Moje li da se zapishe dete (3klas) v uchilishte prez january? Neobhodimo li e neshto po-specialno osven udostoverenie za premestvane ot BG (spisak sas izuchavanite predmeti i ocenki do tazi data)? Kakvo izuchava? Ima li veroiatnost da zagubi edna godina ot obuchenieto si?
Koe ot dvete e po-dobro?
1) Da si zavarshi godinata v BG
2) Da ne ia zavarshva v BG, a v Canada
Ot tova zavisi dali cialoto semeistvo shte patuvame zaedno ili pootdelno. Molia i tova da vzemete v predvid pri otgovariane na tozi vapros.
A jivee li se january s deca v Montreal? Ili e po-dobre da si izchakat v BG da mine zimata? Ops, mai stanaha mnogo vaprosi
Alexi, а кога ви изтичат визите, т.е. до кога трябва да влезете в Канада? Аз лично не бих дошла в Монреал през януари. Ако бях на твое място, бих си оставила детето да си завърши годината в БГ, не че тук няма да го запишат веднага в училище. Обаче януари и февруари са най-студените месеци в Канада, съчетано с новата обстановка, ново училище, нови изисквания... не знам, аз бих изчакала до пролетта, ако ми го позволява визата разбира се.
Moite deca tragnaha na uchilishte v sredata na mart. Pri tova na ednoto mu beshe za prav pat na uchilishte. Ami pri tyah se poluchi taka - nyakolko meseca pouchiha, mezhduvremenno uspyahme da gi zapishem na dneven leten lager (pri nas zapisvaneto beshe v nachaloto na april), sled tova lyatoto im beshe zapalneno i praktikuvaha ezika. Prez septemvri veche byaha sviknali s uchebnata sistema i ponaznayvaha dvata ezika. S adaptiraneto v uchilishteto nyamaha problemi. Vizh, za studa ne znam. Nepriyatno e naistina, tova e argumentat koyto bi me nakaral da se zamislya.
Moje li da se zapishe dete (3klas) v uchilishte prez january?
----По всяко време може да се запише детето.
Neobhodimo li e neshto po-specialno osven udostoverenie za premestvane ot BG (spisak sas izuchavanite predmeti i ocenki do tazi data)?
---Никакви документи свързани с предишно училище не са необходими при записването. По късно като започне да учи може да му поискат формуляра с попълнени ваксини. На нас до сега не са ни го искали.
Kakvo izuchava?
---В приемния клас са събрани деца които не знаят езика /Говоря за Монреал/ Учат френски, математика, физическо и рисуване. Ако до края на годината не е наясно с френския или математиката му куца остава в приемния клас. През годината го наблюдават и може да го преместят в редовен клас и по средата на годината. Деца родени след 1 октомери изостават с една година от връстниците си. Тук децата започват първи клас на 6 години. Зависи от учителят в кой редовен клас преминава детето. Може и да изостане от връстниците си.
Ima li veroiatnost da zagubi edna godina ot obuchenieto si?
----Това е много относително тук. На практика няма значение.
Koe ot dvete e po-dobro?
1) Da si zavarshi godinata v BG
---Във вашия случай мисля че полза няма да има. Колкото по-бързо започне да учи тук толкова по-добре.
2) Da ne ia zavarshva v BG, a v Canada
---И да завърши в Бг тук все едно ще започне отначало. С математиката то вече е много по-напред от тукашните деца. За него е важно да започне да учи езика колкото се може по-рано, а това става само тук.
Ot tova zavisi dali cialoto semeistvo shte patuvame zaedno ili pootdelno.
---Мисля че е най-важно да се пътува заедно. Стреса е по-малък. Ако някой обаче може да дойде първи и да намери квартира и после да дойдат децата, може би е по-добре, но за него стреса ще е двоен. Преди да си наемете квартира не можете да запишете децата на училище. Без договор за наем не става. Когато отивате да запишете детето в училищната комисия то трябва да е с вас.
A jivee li se january s deca v Montreal?
---януари и февруари не са подходящи за пристигане освен ако нямате познати където да можете да останете за известно време докато си намерите квартира. Обиколки по улиците при минус 25 няма да са приятни.
Ili e po-dobre da si izchakat v BG da mine zimata?
---Ако не сте притеснени с времето е по-добре да се изчакат студовете поне до началото на април.
Весели празници!
За Росен
Няма срок, но когато си подпишеш договора за наем е желателно да си запишеш детето на училище.