Какво се случва в България?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
jovani

Re: Какво се случва в България?

Мнение от jovani »

Shoshana написа: Чет Май 28, 2026 6:13 am Да разбира се. По-висок клас автомобил с газова бутилка в багажника. :rofl:
Да са живи и здрави!
И Радев да ги изкара от ЕС! :rofl:
Ще се оправят, разбира се. Очевидно и без мен, защото няма шанс за моето връщане там. Аз съм свободен човек, който в овча кошара няма как да живее.. 8)
Ти изобщо не си "свободен човек", затворена си м/у дървената колиба, работата, Хоум Депо и форума, озлобяла си и постоянно търсиш конфликти, няма с кой да си кажеш две приказки и заливаш форума с личните си проблеми, които никой не го вълнуват.

"Слава Украини" го използват само затлъстели коуч потейтоус от Великобритания, Канада и Щатите, на които изобщо не им пука за загиналите Украинци в безмислената война, водена от корумпираният артист Зеленски и няколко политици от ЕС и Канада, чиито рейтинг е такъв, че би трябвало моментално да подадат оставка. А Путин ще го осъдят, когато осъдят Тръмп и Биби за незаконната война и геноцидът, който се провежда в Газа, тоест никога (това и да го видя няма да го повярвам), понякога ги критикуват с половин уста и следва мълчание.

Ето какво мисли един известен ютубър за американското общество, по време на тествовете на електромобили в Китай (мнението му е напълно приложимо и за Канада: тлъсти лелички, облечени с къси поли, напушени шофьори и други - от 5:09 нататък), а и Гицата да види "Китайските таралясници":

Я гледай ти, човекът е американец, роден в щатите, а мнението му напълно съвпада с моето.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

jovani написа: Нед Май 24, 2026 3:44 pm
Виждал ли си таксиметров шофьор да кара Мазерати, Тесла и Мерцедеси от най-висок клас (като изключим в Германия)?
Можеш да видиш част от автопарка ми в съответната тема, а ако искаш също може да дадеш снимки и на твоите автомобили.
Иранецът беше баща на съученик на детето ми и често излизахме по паркове заедно с децата да играят, докато живеех в Торонто.
От моите приятели повечето се прибраха в България и си живеят живота, а не по цял ден да кесят в някакъв форум като теб със Шушана.
Джолани,
Последна грижа ми е какви трошки караш или отглеждаш гълъби в тях, защото за друго не стават
В Албания над 70% от личните автомобили са Мерцедес, а средната брутна заплата беше на половина на парите, които ми плащаха необлагаеми за храна, и 5% от заплатата ми :D
Моят личен автомобил е 2024 Volkswagen Tiguan Comfortline R-Line Black Edition,купен нов преди година и половина, но това е без значение, защото ползвам за лични нужди служебен RAM 3500 crew cab heavy duty и това не ми струва и цент за каквото и да било . Това е без значение също, защото не е типично за средният български емигрант в Канада, за което става въпрос :D
Средната възраст на автомобилите в България е около 20-21 години. Това превръща страната в един от лидерите в Европейския съюз с най-стар автопарк, където средната възраст на колите е близо двойно по-ниска (около 12 години).
Като се прибереш и ти в България като твоите приятели се обади тук да кажеш как си се устроил, но побързай да не гушнеш и ти босилека скоропостижно :D
Засега си в Канада и кесиш в същия форум като мен и Шушана :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

jovani написа: Нед Май 24, 2026 3:38 pm
Ivan1007 написа: Чет Май 07, 2026 4:16 pm
jovani написа: Пон Май 04, 2026 1:56 am . Животът на типичен Българин в България е много по-добър от този на типичен имигрант в Канада. А това, че те хапе кучето ...
:D
Хапе те кучето теб и то много яко.
Животът на типичен българин в България е с 500 до 1500 евро бруто на месец и си е мизерия отвсякъде.
Аз съм типичен българин емигрант в Канада и средната ми месечна заплата е над 12 000 бруто на месец (7500 евро) :D
Това без да броим доходи от инвестиции :D
Диплома не съм приравнявал :D
Напиши колко ти е нетният доход, а не брутната заплата.
Такива пари ги изкарват дребни търговци в България, а понеже от теб и това не става се кефиш, че си докарваш някаква заплатка и ти съдират задника от данъци. И тази заплата никак не е малка за Канада, всеки може да провери какви са средните и медианните официални доходи в интернет.
Нетният ми доход е без значение в случая, защото плащам данъци и осигуровки за това да живея в един от най-добрите за живот градове в света, а не в кочина.
Все пак след данъци и осигуровки ми остават около 9300 канадски нето, или около 5800 евро нето на месец.
Не знаех, че типичните българи в България са дребни търговци :D
Интересно кой пазарува от тях тогава и с какво?
Аз ше ти отговоря на въпроса, за да не ти чета глупостите, макар че ти пак ще напишеш такива, щото акъла ти й толкоз :D
Средната месечна заплата в България първото тримесечие на тази година е 1405 евро бруто, от които като платят 193.57 осигуровки и 121.11 данък им остават 1090 евро на месец нето или 5.3 пъти по-малко отколкото на мен (типичен български емигрант в Канада) .
Не съм лекар или real estate, те са определено по-добре от мен :D
Средната и медианата заплата за Канада са без значение - след като съм дошъл в Канада, то не е за да съм на средната или медианата. Дошъл съм, защото съм по-добър от средното ниво тук, за разлика от теб и твоите приятели иранци и пакистанци. :D
Тук дори не искам да закачам темата, че 58% от работещите в България получават под средната заплата за България, та типичните българи живеещи в България са още по-зле
Айде много ти здраве !
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

MrGeek написа: Нед Май 24, 2026 10:48 pm
jovani написа: Нед Май 24, 2026 3:38 pm Напиши колко ти е нетният доход, а не брутната заплата.
Такива пари ги изкарват дребни търговци в България, а понеже от теб и това не става се кефиш, че си докарваш някаква заплатка и ти съдират задника от данъци. И тази заплата никак не е малка за Канада, всеки може да провери какви са средните и медианните официални доходи в интернет.
Джолани, сравняваш мушмули с уругула. На кого му пука колко вади дребен търговец, когато става въпрос за заплати? Тук изобщо даже не искам да коментирам от кои пръсти точно си изсмука въпросния доход на дребния търговец в България. Средната заплата в България е €1,300.
Да кажем, че някой взима над средната заплата от €20,000 годишно, това му носи доход от чисто €15,200 годишно. Дохода, който Иван е отбелязал в Албърта се облага с $45,600 данъци и други щуротии, ако нямаш НИКАКВИ други отбивки, като RRSP вноски да речем. Това ще рече, $98,400 чисто доход или €61,260, което е над 3 пъти повече от чистия доход в България на индивид, който взима заплата НАД СРЕДНАТА. Като вземем предвид факта, че цените в България вече почти масово изпревариха тези в Канада (с малки изключения), май ще е по-добре да замълчиш на тази тема. :D :rofl:

ПП. И понеже съм сигурен, че ще ми излезеш с номера как всеки в България си имал изплатено жилище, нека да видим и този момент. Иван доколкото знам също е с изплатено жилище, което ще рече, че има възможност примерно да влага поне по $1,200 в RRSP месечно (това е средна стойност на моргидж от преди години), защото вече няма моргидж за плащане. Така чистия му доход става автоматично $103,600 или €64,500.
Сметката е горе-долу вярна. Спестяванията ми в RRSP са повече от 1200 на месец, от което идва и малко по високия ми нетен доход.
Плащам още ипотека, въпреки че мога да изплатя остатъка, но както споменах лихвата по ипотеката е 5-10 пъти по-ниска от доходността на инвестициите ми.
Това с изплатените жилища в България е голяма заблуда, защото става въпрос в масовия случай за панелки 40-70 м2 на 40-50 години, в които чуваш как минава покрай теб лайното на съседите отгоре, да не говорим за това, че чуваш много добре какво става в съседния вход и тоалетната ти смърди на цигари от всички, които пушат в нея под теб. Като излезеш на терасата все едно си в кебапчийница и/или гълъбарник. Да не съм го живял та да не знам, а родителите ни още живеят в апартаментите, в които сме отраснали през соца. Мило им е, харесва им и не можем да ги пресадим на стари години, но не е за мен. :D

Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

jovani написа: Вто Май 26, 2026 11:00 pm [

Ти адвокат ли си му или счетоводител (или и двете)? Не може ли той да си каже какъв му е нетният доход, да не е неграмотен?
Давайте да ви видим автомобилите, или се притеснявате, че ще ви се смеят?
Няма какво да го увъртате, всички сте цъфнали и вързали в Канада, но ви е срам да си покажете возилата, иначе писането на свободни съчинения по форумите е безплатно. :rofl:
Написах ти нетния си доход, както и какъв е личният ми автомобил, както, че и това е без значение, както и това, какъв е служебния, за който не плащам абсолютно нищо, както и това, че в Албания 70% от автопарка са Мерцедес. :D
Ти си типичен балкански цървул ! :D
Първата ми кола в Канада преди 24 години (още нямах работа дори) беше 15 годишна Dodge Daytona Turbo Z Един приятел ми я подари, (писа че ми я продава за един долар в регистрацията) вложих 1000 долара и я карах две години, след което протече всички възможни течности и му я върнах обратно (писах , че му я продавам за един долар в регистрацията)
Ти си дръж дараците и им се радвай :D

Аватар
Shoshana

Мнение от Shoshana »

Пропусна да споменеш хлебарките големи като врабчета. И молците. Спомням си навремето всичко в къщи вонеше на нафталин, защото ако не си наложиш дрехите в гардероба, за няколко месеца само оставаш без дрехи. В Канада не съм виждала жив молец.
Сега новите екзотики, които крадат бизнеси, злато, лични спестявания, имоти, ги пропускам. Някои обаче не са вече между живите за да споделят вълнуващото преживяване. Нямам предвид Батката, а хора реално убити с мокри поръчки. За Батката продължавам да не вярвам, че е гушнал, каквото и да е било. По-скоро е умрял от срам за това, което убеждаваше българските имигранти в Канада. Съгласна съм, че не всички са успешни. Хора всякакви. Някои прекалено се лутат. А тук, а там. Връщат се дори и твърде късно разбират, каква голяма грешка са направили. Проба-грешка-проба-грешка и като се обърнеш, живота ти минал. Не мога да отрека, че батката държи по това първенство.
Джовани ни убеждава, колко е добре там за живеене. ама самият-той не живее там.
My name's Machurko Galkin Varnenchuk :D
Как ме мъчи всеки ден, тоз' въпрос трагичен: 'ем да бъда откровен, 'ем да бъда симпатичен?
Аватар
Shoshana

Мнение от Shoshana »

jovani написа: Чет Май 28, 2026 12:53 pm

Ти изобщо не си "свободен човек", затворена си м/у дървената колиба, работата, Хоум Депо и форума, озлобяла си и постоянно търсиш конфликти, няма с кой да си кажеш две приказки и заливаш форума с личните си проблеми, които никой не го вълнуват.
Знаеш ли, моята улица не е много дълга. Наброява едвам 20 тина еднофамилни къщи. В началото и има кръстовище с по-голям булевард, на който смесено има двуетажни блокчета и по-малки самостоятелни къщи. Та, пред едно от тези блокчета има спрян нов мерцедес, нов модел, не като твоите таралясници. Хубава лодка за риболов качена на трейлър. Минавам покрай тях всяка вечер, разхождайки се. Онзи ден случайно засякох собственика нещо средно между Сандокан и цар Киро. Качваше се тъкмо във возилото, а аз си мислех за стандарта на живот на наш Джовани. И докато си размишлявах, от балкона на втория етаж (спретнат балкон с алуминиев парапет и вертикални пръчки, през които е прекаран плат за да не се вижда, какво има отзад) се появи и стопанката. Измяука му нещо на пакистански и той потегли нанякъде. Ееех, казах си, кога ли с моите доходи ще си купя такъв автомобил за да го публикувам у форума и да е доволен Джовани? :rofl: :rofl:
Не търся конфликти. Проблемите си измервам с това дали мога да спя през нощта. От една година не излизам с никого и спя като бебе. Тестът ми е много прост дали някой става за мен или не става. Спокойна ли се чувствувам до него? Или перефразирано, мога ли да спя спокойно до някого по същия начин, когато спя сама? Ако отговорът е не, мисля и другото е ясно.8) Аз не съм от приказливите. Инак имам с кого да си говоря. :)
След година почивка се чувствувам супер работейки. А ремонтите ми доставят истинско удоволствие и сигурност, че мога да се справя сама. Свободна съм да правя, каквото аз реша без да завися от никого.
My name's Machurko Galkin Varnenchuk :D
Как ме мъчи всеки ден, тоз' въпрос трагичен: 'ем да бъда откровен, 'ем да бъда симпатичен?
jovani

Мнение от jovani »

Shoshana написа: Чет Май 28, 2026 8:22 pm Пропусна да споменеш хлебарките големи като врабчета. И молците. Спомням си навремето всичко в къщи вонеше на нафталин, защото ако не си наложиш дрехите в гардероба, за няколко месеца само оставаш без дрехи. В Канада не съм виждала жив молец.
Сега новите екзотики, които крадат бизнеси, злато, лични спестявания, имоти, ги пропускам. Някои обаче не са вече между живите за да споделят вълнуващото преживяване. Нямам предвид Батката, а хора реално убити с мокри поръчки. За Батката продължавам да не вярвам, че е гушнал, каквото и да е било. По-скоро е умрял от срам за това, което убеждаваше българските имигранти в Канада. Съгласна съм, че не всички са успешни. Хора всякакви. Някои прекалено се лутат. А тук, а там. Връщат се дори и твърде късно разбират, каква голяма грешка са направили. Проба-грешка-проба-грешка и като се обърнеш, живота ти минал. Не мога да отрека, че батката държи по това първенство.
Джовани ни убеждава, колко е добре там за живеене. ама самият-той не живее там.
Животът винаги си минава - дали в лутане напред-назад, дали в затвора м/у работата, хоум депо и форума или по някакъв друг начин.

Повечето ми приятели в България са изключително успешни, значително повече както финансово, така и като качество на живот от всички, които често пишат в този форум в Канада (Кой от вас произвежда 3д принтери за печатане на хрущялна тъкан например?). Познавам също хора на много високи позиции в банки или управители на компании с няколко стотин души персонал. В Канада имах контакт с един бивш доктор от Иран, който караше такси, за да се прехранва и ме обвиниха, че средата ми е лоша и съм бил таксиджия. Да не кажа, че ако не беше този форум нямаше да мога да имам контакт с "простолюдието".

А другарят от Албърта мълча, мълча и накрая експлоадира :rofl:

И отново свободни съчинения - Калгари бил един от най-добрите градове за живот в света - по кой параметър, питам аз: по брой на бездомниците или наркоманите на глава от населението? Обърнете внимание на 9:10 от видеоматериала, който съм дал в предходното си мнение, а също съм имал възможността да пътувам до Албърта и съм ги виждал с очите си. Остава и да му повярваме на останалите приказки - няма ли снимки, значи не е станало. :rofl:
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

jovani написа: Пет Май 29, 2026 8:28 am [

И отново свободни съчинения - Калгари бил един от най-добрите градове за живот в света - по кой параметър, питам аз: по брой на бездомниците или наркоманите на глава от населението? Обърнете внимание на 9:10 от видеоматериала, който съм дал в предходното си мнение, а също съм имал възможността да пътувам до Албърта и съм ги виждал с очите си. Остава и да му повярваме на останалите приказки - няма ли снимки, значи не е станало. :rofl:
Ти си от другарите и без баба и дядо комунистически разбойници щеше да пасеш патките на село :D

Вината , че пишеш глупости не е твоя - акъла ти й толкоз. Трай си и няма да ти личи.

The top 10 most liveable cities in 2024 were as follows:1. Vienna, Austria2. Copenhagen, Denmark3. Zurich, Switzerland4. Melbourne, Australia5. Calgary, Canada (tied)5. Geneva, Switzerland (tied)7. Sydney, Australia (tied)7. Vancouver, Canada (tied)9. Osaka, Japan (tied)9. Auckland, New Zealand

The top 10 most liveable cities in 2023 were:Vienna, AustriaCopenhagen, DenmarkMelbourne, AustraliaSydney, AustraliaVancouver, CanadaZurich, SwitzerlandCalgary, Canada (Tied for 7th)Geneva, Switzerland (Tied for 7th)Toronto, CanadaOsaka, Japan (Tied for 10th)Auckland, New Zealand (Tied for 10th)

The top 10 most liveable cities in the world for 2022, according to the EIU's Global Liveability Index, were as follows:1. Vienna, Austria2. Copenhagen, Denmark3. Zürich, Switzerland3. Calgary, Canada (Tied)5. Vancouver, Canada6. Geneva, Switzerland7. Frankfurt, Germany8. Toronto, Canada9. Amsterdam, Netherlands10. Osaka, Japan (Tied)10. Melbourne, Australia (Tied)

In the latest Economist Intelligence Unit (EIU) Global Liveability Index, Calgary ranks 18th out of 173 cities globally.
Sofia ranks 103rd out of 173 cities globally in the Global Liveability Index published by the Economist Intelligence Unit.

jovani

Мнение от jovani »

Ivan1007 написа: Пет Май 29, 2026 12:58 pm
jovani написа: Пет Май 29, 2026 8:28 am [

Ти си от другарите и без баба и дядо комунистически разбойници щеше да пасеш патките на село :D

Вината , че пишеш глупости не е твоя - акъла ти й толкоз. Трай си и няма да ти личи.

The top 10 most liveable cities in 2024 were as follows:1. Vienna, Austria2. Copenhagen, Denmark3. Zurich, Switzerland4. Melbourne, Australia5. Calgary, Canada (tied)5. Geneva, Switzerland (tied)7. Sydney, Australia (tied)7. Vancouver, Canada (tied)9. Osaka, Japan (tied)9. Auckland, New Zealand

The top 10 most liveable cities in 2023 were:Vienna, AustriaCopenhagen, DenmarkMelbourne, AustraliaSydney, AustraliaVancouver, CanadaZurich, SwitzerlandCalgary, Canada (Tied for 7th)Geneva, Switzerland (Tied for 7th)Toronto, CanadaOsaka, Japan (Tied for 10th)Auckland, New Zealand (Tied for 10th)

The top 10 most liveable cities in the world for 2022, according to the EIU's Global Liveability Index, were as follows:1. Vienna, Austria2. Copenhagen, Denmark3. Zürich, Switzerland3. Calgary, Canada (Tied)5. Vancouver, Canada6. Geneva, Switzerland7. Frankfurt, Germany8. Toronto, Canada9. Amsterdam, Netherlands10. Osaka, Japan (Tied)10. Melbourne, Australia (Tied)
Класацията, направена от Канадската компания Mercer, платена с пари от "Министерството на пропагандата".
https://en.wikipedia.org/wiki/Mercer_(consulting_firm)
William Manson Mercer founded William M. Mercer, Limited in Vancouver, Canada in 1945. It was acquired by Marsh McLennan and merged into their employee benefits department in 1959.[7][8]

Ето разни класации от различни източници, в някои дори не фигурира нито един Канадски град:
https://en.wikipedia.org/wiki/City_qual ... fe_indices
Например:
Monocle's Quality of Life Survey
Numbeo's Quality of Life Ranking
Happy City Index

Но това сме го дискутирали поне половин дузина пъти, което не пречи на съфорумника да ни го подава при всеки диспут. Забелязвате ли, че има по един съфорумник от всеки голям град - Монтреал, Калгари и Ванкувър, който скача като ужилен при всяка критика. Кой е щатният "защитник" от Торонто все още не знам :rofl:

Чакаме снимки на автомобилите или поне свидетели за доказателство :rofl:
(или плащат по няколко цента на мнение) :rofl:
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

jovani написа: Пет Май 29, 2026 1:18 pm
Класацията, направена от Канадската компания Mercer, платена с пари от "Министерството на пропагандата".
https://en.wikipedia.org/wiki/Mercer_(consulting_firm)
William Manson Mercer founded William M. Mercer, Limited in Vancouver, Canada in 1945. It was acquired by Marsh McLennan and merged into their employee benefits department in 1959.[7][8]

Джолани,
Ти работиш много упорито за титлата "Най-тъп потребител на форум и извън него"
Класацията , която ти цитирах не е на Mercer, а е на
The Economist Intelligence Unit (EIU) is the research and analysis division of the British media company The Economist Group, providing forecasting and advisory services through research and analysis, such as monthly country reports, five-year country economic forecasts, country risk service reports, and industry reports.[The EIU provides country, industry, and management analysis worldwide and incorporates the former Business International Corporation, a UK company acquired by its parent company in 1986. The EIU has its main offices in four cities—London, New York, Hong Kong and Dubai

Ти си като Мирча Кришан за краставицата

Публикувай отговор