Дискриминиране в Кебек !!!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

Godis написа:Мария29, докато ти разчета писаното пот се лее :)
Абе то скрита или открита дискриминация, не е ли все тая ?
Godis, няmа6 и най-mалка представа, докато напи6а това на кирилица с фонети4на клавиатура, какви усилия mи коства. Трябва да изmисля не6то за6тото това mи губи mного от вреmето.
"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
pomiar
Обратна връзка:

Мнение от pomiar »

maria29 написа:
Godis написа:Мария29, докато ти разчета писаното пот се лее :)
Абе то скрита или открита дискриминация, не е ли все тая ?
Godis, няmа6 и най-mалка представа, докато напи6а това на кирилица с фонети4на клавиатура, какви усилия mи коства. Трябва да изmисля не6то за6тото това mи губи mного от вреmето.
Badi pomiar- pishi na latinitsa :P :P :wink:
Ima hora gotovi da braniat istinata dokato ot neia ne ostane nishto. (J.R.Openhimer)
Botzo

Мнение от Botzo »

Еми аз бях на една беседа на която ни обясняваха за картата за правата на човека и единствените които ставаха с оплаквания бяха само негри.
А мое мнение е че правелно дискриминират по-голямата част от тях след една случка станала вчеера между мен и един афтикански представител.
Godis

Мнение от Godis »

Botzo, btw картите са 52 :lol: :lol: нещо си се объркал.

Виж, хартата си е една :) :lol:
Ognen_led
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Абе хора дайте примери с какво ви дискриминират. С изключение на Омбудсман никoй не е обяснил конкретен проблем.

Пък и нека се замислим какво значи да дискриминираш. Казано простичко това е да правиш разлика между различни неща (и хора). Когато това се основава на раса, пол и т.н. от хартата е наказуемо (ако го докажеш). Но думата ми е да се замислим че всеки човек има различно отношение към различните хора според вкуссове, предпочитания, интереси, убеждения и т.н. нормални нещица които събират и разделят хората вкл. и от една държава. Малеи ква дискриминация пада между ЦСКА и Левски примерно. Освен това не мислите ли че много хора ако не могат да заварят нормален контакт с някои го отдават на ,,дискриминация,, вместо на по - прозаични неща като незнание на език или пък лични качества както на 'дискриминирания'' таи и на 'дискриминиращия''.

Иначе личните ми наблюдения са че в Quebec хората и франко и англофони като цяло са с много висока степен на толерантност и съответно нормално (дори направо добре) разположени към чужденците и въобще към различните хора.
Ognen_led
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Омбудсман, във всяка държава момичетата си създават групички и една от любимите им 'игри'' е да изключват различни момичета. Често се изключват деца които са много интелигентни и/или творчески натури, а също и ако са по-зле на външен вид. Красивите са обикновено популярни, освен ако не са заплаха за някои установени красавици в групата. Та ако детето ти действително е по-хубаво от някои местни ,,звезди'', нормално е да има напрежение и най-важното едва ли някое момиче ще му каже че я пренебрегват заради хубостта и ...
Аватар
Blue Passion
Расист-ново поколение

Мнение от Blue Passion »

Ognen_led написа:Абе хора дайте примери с какво ви дискриминират. С изключение на Омбудсман никoй не е обяснил конкретен проблем.

Пък и нека се замислим какво значи да дискриминираш. Казано простичко това е да правиш разлика между различни неща (и хора). Когато това се основава на раса, пол и т.н. от хартата е наказуемо (ако го докажеш). Но думата ми е да се замислим че всеки човек има различно отношение към различните хора според вкуссове, предпочитания, интереси, убеждения и т.н. нормални нещица които събират и разделят хората вкл. и от една държава. Малеи ква дискриминация пада между ЦСКА и Левски примерно. Освен това не мислите ли че много хора ако не могат да заварят нормален контакт с някои го отдават на ,,дискриминация,, вместо на по - прозаични неща като незнание на език или пък лични качества както на 'дискриминирания'' таи и на 'дискриминиращия''.

Иначе личните ми наблюдения са че в Quebec хората и франко и англофони като цяло са с много висока степен на толерантност и съответно нормално (дори направо добре) разположени към чужденците и въобще към различните хора.
ОК,споко.Ето ти моя случай тогава.Та значи при идването си тук започнах работа на летището.Със започването ти дават един формуляр от Транспорт Канада,който цели да провери миналото ти и по-точно дали нямаш криминално такова.Попълваш всичко което вече си попълвал във формулярите в Букурещ!!!(Тук на някой вече сигурно му е светнала лампичката за някои неща :idea: )Целта е да ти се направи проверка за да те видят аджиба,читав ли си или не(тук пак сигурно ви светва лампичката :idea: ).Дават ти временна жълта парола(пропуск) с ограничен достъп на летището,с която можеш да ходиш само в определени зони-в някои свободно,в други с придружител.Има и такива в които не ти е позволен достъп,дори с придружител!!!Та срока за проверка е 3 месеца,след което ти дават отговор:
1. ДА-означава червена парола(пропуск) с достъп до всички зони на летището!Срокът на паролата е за ок. 3 години и после пак те проверяват.
2.НЕ-взимат ти жълтата парола и ти отказват достъп и до зоните за които си можел да влизаш с придружител :idea:

Та аз получих отказ-разбираш вече,че ми взеха жълтата парола,а с това и достъпа до много зони.Оттам ми оставиха работа в най-кофти зоните,а и най-важното :idea: -перспективата да се развиваш и да се издигнеш в някоя от многото фирми на летището,с никак не малък растеж в кариера и заплата.Просто без червена парола растежа е обречен :evil: :x

Ето и в какво се състоеше дискриминацията.Отказът им се състоеше в едно писмо от гореупомената правителствена служба,в което черно на бяло ми отказват на основание,че не са могли да проверят последните 5 години от живота ми,а това според някакъв си член не им позволявало да ми издадат пропуска!В допълнение ми пишат,да опитам отново след 5 години живот в Ка,защото дотогава те нямало как да ме проверят,защото нямали спогодба с България-те сигурно имат само с британските страни и колонии!?На една швейцарка,също и отказаха,на румънци,казахтанци,руснаци и т.н. също :idea: Попитах ги за проверките на емиграционните власти?
-Не ги признаваме(е сега вече няма как да не ви е светнала лампичката :wink: ).Ако искате съдете ни :lol:
След това напуснах разбира се :wink: 5 години чакане,без изобщо да ти позволяват да кандидатстваш за някоя по-хубава позиция в друга фирма-не мерси :x После научих,че спряли да наемат хора нямащи в СВ-то си 5 години престой в Ка.Започнали да набират предимно..........,сещаш се-местни(или такива които са живяли 5 година накуп в Ка).Незнам ти на това как му викаш-аз му викам дискриминация :idea:
survivor

Мнение от survivor »

Blue Passion, az mislya che tova e normalno. Stava vapros za letishte vse pak, stava vapros za sigurnostta na mnogo hora. Imat si spogodbi, imat si pravila i gi spazvat. Az pri tezi pravila izobshto ne bih tragnala da tarsya rabota na takova myasto. Zaradi takiva pravila ne sam tragnala da tarsya rabota i vav federalnoto pravitelstvo, ama kato si vzema pasporta nishto chudno da go napravya.
Predstavi si slednata situaciya - idva nyakoy ot Afghanistan i iska da raboti na letishteto. Bez problem shte predstavi afganistanski dokument, che e siguren. Ima neshto gnilo, nali? I na kakvo osnovanie mogat da mu otkazhat da raboti tam, ako za drugi chuzhdenci ne go pravyat? Ami te si imat standarti, v povecheto ot darzhavite po sveta (vkljuchitelno Balgaria) chovek mozhe da si kupi kakavto si iska dokument, i ostava na vsichki da im se vyarva. Imigracionnoto ministerstvo raboti nay-veche s dokumenti za sigurnost izdadeni v tezi darzhavi, ama edno e da pusnesh choveka da zhivee v stranata, drugo e da go pusnesh da raboti v letishteto.
tochica

.

Мнение от tochica »

Blue passion ,
просто ме изпревари , тъкмо мислех да напиша за това . да допълня още веднъж , вече в обявите за работа на летищата в Канада - било то за авиокомпании или магазини и т.н. има едно съществено изискване - Canadian citizen or permanent resident for 5 years .
това според гореспоменатата харта е нарушение , тъй като се прави подбор въз основа на : национална принадлежност.
както сме си говорили - странно как има бежанци от Република " средата на нищото" дето все още имат съответните пропуски и в същото време са били тук по-малко от 2 години даже ....

докато пишех мнението видях постинга на survivor .
искам да допълня , че имам много колеги , дошли от Хаити , Венецуела , Мароко , Салвадор , Саудитска Арабия и т.н. , които са били по-малко от 3 год. тук , но за техен късмет са подали и получили съответния заветен пропуск преди лятото на 2004 , когато влезе в сила разпоредбата на Транспорт Канада ., Реално погледнато те също не могат да бъдат проверени от посоченото министерство , но просто са имали късмет .
Надявам се и Транспорт Канада да извади късмет с тях и да не се окаже , че някой сред арабите например на летището не е трети братовчед на някой друг .....
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
Аватар
Blue Passion
Расист-ново поколение

Мнение от Blue Passion »

survivor написа:Blue Passion, az mislya che tova e normalno. Stava vapros za letishte vse pak, stava vapros za sigurnostta na mnogo hora. Imat si spogodbi, imat si pravila i gi spazvat. Az pri tezi pravila izobshto ne bih tragnala da tarsya rabota na takova myasto. Zaradi takiva pravila ne sam tragnala da tarsya rabota i vav federalnoto pravitelstvo, ama kato si vzema pasporta nishto chudno da go napravya.
Predstavi si slednata situaciya - idva nyakoy ot Afghanistan i iska da raboti na letishteto. Bez problem shte predstavi afganistanski dokument, che e siguren. Ima neshto gnilo, nali? I na kakvo osnovanie mogat da mu otkazhat da raboti tam, ako za drugi chuzhdenci ne go pravyat? Ami te si imat standarti, v povecheto ot darzhavite po sveta (vkljuchitelno Balgaria) chovek mozhe da si kupi kakavto si iska dokument, i ostava na vsichki da im se vyarva. Imigracionnoto ministerstvo raboti nay-veche s dokumenti za sigurnost izdadeni v tezi darzhavi, ama edno e da pusnesh choveka da zhivee v stranata, drugo e da go pusnesh da raboti v letishteto.
Точица,вече ти е отговорила подробно.Аз лично не го смятам за нормално.При подбора за селекция и по всичките им там критерии които дават,ти казват,че ако си одобрен получаваш ПР карта и статут,който ти дава равни права с канадските граждани с изкл. на това да гласуваш.Само да допълня-на летището имаше всякакви-индиици,пакистанци,афганци и т.н.Просто фирмите се бяха напълнили с емигранти от различни страни,и реално бяха започнали да изместват местните дори на високите позиции с по-високата си мотивация за работа и познанията по един или няколко езика в повече :) .Изглежда това е една от причините за въвъеждането на това нещо.Няколко месеца преди мен,това нещо го е нямало и са си давали пропуските,като топъл хляб :wink: Аз не съм попаднал в точното време,а мястото както казах не е лошо и може да се развиваш добре,стига да знаеш какво искаш и как да го търсиш :wink:
Аватар
Blue Passion
Расист-ново поколение

Мнение от Blue Passion »

survivor написа:Stava vapros za letishte vse pak, stava vapros za sigurnostta na mnogo hora.
Опа,това го забравих.Има едно място от което ВСЕКИ,АМА АБСОЛЮТНО ВСЕКИ,който иска да си свали някой самолет(кацащ или излитащ),може да го направи необезпокояван от никой :wink: Трябва му само базука,която без проблем може да я отнесе на това място :D .Освен това от същото място можеш да наблюдаваш необезпокояван една немалка част от летището и хангарите за самолети.
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

survivor написа:Ombudsman, az na tvoe myasto ne bih propusnala da govorya s direktorkata. Ne za drugo, a zashtoto nie zhiveem v tova obshtestvo i veche e i nasha otgovornost da go promenyame v po-dobra posoka. Ako sa go napravili s dashterya ti i e minalo beznakazano, znachi shte go pravyat i s drugi sled tova. Moite deca dosega ne sa imali takiva problemi s mestni. Osobeno po skautski lageri i dnevni lageri sa bili v kontakt s deca na zamozhni roditeli. Edni priyatelki na dashterya mi (scautki), pak sas zamozhni roditeli i v dobar kvartal, byha izyavili zhelanie tya da gi uchi na balgarski i mnogo se kefeha na bg rock. Dashterya mi e imala problem s ruskini, kazva che nyakoi mnogo zavizhdali, nastroyvali drugite i e imalo mnogo nepriyatni prezhivyavaniya. Ta moya izvod dosega beshe, che kolkoto si po-bogat, tolkova si po-otvoren kam sveta, po-malko komplexiran i po-malko zavizhdash. Ama kato mine vreme mogat i da mi se promenyat izvodite.
Омби,и аз бих те посъветвал да говориш със учител най-малко,и да вземеш нещата в свои ръце.Между другото,детето ти миналата година не беше ли първо по успех,или нщо подобно,бяха го писали във вестника,и аз прочетох тук за това??? Ако е така,значи е едно умно дете,което трябва да няма комплекси за това,че не е канадче.Тук също не съм забелязал такова деление,живея в "богаташки" квартал(колко глупаво звучи :lol: ) но децата ми досега са нямали проблеми със съседските деца.
Мечката се мие, чисти
в потоците сребристи.
Има ли за тебе пречка
да постъпваш като мечка.
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

Ето 4е дойде вреmе и аз да напи6а някое приmер4е... Аmи няmа да се връ6таm къm mинали истории нито 6те споmенаваm как mе дискриmинират колегите (най-4есто при форmиране на екипи се събират кебекари и не допускат 4ужди елеmенти) за6тото не оби4аm да тая оmраза и негативизъm от mиналото.
Затова 6те разкажа съвсеm нова слу4ка (от преди броени дни), която mи се слу4и в Университета.
Аmи става6е въпрос за един курс, последен в програmата mи, за който се оказа 4е няmа mеста при записването mу 4рез Интернет и съm en attend (в 4акане). Всъ6тност като последен курс ако слу4айно не се освободи mясто 6те6е да се наложи да 4акаm един триmестър за да го запи6а отново. Както разбирате положението не бе6е никак розово. Съответно притеснена отиваm в адmинистрацията да питаm иmа ли 6анс да се увели4и бройка на курса... 4акаm си 4инно на опа6ката и то4но пред mен една кебекарка която е със съ6тата програmа като mоята. Когато дойде нейния ред и запо4на да говори разбрах 4е иmа абсолютно съ6тия проблеm като mоя, т.е. не е mогла да запи6е гореспоmенатия курс заради запълнената бройка. Кебекарката не говори mного, каза не пове4е от 4 изре4ения с тон който аз досега не съm си позволила на никого тук в Канада да държа и не търпе6е възражение... Съответно служителката буквално се разтър4а да проверява на коmпютъра. Върна се с картата й и с дуmите 4е вси4ко й е уредено с курса. Дойде и mоя ред...Разясних си проблеmа вниmателно и служителката отиде да види как стоят не6тата в mоmента. Естествено mоят тон бе6е mил и любезен, нали знаех от преди6ния слу4ай 4е вси4ко 6те е ок. Аmи отговорът който полу4их бе6е ... Днес 6те се разглежда този курс и проблеmа с него така 4е ни6то не mоже да се направи за mоmента :shock:
Аmи аз на това mу викаm дискриmинация пък вие си mислете каквото искате....
"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
Аватар
vladi

Мнение от vladi »

Моите лични наблюдения са, че англофоните са по-толерантни от франкофоните, а франкофоните са по-толерантни от българите. Толерантността е индикатор за цивилизованост ми се струва... Различни култури - колкото по-близо до Ориента толкова по-малко става толерантността.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Проблема с проверките (включително и по-високите нива на секюрити клиърънс) е, че между България и Канада няма нужната спогодба. Няма никакви дискриминации и т.н. Това би се случило и на всеки канадец, американец, французин и марсианец живял по-продължително време в БГ-то. Просто на правителствено ниво няма такова спразумение и няма механизми по които да се осъществи тази проверка.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Заключено