RESP

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
pantata

RESP

Мнение от pantata »

живо-здраво на всички,
едно питание имам.. нали луди-млади (е, не толкова млади) кат бяхме и с дете ни дари господ... та той хубаво ни дари (пу-пу да не му е уроки), ама малко завеян си пада май тоз господ, че с детето е забравил да притури и делвата с жълтиците..

а ние ще искаме да се изучи чадото, че не става нужда да приравнява тапиите си кат нас..

и се поразрових аз из вездесъщия интернет...гледам разни планове за образованието тук имат - RESP.. което като технология уж ми е ясна.. и гледам много фирми предлагат да си сложиш в тях парите.. и банки и т.н... и всички обещават, всички те се кланят.. дет вика бай ви ганя - "данке шон, данке шон - и все пари търсят.."

та ако има добри хора, минали по този път и искащи да споделят с нас къде какво и как са го направили, че да знаем и нии де да си сложим грошовете, дет с пот сме ги изкарали - с добро ще ги споменаваме дълги години..

та така..
сполай ви и със здраве..
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

zdrasti Panta
az ne sam minal po tozi pat no sam rabotil v tazi sfera tuitzak-onuitzak...
ta za RESP darjavata ti dava 20% otgore na tova koeto davash...i parite se natrupvat tam tax free.
za sega dokolkoto znam niama drugi tax advantages ama e dobre da si ima takvoz neshto chovek.
az tazi godina vmesto trotinetki i mp3 playeri shte podariavam RESP gift certificati s risk da sam nepopuliarnia chicho :-)
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
kerkelov

Мнение от kerkelov »

A long time ago
in a galaxy far ,far away
bateto

Мнение от bateto »

Chestito Panta za detenceto,ama ti kato umen bashta ne im se doveryavay mnogo na tiya hieni deto vse pari iskat,te dneska gi ima utre gi nyama .Samo burkan bank mu e maykata ,ili kupi na detenceto edin imot ,a to sled 20g. neka reshava kakvo da pravi.Steli sled 20 20% da ti dadat ,ya ne se zablugdavay,sled 20 s tiya pari moge i srednoto da ne moge da si plati.
Vig gi tiya ot Vestmaunt,tez kashti s davane ne sa gi kupili ,ami s vzemane.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

направви си rendez vous/appointment с вездесъщия форумен експерт бг даник монреалов :D той ще те светне най-добре, стига да не взима много скъпо де :wink:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

sasho71 написа:направви си rendez vous/appointment с вездесъщия форумен експерт бг даник монреалов :D той ще те светне най-добре, стига да не взима много скъпо де :wink:
сашка първо ще му е трудно защото е в Торонто, 2ро колко ти взех на теб като те светнах как да направиш 3-4000 долара?
А пак реви!

Крептов е дал прекрасен линк!!
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Честито, Панта!

Скив са потърси "RESP" във форума, имаше някоя и друга дискусия миналата година по това време.

Ние какво направихме: Отидохме при фонд Allianz Heritage. Ама чакай да почна от начало.

Както сигурно знаеш може да отидеш в твойта си банка, сигурно предлагат РЕСП. Там имаш по-голяма свобода на действие, ако знаеш какво става по борсите може би е по-добрия вариант. Кофтито е, че играеш сам с твойте си пари и не можеш да вложиш огромни суми. Уф, айде пак отначало.

РЕСП е план някакъв правителствен. Във РЕСП влагаш кинти колкото искаш, но с максимум 4000 годишно или там някъде. Правителството плаща 20% върху твойте вноски, които се добавят към твойте, но с максимум 400 или там някъде. Т.е. ти примерно плащаш 2К тази година и правителството добавя още 400. Пей сърце!

Тези пари се инвестират за да носят сумати години печалба (грух-грух). Не плащаш данък на тези печалби. Детето като отиде да учи си взима тия кинтаци. Ако не отиде - има разни варианти.

РЕСП-та се предлагат от всякакви банки, както и от (май) 3 фонда. С банките си сам юнак на коня. Фондовете са сбор от деца, чиито родители са като тебе вносители дето вкарват в един голям пай и всеки си има резенче. Целия тоя пай се инвестира демек има обем.

По принцип сметката е сложна с тия пайове, говори се за units от пая, не толкова за пари. За да трупаш юнити, може да плащаш всеки месец, може и на разни вноски както ти е кеф. Колкото по-малко е детето, толкова тия юнити са по-евтини. Ако се откажеш по някое време, губиш печалбата от инвестиции и правителствените 20%, връщат ти само твойте вноски. Останалите в пая си разпределят твойта печалба.

Фондовете са неправителствени организации, не са за печалбата. Като такива чат-пат получават дарения, които се разпрделят между участващите в пая (пул-а) деца. Така два са източниците на екстра доходи в сравнение с банките - дарения и отказали се.

Ние си избрахме един от фондовете - Allianz Heritage (Heritage е НПО, Алианц само обслужва фонда като се опитва да си пробутва и някви застраховки помеждудругото :) ) Когато ги избирахме имаха най-голяма годишна доходност по партидите на децата в продължение на няколко години, пък занапред ще видим. Обадихме се, дойде агент и почна да ни успива. Те имали най-флескибъл варианти за като му дойде времето за взимане на парите, напр. ако детето не ще да учи, да прехвърлиш парите на роднинче или пък твойто калпазанче да изкара някакъв 2 седмичен курс и пак да вземе всичко, или пък ти да си ги турнеш кинтите (барабар с печалбите) у РРСП-то. Някви такива хиляди варианти. Може и да не учи детето тука (в Канада), ей такива.

По техни сметки през 2 хиляди и нам си коя година, когато детето трябва да учи, на него ще му трябват около 60К за 3 години. И сега как да събререм пуловете, които ще донесат тия кинти. Агента искаше да ни успи за месечни вноски, ние се запънахме кат магарета. Не, та не, еднократни вноски. Изпотихме го човека карахме го да смята 100 пъти защото накрая и той не можа да повярва Ганьо каква схема измисли.

Значи както стана ясно тия пулове са най-евтини в 0-та година на детето, после лека-полека поскъпват. И ние решихме - в самото начало първите години се изрезваме с най-високите възможни вноски и после си гледаме старините, вместо да плащаме 16 години по 100-120 лева на месец. Схемата със всичките сметки излезе така - първата година платихме 4К, сега ще кихнем още 4 и догодина - около 3. И с това приклюваме одисеята. Тия пари по предварителните сметки на Херитич, трябва да стигнат за ония 60К. Лошото на тая схема е, че
а/ надхвърляш правителствения максимум демек даваш 2К които не носят пари от правителството
б/ даваш повече пари накуп
Ама майната му - +-те са повече, а именно
а/ с по-малко пари постигаш същия резултат
б/ приключваш по-бързо
в/ нямаш месечни вноски и съответно нищо лошо не ти се случва както на месечняците, като спрат да плащат (на 3-тата година ги изхвърлят и им прибират печалбата)

Та така, не казвам че нашето решение е най-добро, но това измислихме след всичкото умуване. Ако имаш въпроси - свиркай, ние и без друго тия дни (около нова година) ще викаме пак агента да го разпитваме това-онова и да му дадем втория чек, може да му зададем и твойте въпроси.
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

малии, какво дълго стана, дано да имаш нерви да четеш :)
pantata

Мнение от pantata »

ssttoo написа:малии, какво дълго стана, дано да имаш нерви да четеш :)
а.. нерви има.. останали са още..щом имах нерви да прочета брошурите оставени ми от един агент на една друга подобна фондация. :) мерси за инфото..
значи общо взето има 3 места да си сложиш парите..
банки, финансови компании и фондации..
- банките ми изглеждат най-стабилни, но предполагам са и най-консервативни в инвестицците и може би ще е най-малка доходноста?
- фондациите дето целта им е да направят детето ти щастливо.. ама агента не спонема важният раздел "fees".. които са по 200 долара на опция (ако не се откажеш ти се възстановява), 20-тина долара годишно + 0.5% от спестените ти пари. това за процентите хич не ме кефи, може да са малко, ама пак не ме...
- финансовите компании (или каквото там им казват) - там едни приятели имат, в некакъв си Индустриален Фонд или подобно.. няма такси видях на сайта им пише в какви неща инвестират, ама инвестицците не са силната ми страна да го кажем....
иначе ясно идеята на всички е подобна - взимат твоите пари, взимат 20% от държавата, ивестират и квото се получи..

някаква класация от отбора на знаещите кои тип са по-стабилни, доходоносни.. какви критерии да се гледат като избира човек и т.н.?
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

izbirash si mutual funds...strategiata na ssttoo makar i lesna izliza skapa zashtoto plashtash segashni pari
ako vzemesh mesechni vnoski ti pravish tn. "dollar cost averaging" toest vzemash poveche kogato e eftino i po malko kogato e skapo...ako plashtash vseki mesec sled niakolko godini plashtash po malko poradi inflaciata...60K sled 20 godini shte sa kolkoto 20 hiliadi sega...
tai kato imate vreme, slojete si gi v agresivni mutual fundove sega i leka poleka smeniaite kam po konservativni
v momenta az bih slojil pone 30% na naturalni resursi
ne sam expert - tova e prosto moeto mnenie.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Айде и аз да ти кажа какво правя, понеже съм българче, аз вера неам на никой, особенно на такива дето имат големи такси ако решиш да се отказваш от тях и да преместиш кинтиите на друго място, да не говориме за мениджмънт фиис и т.н. Та моят съвет е да си направиш един селф инвестмънт РЕСП акоунт и си слагаш там всяка година по 2к на които държавата ти слага отгоре по още $400 само до тук са на 20% печалба, след това с тези пари можеш да си купиш държавни ценни книжа това значи още няколко процента на година или както казва бртачеда Колио, мючуъл фундс, там бих те посъветвал да инвестираш в индекс фондове, защото мениджмънт фиис са доста ниски. С такъв акоунт свободата е, че може да си пременяш инвестициите когато ти кефне по интернет.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

samo AlianZ ti iskat taksi.
wsichki drugi sa OK
ssttoo e jertwa na RBC i Heritage zashtoto te nikoga ne obiasniawat kato horata, a i ezika si igrae rolia.

Nomera na Lubo e samo za znaeshti, zashtoto ako moje da zagubish wsichki pari, a w sugregated funds pone glavnicata e garantirana.

Wseki w Montreal moje da mi se obadi i BEZPLATNO i BEZ ANGAJIMENTI shte mu obiasnia, ako iska da naprawi fond s men sled towa rabotia s Industrial Alliance (Slona), ako iska s drug niama problemi ste dam info i za drugite
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Мда bgmontreal, много добре го е казал и вземете се възползвайте от неговото предложение, защото на борсата е много лесно да се загубят кинтите.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

Любо аз самия имах РРСП което играех. Доста понатрупах (към 15-17%), но вече ми омръзна да кисна и дебна, защото времето ми е доста по-скъпо, ако ти още се занимаваш може нещо да организираме иначе го пращам догодина при мойте хора в Индустриъл Алианс.

Не е ли време за сбирка/обяд?
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Хехе, радвам се помагам, пък дори и като пример как не трябва да се прави :)

Мойте 2-3 цента:
- не мо'а кат' бати Люб0, щот' нищо не разбирам от инвестиране и пр.
- Кольо батка, предполагам че си прав, ама нали съм си Ганьо, разсъждавам "Имал съм бол пари, платил съм" или по-скоро по-добре сега докато имам. Колкото по-рано, толкова по-добре, по-дълго време носят доходност. След 10 години, я камилата ... я съм си в БГ и преживявам с 500 евро на месец. Или пък ако ИТ-тата са първите до стената, като стане Революцията и съм принуден да мета до пенсия :idea: Решението с един (3-годишен, верно) замах да приключа, много ми допадна. Пък и сега са ми най-подходящите години - млад, силен като бик, почти толкова умен, дебт-фрий, моргич-фрий и пр. Сега с тия юнити съм взел например малко над 10 юнита, докато ако плащам по 100 на месец, последните няколко години ще плащам 1 :) Прав си че парите се обезценява, ама това и финансовите институции са се светнали, мамка им :)
- Дани, мерси за намека за езика, знам че си мой човек и под език си имал предвид "финансов език", а не английски такъв :)

За таксите, не съм спец, ама не ми се струва нормално някой да прави нещо за черните ми очи, т.е. без такси. Банката ми (РБС, бастърдс!) например няма такси за РЕСП, ама има такси кат почнеш да инвестираш тия пари. Пък и Алианц връщат част от (понякога повечето) такси, зависи как ги теглиш после.

Дани, ако ме убедиш за Индустиралния Алианс и те имат някъв план като Алианц от сорта на 5 кинта на месец, може и да си помисля да дойда и при теб, да митигейтваме риска един вид (да не слагаме всички яйца в една кошница :) ). 2 е повече от 1. Иначе разни голословия - "ссттоо е жертва" не са особено информативни и съответно не помагат на никой.

Офф-топик:
Иначе аз продължавам да си живея с мотото "'сичките (дето се занимават с парите ти) са за избиване". Например днес съм се разправял с (по азбучен ред :) ) :
- Дежардан
- Файдо
- Хидро Квебек

Поздрави на всички и не ме нападайте (много) :)
На Пантата най-вече - успех! Ако искаш после сподели с нас какво си решил.
Заключено