Здравейте,
След успешно интервю миналата година, съм решил да пътувам средата на март за Торонто. Аз съм разведен и имам син на 11години. Смятам да пътуваме заедно, зада мога уредя и неговите документи. Понеже той е на училище, а и на мене ще ми е трудно да се грижа за него в началото, смятам той да се върне сам 3-5 дена след пристигането. Аз ще остана в Канада около месец и половина, зада успея да извадя всички необходими документи за него и мене. След това искам да се върна до България, за около месец, зада приключа окончателно със всичките ми задължения тук, да се оженя, да пуснем и нейните документите и аз се връщам в Канада да си търся работа, и жилище. Така съм го намислил, пък как ще стане, един господ знае. По повод този слижен сценарии имам няколко въпроса:
1. 6 седмици достатъчни ли са зада си извадя всички необходими документи - резидентска карта, медицинска осигурителна карта, социален осигурителен номер и т.н.
2. 3-5 дена достатъчни ли са зада успея да подам документите за сина си и после да ги взема аз.
Сигурен съм че ще имам много трудности в опита си да реализирам този сложен план, затова ви моля да ми дадете някой съвет или препоръки.
Пристигане в Торонто
- Sneji
- Най-любезен форумец
За да пуснеш документите ще ти стигнат 3-5 дена. От познати знам, че си получават PR картите за около 3 седмици (ние сме по старата процедура и при нас отне 4 месеца докато си ги вземем срещу подпис), обаче здравните карти идват в края на 3-я месец, считано от деня на подаването на документите, че дори и на 4-я понякога (в нашия случай). За да си подадеш документите ще ти трябва тукашен адрес, на който да ги получиш. Не виждам проблем да осъществиш плана си - получаваш PR картите по пощата и си заминаваш, здравните карти най-вероятно ще дойдат след като си се върнал отново в Канада.

Извинявай, Снежи, но ще направя една малка корекция - здравните карти идват на 3 месец от ПРИСТИГАНЕТО в Канада, а не подаването на документите. За останалото напълно те подкрепям.
Sta, сценарият е напълно възможен. Но:
- трябва предварително да си сигурен на 100%, че детето ще може да лети само, т.е. авиокомпанията дали ще ти предложи тази услуга.
- адрес ти трябва - не само, за да отседнеш там за около месец, но и за да го дадеш, когато пристигнеш на летището (за да ти изпратят там ПР картите) и когато аплайваш за здравните карти (там ти искаха и доказателство, че живееш на дадения адрес http://www.forms.ssb.gov.on.ca/mbs/ssb/ ... 8E-82_.pdf)
Лично мое мнение - защо не направиш всичко и тогава да дойдеш? Кога най-късно трябва да пристигнеш?
Sta, сценарият е напълно възможен. Но:
- трябва предварително да си сигурен на 100%, че детето ще може да лети само, т.е. авиокомпанията дали ще ти предложи тази услуга.
- адрес ти трябва - не само, за да отседнеш там за около месец, но и за да го дадеш, когато пристигнеш на летището (за да ти изпратят там ПР картите) и когато аплайваш за здравните карти (там ти искаха и доказателство, че живееш на дадения адрес http://www.forms.ssb.gov.on.ca/mbs/ssb/ ... 8E-82_.pdf)
Лично мое мнение - защо не направиш всичко и тогава да дойдеш? Кога най-късно трябва да пристигнеш?
- Sneji
- Най-любезен форумец
Прав си Noname, грешката е моя - наистина е считано от пристигането. При подаването за нова карта вече е 3 месеца от датата на подаването.Noname написа:Извинявай, Снежи, но ще направя една малка корекция - здравните карти идват на 3 месец от ПРИСТИГАНЕТО в Канада, а не подаването на документите. За останалото напълно те подкрепям.

Благодаря за признанието, Снежи 
Sta, още нещо важно за здравните карти:
----------------------
You are eligible ....
- and you are in Ontario for at least 153 days of the first 183 days immediately following the date you establish residency in Ontario (you cannot be absent for more than 30 days during the first 6 months of residency)
-----------------------------
http://www.health.gov.on.ca/english/pub ... dt.html#Q4
И още няколко неща за които се сетих впоследствие:
- СИН картата идва до 1 месец (освен ако не стане проблем както се получи с жена ми например)
- детето не е необходимо да присъства на аплайването за здравна карта - него не го снимат

Sta, още нещо важно за здравните карти:
----------------------
You are eligible ....
- and you are in Ontario for at least 153 days of the first 183 days immediately following the date you establish residency in Ontario (you cannot be absent for more than 30 days during the first 6 months of residency)
-----------------------------
http://www.health.gov.on.ca/english/pub ... dt.html#Q4
И още няколко неща за които се сетих впоследствие:
- СИН картата идва до 1 месец (освен ако не стане проблем както се получи с жена ми например)
- детето не е необходимо да присъства на аплайването за здравна карта - него не го снимат
За да доуточним - ако не си подадеш документите скоро след пристигането, а точно на третия месец от пристигането, картата ще доиде след още 3-4 седмици. През това време си имаш пълното покритие от OHIP, само че трябва да показваш да докторите хартията, който ти дават като потвърждение за подадени документи. Този лист хартия служи като заместител, докато дойде пластмасата.Sneji написа:Прав си Noname, грешката е моя - наистина е считано от пристигането. При подаването за нова карта вече е 3 месеца от датата на подаването.Noname написа:Извинявай, Снежи, но ще направя една малка корекция - здравните карти идват на 3 месец от ПРИСТИГАНЕТО в Канада, а не подаването на документите. За останалото напълно те подкрепям.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001