taralej, копирам тук едно мое предишно изказване по същата тема:
"Моята дъщеря е в първи клас. Записах я в най-близкото училище до нас, на 15 мин. пеша ми е и автобус не се предвижда. При записването ми поискаха копие от паспорта й, копие от имунизационния картон, копие на IMM 1000 (такова вие няма да имате) и нещо, с което да докажа на какъв адрес живея (показах сметка от Бел и Роджърс). На място ме накараха да попълня 2 формуляра - единия с общи данни за детето (име, кога и къде е родено, какъв език говори в къщи, била ли е на занималня, това първото училище ли й е, разбира ли английски, има ли някакви специфични заболявания, координати на семеен лекар, телефони на близки познати, на които да звънят в случай, че не могат да открият нас), а другия - кога е проговорило детето, кога е построило за първи път изречение, има ли говорни дефекти, добре ли вижда и т.н. Веднага ми казаха при коя учителка и в коя стая ще бъде. Учебните занятия започват в 9:10 и свършват в 15:45. За родителите, които не могат да водят и взимат тогава децата си има нещо като занималня преди и след училище, но тя се заплаща. Моята дъщеря е в английска паралелка (има и френски), като има една основна учителка + още 3-ма учители, които са също в стята и постоянно помагат с по нещо на децата. Класът е от 29 деца, като само 4 от тях са бели, преобладават китайчета, индийчета и арабчета, черните също са малцинство - само 3. Нивото на обучение според мен е доста добро и определено надхвърля това, което очаквах. Децата изобщо не учиха азбуката (всички са я знаели предварително), а направо започнаха да четат и пишат. Още първия ден ги бяха карали да броят до 100. Дъщеря ми всеки ден има домашно - пише и учи нови думи, попълва липсваща дума в изречения, по 3 малки книжки за четене на глас (с по 10-15 изречения вътре) + изречения нарязани на думички, които тя трябва да подреди правилно. Всеки петък има тест. Също всеки петък ми носи всичко, което е правила през седмицата (пишат на листове) и така имам пълна представа какво правят и как се справя. В началото на всеки месец получавам програмата за месеца по дни, а регулярно и писма от учителката. В края на този месец ще получа Report card, където ще бъде даден разбор за това как се справя дъщеря ми с писането, четенето, говоренето, смятането, дали може да работи в екип, има ли проблем със съучениците си и т.н., а ден след това ще имам среща "на четири очи" с учителката за да ми разясни всичко написано за моето дете.
nobleman, твоето дете тук ще го запишат в 4-ти клас и най-вероятно към него ще прикрепят индивидуален учител, който ще го занимава по половин час на ден, докато се изравни с нивота на класа."
Иначе темата е разисквана ето тук:
http://bgcanada.server306.com/pforum/vi ... sc&start=0
Към ety - предметите, които учат не са разпределени между почивките, както в БГ, а самия учител решава какво кога ще се преподава. В първи клас се учи предимно английски - писмено, говоримо, четене + математика, рисуване, музика, Джим (това е нещо подобно на нашето физическо възпитание), компютри. Нямат учебници и за това, което учат мога да съдя само от домашните й, а те след нова година станаха още повече - в общи линии вечер се занимаваме по 2 часа, за да свърши с всичко.