Отава <=> Монреал

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Имаш блестящата възможност ти сам да обясниш някои неща на питащия. Няма нужда на мен да ми обясняваш кое е редно и кое - не. :wink: Всеки иска децата му да са в час, но това не означава, че като са в Квебек няма да са в час. :o Това, че на теб ти призлява от кебекарите не показателно. :P
Let it go...
calculator

Мнение от calculator »

Ами права си, Ивет, какво друго да кажа, точно така си е!!!!!
alkaponbg

Мнение от alkaponbg »

Само да уточня че става въпрос за живеене в кебекарската част и за ползването на съответните предимства/недостатъци на това.
Ако не опиташ, винаги ще съжаляваш...
И сега съжалавам...че не го направих по-рано :)
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

Живяла съм и на двете места, но не мога да ги сравня обективно, т.к. в Монреал бях без семейни ангажименти. Имам 4 години опит от Монреал и 4 години опит от Отава.
За мен в Монреал недостатъка беше необходимоста да се знае поне малко френски (аз съм с английски; ако питате защо съм отишла в Монреал, защото там ме поканиха). Монреал е изключително богат на културни развлечения град; има много и разнообразни, при това нескъпи ресторанти; в магазините продават вино и бира, ако случайно някой закъса по празниците има откъде да се снабди :lol: ; кафето е кафе; има много фурни с разнообразен хляб, магазини с огромен избор от сирена и други деликатеси, пекарни с разкошни торти; Монреал има европейска атмосфера; поне за мен, като се разхождаш из Монреал вечер, имаш чувството, че живееш! Няма да коментирам фестивалите, които са доста популярни - по време на джаз фестивала и just for laughs, улиците са буквално задръстени от хора, защото има много спектакли, концерти и т.н., които са за "масите". т.е. безплатни.
Отава - вечер след 10 часа по улиците няма никой - повече няма да коментирам. Ресторантите тук са характерните за северна америка, т.е. нищо вълнуващо. Кафето не е кафе. Има добре уреден гр. транспорт; нищо че няма метро. За мен (както и за доста хора, живеещи в покрайнините и работещи в центъра) е по-удобно пътуването с автобус, отколкото с кола, така че аз лично ползвам опцията "Park & Ride" и си спестявам над 20 минути дневно от пътуване. Градът е заобиколен от "зелена зона". За мен има достатъчно богат културен живот - NAC, няколко театъра, Scotia Bank Centre, музеи, но за разлика от Монреал, тук развлеченията струват пари. Има прилични училища; има университети, добри колежи.
Не е вярно, че няма разнообразие от раси и народности; има райони, където преобладават имигрантите, но голяма част от имиграните в Отава са високообразовани и с добра работа, т.к. тук работа се осигурява предимно от хай-тек индустрията, както и държавните организации.
Монреал още си ми е тръпка, но предпочитам семейството ми да живее в Отава. Това от мен......
bateto

Мнение от bateto »

бе ти си живяла в Мтл. и От. ама не си живяла по каубойските прояинции.тогава щеше да разбереш що е то семейство-бит-култура. :D
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Мнение от hullboy »

Изписахме 3 страници за да стигнем до това което Хулбой каза още на 1-ва страница.
Дали ще е:
-park and ride,
-раrk and pay,
-park and fly,
-park and shop v Costco
-park and motel с девица
-park and тутурутка в колата (жаргон от Митето )
все тая.:)
Кола си трябва в Канада особенно ако си бизнесмен, имотаджия или директорка от БГ оопс Евро Съюза.:)
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

hullboy написа:Изписахме 3 страници за да стигнем до това което Хулбой каза още на 1-ва страница.
Дали ще е:
-park and ride,
-раrk and pay,
-park and fly,
-park and shop v Costco
-park and motel с девица
-park and тутурутка в колата (жаргон от Митето )
все тая.:)
Кола си трябва в Канада особенно ако си бизнесмен, имотаджия или директорка от БГ оопс Евро Съюза.:)
То и акъл се требе ама не е задължително. :lol: :rotfl: :rotfl:
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

bateto написа:бе ти си живяла в Мтл. и От. ама не си живяла по каубойските прояинции.тогава щеше да разбереш що е то семейство-бит-култура. :D
Бате, не съм живяла, но гледам редовно Corner Gas. :lol:
speedy

Мнение от speedy »

Гледайте приятели/познати, възможности за работа и език.

Ако сте семейство с малки деца кутурата и забавленията ще трябва да са последното място, като критерий. Като много културен човек, който не живее нито в Отава, нито в Монреал, мнението ми е че на месец в Монреал ще има 100 "културни мероприятия" на които няма да може да отидете, а в Отава ще имате 15 подобни, на които също няма да може да отидете.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
survivor

Мнение от survivor »

Спийди, напълно си прав. За съжаление и аз не мога да оползотворя и една нищожна част от възъможностите, които Монреал ми предлага. От друга страна пък там, където живея, изобщо не мога да намеря динамиката на центъра. Спокойно е като в село, идеално е за отглеждане на деца. Така че пак най-важното си остават работа/езици/приятели.
dr.oh.boli

Мнение от dr.oh.boli »

Най важното си остава да знаеш какво търсиш и дали имаш сили да го постигнеш :beer:
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Мнение от hullboy »

важното си остават работа/езици/приятели
А има и други по важни неща като писане по форуми по цял ден.:)
Аватар
Gonzo#1

Мнение от Gonzo#1 »

hullboy написа:
Това си го постигнал....
Аватар
dog

Мнение от dog »

Gonzo#1 написа:
hullboy написа:
Това си го постигнал...
...време е да се захванеш с нещо полезно!
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
Публикувай отговор