Дискриминиране в Кебек !!!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
huba

Мнение от huba »

Razbira se che ima diskriminatzia.Zatova i detzata ia useshtat, zashtoto za razlika ot vazrastnite malkite quebecois ne sa se nauchili oshte da se prikrivat. :)
Skrita diskriminatzia.Chovek ia chuvstva po edin ili drug nachin.Primerite daje sa neumestni.I makar che ne e normalno , vse pak Canada e edna dosta tolerantna durjava spriamo svoite malzinstva.Ia si zadaite vaprosa kak se otnasiate vie kam bulgarskite malzinstva.Da ne bi da ste po-tolerantni?

PS.Daite pak da ne otvariame duma kak diskriminirat franzuzite.....
Последно промяна от huba на Сря Яну 19, 2005 1:24 am, променено общо 1 път.
monny

Мнение от monny »

ей поживяхте една година в канада и решихте че сте канадци
май забравихте как е в българия, да не би случайно някой да дружеше с черните и арабите в университетите,
имаше едно негро жан мари куако от конго доктор по икономика, черен ама доктор беше учтив и възпитан, но тъпите секретарки го държаха пред вратата докато си говореха за манджи и чоропогащници
а виетнамците да не би случайно да ги третирахме като равни
сега чужденците са малко и затова са атракция, но ако пак се увеличат отношението към тях сигурно пак ще се промени ако ще и американци да са
то затова емиграцията е трудна, защото не си си в къщи
ако някой си е въобразявал че ще го посрещнат като принц не е чудно че е останал с излъгани очаквания
Гост

Мнение от Гост »

По този повод се сещам за една такава случка в България:

Американски професор, защитил докторска дисертация в Щатите на българска тематика и иска човека да защити същото нещо и в БАН :lol: Та научния съвет или каквото там се викаше /ВАК?/ го накара да вземе някъде около 5 изпита по българска история от магистърската програма, да се яви на приемен изпит върху етноложки конспект обхващаш от-до ... и накрая да защитава творбата си !

Те това ако не е дискриминация :wink:
Аватар
Shtono
Обратна връзка:

Мнение от Shtono »

Във фирмата където работя има само един негър и той е със статут на свещенна индийска крава. Тези крави в Индия като застанат на пътя, вземат че легнат на асфалта, движението спира и всички чакат кравата да стане и да се махне. Та и с него така. Никой копче не му казва че е мързелив, некадърен и постоянно се скатава. Щото ако нещеш ли някой каже нещо започва да реве като магаре че го дискриминирали и му потъпквали правата. Но никой не го харесва, просто се усеща.
Иначе дискриминацията всеки я усеща различно. Някой си мисли че го дискриминират всеки ден, друг не обръща толкова внимание, трети си свирка и си продължава по пътя. :D :D :D
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Обратна връзка:

Мнение от Hemoglobin »

Здравейте,
преди да започна искам да се извиня ба Омбуцман че съм я цитирал няколко пъти и искам да подчертая че мението ми не е насочено към нея, а е отговор на генерални събития които намирам олицетворени в цитатите.

и така нека взема мнение по няколко изказвания преди да продължа (деня си)
Ombudsman написа:Hemoglobin, плис :) , говори за твоя опит, а не за това, което някой ти бил казал или си чул. Иначе става като скоропоговорката на бгмонреал "инфо на ухо"
Както друг форумец отбеляза : ако нещо не ти се е случило на теб не означва че не се случва на никого. такъв мнителен начин на мислене би бил иключително тесногръд.
Второ по тази забележка... уважавам всеки един човек и житейският му опит, още повече житейската му трагедия и нямам намерение да захвърля преживяванията на познатите си на боклука. Те за мен имат стойност такава кавато и моите лични такива. Хубаво е да се уважавеат... паспортните им данни няма да направят фактите по истинни или по разбираеми, само най-много да задоволят нечия мнителност.

Ombudsman написа: За формирането на екипите - просто има страх, че имигрантите няма да се справят или с френския, или с начина по който кебекуата са свикнали да си вършат работата. Затова си предпочитат да се въртят в тяхна среда, но винаги има изключения. Това не е преднамерена дискриминация, а човешки страх.
Просто ги било страх..... ми те много страхливи бе... малеее, какво ще правят такива шубелии хич не знам.
Сериозно - помите ли че още в началото споменах че някои хора вече намират този тип дискриминация за нормална... очаквах подобно изказване. Е, не знам страх ли е, омраза ли е , но крайния резултат е дискриминация.
Нека ПРАВИМ РАЗЛИКА МЕЖДУ ПРИчИНАТА И СЛЕДСТВИЕТО, дори да се съглася че ги е страх (горките), това може да се причисли само към причините, които водят до дискриминативно подбиране на работна ръка. Самия акт на хипотетично предполагане на даден ефект (неквебекуато няма да се справи) и моменталното му приемане за факт, без тъсене на аргументи и доказателства (следователно да си ходи, ще взема мусю Жакуес от Абитиби) не е нищо повече от ДИСРИМИНАТИВНО ОТНОШЕНИЕ, което е залегнало дълбоко в психиката на този които решава кой да бъде назначен на ?ната работа.

След като не е от квебек, значи е най-вероятно човека да не се справи. Аз не знам ако това не е дискриминация какво е?

В КОФИтата може и да учат хората че е страх, на мен лично ми е писнало от партийни секретари и пионерчета...

Знаете ли как може да сварите жива жаба? (Съвсем сериозно)
- Не става ако я пуснете в съд с бряла вода, жабата веднага усеща рязката промяна и бяга.....
Поставете я обаче, в съд със студена вода (където на жабката и е кеф) и после започнете много плавно, и продължение на време да увеличавате температурата. Жабката неусетно и бавно се сварява. До момента в който пукне тя има време да се адаптира към всеки един градус.... има време така да се каже ДА СЕ ИНТЕГРИРА И АДАПТИРА към околната среда (съвсем на място ги зполвам вълшебните думички).

Аналогично с примера със жабчето, когато един човек в продължение на години му се набива че всичко е супер (интересното е че някои си го набиват сами, те са ми най-любопитни)..... нали се сещате ... процеса на интеграцията.

Ще отворя специална тема за интеграцията и интегрантите един ден, товяа е съвсем друга дискусия.
Ombudsman написа:За фабриките също е тенденциозно изказването ти. Всички сме наясно, че ако някой "ВИСШИСТ" /българин или друг имигрант/ се хване да работи във фабрика, никой няма да го третира като голям професионалист, а като обикновен работник. Съответно началниците-кебекуа са с необходимото образование, за да заемат такъв пост - някой профилиран СЕЖЕП.
Всички сме наясно... това е хубаво. В началото ни впечатляваше вече не. Адаптирахме се.
Сега сериозно, предполагам че сме наясно също че тези хора са кандидатсвали като щури по фирми, където са желаели да заемат пост съответстващ на образованието им. Предполагам сме наясно че тези хора са там, защото не са никъде другаде. И не са другаде защото....:):)..... дискриминация брадчет. Имало един който е завършил ТЕХНИКУМ (а си го кажем на български това сиджеп, че ми звучи малко турско).
ТОест за неквебекчанина университетското образование е малко под техникума на квебекчанина.

Много добре ме подсети , апропос:), ами отношението към неместното образование?! Това ако не е дискриминация не знам....
Ombudsman написа:В заключение държа да отбележа, че намирам изказването ти :
за несправедливо, расистко и дискриминативно !....

......Ами да !
Ако се спазват правилата на форума това изказване трябва да се изтрие/редактира
тук коментара ми започва с кратка справка: Еничарския корпус в отоманската империя, се е състтоял от мобилизирани в ранна възраст християнски деца, помюсулманчени (Итегрирани), които били възпитавани във военния дух на мюсулманската империя. Те забравяли християнската си принадлежност и се прославили като едни от най-ефективните бойни части при мюсулмано-християнските стълкновения......

Накой беше споменал навремето думите "интелектуални еничари".... хубаво е да не забравяме изначалната си етно-национална принадлежност, че когато трябва да избираме кауза да знаем на коя страна е уместно да сме.

Лека вечер.
"Бързата кучка слепи ги ражда"
българска поговорка
Ognen_led
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Blue passion, в твоя случай за летището е предполагам нормално изискване важащо за всички нови служители.

Maria29, защо просто не каза на тая секретарка с любезен и достатъчно твърд тон, че си видяла как се е отнесла с човека преди теб, не приемаш подобно отношение и настояваш да те запише. (ако още се инати и казваш че ще предприемеш съответните мерки. ако случайно пак няма резултат пишеш писмо до шефа на програмата и бас държа че ще ти намерят място).
Относно оценяването при равни други условия по-високите оценки са за чужденците (знам го от личен опит и наблюдения, а си има и научни изследвания по въпросса) логиката е много проста преподавателите се страхуват да не бъдат обвинени в дискриминация.

Хемоглобин, по принцип работодателите във всяка една държава се страхуват да не допуснат грешка при назначенията и естествено търсят хора които ще им доннесат полза (докажи че по тия две точки си най-добрия кандидат и дискриминацията изчезва яко дим). Относно изказванията ти за университета разбира се че личната гледна точка е вярна, но въпросса е дали отразява обективно цялостната картина? (на мен лично ми се струва че не).

Сара, изцяло съм съгласен с духа на изказването ти.
survivor

Мнение от survivor »

Da, po otnoshenie na ocenkite mi, ima dosta kebekari i frantzuzi ot kursa mi, koito imat palnoto osnovanie da se chuvstvat diskriminirani spryamo men
:D
Abe kak stava tazi rabota - na edin zashtoto ne e kebekar mu pishat samo ot 80 % nadolu, a na drug pak nekebekar - primerno ot 80 % nagore :nenam:
Ognen_led
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Хора, тая тема е много болно място на мнозина от нас българите. Колкото повече я чета толкова повече се сещам за думите ''Господи, дай ми сили да променя нещата които мога да променя, смирение да приема нещата които не мога да променя, а също и разум да преценя кое мога и кое не мога да променя``.

Та човек ако осмисли горния цитат доста проблеми би си спестил. Още една част от проблемите биха отпаднали, ако осъзнаем че е човешко обикновено когато имаме успехи да ги отдаваме на качестванта на собствената си персона, а за неуспехите си има оправдания, я дискриминация, я държавата, я космоса я нещо друго...
Ognen_led
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Survivor, сядай и учи и не си мъчи баката с излишни въпросси :))

P.С. ако не усещаш игрво закачливите ноти в гласа ми, да знаеш че се майтапя добронамерено :)
survivor

Мнение от survivor »

Ognen led, ima mnogo madrost v predishnoto ti izkazvane.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

Ombudsman написа:По този повод се сещам за една такава случка в България:

Американски професор, защитил докторска дисертация в Щатите на българска тематика и иска човека да защити същото нещо и в БАН :lol: Та научния съвет или каквото там се викаше /ВАК?/ го накара да вземе някъде около 5 изпита по българска история от магистърската програма, да се яви на приемен изпит върху етноложки конспект обхващаш от-до ... и накрая да защитава творбата си !

Те това ако не е дискриминация :wink:
преди ВАК обаче минаваш през специализиран съвет, където те гласуват. Ако там те скъсат няма въобще да опреш до ВАК. Ако не те ''скъсат'' тогава отиваш във ВАК, където пък те могат да те "скъсат" :D Цялата процедура е много тромава и може и цяла година да отнеме, аналогично на тук. Да не говорим,че има период на "отлежаване" на дисертацията, през който всеки може да се усъмни в резултатите, да каже че си плагиат и да те прецака, тогава процедурата става над 2 години....абе щура работа,май в това отношение тука е по-добре.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

monny написа:ей поживяхте една година в канада и решихте че сте канадци
май забравихте как е в българия, да не би случайно някой да дружеше с черните и арабите в университетите,
............
Ми че по мое време нямаше проблем че и сите се ожениха за българки :roll: .Виж арабки сега като се замисля не съм виждала в нащо уни. :? И аз имам приятели араби в България.Пове4ето там си и останаха.
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Az puk, dokato biah studentka, raboteh w studentskia stol. I ima6e edin mnooogo visok i mnooogo 4eren negar, koito be6e ot redownite posetiteli. Wse se pazeh da ne si dokosnem racete, kato mu dawah ili pribirah 4iniite, 4e da ne me ocapa. E, sega imam 4eren priatel i daje se celuwame po kebekarski, kato se sre6tnem, no na wremeto w BG... :oops:
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

anito написа:Az puk, dokato biah studentka, raboteh w studentskia stol. I ima6e edin mnooogo visok i mnooogo 4eren negar, koito be6e ot redownite posetiteli. Wse se pazeh da ne si dokosnem racete, kato mu dawah ili pribirah 4iniite, 4e da ne me ocapa. E, sega imam 4eren priatel i daje se celuwame po kebekarski, kato se sre6tnem, no na wremeto w BG... :oops:
Ани,
това в кой стол е било? ако си била в Студентски град де
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

V Rusenskia stol, Sache :P Samo ne pitai koia godina e bilo, 4e 6te si proli4at belite mi kosi :lol: Ima6e fakultet za 4ujdestranni studenti pri nas, ta ima6e 6aren swiat.
Заключено