Как се сири сирене :)

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
fe_ya
Ефирна
Обратна връзка:

Мнение от fe_ya »

rusev написа:Да ви имам проблемите.
:? :? :?
Ей това е проблема - що оцапахте темата - сори Русев, че ти ползвам цитата, ама това е ключовия момент - като не ви е това проблема, кво търсите в темата и що при две-три смислени изказвания в темата има още десетина меко казано излишни - обясняваха хората, че е кът мястото, ама то рупа ли рупа ...
rusev
Обратна връзка:

Мнение от rusev »

fe_ya написа:
rusev написа:Да ви имам проблемите.
:? :? :?
Ей това е проблема - що оцапахте темата - сори Русев, че ти ползвам цитата, ама това е ключовия момент - като не ви е това проблема, кво търсите в темата и що при две-три смислени изказвания в темата има още десетина меко казано излишни - обясняваха хората, че е кът мястото, ама то рупа ли рупа ...
Права си .
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

благодаря на Г_Роси и дарклейди и всички, които се включиха по темата :wink:
ако има проблем, то той се върти около въпроса как да сваря млякото на водна баня, т.е. количеството е поне 2 - З литра, за да стане сирене и едва ли ще мога с две тенджери ... някакви идеи :?:
G_Rosi

Мнение от G_Rosi »

за сирене не се вари , само се затопля на водна баня
водната баня е за да не ти залепне млякото по дъното и можеш да сложиш тенжерата в тава с два пръста вода
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Hm, hm (diskretno pokashliane).

Sram, ne sram...da pitam...tezi ot nas deto si niamat maia za sirene (i nishto ne zazbirat ot kvasene) ot kade mogat da si kupiat v Divite prerii? Marka, proizvoditel???

Sas zdrave!
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Примоли се да ти пратят за Коледа в колет от България :)
то едно миниатюрно шише, не вярвам да хване око ако добре се опакова между другите подаръци :wink:
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Аз затоплям млякото направо на котлона до температура, малко по-ниска от телесната - пак става. Имам проблем обаче с пресоването - все не ми става достатъчно твърдо само с цедене.
G_Rosi, мерси за рецептите :D
Бабо Пено, аз не съм виждала тук, моята мая си я донесох от България - fe_ya ми пусна "мухата" преди това :D
Изображение
G_Rosi

Мнение от G_Rosi »

Sneji написа: Имам проблем обаче с пресоването - все не ми става достатъчно твърдо само с цедене.
слагаш го в една тава след като се е отцедило добре по гравитачен начин и го притискаш с някаква тежест между 2 дъски за рязане на хляб без да махаш марлята

това го намерих из нета:
Имам рецепти, но не съм правила по тях. Казаха ми, че са ги пробвали.
Домашен кашкавал
7 л прясно пълномаслено мляко за 1 кг кашкавал, сол, лимонтузу
Млякото се сварява добре на слаб огън, като се бърка непрекъснато, за да не загори. След като поври от 2 до 5 минути, се слагат 7 равни с.л. сол, след което млякото ври още 10 минути при непрекъснато бъркане. При сипването на солта трябва да се внимава, тъй като тя може да доведе до кипване на млякото. Слага се постепенно. Добавят се 20 г лимонтузу, като е добре то да е едрозърнесто. (За по-добро качество по желание може да се добавят 2 ­- 3 капки мая за сирене, при което ври още 2 минути.) Млякото ври, докато се пресече. След като изстине, се изсипва в марля и се изцежда добре. После заедно с марлята се поставя в съд с решетъчно дъно и се притиска добре. Така стои от 2 до 5 часа. Меси се и ако стои твърдо се потапя във вряла вода заедно с цедката и пак се меси.
Узрява за 7 ­- 15 дни на хладно, но не в хладилник. По желание може да се яде и веднага, но не е така вкусно.

Домашен кашкавал - 2 вид
4 л прясно мляко, 5 с.л. сол, 1 равна с.л. лимонтозу.
Млякото се поставя на котлона да заври. След това в него се пуска солта. Ври 15 минути. Пуска се лимонтозуто и ври още 15 минути. Слага се в тензух да се отцеди и се меси до получаване на хомогенна смес. Поставя се в чиниики, за да придобие желаната форма, и се слага в хладилника, за да се стегне.
За по-доброто пресичане на прясното мляко след вторите 15 минути, когато то е вряло с лимонтозуто, в него може да се прибави 1 чаена чаша кисело мляко при непрекъснато бъркане.
но дядо ми е разказвал, че едно време кашкавал се е правил като се затопли прясно сирене и когато започне да се точи се намесва като питка и след това се притиска в калъп за да узрее
mama mia

Мнение от mama mia »

А имате ли представа къде може да се намери лимонтузу в Монреал?
Съединението прави силата!
Аватар
Таратор

Мнение от Таратор »

Трудна работа, и ние търсихме ама не намерихме и бабата ни донесе.
Изображение ... и в темите също!
Аватар
fe_ya
Ефирна
Обратна връзка:

Мнение от fe_ya »

Sneji написа:fe_ya ми пусна "мухата" преди това :D
Айде пак аз в кюпа :rotate:

mama mia написа:А имате ли представа къде може да се намери лимонтузу в Монреал?
Не може - прерових го ... ама няма - донесох си промишлени количества от БГ - ако ти трябва спешно пиши лично съобщение, ако ли не помоли да ти пратят от БГ - писмото е 1,50 лв. и лимонената киселина около 2-3 лева - по няколко /6 или 10/ пакетчета опаковани на връзка.
Заключено