anxeli написа:jovani написа:
Адвокатите не са дъщерна фирма на билдъра - това е така, ама пропърти мениджмънта е (освен ако не се вземе решение на общото събрание на собствениците да се смени пропърти мениджмънта). Договорът не се сключва директно със холдинга на билдъра, а с новорегистрирана компания, собственност на билдъра, която си има собствен акаунтинг и ако фалира холдингът не носи отговорност. По време на строежа на кондото имаше няколко пререгистрации на корпорацията-собственик. И точно е дивият запад, с тази разлика, че фалити не се случват достатъчно често за да разбереш какво става тогава и как няма да си вземеш парите, а ще ви дадат земята и това, което са построили до момента да си го делите и то след няколко-годишни дела и като преди това са обезпечили всички останали кредитори.
Тарион ти гарантира 20К максимум от даунпеймънта.
Готов съм да чуя мнението на Марто по въпроса, който ми се струва че разбира повече от нас тази материя.
Решението за смяна на пропърти компанията се взима от борда на директорите, а не от общото събрание. Нашата пропърти мениджмънт компания създадена преди 13 г. и мениджва 240 блока в GTA. Не че са цвете, но определено не са собственост на Грейт Гълф Хоумс, клиенти са им от големите и Емпайър Кондоминиумс и Монарх, както и множество стари, частни и неизвестно на кого принадлежащи блокове. Няма как някой вече да ги е сменил защото първото общо събрание беше вчера. Взе се решение директорите да ги сменят

...
Не се заяждам, но като собственик на кондо трябва да вземеш да прочетеш кондоминиум акта. Ако го беше прочел щеше да спиш по-спокойно досега. Извадка :
"Condo purchasers are also protected for deposits over $20,000 by the trust and excess deposit provisions of the Condominium Act." В агриймънта ти също трябва да го пише.
Може би има билдъри които се пререгистрират няколко пъти и чиито адвокати сами държат фонда с парите, такъв беше случая с казахстанците на Блур 1, но те пък продадоха земята с 10-20% печалба и се разплатиха с всички. Това е другото нещо, ако локейшъна е супер никога няма да останеш с 1/400 от парче земя с основи.
Има ли изобщо такъв случай 
, собствениците са си направили сами компания и ще си го достроят ? Не получават ли просто малък чек от ликвидаторите ?
Има такива случаи, например небезизвестните Sapphire Tower за които има доста информация в гугъл и уикипедия (
http://en.wikipedia.org/wiki/Sapphire_Tower):
On July 20, 2007, Sapphire Tower Development Corp., the parent company fully owned by Harry Stinson, was approved for bankruptcy protection. All future plans of development for the Sapphire Tower were stopped. Sapphire Tower Development Corp. is currently listing the development (including land) for sale to respective buyers in order to repay creditors.
Нашият пропърти мениджмънт се нарича "Saddlebrook Property Management", собственост на "Saddlebrook construction", собственост на "Saddlebrook Management Consultants" (последните две може и да са в обратен ред, не че има някакво значение); а отгоре на всички стои "Pemberton Group" които твърдят, че имат 50 годишна история. Самият обект е инкорпориран 3 пъти до сега, като всяка последваща компания поема активите и пасивите на предишните - не бих се учудил ако и в твоят случай е имало няколко корпорации - те са транспарентни за крайните клиенти, защото гледат много да не ги плашат с излишен шум.
Адвокати са "Bratty and Partners", които до колкото разбирам са големи акули в този бизнес.
Специално локейшънът и вюто в нашият случай са много добри, така че не се съмнявам, че ще му вземем добра цена накрая. Обаче забавянията бяха изключително дълги (и както знаете нищо не може да се направи в такива случаи - не че не сме знаели рисковете). Като извинение един пич подхвърли, че е виждал случай кондоминиум да бъде забавен с 5 години, като един от купувачите (жена) починала преди да успее да влезе във владение на собствеността си.
Проблемът ми беше, че исках да се отърва от това кондо по-рано, за да мога да се преместя на друго място, но както добре знаеш докато траеше конструкшъна не можеше да си прехвърлим правата на друг купувач (което е друга странност - в края на краищата депозитът е при билдъра и какво го боли него ако клиентите препродават в незавършен вид). Не обичам да играя игри в които аз нямам никакви права, а отсрещната страна може да прави каквото си иска - и честно казано не искам да се занимавам да съдя някого, да препродавам земя от фалирал конструкшън или каквито и да било риъл естейт оперейшънс, а и имам достатъчно имоти в България та да се хвана на въдицата "вижте ме какво луксозно кондо си имам" (и плащам за него като поп).
Поне не на този акъл, който имам в момента...
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...