drifter написа:Чудих се и реших да питам

Беше ми дошла гениалната идея да си взема от разни приятели които имат фирми препоръки. Колко съм велик дизайнер или продавач на книги например. Няма да са съвсем менте, защото зад адреса ще стои истински човек, който с гордост ще излъже за мен ако трябва

А после си викам, това са някакви малки фирмички на другия край на света, кой въобще ще им обърне внимание.
Тези, които вече сте си търсили работа в суровата канадска действителност какво мислите?
Моят опит с препоръките е следния. Бях си взел писмени препоръки от БГ (както си следва на фирмени бланки) и когато щях да почвам работа бъдещият ми работодател поиска препоръки, без значение от къде точно са. Реално не обърнаха внимание на текста в самите препоръки, а изпратиха имейли за проверка до хората които ми бяха дали препоръките с прикачен към имейла доста подробен въпросник – от къде ме познават, колко време сме работили заедно, на каква длъжност съм работил, на каква длъжност е този дето дава препоръката за мен, дали като цяло ме препоръчва за работата и защо и т.н. Затова моят съвет е следния – вземи си писмени препоръки при всички случай, но се постарай да са от хора които при нужда биха могли да ги потвърдят, било по имейл, било по някакъв друг начин.
Също, в Канада по принцип се държи много на препоръките, но до тях се стига едва в последния етап на кандидастването за работа, когато реално вече са те одобрили за работата за която кандидастваш, т.е. и най-добре направената препоръка сама по себе си няма да ти отвори вратата за работа автоматично.