Колко може да си вън от канада и да си запазиш PR статуса?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Rocy Basso

Колко може да си вън от канада и да си запазиш PR статуса?

Мнение от Rocy Basso »

Здаравейте,
Съгласно закона в момента 2 от последните 5 години трябва да си в канада за да не загубиш PR статус. Дочувам че има хора които ледват за 2-4 седмици, подават за ПР и се връщат в БГ да си уреждат нещата (бизнес, работа) или да му мислят отлагайки крайното решение. Въпроса ми е ако имате такива познати споделете техните случки, спред закона може да си до 3 години вън от Канада, но това така ли е? В този форум прочетох че такива хора получавали някакви писма и с който ги подканяли?!? да се появят по-скоро в канада.
Има ли нещо вярно?
Последно промяна от Rocy Basso на Сря Фев 02, 2005 3:49 am, променено общо 1 път.
Roller

Мнение от Roller »

Tova sa 4astni slu4ei, 4uwal sam no niamam takiwa poznati. Nadiawam se niakoi da ti otgowori kompetentno !
Аватар
Koko

Re: Колко може да си вън от канада и да си запазиш PR статус

Мнение от Koko »

Rocy Basso написа:Здаравейте,
Съгласно закона в момента 2 от последните 5 години трябва да си в канада за да не загубиш PR статус. Дочувам че има хора които ледват за 2-4 седмици, подават за ПР и се връщат в БГ да си уреждат нещата (бизнес, работа) или да му мислят отлагайки крайното решение. Въпроса ми е ако имате такива познати споделете техните случки, спред закона може да си до 3 години вън от Канада, но това така ли е? В този форум прочетох че такива хора получавали някакви писма и с който ги подканяли?!? да се появят по-скоро в канада.
Има ли нещо вярно?
Канада има репутацията на правова държава, в която законите не само са написани на хартия, но и се спазват – т.е. по закона ясно е казано че за да не си загубиш статута трябва да си в Канада 2 от всеки 5 години и спазиш ли това изискване няма да имаш проблеми.
Аз също направих нещо подобно на това което си описал – лендвах, стоях 10на дена и се прибрах обратно в България за 4-5 месеца, след което се върнах в Канада без никакъв проблем.
Незнам кой и защо ги изпраща тези подканящи писма, но пак по закон в Канада никой не може да ти налага къде да живееш и кога да пътуваш, стига да си спазваш сроковете за престой във и извън Канада.
monny

Мнение от monny »

писмо ми пратиха на мен, но аз още не съм заминал, не съм чул да са пращали на такива които са се върнали
интересен е въпросът как се установява времето на престой,
по моя информация - поправете ме ако греша - на излизане не ти слагат печат нито те записват някъде
такава е практиката и в европейските държави и стават проблеми
така мога да си престоя три години в бг да отида да искам гражданство и да кажа че съм прискочил за два дни до бг
а какво съм правил в канада три години - ми бях любовник на богат канадски гей :lol: :lol:
speedy

Мнение от speedy »

monny написа:писмо ми пратиха на мен, но аз още не съм заминал, не съм чул да са пращали на такива които са се върнали
по моя информация - поправете ме ако греша - на излизане не ти слагат печат нито те записват някъде
Предполам че авиолиниите си изпяват всичко на правителствените агенции. В случай, че летиш до САЩ - и на американските и то преди да се качиш на самолета.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Angie

Мнение от Angie »

Някъде четох (дали не беше даже във форума?), че отговорността за доказване на престоя при искане на гражданство си е на постоянния резидент, а не на граничните власти, т.е. той трябва предвидливо да си пази различни документи, доказващи престоя, например плащани сметки и други подобни, с които да покаже, че действително е бил в страната през определения период. Не може да се разчита само на печатите в паспорта.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

monny написа:писмо ми пратиха на мен, но аз още не съм заминал, не съм чул да са пращали на такива които са се върнали
такава е практиката и в европейските държави и стават проблеми
така мога да си престоя три години в бг да отида да искам гражданство и да кажа че съм прискочил за два дни до бг
а какво съм правил в канада три години - ми бях любовник на богат канадски гей :lol: :lol:
Вярно е че печат на излизане не слагат, но явно е че имат други начини да следят кой е в Канада и кой не е. Както и други са споменали, явно е че има обмяна на информация с авиокомпаниите, също така ис митницата, предполагам че и банките по един или друг начин знаят дали клиента им прави транзакции във или извън Канада.

Във всеки случай, когато подаваш документите за гражданство, ако се окаже че има разминаване между времето което си посочил като престой в Канада и това което имат като данни от имигрейшъна - ще ти върнат апликацията и ще те помолят любезно да си сметнеш дните престой в Канада отново.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Angie написа:Някъде четох (дали не беше даже във форума?), че отговорността за доказване на престоя при искане на гражданство си е на постоянния резидент, а не на граничните власти, т.е. той трябва предвидливо да си пази различни документи, доказващи престоя, например плащани сметки и други подобни, с които да покаже, че действително е бил в страната през определения период. Не може да се разчита само на печатите в паспорта.
Няма изискване да представяш документи (сметки, фактури и т.н) като доказателство, но наистина е добре всеки да си води внимателно сметка за това колко дни е бил извън Канада - това ще му потрябва като данни когато си попълва апликацията за гражданство. Същото важи и за промени на адреса, без значение дали е в рамките на един град, или ако си сменил не само града, но и провинцията.
bateto

Мнение от bateto »

Когато сам влизал от щатите в Канада,канадкия служител винаги ми е искал ПР картата и винаги ме е питал колко дни сам бил в УСА,записва и дните върху митническите документи,ама незнам инфото заради стоката ли е или за мен персонално,но явно по сухопътната граница се контролира движението,предполагам ,че така е и по въздух.
Аватар
albatros

Мнение от albatros »

Закона е много ясен в случая. За да запазиш статуса си на резидент то за последните 5 години ти трябва да докажеш на граничните власти, че 2 години си бил в Канада. Това си е твой бизнес как, ще го докажеш. Ако не можеш, те може да те върнат обратно откъдето идваш.

Аз лично кацнах и след 2 седмици се върнах в България. Върнах се в Канада след 2 години без проблем. Никой не те пита за нищо. Така, че ти можеш 3 годинки да си стоиш в България и да не се притесняваш за нищо.
"The secret of success is going from failure to failure without loss of enthusiasm."
~ Winston Churchill
monny

Мнение от monny »

май всички сме в закона на догатките
някай който вече е взел гражданство може да напише каква е процедурата и с какво доказваш престоя
speedy

Мнение от speedy »

monny написа:май всички сме в закона на догатките
някай който вече е взел гражданство може да напише каква е процедурата и с какво доказваш престоя
Гражданството и PR са две различни неща. Когато минаваш през процедурата за гражданство, не трябва да доказваш, че си бил общо 3 години от последните 4 в Канада. Трябва да го декларираш. Дали проверяват или не нямам представа, но ако се появят съмнения, тогава ще се наложи да представяш доказателства.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
monny

Мнение от monny »

а ако не можеш да предсавиш? :?
Ognen_led
Обратна връзка:

А има ли срок в които да си длъжен да подадеш документи за п

Мнение от Ognen_led »

А има ли срок в които да си длъжен да подадеш документи за паспорт?

В смисал resident картата е за 5 години, стоиш 2 от 5 и си редовен, после изкарваш 2-ра карта и пак стоиш 2 от 5 и пак си редовен permanent resident, но има ли задължителен срок докоито трябва да си направиш наведнъж трите години за паспорт? Или просто можеш неограничен брой години да си permanent resident?
Аватар
sara
Рошава гарга

Мнение от sara »

за паспорт изискването е, че трябва да си бил тук 3 от последните 4 години.. товест ако кандидатсваш днес смятат от 2001 колко дни си бил в канада
Заключено