Как да си напишем CV

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Mariana

Как да си напишем CV

Мнение от Mariana »

Здравейте, ще се радвам ако отговорите на някои от моите въпроси: :?:

Как трябва да се напише едно CV (за квалифицирана работа например за административен сътрудник) за да не си личи, че си имигрант без канадски опит.
:roll: Въпросите ми са следните: когато пишеш къде си работил, т.е. името на фирмата, задължително ли е след това да уточняваш къде се намира тази фирма, например София, България? Защото моите наблюдения са, че след като видят, че преди два или три месеца си работил или учил в България и нямаш канадски опит - просто губят интерес.... Същото важи и за образованието, след като напишеш, че си завършил никому неизвестен университет в България. Може ли просто да се пропусне името на университета и да се напише само - магистърска степен по ....
Наблюденията ми се базират на това, че след като си създадох профил в www.emploiquebec.net редовно получавам обаждания или е-мейли от рекрутърски фирми и други фирми, които са ми преглеждали профила покана да си изпратя CV (защото в профила липсва подробна информация, а само общо представяне на способнстите и уменията, както и кратко описание на опита и образованието). Та след получаването на моето CV, просто интересът им изчезва толкова бързо, колкото бързо се е появил. С перфектен френски - френска гимназия и френска филология и много добър английски. Все пак успях да отида на две интервюта на рекрутърски фирми (където показах много добри резултати на тестовете върху двата езика, машинопис, Word и Excel ) и въпреки обещанията, че ще ми се обадят едва ли не на другия ден да започвам работа, вече чакам два месеца, е не съм се отчаяла все още... На едното място дори ми дадоха някакви фишове за отработени часове, които трябва да отчитам при тях.
А, когато стане въпрос откога съм в Монреал не забравят да ми кажат, че без канадски стаж е трудно да се започне квалифицирана работа в Монреал, в което се уверих съвсем сама.
Относно неквалифицираната работа си намерих още на първата седмица, ама изобщо не споменах за магистърски дипломи. Но не мисля, че бих издържала дълго на такава работа, на всичкото отгоре си пропуснах няколко пъти обаждания за работа и възможности за интервюта.

Нека и други да споделят опита си в търсене на работа, мисля че можем да си помогнем взаимно със съвети или информация. :?:

Коко надявам се няма да ми се сърди, че копирам един текст, който той беше пуснал по-рано във форума относно изискването за канадски стаж.

About half of Canada’s employers say they don’t bother to check out resumés from immigrant job candidates with overseas education or years of foreign work experience.

In a survey of more than 2,000 employers to be presented to Immigration Minister Judy Sgro today at an Ottawa conference, half said Canadian work experience is essential to hiring decisions – and foreign experience doesn’t measure up.

The study suggests some employers engage in hiring practices that "systematically discriminate against immigrants."

But most often, employers say they simply accept resumés where the qualifications and experience are familiar to them.

The study, produced by Environics for Public Policy Forum, an Ottawa-based think tank, recommends that government encourage employers to develop strategies to recruit immigrants more effectively and offer more occupation-based language training.

It includes a specific call to promote services that vet foreign credentials and experience.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Re: Как да си напишем CV

Мнение от sasho71 »

Mariana написа: :roll: Въпросите ми са следните: когато пишеш къде си работил, т.е. името на фирмата, задължително ли е след това да уточняваш къде се намира тази фирма, например София, България? and experience.
по принцип съм чувал,че точно това е добре да си премълчиш, то не можеш да се скриеш откъде си ама поне до интервю мож да го докараш, а там кат се покажеш какъв си експерт ша та вземат , нема се пуашиш :D
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
sub0

Мнение от sub0 »

sasho71 написа: по принцип съм чувал,че точно това е добре да си премълчиш, то не можеш да се скриеш откъде си ама поне до интервю мож да го докараш, а там кат се покажеш какъв си експерт ша та вземат , нема се пуашиш :D
Сашо за тебе Тера Патрик, а не Луси Лу. 8) По темата сега: не е много хубаво да криеш къде си работил щото ако те извикат и се разкрие този детайл отиваш в кошчето, а никой не иска да си губи времето.
Аватар
Rainmaker

Мнение от Rainmaker »

sub0 написа: По темата сега: не е много хубаво да криеш къде си работил щото ако те извикат и се разкрие този детайл отиваш в кошчето, а никой не иска да си губи времето.
ne stava vupros da kriesh kude si rabotil
pishesh si imenata na firmite, universitetite no niama zashto da dobaviash navsikaude che sa v bg.
az lichno taka pravia i imashe rezultat
ako me zapitat na intervuto kude se namira taia firma togava go kazvam :beer:
sub0

Мнение от sub0 »

Rainmaker написа: ne stava vupros da kriesh kude si rabotil
pishesh si imenata na firmite, universitetite no niama zashto da dobaviash navsikaude che sa v bg.
az lichno taka pravia i imashe rezultat
ako me zapitat na intervuto kude se namira taia firma togava go kazvam :beer:
Е аз пък лично така не правя и пак има резултат (тоест имаше). Специално ИТ-то хората са по-отворени (тоест оценяват межуднарондния опит) но си помисли какво става с кандидат без този знаменит кънейдън икспириънс като ти дойдат на интервю не ги знаеш нито какво са правили, нито с какво качество, не знаят работните практики в Канада и т.н. Абе тема широка дълбока и доста субективизъм.
Аватар
Rainmaker

Мнение от Rainmaker »

sub0 написа: Е аз пък лично така не правя и пак има резултат (тоест имаше). Специално ИТ-то хората са по-отворени (тоест оценяват межуднарондния опит) но си помисли какво става с кандидат без този знаменит кънейдън икспириънс като ти дойдат на интервю не ги знаеш нито какво са правили, нито с какво качество, не знаят работните практики в Канада и т.н. Абе тема широка дълбока и доста субективизъм.
spored men kolkoto ti e po blizko resumeto do tukashnite standarti
kato naprimer - ime na dlujnostta, specialnostta ot visheto ti,
kude se namirat.
kolkoto po-malko neiasni neshta vijdat po resumeto ti tolkova po goliam e shansa da te viknat na intervu.
obratnoto samo uvelichava verioatnotta resumeto da poleti kum koshcheto :)
izsledvaneto spomenato po gore samo go povturjdava.
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Ha-ha - a men me vzeha na rabota, tochno zashtoto procheli, che sum ot BG...Sudba - firmata ni raboti zdravo s Bulgaria:-)
Taka che nikoga ne e iasno.
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Ne che iskam da pravia reklama na firmata - ne e nujno, navsiakude ima ogromni bilbordove. Jalko, che shefut mi ne chete tozi forum - ako tova "eba si kakva e tazi firma" znachi - "da, be da - sigurno e nekoia smotana firmichka" - vednaga zapochvam da vadia argumenti za tova kolko ne si prav. Amo ako e blagorodna zavist - priema se! Vij, mnogo grozno ot strana na shefa, che zaminava za BG po rabota drugata sedmica, a ne mi predloji da mu nosia kufarite...Dai Boje, sledvashtia put...
Kato pojelanie kum vsichki - dano edin den da vi se obadiat s podobno predlojenie! I to kogato ne ochakvash! Naloji mi se da napusna dve drugi rabot, ot koito ne se oplakvah osobeno...
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

Mariana написа:Здравейте, ще се радвам ако отговорите на някои от моите въпроси: :?:

Как трябва да се напише едно CV (за квалифицирана работа например за административен сътрудник) за да не си личи, че си имигрант без канадски опит.
:roll: Въпросите ми са следните: когато пишеш къде си работил, т.е. името на фирмата, задължително ли е след това да уточняваш къде се намира тази фирма, например София, България? Защото моите наблюдения са, че след като видят, че преди два или три месеца си работил или учил в България и нямаш канадски опит - просто губят интерес.... Същото важи и за образованието, след като напишеш, че си завършил никому неизвестен университет в България. Може ли просто да се пропусне името на университета и да се напише само - магистърска степен по .......
Az 6te spodelia moja opit po waprosa.
Zapitwajki sa6toto ne6to sawetni4kata si po tezi waprosi (Quebec-arka s goliam opit) tia mi kaza samo : Ja si pripomni kakwa ti e familiata ...

t.e. ako edin rabotodatel e rasist i anti-imigrantski nastroen - toj 6te razbere kakwoto iska6 da skrie6...

A otnosno waprosa mi dali da pi6a, 4e znam BG i Ruski - jenata me posawetwa - zadaljitelno !!! Za nas - kazwa tia - 4owek, kojto znae 4 ezika e wse pak do niakakwa stepen Inteligenten - t.e. towa e w twoj plius o6te s na4aloto na CV-to.

A sa6to obi4ali da wijdat Ime na Universiteta , w kjoito e u4eno i kade se namira.

Towa me posawetwaha men otnosno tezi pokazateli w CV-to.

Ama wseki sam si re6awa (az primerno si zapazih niakoj ot moite idej w CV-to, koito za neja ne bili osobeno wajni, no kato cialo se stremih da spazwam towa, koeto na tiah im se iska da widiat).

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
мравката Z

Мнение от мравката Z »

Mark а има ли вече резултат от пускането на така написани СV-та, че ние с подобно СV сме на етап едно рандеву от 3 часа и никакъв отговор :roll:
Ние сме независими, защото нищо не зависи от нас!
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

мравката Z написа:Mark а има ли вече резултат от пускането на така написани СV-та, че ние с подобно СV сме на етап едно рандеву от 3 часа и никакъв отговор :roll:
Rezultat sam imal i sas CV, napisano bez saobraziawane 100% na tuka6nite prawila, sa napisano Balgaria nawsiakade, kadeto ima wrazka za opisanie.

Wsi4ko e wapros na koli4estwo i ka4estwo ... i kasmet.

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
bateto

Мнение от bateto »

lagane mu e maykata ,kolkoto po veche lagesh po ti vyarvat ,iskat da chyat tova koeto im se chuva ,posle te testvat i ako im pokriesh iziskvaniyata te vzemat .Ako ste sigurni v kachestvata i vazmognostite si improvizirayte,smenete naprimer Sofiyskiya uni. s Heidelberg samo i samo da vi izvikat na sreshta.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

bateto написа:lagane mu e maykata ,kolkoto po veche lagesh po ti vyarvat ,iskat da chyat tova koeto im se chuva ,posle te testvat i ako im pokriesh iziskvaniyata te vzemat .Ako ste sigurni v kachestvata i vazmognostite si improvizirayte,smenete naprimer Sofiyskiya uni. s Heidelberg samo i samo da vi izvikat na sreshta.
бате, така е. колкото по-убедително лъжеш , толко по-добре. е разбира се в рамките на разумното де. щото февруари когат аз кандидатствах за работа в Апотекс ми шибнаха веднага един тест който веднага показва какво си излъгал и какво не. хубавоото беше, че теста беше преди интервюто, нещо кат отсявка . а след това кат се разбра че съм от страна Аборигения нямаше как да ме отрежат, щеше да бъде твърде тенденциозно. просто за "наказание" че съм ги "лъгал" ме запратиха чак в Торонто. :D
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

AFAIK, най-важното в СиВи-то е заглавната част, нещо като Career Objective или нещо такова. Имаш около 3-4 реда (най-добре кратко списъче по точки) за да убедиш човека, който преглежда сумати СиВи-та на ден да прочете цялото СиВи. Най-често това, което се случва със СиВи-тата е, че никой така и не ги чете. В самото начало трябва да покажеш че си заслужаваш отделеното време и че можеш да си полезна на четящия.

Четящия СиВи-то, както всеки нормален човек, го е грижа само за него си, не му пука за теб. Четейки, той си мисли WIIFM (What's In It For Me) и ако не намери нищо, отиваш в "кръглата папка". Така че по-малко "Аз" (като в "Аз искам да се развивам") и повече "Вие" и "вашите".

И СиВи-то тук всъщност не е СиВи (автобиография), а "резюме" - кратко представяне на информация свързана с теб, която се отнася за позицията, за която се бориш. Когато знаеш позицията и фирмата, правиш проучване доколкото имаш възможност, след това изхвърляш ненужното от резюмето и наблягаш на тези неща които интересуват работодателя.

А иначе "правилно" и "стандартно" СиВи няма, при колкото спецове отидеш, толкова различни варианти ще получиш.

И не унивай! За сравнение и на мойто първо интервю се заклеха колко съм велик, развдоха ме из офиса и после забравиха да ми се обадят :)

Успех!
Аватар
Mariana

Мнение от Mariana »

Благодаря на всички които отговориха на въпросите ми, наистина ще трябва малко да се лъже, ама в границите на нормалното. Хубавите работи стават бавно, така че ще трябва повече търпение и още повече усилия, то ако не друго, януари месец ще съм студентка, надявам се.
А лесно ли се намира работа вече като студент? Например в университетите виждам, че има работа която се предлага само за студенти от самия университет. Имах и още въпроси - относно заема и стипендиите:
1/ Заема наведнъж ли се отпуска или всеки месец заедно със стипендията
2/ След колко време след като си кандидатствал за заем и стипендия ти ги отпускат, защото в началото на декември ще разбера дали съм приета, след което ще трябва да кандидатствам за заем и стипендия, и с тези празници дали ще има време да обработят документите, тъй като сесията започва януари?
Май много станаха въпросите не по темата, ама не ми се пуска нова тема.
Заключено