Има нещо вярно в това, дето го казва Баба Пена. Ние минахме за 4 год. и нещо, поискаха ни IELTS, ние им казахме да си гледат работата, щото сме по старата процедура. Те ни забиха в шеста глуха. Като минаха 3 год. и половина от подаването на документи се отказахме и им написах им един доста гневен мейл с който ги уведомявах, горе-долу, че се отказваме и че цялата тая процедура е бул шит. За моя най-голяма изненада в пощата ми заваляха писма от посолството, номера на файл, доп. документи, дата за интервю, интервю и т.н. и след 5 месеца имахме визи. Голяма лудница.
blagodarq na vsichki za otgovorite!
podadohme lqtoto na 2005 palen komplekt doc kakto e po spiasak, samo za ezikovia kriterii-dplomi ot ezikovi shkoli. 3 meseca po-kasno ni otgovoriha che otgovariame na kriteriite, no nai-vajen e ezika i te iskat dokazatelstvo, t.e IELTS. inache po drugite iziskvania ot testa sme na max, bez razbira se rodninski vrazki. az sam computeren engineer-TU, hardwere.
Imam i oshte edno pitane: decata ukazvat li vliqnie na procedurata, nie imame 2 momcheta na 9 i 2 god.
pak mnogo vi blagodaria i chestit nacionalen praznik na vsichki, kadeto i da ste!
КОлко време отнема процедурата? Ами моят отговор е, че няма логика в отговорите от посолството.
Първите мои приятели тръгнаха за Канада преди 12 години. Последните мои приятели ще кацнат в Калгари през Май. Значи, познавайки поне 50 българи минали по процедурата, моите наблюдения показват, че процедурата отнема между 6 месеца и малко повече от 5 години. Моите наблюдения показват също, че изрядни документи, прекрасен английски и професия трепач не ГАРАНТИРАТ бърза процедура. Колкото и да ме вбесява следното МОЕ заключение, за мен то обеснява нещата, ДОНЯКЪДЕ - бюрокрацията НЕ Е измислена в България. Бюрократи има в канадските посолства, има ги и тук в Канада. Докато човек не вземе имигранските папири в ръцете си, гаранция Франция.
Единствената тенденция, която съм забелязъл е, че през 90-те години процедурата отнемаше по-малко време. Другата, ЕДИНСТВЕНА тенденция за мен, е че хората, които живеят извън Бг и подадат документи за Канада на место, минават по-бързо отколкото хората подаващи в Бг.
НАздраве
Ние минахме за 3 години и полвина от подаването до визите 2001 - 2005, април. Без интервю. Минах IELTS в София след две години от подаването и го пратих допълнително. Може и да съм минал по старите правила, защото по едно време ме питаха кои си избирам. Попълних нов формуляр и ново свидетелство за съдимост само накрая преди да ме пратят за медицинско. Както и нови паспорти.
Детето ми е едно, нямах роднини и уредена работа в Канада, само висше и дакторат, биолог съм и доста години стаж в България по специалността.
Ако не ви затруднява, минете един IELTS, щото канадците май са големи бюрократи и на други документи може и да не обърнат внимание.
Успех!