ДНК анализа се разчита от хора от плът и кръв. Много често картината от анализа не е много ясна и има много въпроси около нея.

Второ, ДНК проби могат да се замърсят, да се объркат, да деградират. Много хора са били осъдени и екзекутирани въз основа на подобни "доказтелства".
Аз лично съм против смъртното наказания. Особено пък за изверги, които малтретират деца. За тях, както някой каза по-нагоре, принудителен труд в уранови мини без право на обжалване. Даже им е малко. Но възпитанието ми не ми позволява да напиша какво друго.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Independent написа:Павеле,
Грешки в ДНК анализа стават и те съвсем не са рядкост. Първо, ДНК анализа се разчита от хора от плът и кръв. Много често картината от анализа не е много ясна и има много въпроси около нея.

Второ, ДНК проби могат да се замърсят, да се объркат, да деградират. Много хора са били осъдени и екзекутирани въз основа на подобни "доказтелства".
Имаш ли сериозен източник за тази информация?
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

ablood написа:
Independent написа:Павеле,

Имаш ли сериозен източник за тази информация?
University of Michigan
Само изброяват най-честите причини за грешки при ДНК анализ (много от които са ми непонятни) в условия на изследователска лаборатория. При криминални случаи резултатите може да са даже и по-лоши заради големия брой случаи, които чакат на опашка, резултат от което са компрометирани проби.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Independent написа:При криминални случаи резултатите може да са даже и по-лоши...
Не виждам как може да са по-лоши от частно изледване чрез единичен тест (без потвърждаване) на цена $3.60 за проба?!?

Пък и в твоя линк никъде не пише за "Много често хора, осъдени и екзекутирани въз основа на подобни доказтелства", а за често срещани грешки в техния евтин тест.
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

ablood написа:
Independent написа:При криминални случаи резултатите може да са даже и по-лоши...
Не виждам как може да са по-лоши от частно изледване чрез единичен тест (без потвърждаване) на цена $3.60 за проба?!?

Пък и в твоя линк никъде не пише за "Много често хора, осъдени и екзекутирани въз основа на подобни доказтелства", а за често срещани грешки в техния евтин тест.
Ablood, грешки стават и при 360$ на тест. Нямаш гаранция че пробата от жертвата е взета правилно. Обикновенно такива проби се вземат до няколко часа след престъплението и персонала Може и да си претупа работата. Да не говорим че много химични вактори влияят на пробата и теоретично пробата от жертвата може да се окаже че не е взета адекватно. ДНК анализа не е вездесъщ, и да не може възоснова на някакъв анализ да утрепеш човека. Мога да ти дам конкретен пример ако си настоятелен.
Taxation is theft.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

mortigur написа:Мога да ти дам конкретен пример ако си настоятелен.
Да моля!

Защото аз живея в заблудата, Че при замърсена ДНК проба не може да се докаже нищо, а не, Че заприлиЧва на ДНК-то на някой от другите заподозрени.
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

ablood написа:
Да моля!

Защото аз живея в заблудата, Че при замърсена ДНК проба не може да се докаже нищо, а не, Че заприлиЧва на ДНК-то на някой от другите заподозрени.
Да съм казал че заприличва? Казах че не е доказателство, възоснова на което да осъдиш на смърт някого.
Taxation is theft.
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

ablood написа:
Да моля!

Зависи колко е "замърсена". Понякога е замърсена (неизползваема) само част от пробата, т.е. останалата част от пробата е използваема за сравнение. Колкото по къса е "пробата" за сравнение обаче, толкова по-голяма е вероятността да има абсолютно идентична ДНК от друг човек - ето то източник на грешка. Доколкото зная, най-честата грешка при ДНК анализите е простата размяна на пробите на различни хора от различни криминални разследвания при анализирането им в лабораториите. Ето, щом ти се чете за ДНК анализ: http://en.wikipedia.org/wiki/Forensic_genetics"
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Тоест грешката не е в ДНК сравненията, а при маркиране на материала. Нещо, което неизменно изскаЧа при вземане на повторни проби (задължително при вероятност за смъртна присъда).
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

ablood написа:Тоест грешката не е в ДНК сравненията, а при маркиране на материала. Нещо, което неизменно изскаЧа при вземане на повторни проби (задължително при вероятност за смъртна присъда).
Грешките допускани при маркирането на пробите не са единствени. Освен това често е невъзможно да се вземе повторна проба от местопрестъплението след като е изминало време от самото престъпление до процеса срещу предполагаемия извършител.
Ето още за грешките:

http://www.utexas.edu/courses/bio301d/T ... /text.html"

http://www.councilforresponsiblegenetic ... ?pageId=57"
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

При еднояйчните близнаци ДНК-то е едно и също, а има и хора с по две ДНК -та.
Никога не можеш да бъдеш 100% сигурен.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Ма като му теглиш балтията си най сигурен :y:
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Ако ДНК анализа наистина беше толкова ненадежден, колкото го описвате, той нямаше да бъде допускан изобщо в съда, подобно на полиграф-теста. Дали ДНК материала е компрометиран или не, решава съда. Защитата, също като прокуратурата, има право да доведе свой ДНК-анализ експерт.
Независим, те и самите присъди се издават от хора направени от плът и кръв - да въведат тогава само роботи?
Ира, и вероятността близнаците да бъдат на местопрестъплението по едно и също време също е огромна, нали?

Според противниците на смъртното наказание, не е ОК да се изпрати на стола невинен, но е ОК такъв да го заточиш по грешка до живот в уранова мина?! За разлика от изверга, за невинния нормален човек доживотна каторга би била много по-лошо нещо от смъртна присъда.

Никой от 60% не отговори на въпроса ми, ако изнасилят детето ви, бихте ли си променили мнението?
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

mortigur, Емилчо,

Не виждам защо ме опонирате. Разбира се, че ДНК, отпечатък и всякакто другодоказателство могат да бъдат компрометирани от човешка грешка и 100%-ов убиец да излезе ухилен от съда.

Аз се възмутих от лекотата с която Independent раздува за многото/нерядко екзекутирани поради замърсени/объркани/деградирали ДНК проби, което може да стане само умишлено, или при астрономически (нереален) куцузлък.
Публикувай отговор