Живяла съм и на двете места, но не мога да ги сравня обективно, т.к. в Монреал бях без семейни ангажименти. Имам 4 години опит от Монреал и 4 години опит от Отава.
За мен в Монреал недостатъка беше необходимоста да се знае поне малко френски (аз съм с английски; ако питате защо съм отишла в Монреал, защото там ме поканиха). Монреал е изключително богат на културни развлечения град; има много и разнообразни, при това нескъпи ресторанти; в магазините продават вино и бира, ако случайно някой закъса по празниците има откъде да се снабди

; кафето е кафе; има много фурни с разнообразен хляб, магазини с огромен избор от сирена и други деликатеси, пекарни с разкошни торти; Монреал има европейска атмосфера; поне за мен, като се разхождаш из Монреал вечер, имаш чувството, че живееш! Няма да коментирам фестивалите, които са доста популярни - по време на джаз фестивала и just for laughs, улиците са буквално задръстени от хора, защото има много спектакли, концерти и т.н., които са за "масите". т.е. безплатни.
Отава - вечер след 10 часа по улиците няма никой - повече няма да коментирам. Ресторантите тук са характерните за северна америка, т.е. нищо вълнуващо. Кафето не е кафе. Има добре уреден гр. транспорт; нищо че няма метро. За мен (както и за доста хора, живеещи в покрайнините и работещи в центъра) е по-удобно пътуването с автобус, отколкото с кола, така че аз лично ползвам опцията "Park & Ride" и си спестявам над 20 минути дневно от пътуване. Градът е заобиколен от "зелена зона". За мен има достатъчно богат културен живот - NAC, няколко театъра, Scotia Bank Centre, музеи, но за разлика от Монреал, тук развлеченията струват пари. Има прилични училища; има университети, добри колежи.
Не е вярно, че няма разнообразие от раси и народности; има райони, където преобладават имигрантите, но голяма част от имиграните в Отава са високообразовани и с добра работа, т.к. тук работа се осигурява предимно от хай-тек индустрията, както и държавните организации.
Монреал още си ми е тръпка, но предпочитам семейството ми да живее в Отава. Това от мен......