Moje li кanadec da kara kola v BG ?
Moje li кanadec da kara kola v BG ?
От доста време се интересувам, може ли, един човек с канадска шофьорска книжка да управлява МПС в България ?
Въпросът ми е, по-скоро, има ли право, да кара кола там за кратко време - няколко седмици, по време на престоя си.
Въпросът ми е, по-скоро, има ли право, да кара кола там за кратко време - няколко седмици, по време на престоя си.
* Всяка жаба... планина повдига !
** Сговорна дружина ... да си знае гьола !
(2) Чужденци, дългосрочно пребиваващи в Република България, могат да
управляват моторни превозни средства на територията на страната с
националното си свидетелство до една година от датата на влизането им в
страната.
(3) Изискването по ал. 2 не се отнася за случаите по чл. 161, т. 2.
(4) Чуждестранно национално свидетелство за управление на моторно
превозно средство на български гражданин или чужденец се заменя с българско
свидетелство за управление без полагане на изпит, ако държавата, в която е
издадено, е договаряща страна по Конвенцията за движението по пътищата и
свидетелството отговаря на изискванията на приложение № 6 към конвенцията.
(5) В случаите, когато чуждестранно национално свидетелство не отговаря
на изискванията по ал. 4, българско свидетелство за управление на моторно
превозно средство се издава след успешно полагане на изпит.
http://www.kat.mvr.bg/
управляват моторни превозни средства на територията на страната с
националното си свидетелство до една година от датата на влизането им в
страната.
(3) Изискването по ал. 2 не се отнася за случаите по чл. 161, т. 2.
(4) Чуждестранно национално свидетелство за управление на моторно
превозно средство на български гражданин или чужденец се заменя с българско
свидетелство за управление без полагане на изпит, ако държавата, в която е
издадено, е договаряща страна по Конвенцията за движението по пътищата и
свидетелството отговаря на изискванията на приложение № 6 към конвенцията.
(5) В случаите, когато чуждестранно национално свидетелство не отговаря
на изискванията по ал. 4, българско свидетелство за управление на моторно
превозно средство се издава след успешно полагане на изпит.
http://www.kat.mvr.bg/
Re: Moje li кanadec da kara kola v BG ?
Освен кебекската книжка си извади и международна от CAA и ги използвай в комплект.OCKAP написа:От доста време се интересувам, може ли, един човек с канадска шофьорска книжка да управлява МПС в България ?
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
OK
Благодаря ви за информацията. Особени благодарности на flateric.
Малко допълнение. В случай, че въпросния канадец е и български гражданин, се оказват и следните подробности:
http://www.mvr.bg/RegulatoryFramework/zakon_paths.htm
Мда.. супер, ама не чек толкова. Сега търся, къде е Канада точно в тези конвенции, както и какво означават думите "в следните случаи" един от тях или всичките са задължителни?
Малко допълнение. В случай, че въпросния канадец е и български гражданин, се оказват и следните подробности:
Чл. 161. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено в друга държава, е валидно на територията на Република България за категорията, за която е издадено, в следните случаи:
1. държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Конвенцията за движението по пътищата и свидетелството отговаря на изискванията на приложение № 6 към конвенцията;
2. държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Споразумението между страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили при условията на чл. IV, буква "а" от него;
3. свидетелството е придружено от легализиран превод на български език;
4. свидетелството е международно и отговаря на изискванията на приложение № 7 към Конвенцията за движението по пътищата.
Чл. 162. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) (1) Българските граждани могат да управляват моторни превозни средства на територията на Република България с чуждестранно национално свидетелство в срок до 3 месеца от датата на влизането им в страната.
(2) Чужденци, дългосрочно пребиваващи ...
http://www.mvr.bg/RegulatoryFramework/zakon_paths.htm
Мда.. супер, ама не чек толкова. Сега търся, къде е Канада точно в тези конвенции, както и какво означават думите "в следните случаи" един от тях или всичките са задължителни?
Последно промяна от OCKAP на Чет Яну 27, 2005 12:20 pm, променено общо 1 път.
>информация>ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за движението по пътищата
http://www.kat.mvr.bg/ppzdp.txt
http://www.kat.mvr.bg/ppzdp.txt
Още малко.
Още малко по темата.
Значи, като изключим общовалидното правило, че ако те спрат в България за проверка на документите, само нарурален балканлия би разбрал, че всъщност най-важната точка започва с думите "късмет да се разминеш само с", и след упорито търсене мястото на Канада в описаните конвенции, за мен все още си е загатка какви точно документи трябва да се носят и дали те ще "отговарят" на изискванията на, да кажем, един Каспичански катаджия, застанал на окловръста през месец август 2005.
Замотано ми се вижда и това си е. Идеята ми изглежда за кой ли път - "най-важното е да не си сигурен".
- легализиран превод ?, на кое точно превод ? на "международната" книжка или ?
( Нима ако някой канадец посети България и си наеме кола, трябва да си преведе и легализира книжката ? )
Значи, като изключим общовалидното правило, че ако те спрат в България за проверка на документите, само нарурален балканлия би разбрал, че всъщност най-важната точка започва с думите "късмет да се разминеш само с", и след упорито търсене мястото на Канада в описаните конвенции, за мен все още си е загатка какви точно документи трябва да се носят и дали те ще "отговарят" на изискванията на, да кажем, един Каспичански катаджия, застанал на окловръста през месец август 2005.
Замотано ми се вижда и това си е. Идеята ми изглежда за кой ли път - "най-важното е да не си сигурен".
- легализиран превод ?, на кое точно превод ? на "международната" книжка или ?
( Нима ако някой канадец посети България и си наеме кола, трябва да си преведе и легализира книжката ? )
-
- Обратна връзка:
I parite sa izlishni. Moi priatel bulgarin jiveesht v Canada ot 7-8 godini kato si idva samo im pokazva dokumentite i vdiga ramenete ako mu zagovoriat. Vika Englich, Français ama koi Bg katadjia znae rodnia si ezik kato horata kamo li chujdi. I taka se minava i bez pari, zashtoto onia tapanar s furajkata e zastanal da sabira pari, a ne da si gubi vremeto s nerazbirashti chujdentsi. Obache neznam kak raboti tazi strategia ako katadjiata znae angliiski- prosto nikoi ne mi e razkazval podobna sluchkaflateric написа:според мен единственото, което трябва да направи канадеца/ката, за която говорим, е да научи фразата "не разбирам" и да си носи няколко банкноти по 10 лева в документите![]()
така или иначе каквато и глоба да напишат няма кой да им я плати

Ima hora gotovi da braniat istinata dokato ot neia ne ostane nishto. (J.R.Openhimer)
Informaziq -100% truth
Sega nestata sedqt taka:
uprawlenieto na MPS e bez problem s 4uvdestranna knivka.
pri naruschawane na prawilnika - po rinzip kak stawat nestatat-
KAT _ajiqta ti prawi akt ili globa ili tam kakwoto e - toq dkument otiwa pri nakazatelniq organ-i toi ti opredelq
da kavem kolo da platish6.
poneve e zabraneno da ti wzimat pari na patq ili na mestoproiz6estwieto - pisamzeto s informaziqta kolko da platisch trqbwa da te nameri- w slu4ai 4e imasch BG adres -go prastat tam- estestweno move da se naprawisch na lud i da ne
platisch -OBA4E-
dori i sled wreme-to si ostawa-ne znam da li ima dawnost- no posle kato idesch pri dana4nite i naprimer iskasch uwerenie 4e si dana4no 4ist kam darvawata - ti pokazwat taq globi4ka.
w slu4i 4e 4uvdeneza nqma BG adres- ami podkanwat go da plati w nai skoro wreme -ne pomnq w koq banka-ako pak ne -informaziqta se prasta na xorata ot pasporten kontrol po granizite na BG i predi da platisch ne te puskat da napusnesch stranata.
Sega towa e po zakon-a dali se spazwa i prawi -e druga rabota
no na mene mi sastawixa AKT i az se osluschwax da go platq -ama sled 2 godini si sedesche zaedno s lixwite .
nalovi se da go platq stot mi trqbwasche doc 4e sam izrqden danakokoplate w BG
Sega nestata sedqt taka:
uprawlenieto na MPS e bez problem s 4uvdestranna knivka.
pri naruschawane na prawilnika - po rinzip kak stawat nestatat-
KAT _ajiqta ti prawi akt ili globa ili tam kakwoto e - toq dkument otiwa pri nakazatelniq organ-i toi ti opredelq
da kavem kolo da platish6.
poneve e zabraneno da ti wzimat pari na patq ili na mestoproiz6estwieto - pisamzeto s informaziqta kolko da platisch trqbwa da te nameri- w slu4ai 4e imasch BG adres -go prastat tam- estestweno move da se naprawisch na lud i da ne
platisch -OBA4E-
dori i sled wreme-to si ostawa-ne znam da li ima dawnost- no posle kato idesch pri dana4nite i naprimer iskasch uwerenie 4e si dana4no 4ist kam darvawata - ti pokazwat taq globi4ka.
w slu4i 4e 4uvdeneza nqma BG adres- ami podkanwat go da plati w nai skoro wreme -ne pomnq w koq banka-ako pak ne -informaziqta se prasta na xorata ot pasporten kontrol po granizite na BG i predi da platisch ne te puskat da napusnesch stranata.
Sega towa e po zakon-a dali se spazwa i prawi -e druga rabota

no na mene mi sastawixa AKT i az se osluschwax da go platq -ama sled 2 godini si sedesche zaedno s lixwite .
nalovi se da go platq stot mi trqbwasche doc 4e sam izrqden danakokoplate w BG

- sara
- Рошава гарга
Re: Още малко.
аз познавам други националност хора , които просто с книжките си са наемали кола в бг и са карали без да легализират книжки и да ги превеждат и подобни... вкл австралийци дето са с обратно движениеOCKAP написа: - легализиран превод ?, на кое точно превод ? на "международната" книжка или ?
знам и за един българоканадец, дето са му взели книжката в бг и след това трябвало да ходи на съд или не знам си какво, но вместо това като се е върнал се обадил на саак, че я загубил или не знам какво и му дали нова (уточнение.. карал доста подпийнал да не кажа пиян залян

реално като се замислим, един чужденец ще бъде последния дето ще прави нарушения по бг пътища.. е ако е бг дето е с чужда книжка е друго, но общия случай...
хайде със здраве
Това не го вярвам. Дори и в България би трябвало да има срок в който да си платиш глобата. Ако на чужденец му напишат глобата днеска, а утре трябва да пътува? Хубаво, за един ден може и да успее да си я плати (стига да не е уикенд), ами ако му я напишат по пътя за летищетоbp_de написа:... w slu4i 4e 4uvdeneza nqma BG adres- ami podkanwat go da plati w nai skoro wreme -ne pomnq w koq banka-ako pak ne -informaziqta se prasta na xorata ot pasporten kontrol po granizite na BG i predi da platisch ne te puskat da napusnesch stranata...

Obey gravity ... It's the law!
"Чл. 162. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) (1) Българските граждани могат да управляват моторни превозни средства на територията на Република България с чуждестранно национално свидетелство в срок до 3 месеца от датата на влизането им в страната. "
какво повече търсиш
какво повече търсиш

Според учението на философа Ли Тин Уидъл хаосът се намира в най-голямо
изобилие там, където някой се стреми да въведе ред. И хаосът винаги
надмогва реда, защото е по-способен организатор.
изобилие там, където някой се стреми да въведе ред. И хаосът винаги
надмогва реда, защото е по-способен организатор.