Колко може да си вън от канада и да си запазиш PR статуса?
-
Колко може да си вън от канада и да си запазиш PR статуса?
Здаравейте,
Съгласно закона в момента 2 от последните 5 години трябва да си в канада за да не загубиш PR статус. Дочувам че има хора които ледват за 2-4 седмици, подават за ПР и се връщат в БГ да си уреждат нещата (бизнес, работа) или да му мислят отлагайки крайното решение. Въпроса ми е ако имате такива познати споделете техните случки, спред закона може да си до 3 години вън от Канада, но това така ли е? В този форум прочетох че такива хора получавали някакви писма и с който ги подканяли?!? да се появят по-скоро в канада.
Има ли нещо вярно?
Съгласно закона в момента 2 от последните 5 години трябва да си в канада за да не загубиш PR статус. Дочувам че има хора които ледват за 2-4 седмици, подават за ПР и се връщат в БГ да си уреждат нещата (бизнес, работа) или да му мислят отлагайки крайното решение. Въпроса ми е ако имате такива познати споделете техните случки, спред закона може да си до 3 години вън от Канада, но това така ли е? В този форум прочетох че такива хора получавали някакви писма и с който ги подканяли?!? да се появят по-скоро в канада.
Има ли нещо вярно?
Последно промяна от Rocy Basso на Сря Фев 02, 2005 3:49 am, променено общо 1 път.
Re: Колко може да си вън от канада и да си запазиш PR статус
Канада има репутацията на правова държава, в която законите не само са написани на хартия, но и се спазват – т.е. по закона ясно е казано че за да не си загубиш статута трябва да си в Канада 2 от всеки 5 години и спазиш ли това изискване няма да имаш проблеми.Rocy Basso написа:Здаравейте,
Има ли нещо вярно?
Аз също направих нещо подобно на това което си описал – лендвах, стоях 10на дена и се прибрах обратно в България за 4-5 месеца, след което се върнах в Канада без никакъв проблем.
Незнам кой и защо ги изпраща тези подканящи писма, но пак по закон в Канада никой не може да ти налага къде да живееш и кога да пътуваш, стига да си спазваш сроковете за престой във и извън Канада.
писмо ми пратиха на мен, но аз още не съм заминал, не съм чул да са пращали на такива които са се върнали
интересен е въпросът как се установява времето на престой,
по моя информация - поправете ме ако греша - на излизане не ти слагат печат нито те записват някъде
такава е практиката и в европейските държави и стават проблеми
така мога да си престоя три години в бг да отида да искам гражданство и да кажа че съм прискочил за два дни до бг
а какво съм правил в канада три години - ми бях любовник на богат канадски гей

по моя информация - поправете ме ако греша - на излизане не ти слагат печат нито те записват някъде
така мога да си престоя три години в бг да отида да искам гражданство и да кажа че съм прискочил за два дни до бг
а какво съм правил в канада три години - ми бях любовник на богат канадски гей

Предполам че авиолиниите си изпяват всичко на правителствените агенции. В случай, че летиш до САЩ - и на американските и то преди да се качиш на самолета.monny написа:писмо ми пратиха на мен, но аз още не съм заминал, не съм чул да са пращали на такива които са се върнали
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Някъде четох (дали не беше даже във форума?), че отговорността за доказване на престоя при искане на гражданство си е на постоянния резидент, а не на граничните власти, т.е. той трябва предвидливо да си пази различни документи, доказващи престоя, например плащани сметки и други подобни, с които да покаже, че действително е бил в страната през определения период. Не може да се разчита само на печатите в паспорта.
Вярно е че печат на излизане не слагат, но явно е че имат други начини да следят кой е в Канада и кой не е. Както и други са споменали, явно е че има обмяна на информация с авиокомпаниите, също така ис митницата, предполагам че и банките по един или друг начин знаят дали клиента им прави транзакции във или извън Канада.monny написа:писмо ми пратиха на мен, но аз още не съм заминал, не съм чул да са пращали на такива които са се върнали
а какво съм правил в канада три години - ми бях любовник на богат канадски гей![]()
Във всеки случай, когато подаваш документите за гражданство, ако се окаже че има разминаване между времето което си посочил като престой в Канада и това което имат като данни от имигрейшъна - ще ти върнат апликацията и ще те помолят любезно да си сметнеш дните престой в Канада отново.
Няма изискване да представяш документи (сметки, фактури и т.н) като доказателство, но наистина е добре всеки да си води внимателно сметка за това колко дни е бил извън Канада - това ще му потрябва като данни когато си попълва апликацията за гражданство. Същото важи и за промени на адреса, без значение дали е в рамките на един град, или ако си сменил не само града, но и провинцията.Angie написа:Някъде четох (дали не беше даже във форума?), че отговорността за доказване на престоя при искане на гражданство си е на постоянния резидент, а не на граничните власти, т.е. той трябва предвидливо да си пази различни документи, доказващи престоя, например плащани сметки и други подобни, с които да покаже, че действително е бил в страната през определения период. Не може да се разчита само на печатите в паспорта.
Когато сам влизал от щатите в Канада,канадкия служител винаги ми е искал ПР картата и винаги ме е питал колко дни сам бил в УСА,записва и дните върху митническите документи,ама незнам инфото заради стоката ли е или за мен персонално,но явно по сухопътната граница се контролира движението,предполагам ,че така е и по въздух.
Закона е много ясен в случая. За да запазиш статуса си на резидент то за последните 5 години ти трябва да докажеш на граничните власти, че 2 години си бил в Канада. Това си е твой бизнес как, ще го докажеш. Ако не можеш, те може да те върнат обратно откъдето идваш.
Аз лично кацнах и след 2 седмици се върнах в България. Върнах се в Канада след 2 години без проблем. Никой не те пита за нищо. Така, че ти можеш 3 годинки да си стоиш в България и да не се притесняваш за нищо.
Аз лично кацнах и след 2 седмици се върнах в България. Върнах се в Канада след 2 години без проблем. Никой не те пита за нищо. Така, че ти можеш 3 годинки да си стоиш в България и да не се притесняваш за нищо.
"The secret of success is going from failure to failure without loss of enthusiasm."
~ Winston Churchill
~ Winston Churchill
Гражданството и PR са две различни неща. Когато минаваш през процедурата за гражданство, не трябва да доказваш, че си бил общо 3 години от последните 4 в Канада. Трябва да го декларираш. Дали проверяват или не нямам представа, но ако се появят съмнения, тогава ще се наложи да представяш доказателства.monny написа:май всички сме в закона на догатките
някай който вече е взел гражданство може да напише каква е процедурата и с какво доказваш престоя
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
-
- Обратна връзка:
А има ли срок в които да си длъжен да подадеш документи за п
А има ли срок в които да си длъжен да подадеш документи за паспорт?
В смисал resident картата е за 5 години, стоиш 2 от 5 и си редовен, после изкарваш 2-ра карта и пак стоиш 2 от 5 и пак си редовен permanent resident, но има ли задължителен срок докоито трябва да си направиш наведнъж трите години за паспорт? Или просто можеш неограничен брой години да си permanent resident?
В смисал resident картата е за 5 години, стоиш 2 от 5 и си редовен, после изкарваш 2-ра карта и пак стоиш 2 от 5 и пак си редовен permanent resident, но има ли задължителен срок докоито трябва да си направиш наведнъж трите години за паспорт? Или просто можеш неограничен брой години да си permanent resident?